Komentář: Selke v české reprezentaci? Pojďme šanci naproti

18.02.2019, 15:35
Názory a komentáře
Český národní tým by mohl posílit o útočníka z Bundesligy. Tahle zpráva se o víkendu roznesla českými médii. Vzruch způsobil reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý, který v televizním studiu při sledování utkání Hertha BSC - Werder Brémy připustil, že by hráč Herthy Davie Selke mohl v budoucnu nastoupit právě za českou reprezentaci. Jak je to možné? Vytáhlý forvard, který v mládežnických kategoriích reprezentoval Německo, má totiž českou maminku.

Šlo o jednoznačně nejzajímavější věc, kterou sobotní studio na Televizi Seznam nabídlo. O přestávce utkání mezi Herthou BSC a Werderem Brémy trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý pronesl, že útočník berlínského týmu Davie Selke, jehož maminka je Češka, by mohl nastupovat za český národní tým. "Bavili jsme se o tom s Vláďou Daridou. I on si myslí, že nemá šanci na německý nároďák a tady by se naskytla šance. Takže kdyby o něj byl tady zájem, tak by to pravděpodobně šlo," prozradil reprezentační trenér.

Selkemu je čtyřiadvacet, jeho otec pochází z Etiopie, maminka je Češka. Sám se narodil v Německu a právě zemi našich západních sousedů i v mládežnických kategoriích reprezentoval. Do áčka však dosud pozvánku nedostal a jak řekl Šilhavý, vzhledem k velké konkurenci v německém fotbalu existuje možnost, že by na dospělé úrovni oblékl český dres.

Pravidla FIFA mluví jasně: Hráč může reprezentovat fotbalovou asociaci působící v zemi, ve které se narodil (to je v Selkeho případě Německo), či asociace působící v zemích, kde se narodili jeho matka a otec. To jsou v případě vytáhlého útočníka Česko a Etiopie.

Hráč, který tyto podmínky splňuje, si nejenže může asociaci vybrat, ale může ji i během své kariéry změnit. Ovšem pouze jednou a za těchto podmínek: Pokud již disponuje občanstvím země, za kterou chce nastupovat, a pokud dosud neodehrál na mezistátní úrovni za předchozí asociaci oficiální soutěžní utkání. Jinými slovy, Selkeho starty za jednadvacítku či za olympijský tým (hráči do 23 let plus tři starší) nevadí. Nevadil by ani start za německé áčko v přáteláku. Pokud ale Löw čtyřiadvacetiletého borce pošle na hřiště například v kvalifikaci Eura, je rozhodnuto a žádná změna se již konat nemůže.

Výtky na téma, že nejde o žádného Čecha a šlo by jen o umělou snahu národní tým posílit o "cizáka", jsou přitom liché. Tady se neopakuje případ Wilfrieda Bonyho či Edina Džeka, kdy chtěla část fotbalové veřejnosti dát tuzemské občanství každému cizinci, co zrovna střílel góly v české lize. Selke má českou maminku, česky rozumí a do patnácti let trávil každé prázdniny u dědečka v Lanškrouně. Vztah k zemi má. Jistě, asi neovládá přechodníky a pravděpodobně nečetl Povídky malostranské, nicméně v zemi, kde česky pořádně neumí ani předseda vlády, by to u fotbalového útočníka neměl být takový problém.

Šilhavý zmínil, že by to "pravděpodobně šlo", když "o něj tady bude zájem". Nejen aktuální sezona, ve které Selke stihl ve dvaceti bundesligových duelech 3 góly a 8 asistencí (do rovné poloviny střetnutí přitom nastoupil až z lavičky), totiž ukazuje, že by o něj zájem rozhodně být měl.

O to více znepokojivá jsou pak slova manažera reprezentace Libora Sionka, který iSportu řekl: "Je to v bodě nula. O hráči víme, ale nic jsme v tomto ohledu zatím nepodnikali."

Jasně, klídeček, piánko, není kam spěchat. Za Němce si nekopne, Etiopii, odkud pochází jeho otec, asi chtít reprezentovat nebude, netřeba se zbytečně stresovat. Jenže to tak docela neplatí.

Německý národní tým disponuje řadou špičkových hráčů, jen středními záložníky by se u našich západních sousedů dal zastavit Rýn. Na postu hrotového útočníka už to ale taková sláva není. Miroslav Klose je v penzi, konec v nároďáku ohlásil i Mario Gomez. Jasnou jedničkou do útoku je Timo Werner, za ním je ovšem mezera.

Alternací na pozici devítky je nyní Nils Petersen z Freiburgu. A jakkoliv patří třicetiletý sympaťák mezi nejoblíbenější hráče autora textu, mezi evropskou špičku zkrátka a dobře nepatří. Jde o skvělého kanonýra do menšího klubu, že by ale měl pálit za jednu z nejlepších reprezentací světa? Do těchto rozměrů Petersen fotbalově nedorostl. Právě proto má ostatně ve třiceti letech na kontě dva reprezentační starty.

Přesto je nyní v hierarchii německého týmu za Wernerem on. Když byl freiburský miláček publika v listopadu zraněný, na přátelský duel s Ruskem a utkání v Lize národů proti Nizozemsku Löw už kromě snajpra z Lipska jiného útočníka nenominoval.

Selke se tedy nemusí potýkat s kdovíjakou konkurencí. Úplně stačí, aby se mu za Herthu povedly čtyři zápasy v řadě, nebo aby nastřílel hattrick a už může být v nominaci. Pak vyběhne na hřiště na posledních pět minut v kvalifikaci o mistrovství Evropy a za Česko si už nikdy nekopne.

Je samozřejmě otázkou, nakolik je celá věc reálná a zda o tom Selke nehovořil s Daridou v kabině napůl v žertu. Jestliže ale o tématu na veřejnosti mluví vždy seriózně vystupující Jaroslav Šilhavý, kterého rozhodně nejde označit za hospodského tlachala, o nesmysl by se jednat nemělo.

Pokud tedy Selke skutečně zvažuje možnost reprezentovat zemi své matky, je namístě ho okamžitě kontaktovat a celou věc s ním projednat. Dát mu najevo, že je v českém národním týmu vítán.

Nejde určitě o spasitele, který Česku svými brankami vystřílí tři mundialy po sobě. Ale o mimořádně kvalitního forvarda, který od devatenácti let pravidelně nastupuje v jedné z top tří lig světa, určitě ano. Ve čtyřiadvaceti má na kontě 185 soutěžních utkání, v nich 68 branek a 27 nahrávek. To není špatná bilance, ne?

Český tým by v současnosti kvalitním hroťákem pohrdnout rozhodně neměl. Michael Krmenčík se zotavuje z těžkého zranění, nadějný Patrick Schick se sice v Římě už prosazuje o něco víc, stále ale zdaleka neplatí za evropskou superstar. Navíc jde o krapet jiný typ útočníka, takže by se určitě se Selkem nedablovali.

Celá věc samozřejmě záleží především na Selkem, těžko odhadovat, nakolik si v případě Česka jen nechává otevřena zadní vrátka a nadále logicky pokukuje po reprezentaci Německa. Ze strany vedení národního týmu by bylo ovšem fajn nenechat celou věc ležet a pustit se minimálně do komunikace. Šikovných fotbalistů s českými kořeny totiž po planetě zase tolik neběhá.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (403)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Určitě s tím nesouhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

byl vůbec někdy v Česku?

Reagovat
Y.N.W.A

ano, minimálně "u dědečka v Lanškrouně"

Reagovat
db18

Ano, jezdí sem za rodinou...

Reagovat
Blasphemer

Ano, jezdil sem na prázdniny.

Reagovat
Posledni Kovboj

cetls vubec bezfrazi?

Reagovat
Euphael

Reagovat
PBLead

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
zlatan-legend

Do prdele, čtěte si ty články, než reagujete.......

Reagovat
Bucky

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
ttopi

Reagovat
dinss

Další z těch nově registrovaných pičusů.

Reagovat
JackDaniels.

Psst malicky

Reagovat
Frantszek

Hlavně že ty jsi tady od počátku věků štamgaste

Reagovat
dinss

Nerozumíš kontextu.

Reagovat
Shevchenko

Gratuluji.

Reagovat
smazaný uživatel

dobře byl někdy v dospělosti v Česku?

Reagovat
TopinB
Reagovat
Josifek

Nesouhlasim určitě s tim, aby se podobne neinformovani pripadi jako ty k cemukoliv vyjadrovali..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Reagovat
zlatan-legend

Jsem rozhodně pro! Do útoku velká kvalita

Reagovat
Y.N.W.A

za mě proč ne... pravidla to umožňujou, osobně k němu mám stejně blízko jako k Shickovi i Krmenčíkovi, jde jen o to, jestli chce a jestli bude bojovat a to je daleko víc o povaze, než o tom, kde se "cítí víc doma"

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat
Blasphemer
Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
db18

Další kandidát do repre na kterého se v článku zapomíná: https://www.bezfrazi.cz/nez-me-poslou-domu/

Reagovat
db18

"Patrick Schick se sice v Římě už prosazuje o něco víc, stále ale zdaleka neplatí za evropskou superstar. Navíc jde o jiný typ útočníka, takže by se určitě se Selkem nedablovali."

S tímhle asi jako jediným moc nesouhlasím, mne přijdou docela podobní, nebo aspoň oba mají potenciál hrát stejným stylem, Selke je možná komplexnější.

Reagovat
TheMally11

až na to že Schick je nehorázný dřevák

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Reagovat
PBLead

no to právě že vůbec není. proti ostatním v naší repre vypadá jak messi, tak nekecej.

Reagovat
Largo

Reagovat
Kornovec

Dobry clanek. Jestli na to ma vykonnost a zajem, tak brat vsemi deseti. Cekal jsem, ze se prichodem Sionka neco zmeni

Reagovat
HanzBP

Co by se s sním mělo změnit? Vždyť ten je tupej jako tágo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hlavně, že ty to tady svým intelektem zachraňuješ

Reagovat
Largo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
GabrielBatistuta

Profíci hrajou ostrým tágem.

Reagovat
Uwe háže buly

Kamos Mary Vita

Reagovat
Dron

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Gryphonheart

Reagovat
lubik

Když se dokazal kamaradit s Markem Vítem, tak moc inteleligence nepobral

Reagovat
jk

Reagovat
dadoprso

Kdo je M.Vít???

Reagovat
lubik

No prostě podvodník, vydával se za managera Barcelony třeba, či obíral kluby v Česku, myslím, že obral o nějaký peníze Bohemku(tím si teďka nejsem jist). Spolupracoval chvíli se Spartou a jejím jménem podepisoval nějaký spolupráce, a na Spartě o tom neměli ani tucha. Ale převážně se snažil obírat lidi, za pomocí různých historek o fotbalistech. Dělá si hodně Selfie s ruznými osobnostmi, co potká a pak je vydává za své přátelé. Nejvíce se jeho podvody zaobíral Pavel Novotný viz. odkaz: https://www.extra.cz/tema/marek-vit

Reagovat
smazaný uživatel

" ... který od devatenácti let pravidelně nastupuje v jedné z top tří lig světa určitě ano."

Reagovat
dinss

Je to v podstatě na 40% Čech...takže proč ne?

Reagovat
dontcallmeandre

Zajímal by mě vzorec, podle kterého jsi to vypočítal.

Reagovat
dinss

Máma z ČR, otec z Etiopie avšak se narodil v Německu.

Reagovat
Kepy_FCB

+(-něm.příjmení)

Reagovat
dontcallmeandre

Takže Etiopie 40%, Čech 40%, Němec 20%? Myslím, že by s tebou nesouhlasil.

Reagovat
dinss

50% Němec, Čech 40%, 10% Etiopie.

Reagovat
dontcallmeandre

Etiopský otec 10%, Česká matka 40%? To je co za vzorec?

Reagovat
dinss

Myslíš, že se svým otcem někdy jezdil do Etopie na chatu a že umí řeč?

Reagovat
dontcallmeandre

Nevím, znám osobně lidi, kteří s otcem za jeho rodinou do afriky jezdí. Nevím ani, jestli s otcem vyrůstal, nevím nic, proto mě zajímal ten vzoreček. To že v českých médiíc píšou, že má k čr

Reagovat
dontcallmeandre

To že v českých médiícH píšou, že má k čr vztah ještě neznamená, že jej nutně nemá k Etiopii, proto mě tvých 10% dost udivuje.

Reagovat
dontcallmeandre

Jinak to samozřejmě může být tak, že s Etiopií nemá a neche mít nic společného, ale těžko říct takhle bez informací.

Reagovat
Rudnevs

Dobrý nick, André.

Reagovat
Blasphemer

Jinak je škoda, že je zrovna útočník. Řekl bych, že tam nás po dlouhý době zrovna bota netlačí a v budoucnu by ani snad tlačit neměla. Ale taky by to mohl bejt pravej bek, že jo.

Ale nad hráčem z Bundesligy ohrnovat nos nebudu. K ČR má evidentně alespoň nějakej vztah, což je nejdůležitější. Takže úplně jinej případ, než když tady lidi chtěli naturalizovat Bonyho nebo Džeka. Česky rozumí, a pokud by v případě rozhodnutí reprezentovat nás, začal makat i na tom, aby dokázal i něco kváknout, tak s tím nemám nejmenší problém.

Reagovat
dinss

Tak on snad i česky hovoří akorát to není žádný rodilý mluvčí.

Reagovat
Blasphemer

Já včera někde četl, že prý jenom rozumí a mluvení nic moc. Ale i to je každopádně dostačující. Pokud rozumí, tak zamakat na mluveným projevu nebude žádnej problém.

Reagovat
dinss

To určitě, navíc sem dlouhá léta jako malej kluk jezdil, což je hodně důležitý pro jazyk.

Reagovat
Pyroman

Hlavně "česky rozumí, ale mluvení nic moc" platí na většinu hráčů v repre, takže by měl zapadnout bez problémů.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
Vincent Vegan

Reagovat
vlastik

Reagovat
komby

Reagovat
Radin

Reagovat
db18

Reagovat
8lampard8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kardous

Reagovat
TopinB

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Chlupatá máma

Reagovat
Gryphonheart

Reagovat
dadoprso

Se naučí "tak určitě" a může dělat i rozhovory do televize.

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Reagovat
bayern987

Reagovat
Josifek

Reagovat
Kornovec

Jak to myslis skoda, vzdyt nedavame goly a tvorime si malo sanci. Selke ma letos vic prihravek nez golu, urcite by hral v zakladu.

Reagovat
Blasphemer

Myslím tím, že Krmenčík se Schickem poslední dva roky dost vylítli a doufám, že půjdou ještě víc nahoru. Do toho máme Vydru, kterej je taky furt mladej a šanci se prosadit v PL pořád má, i když to teď vypadá všelijak.

Tenhle post je podle mě prostě dobře pořešený. Ale jak říkám, nad hráčem, co hraje už pár BL, ohrnovat nos nebudu.

Reagovat
Azazelo RD

Krmenčíka a Vydru opravdu nepovažuji za dlouhodobě kvalitně vyřešený post útočníka.

Reagovat
Blasphemer

Vydra nesmí hrát na křídle a beru ho až jako 3. alternativu za těmi dvěma. A Krmenčík v klubu i reprezentaci dostatečně ukázal, co je za hráče, jenom to někteří pořád nechtějí vidět.

Reagovat
Azazelo RD

Krmenčík je dobrej, i když dle mě spíš proti slabším nebo průměrným soupeřům a aby se celá repre posunula výš jako dřív, tak bych si představoval lepší hráče. Vydru bych do repre snad ani už nebral. Krom toho, že snad za repre ani jednou nepodal dobrý výkon, tak ani nepředvedl tu bojovnost, co bych od hráče z ostrovů čekal.

Reagovat
Blasphemer

S Vydrou souhlas. To je pro mě prostě nouzovka, pokud by se ti dva zranili. Bohužel ligový útočníci jsou na tom tak bídně, že mu to pořád na to 3. místo v hierarchii zatím stačí... než vylítne někdo jinej.

Nas Krmelcovi se evidentně neshodneme.

Reagovat
Azazelo RD

Mně prostě Krmelec nepřijde jako úroveň Baroš ve formě, Koller či alespoň Šmíca nebo palič Kuka. Možná Lokvenc.

Reagovat
dinss

Reagovat
TheMally11

V útoku nás netlačí bota??? Pověz mi jakého máme dobrého útočníka ... Mě teda žádný nenapadá

Reagovat
C-M@ster

Radši bych tam viděl kluky, pro který je hrát za naši repre splněním dětskýho snu. Jeho dětskej sen byl hrát za Němce.

Reagovat
Y.N.W.A

tak zase u některejch v naší repre to často vypadá, že měli v dětství jen vlhký sny...

Reagovat
Rezan

Reagovat
Rezan

Koukal jsi na repre? Tobě přijde,že se tam někdo chová jako při splnění dětského snu?

Reagovat
dadoprso

Takový hráči tam byli naposled, když tam byl Poborák, Galásek atd...

Reagovat
osobnostx

Galásek zase moc nehovoří česky.....

Reagovat
Rezan

To bylo vždycky úsměvný, když se ptali Galáska

Reagovat
Rezan

přesně. Tak nevím, proč vadí Selke. Kdyby se snažil a uměl česky, asi by mi vadil míň než ty lemplové, co tam jsou. A že ho vychoval německý systém mi taky ani moc nevadí, třeba Plašil je taky hotový produkt české kopané.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tim, ze pry umi cesky a matku ma cesku, tak nejsem proti.

Reagovat
tnt03

Reagovat
Posledni Kovboj

Tak jsem asi sam kdo je proti kurva

Reagovat
Azazelo RD

Taky nepřekousnu, že nečetl Povídky malostranské.

Reagovat
TheTopFootbaler

Já taky ne a rozhodně mi to nestojí v cestě do české reprezentace.

Reagovat
lubik

Ty jsou super

Reagovat
Largo

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Gedofrey

To by v kádru zůstali tak dva tři hráči

Reagovat
Radin

Ćech už vypadl, tak jedině trenér Śilhavý a Dočkal, zbytek bych viděl max na autobiografie Ŕepky a Zlatana..

Reagovat
smazaný uživatel

Ilustrované verze.

Reagovat
Gedofrey

Ještě bych tipl Gebreho. V Mezu mi nepřipadal jako nějaký hlupák. Navíc jeho mamka je učitelka. Učila mě angličtinu

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že se tento odstavec z článku nemůže dát do soutěže Hláška roku. Předseda vlády mě taky hodně pobavil.

Reagovat
Kepy_FCB

Já se přidám

Reagovat
smazaný uživatel

vychoval ho nemecky fotbal, coz je nejdulezitejsi

Reagovat
Posledni Kovboj

presne tak. Kde se naucil hrat fotbal? V Nemecku.

Reagovat
TopinB

No u nás se to nenaučí

Reagovat
Posledni Kovboj

no prave

Reagovat
Rezan

to by mohla být záchrana pro naší repre

Reagovat
kubys

Reagovat
PBLead

Reagovat
HanzBP

Nadšený bych z toho nebyl, ale určitě pořád lepší než třeba Kayamba, který s ČR nemá společného už vůbec nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Kayamba? Až na to, že má ženu Češku, s ktorou má deti a v Česku žije už roky a pravdepodobne aj žiť ostane. Česky rozpráva slušne a navyše z neho v Česku vyrástol ten hráč, akým je. Myslím, že nemá od CZ omnoho ďalej ako Selke, ktorý tam má v podstate len rodinu z jednej strany, ináč k zemi nemá prakticky žiadny vzťah a futbalovo už vobec...

Reagovat
HanzBP

Pro mě je teda celkem rozdíl mít českou matku, nebo manželku.

Reagovat
smazaný uživatel

A tiež je ovela rozdielny vzťah oboch k tej krajine. Kayambov je podstatný, Selkeho minimálny.

Reagovat
HanzBP

Jo to je dost možný, ale i tak je pro mě papírově víc čech Selke, než Kayamba.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasné, papierovo nie je o čom, ale realita je práve opačná...

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
JozkokozleJ

Nemozem suhlasit. Papierovo nie je ani jeden. HanzBP mysli tzv. po krvi (co je pohlad tak trosku z ineho storocia). Naopak papierovo ma k tomu blizsie prave Kayamba, pretoze ma v CR dlhodoby pobyt a socialne a rodinne väzby. Predpokladam, ze taky Selke by o obcianstvo bez naväznosti reprezentovat nepoziadal.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíme to isté. Ja som pod tým "papierovo" nemyslel konkrétne občianstvo, ale ako to vyzerá všeobecne na prvý pohľad, kto by tým Čechom mal byť skôr, keďže má jednoznačne český pôvod. Myslím si, že Kayamba občianstvo skôr či neskôr dostane aj bez toho, aby reprezentoval...

Reagovat
Radin

Tak si počkej na Kayambovo dítě, to už bude mít matku Ćešku..Jinak souhlas, pořád nemá českou krev, Selke jj..

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Kejza

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infi

nechápu proč by vůbec měl být někdo proti

Reagovat
HanzBP

Protože to je třeba němec?

Reagovat
smazaný uživatel

protože je pro něj Německo priorita...

Reagovat
TheMally11

určitě jsi onanoval nad tím když byla potencionáolní šance mít cizince Džeko nebo Wilfrieda

Reagovat
smazaný uživatel

ne a to ani potencionáolně

Reagovat
Posledni Kovboj
Reagovat
C-M@ster

To je jak když soupeříš o holku, ona si vybere jinýho, ten jí odkopne, tak jde za tebou.

Reagovat
pingla

Reagovat
JeséRodriguez

Bůh mi dal nohy abych hrál fotbal, ne abych běhal za holkama

Reagovat
PBLead

Reagovat
TopinB
Reagovat
smazaný uživatel

protoze neni produktem ceskeho fotbalu ale nemeckeho, nezije tady a nikdy nezil..

Reagovat
Melda

Tím lépe, že ho nevychoval český fotbal ne?Třeba si jako jediný nebude deset minut zpracovávat balón.

Reagovat
ttopi

Reagovat
TopinB

Reagovat
icka

Reagovat
Infi

Reagovat
robbik

Reagovat
Le Gunner

Jak to bylo na Slovensku s Depetrisem a Guedém? Měli taky nějakého rodiče ze Slovenska nebo byly tehdy ty regule FIFA jiné?

Nevím, osobně proti těm "naturalizacím" jsem, ale dávalo by to smysl, koneckonců takových Čechů v zahraničí, kteří mají jednoho rodiče z Česka, ale nikdy tu nežili, je mraky. Někteří se ke svým českým předkům hlásí, aniž by se jeho rodiče zde narodili, možná je v takovém případě vlastenectví ještě silnější.

Jestli je ta možnost, zkusil bych ho. Stihl by kvaldu, kdyby se to "dnes začalo řešit"?

Reagovat
Blasphemer

Nestačí když dostaneš občanství? Pokud předtím samozřejmě nereprezentuješ jinou zemi v soutěžním zápase.

Reagovat
Bucky

Reagovat
dinss

To by mi taky zajímalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě to je jen výhledově. Je mladý a stále má šanci na Německou repre, když se mu začne dařit. Podle mě to nebude riskovat.

Reagovat
r3

Depetris aj Guede tu odohrali 5+ rokov, cize mohli poziadat o obcianstvo a aj ho dostali. Kedze ani jeden neodohrali ziadny sutazny zapas za repre (Depetris v Argentine je jasny, Guede bol iba v nominacii Toga, ale bez zapasu), tak mohli nastupit za Slovensko.

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
pistacik11

Plus deptris ma ženu Slovenku sa mi zdá.

Reagovat
Ferguson6

Keď nechcel reprezentovať Etiópiu pochybujem, že by chcel reprezentovať Česko... Skôr bude čakať na Nemecko, kde má šancu sa dostať

Reagovat
smazaný uživatel

Tak přece jen Česko je výš než Etiopie a k Česku má nějaký vztah.

Reagovat
Ferguson6

No a Nemecko je vyššie ako Česko... Vzhľadom na to, že má otca z Etiopie, určite má vzťah aj k nej.

Reagovat
smazaný uživatel

K Etiopii nemusí mít žádnej vztah. Na prázdniny jezdil do Čech, ne do Etiopie.

Reagovat
Ferguson6

Ja som na prázdniny jazdil na Moravu a k Morave ako celku nemám žiadny vzťah. Takže ani k Česku nemusí mať nejaký špeciálny vzťah. A pokiaľ niekedy išiel do Etiópie, určite to pre neho bolo vzácnejšie, ako chodiť každé leto do Česka.

Reagovat
smazaný uživatel

Precti si o nem neco a pak pis.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
icka

Reagovat
Mass

To si nemyslim. Většina těhle míšenců svýho otce nezná, mamky se nechaly zbouchnout od africkýho studenta. Jako to třeba měl můj spolužák na základce.

Reagovat
Rudnevs

Tak toto sa zrovna Selkeho netýka, ten má otcovi veľmi blízky vzťah, dokonca spolu žijú v jednom WG. Selke i povedal, že otec je pre neho najlepší kamarát.

Ale je pravda, že k Etiopii moc vzťah asi nemá, veď už aj ten jeho otec žije od detstva v Nemecku.

Reagovat
Mass

Potom teda trochu zvláštní, že po něm nemá příjmení.

Reagovat
osobnostx

Selkeselassie

Reagovat
ACSMan

Do Etiopie ale nejezdí za babičkou.

Reagovat
Logan

OT:

Mám lístek navíc na dnešní zápas Norimberk - BVB. Cena 30euro. Odjezd z Plzně v 17:15 nebo můžu pouze předat lístek, pokud by někdo měl zájem. Můžu taky vyzvednout někde dál po cestě případně.

V případě zájmu DM.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem netušil, ze Selke má české kořeny. Já třeba vím o Panuccim a o Řekovi Loukasovi Vyntrovi.

Reagovat
smazaný uživatel

To nám nestačí Gebreselassie?! Celá společnost jde do háje...

Reagovat
zlatan-legend

běž na stránky SPD, čus.

Reagovat
dinss

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
pospech11

Tak zrovna Theo je víc Čech než 60% diskutujících na novinkách nebo idnes

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Achašveróš

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
smazaný uživatel

nechapu ty procenta... proste cech jako kazdy jiny, tecka.

Reagovat
FUnk

povolej rytire z blaniku a ortela na nej

Reagovat
smazaný uživatel

no spis se divim, ze rytiri z blaniku nevyjeli kvuli ortelovi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

pravda

Reagovat
robbik

Reagovat
osobnostx

Reagovat
Josifek

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

a ja uz myslel, ze nikdo nic neposle

Reagovat
smazaný uživatel

Landa s Vandasem se musi v hrobe obracet

Reagovat
Vincent Vegan

Reagovat
smazaný uživatel

Chce to už postavit tu zeď, co?

Reagovat
smazaný uživatel

5-7/10

Reagovat
F.Torres

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PBLead

Reagovat
ACSMan

Koukám že tu máme drážního dřevorubce

Reagovat
Josifek

Jj, spolecnost jde s lidmi jako ty do prdele

Reagovat
tnt03

No jako jestli je maminka Češka a česky umí a jezdil sem tak nejsem proti. To že hrával v mládeži za němce mi nevadí vůbec. Takovýchto "přestupů" mezi repre již bylo. K nám jde snad o prvního hráče o kterém slyším. Jsem jen pro, snad se to dá do pohybu a bude hrát za náš nároďák.

Reagovat
mesyas

proč tahat do reprezentace nějakého černouška, kterého nechce ani jeho německo?

Reagovat
FUnk

protože jsou nemci trosku jinde nez my a proto pokud se nerostrili, tak nemá moc sanci se tam dostat, kazdopadne k nam by mohl jit ihned.

Reagovat
mesyas

Jako promiň, ale tenhle není ani trošku "čech", kdyby tu vyrůstal nebo uměl jazyk jako v případě Gebreho tak nic neřeknu, ale Selke má vztah k Česku asi jako k Etiopii, že ani jednu zemi pravděpodobně neviděl. Jaký potom má smysl reprezentovat Českou republiku? Co ho bude motivovat? Radši bych tam viděl naše kluky(a ať jsou klidně fialoví).

Reagovat
FUnk

"Selke má českou maminku, česky rozumí a do patnácti let trávil každé prázdniny u dědečka v Lanškrouně. Vztah k zemi má." tohle ti nestaci?

Reagovat
mesyas

To, že jezdí/jezdil za dědečkem na měsíc na prázdniny nic neznamená, kdyby tu trávil 10let a žil tu, tak si k té zemi může vybudovat nějaký vztah. A jazyk chci teda vidět, pochybuji, že mluví plynule.

Reagovat
FUnk

Takže nejdříve vadilo že Česko ani neviděl a teď že tady 10 let nezil. Myslím že další diskuze nemá cenu.

Reagovat
r3

O tom, ze za repre by mali hrat hraci z danej krajiny sa bavit nemusime. Problem je, ze do toho miesas vlastnu obmedzenost a rasizmus.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
mistr129

Reagovat
mesyas

Smějte se nepřečetl jsem si tu pasáž s dědečkem.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

ja si spise myslim, ze on bude citit sanci se dostat do nemecke repre při jejich nižší konkurenci v utoku...

Reagovat
mistr129

Jistě, asi neovládá přechodníky a pravděpodobně nečetl Povídky malostranské, nicméně v zemi, kde česky pořádně neumí ani předseda vlády, by to u fotbalového útočníka neměl být takový problém.

Reagovat
FUnk

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
hromdopolice

Přesně to mě nejvíc pobavilo a zároveň rozesmutnilo..

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Vasil

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
naheCZ

Reagovat
hilarious

Vy jste se fakt všichni zbláznili... Pojďme rovnou kupovat zahraniční hráče a vyserme se na to, jestli jde hráči o zemi, nebo chce jen reprezentovat... Vybavuju si, jak byl trenér Slovenska úplně vycakanej z Guedeho a chtěl přivést další zahraniční hráče... Jedním slovem hnus

Reagovat
BretaKiller

Reagovat
Sosi

To neovladaji ani komunisti

Reagovat
havrys99

Reagovat
TopinB

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
robbik

Reagovat
Nihilister

Reagovat
FUnk

clanek vtipne napsany

Reagovat
Ondiis

Reagovat
Andis

Hej takova zoufalost ceska. No stejne lepsiho utocnika nemane

Reagovat
Mass

Jaká zoufalost? Kolik že máme v reprezentaci naturalizovaných hráčů? Kolik jich mají u jiných týmů v Evropě?

Reagovat
Losinho

Hned ho povolat a poslat na dvě minuty na hřiště, ať ho máme jistýho, než to udělají Němci.

Reagovat
smazaný uživatel

vylez z cesky, takze je cech, tady neni co resit

Reagovat
smazaný uživatel

Svaz by měl začít reagovat, takových kvalitních hráčů co by mohlo hrát za čr moc není. Kecy o tom, že hrál za mládežnický repre neměcka jsou podle mě kraviny. Kdo znás by se dnes rozhodoval stějně jako se rozhodl před 10 lety?

Reagovat
smazaný uživatel

Ináč neviem, odkial bral Piky tie štatistiky, ale napísal to dosť zavádzajúco. V 1. BL má Selke bilanciu 101z, 26g 17a a v 2. BL 30z, 10g 3a. To sa ani nepribližuje tým skoro 70 gólom v článku. Zrejme tam zarátal všetko spolu aj góly z nejakých německých regionálnych súťaží...

Reagovat
pistacik11

https://www.fupa.net/spieler/davie-selke-163800.html zjavne sčítali jeho celkové štatistiky

Reagovat
Kepy_FCB

Je to produkt čistě německého fotbalu tak ho netahejte do naší repre. V době MS se to tu řešilo dost, najednou to nikoho nezajímá???

Reagovat
Luc-Luc

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nihilister

Takže Messi by neměl hrát za ARG ?

Reagovat
Kepy_FCB

1994–2000 Newell's Old Boys

Takže může

Reagovat
oli9

příští sraz ho němci nominují nechají mu zahrát 3 minuty a bude po spekulacích...

Reagovat
Kepy_FCB

Kéž by !!!

Reagovat
TheMally11

takhle dopadl chudák Šimič ...

Reagovat
oli9

jinak on má dvojí občanství německé a české ?

Reagovat
hefy

Takových hráčů nám po světě běhá několik. Jonas Behounek, Joe Bursik a buhvi, jestli i Tomas Conechny nemá český předky. Jsem pro tyhle hráče oslovovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Okamura ma maminku Češku.

Reagovat
Briggus

ten už na repre nemá...

Reagovat
smazaný uživatel

Schick, Krmenčík, Selke. To by bylo solidní.

Reagovat
TheMally11

takže jen Selke

Reagovat
Luc-Luc

za me ne, mel by reprezentovat Nemecko, kdyz se tam narodil a fotbalove vyrustal

Reagovat
smazaný uživatel

S Gebrem by si měl rozumět.

Reagovat
smazaný uživatel

Problém nevidím v tom, že ak má mamu Češku, chce reprezentovať ČR. To by bolo v poriadku.

Problém je, že v iných kategóriach už reprezentoval niekoho iného.

Ale ak toto FIFA umožňuje...osobne to ale za správne nepovažujem.

Reagovat
oli9

taky jsem proti ale zajímal by mě tvůj pohled jak si fandil na olympiádě takové Kuzmině ta dokonce jezdila i za seniory rusáky

Reagovat
mistr129

Tak tý snad nikdo fandit nemůže ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Slovenský výmysel naturalizácia nie je. Robia to takmer všetci. Osobne sa s takýmto niečím nestotožňujem.

A konkrétne Kuzminová? Ak by ju nevzalo Slovensko, bol by ju vzal niekto iný.

Reagovat
Pablos

tak s tou Kuzminou, nejde o to jestli by jí vzal někdo jiný ...spíš o tvůj pohled obyčejného fanouška, jak to vnímáš... jako prožíváš to jakože veze zlato pro vaší zem třeba ? nebo je to takové chladnější ? tak něják mi to vyznělo a i mě by zajímala odpověd... kterou jsi teda nedal, tak jsem se vetřel do diskuze a rád by mě ta odpověd upřímná zajímala. Žádnej výsměch nebo hejt, jen prostě čistě informativní zájem.

Reagovat
smazaný uživatel

V pohode Pablos. Toto je verejná diskusia, nie je to súkromná korešpodencia.

Ad Kuzminová :

Dávno predtým, ako sa Anastasiya narodila istá Martina Navrátilová hrdo reprezentovala krajinu , ktorá má na vlajke hviezdy a pruhy. Johann Muehlegg potom reprezentoval Španielsko, Wilson Kipketer Dánsko....v šachu je to úplne , no miž-maž.

Pohnútky a dävody k takýmto krokom sú rôzne. Politické, nezhody s trénerom, ľahšia cesta cez menšiu, či žiadnu konkurenciu na veľké podujatia...etc.

Celkovo už športové úspechy až tak neprežívam, OH sú neskutočne skomercializované, už to nie je ono. Samozrejme, poteší to človeka, ak vyhrá Kuzminová zlato, ale je to niečo iné, trochu chladnejšie, ako keď víťazí Vlhová, Sagan.

Á propos, tiež by som rád poznal pocity fanúšikov, keď Navrátilová mávala hviezdnym praporom po víťazstvách pre svoju novú vlasť vo Fed Cupe...

Reagovat
r3

Tak rozdiel medzi ruskou svinou a nasou Nastenkou je casto skryty v tom ako je uspesna

Ale bez srandy teraz - Kuzminova realne zije na Slovensku, vychovava tu deti. Od zaciatku hovori po slovensky (samozrejme prizvuk pocujes), je extremne skromna a zivotom aj povahovo je uplny protipol futbalovym hviezdam typu Weiss, Stoch a pod. Toto je imho najvacsi bod toho, ze ju povazuju Slovaci za svoju. No a samozrejme ked k tomu priratas, ze je jedna z najuspesnejsich biatlonistiek z tejto ery a nosi pravidelne medaile, tak je to jasne.

A aj ona sama to rozumne prezentuje, ze je jednoducho Ruska, ale toto je jej druhy domov. Co jej aj veris, lebo sa nehra na to, ze je najvacsia Slovenska v historii Cize aby som to zosumarizoval, tak pristupom je asi dokonaly priklad ako sa spravat v takejto situacii + je extremne uspesna. Pre malu krajinu je to jasne, ze v takom pripade je beres za svoju.

Reagovat
oli9

ok tak mi je to třeba ukradené a Kuzminu řeší nebo si jí všímají podle mě jen slováci, rusáci a my češi... protože se dost informuje o tom když má nějaký úspěch svk sportovec nebo naopak u vás o našich.. tak to bude vždycky...třeba v atletice a fotbale je plno francouzů, belgičanů atd... kteří mají takové či makové občanství a my to ani netušíme protože to není na očích pro nás... já jezdit kuzmina ze nás tak jí nejspíš také fandím a přeju ale asi bych z toho nebyl tak hotový jako např z ledecké atd

Reagovat
smazaný uživatel

Jen ať hraje

Akorát by bylo možná lepší, kdyby uměl pořádně česky, třeba by ho Limba mohl doučovat.

Reagovat
Stannis Baratheon

Klidně bych šel cestou Kataru v házené, tudíž koupit občanství hráčů co si nekopnou za Itálii, Španělsko, Brazílii, Francii a tak dále a klidně bych tam žádné opravdové Čechy ani nebral hlavně aby přišli úspěchy.

Z fleku mě napadají možné sestavy, které by byli opavdu boží a ti hráči ve svých reprezentacích neodehráli ani minutku.

Naturalizace JE cesta!

Reagovat
smazaný uživatel

nikdo se nechytil co?

Reagovat
Stannis Baratheon

na co by se jako měli chytat?

Reagovat
smazaný uživatel

Možná na to že trolluješ. Protože tak moc vymletej bejt nedokážeš

Reagovat
JackDaniels.

Pocuvam zodtavy

Reagovat
smazaný uživatel

Vaclík - Kadeřábek, Holding, Lenglet, Alex Telles - Aouar, Darida, Sarabia - Neres, Haller, Schick

Reagovat
Stannis Baratheon

místo Daridy si do budoucna dokážu představit třeba Havertze.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
insane

tak za tohle pokácet na koleje rovnou půlku lesa, ne?

Reagovat
Pablos

na nějáký lesárně proč né... ale nevim, jestli by jim to dovolil správce koleje

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Black Jagir

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PBLead

Reagovat
TopinB

Reagovat
Pablos

Jinak teda trošku nevím jak si vysvětlit správně to jeho příjmení po matce, že by jako se jmenovala Selkeová.. nebo po tátovi, že by jako Etiopan měl např. jméno Kwanda Kurumburu Selke ...mi něják nepasuje takové dost právě německé příjmení... že by se třeba nechal přejmenovat a poněmčit ?

Reagovat
Pablos

tak jednu Selkeovou jsem našel... píše o lásce a o delfínech

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

Ilona <3

Reagovat
Posledni Kovboj

Csakova <3

Reagovat
Rudnevs

Toto ma tiež zaujímalo. Otec sa volá Teddy Rupp, čiže po ňom to nebude. Mama sa volá Andrea, ale priezvisko nikde neuvádzajú.

Pokiaľ si to naozaj nechal ponemčiť, tak za to palec hore, takto má vyzerať integrácia. Je pravda, že je to nemecké priezvisko. Ale ťažko povedať, či to tak skutočne je, nikde k tomu moc neuvádzajú.

Reagovat
Pablos

Teddy Rupp si představím Němce taky z fleku teda Jinak teda ty příjmení dokážou být dobře zrádné, také nemám české, ale chorvatské, srbské či takhle spíš ..přesto jsem normálně rodilý Čech. A ještě mě napadá, že také ale třeba děda byl němec, babička češka ...usadili se tady v Česku s jeho jménem Selke se narodila dcera ...a její syn si vzal pak jméno po ní a už to bylo

Reagovat
Mass

V Lanškrouně žilo před válkou 60% Němců. Zřejmě si jméno nemusel nijak poněmčovat.

Reagovat
Rudnevs

Tak to je zaujímavé. Tak ono to nakoniec asi bude tak, že má predkov z Nemecka a kruh sa vlastne uzatvára...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano... Děda mohl být neodsunutý Sudeťák...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Už vidím, jak Krmenčík ovládá přechodníky a před spaním si čte Povídky malostranské.

Reagovat
oli9

takový Vašek Kadlec neumí ani číst

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si, že 85 % lidí v ČR neví, co jsou to přechodníky a Povídky malostranské četlo tak 8 % našeho obyvatelstva.

Reagovat
Pablos

vychcat se jdouce legendární přechodník

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo pro množné číslo...

Reagovat
Mass

Za tu dobu, co posloucháme Bosáka, sme se snad nějakým těmhle archaismům přiučili.

Reagovat
smazaný uživatel

Přechodník je přece člověk, co vyrábí přechody pro chodce

Reagovat
spider_8

Spíš člověk, co přechází přes přechod.

Reagovat
Azazelo RD

Trenéři Sparty jsou přechodníci.

Reagovat
smazaný uživatel

překupníci

Reagovat
smazaný uživatel

...kradených aut, vrahové a vyděrači. Muži z korby 11 pracují ve dne v noci. Jejich úkolem je chránit naší bezpečnost.

Tů dů dú dů, dů dú dů dů dů dú, tů dů dů dů dú dú dú dů dú dú

Reagovat
Aik29

Reagovat
Josifek

NN, prechodnik je mentální kouč, mentor či jakýsi guru, který poskytuje duchovní oporu ženám prochazejim tzv přechodem

Reagovat
osobnostx

Nejsme v ČR zaostalí ! Přechodníky máme na každé ulici !

Reagovat
spider_8

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim, ze si to nakonec rozmysli. Precejen po odchodu Reuse a Müllera ma jako nahradnik za Wernera nebo jako podhrotak sanci za Nemecko hrat. Muze se jeste za 2-3 roky hodne zlepsit. Ale jo, pokud by chtel do ceske repre, bral bych ho hned. Zhruba uroven Schicka, momentalne ve forme.

Reagovat
smazaný uživatel

Ze na stejne urovni jako schick sice se stavim na stranu tech co rikaji ze v ceske repre nema co delat, ale neurazej ho prosimte. Nedavno jsem sledoval 2 zapasy lecce ze serie b a vsichni jeho utocnici by si se schickem vytreli prdel, predpokladam ze to u ostatnich tymu bude podobny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

Buď to Selkemu nabídněte nebo se na to vykašlete. No a Sionko asi taky člověk na správnym místě, ono je hrozně těžký si vzít od Daridy číslo na Selkeho a zeptat se ho, jestli by chtěl reprezentovat ČR.

Reagovat
bobis21

Tak kontakt reprezentace s hráčem by asi taky neměl probíhat stylem "volá mi neznámé číslo"...

Reagovat
Mass

No tak Darida by mu řekl, že volá manažer repre.

Reagovat
Muffi

A to si nemůžou domluvit schůzku oficiální cestou přes klub? Do Berlín je to z Prahy kousek a zrovna změna národního týmu není něco, co by se mělo řešit telefonicky. I když je pravda, že vzhledem k fungování svazu by se při osobní schůzce mohlo stát, že by jim do toho hodil vidle.

Reagovat
spider_8

Ale ten rozhovor bych si chtěl poslechnout. Sionko s tím svým přízvukem by něco vysvětloval Selkemu, který nejspíš jen trochu rozumí česky Myslím, že by to nedopadlo...

Reagovat
Mass

Sionko byl dva roky v Rakousku, Selke prý rozumí česky. Snad by se nějak domluvili, třeba podobně jak to bylo ve Švejkovi

Reagovat
ratusek

Chlastej kluku maďarská

Reagovat
Detective

Pokud má zájem a jsme první volba, super. Ovšem pokud by měli hrát ti, pro které je naše reprezentace cena útěchy, když je nenominuje někdo jinej, tak to s díky ne.

Reagovat
ratusek

Hned povolat a buď odmítne nebo se dostaví a bude náš. Co řešíme? Ale Jarda s Liborem jsou v klídku

Reagovat
smazaný uživatel

A co občanství?

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby se konečně zrušily reprezentace, tak by tohle dilema pominulo

Reagovat
Kixi Syhimour

Hovadina

Reagovat
Mass

MS a ME jsou pořád nejsledovanější.

Reagovat
JohnKoul

Reagovat
lampas

My Němcům vychováváme kvanta lékařů, tak bude fér, když nám oni na oplátku vychovají alespon jednoho fotbalistu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Melda

Reagovat
FUnk

Reagovat
8lampard8

Reagovat
pistacik11

Pošlite nám pár hokejistov

Reagovat
Aldeano

Reagovat
TopinB

Reagovat
Josifek

Jinak ti gratuluji k dost možná prvnímu smysluplnému komentu

Reagovat
Aldeano

"nicméně v zemi, kde česky pořádně neumí ani předseda vlády, by to u fotbalového útočníka neměl být takový problém"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Podle mě by se mělo dovolit národním reprezentacím dovolit nakupovat hráče, byla by to menší šaškárna.

Reagovat
stas87

Ja tomu neverim, v U19 ziaril a vyhral s Nemeckom euro. Sam musi citit, ze priorita pre neho je Nationalelf, to by mala byt jeho meta. A nie repre, ktora pre neho nikdy nic neznamenala a nikdy s nou nic nevyhra. Maximalne postupi na euro. Velmi mu nepomohlo ze siel do RB. Tam stratil dva roky kariery, zacal stagnovat, ma tteningoch tomu vraj nedaval vsetko a cez Poulsena sa nedostal. V Berline vedla Vedada sa nasiel, uz sa presadil do zakladu a dari sa mu. Casom by ho nemci povolali, pretoze aktualne formu ma a na obzore sa neobjavil ziadny iny mlady nemecky utocnik pre repre. Mozno v buducnu Arp, isty potencial ma aj Serra. Ten by sa ale mal posunut po sezone do BL.

Reagovat
FC Porto FC

Arp možná tak za 4 roky pokud z něho bude útočník co dá aspoň 10 gólů teda...

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím, že semnou asi valná většina nebude souhlasit, ale já bych ho jednoduše nebral. Četl jsem článek, takže vím o jeho prázdninách u dědečka, ale taky vím co znamená sebeurčení. Ani za mák ho nedegraduju, ale pro mě jde o němce stejně tak jako je pro mě Simič čech.

Reagovat
Godwinson

Jeho potencialni rozhodnuti by ale nemelo nic spolecneho se sebeurcenim

Reagovat
smazaný uživatel

To by nemělo a rozhodně nás reprezentovat může a nějaký velký osobní problém s tím mít nebudu. Kdyby ale záleželo čistě na mě, pak bych ho do reprezentace nebral, protože pro mě je němec. Na mě nezáleží a pokud za nás hrát bude, pak s tím nebudu mít nějaký zvlášť velký problém.

Reagovat
Godwinson

Pro kazdyho normalniho cloveka je to Nemec. Mne by to teda hodne vadilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Meh, to je zas trošku přehnaný... je to Němec, ale pravidla by to umožňovala.

Reagovat
cetto

A to já ho degraduju. Měl bys být tvrdší

Reagovat
Sosi

Okamura by mu delal mentalniho kouce a Filip by ho ucil prechodniky.

Reagovat
smazaný uživatel

VY RASISTI! VY TROSKY!

Nechat si utéct takového našeho Dina je prostě nesmysl! Lepšího útočníka nemáme. Musíme začít s adopcí zahraničních šikulů z ligy a srát na nějakej národ. Úplně stejně s integrací šikovných cizinců kteří by byli našimi Mirečky a měli prospěch pro vlast.

Reagovat
smazaný uživatel

pal do pitchi rasisto.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Myspím, že hráči by sa mali rozhodnúť užvskôr a nie takto špekulovať. Je pravidlo, že môže reprezentovať len jednu krajinu, teda pripísať si seniorský štart len za jednu. Vztiahol by som to pravidlo už od repre21, to už sú dospelí chlapi. Tí by už mali mať jasno. A nie, že do 23 rokov som Nemec potom Čech.

Reagovat
cetto

Já bych zavedl, že v den narození by měl člověk definovat, jakého národa se cítí být součástí, kde chce platit daně, koho chce reprezentovat a od koho chce pobírat důchod

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
BílíAndelDrcKo

si si spočítal

Reagovat
pistacik11

A prečo nie? Do 21r je predsa len to cestovanie na zrazy atď. Trochu náročnejšie. A keď vidí, že na Nemecko nemá, a má tú možnosť hrať za Česko, ku ktorému tiež má nejaký vzťah, tak by to problém nemal byť. Predsa len je to iná situácia ako Guede. Deptris, keďže tu má ženu, tiež sa dá chápať.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

V čom je to náročnejšie?

No preto lebo v tom veku 21 rokov už niektorí dávno hrajú seniorský futbal, reprezentácia nie je klub, aby to niekto striedal podla potreby. Kategória U21 reálne končí vo veku 23 rokov. Myslím, že do vtedy by mal mať každý jasno kam patrí. Taký Selke v 22 rokoch reprezentoval Nemecko a teraz bude inú krajinu lebo mu to vyhovuje a z Nemecka neprišla pozvánka ? To je zvláštne.

Reagovat
pistacik11

A začína tam hrať v 18-9 rokoch, vtedy je chlapec ešte dosť ovplyvnený spoluhráčmi, spolužiakmi, kamarátmi. Po tom sa môže jeho myslenie zmeniť.

No veď, keď má korene v Česku, a má ku krajine vzťah tak prečo nie. Samí máme takých športovcov v repre.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Neporovnaval by som rôzne športy. Ale teda ak chceme tak porovnajme to teda s hokejom, tam su tie podmienky daleko prísnejšie.

Cyklus 21tky začina v dobe ked by mali mat 20/21 rokov a končí v 22/23. Nerobme z nich deti a nekupčime s reprezentantmi. Mladším hráčom v tej kategorii by som udelil výnimku, na druhej strane drviva väčšina ostaršených hráčov sa dostane aj do Áčka.

Reagovat
dontcallmeandre

Jestli to chceš porovnávat s hokejem, tak Petr Nedvěd má medaili z ZOH za Kanadu i ČR, normální seniorská reprezentace.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

To je 20 rokov stara záležitosť.... dnes tie pravidla funguju uplne inak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

V současnosti to ale stejně není hráč, který by nám měl nějak výrazně pomoci. Schick hraje v repre skvěle, tak toho by Selke určitě neposadil, a pak je tam Krmenčík, který asi není fotbalově lepším hráčem., ale je produktivnější, zkušenější a má formu. Nicméně jako třetí do party by Selke asi nebyl špatný. Nicméně pamatuji si nějaké 3 roky zpátky, jak jsem tu psal, že bychom mohli zkusit Selkeho do repre a všichni se mi vysmáli, že sem to špatně propočítal a že ten bude hrát za německou repre...

Pak je tu ještě nacionalistickej pohled na věc, a to že pokud jsme nebyli jeho první volba, tak at si nasere. Máme dost velkou důstojnost na to, abychom museli brát nějakej "odpad" z německa.

Reagovat
salami

Ja Selkeho nechci, reprezentace by proste nemela bejt o nejakym zvazovani sanci na to, kde se muzu prosadit a kam se diky tomu podivam a v neposledni rade, co mi to prinese. A kdyby nas Selke chtel reprezentovat, tak uz o tom davno vime. To uz jsem radsi fakt pro reprezentanty jako je Kayamba, ktery tu zijou delsi dobu, maj tu rodinu a k zemi nejakej vztah, nez typek, co tu sice ma koreny, ale Cechem se neciti a reprezentovat bude jenom pokud mu nevyjde Nemecko.

Reagovat
cetto

Na druhou stranu podívej se na Jamajku nebo Trinidad - to jsou země jejichž repre jsou z 80 % zaplněné hráči z třetích a nižších anglických lig, kteří by si nikdy za svůj národ nekopli. To samý třeba Angolani - když postoupili na MS, tak naturalizovali asi 10 portugalců, kteří za ně do tý doby neměli jediný repre start. Pokud k tomu takto budeme přistupovat v době globalizace a internacionalizace a budeme tvrdošíjně trvat na národní pospojitosti. Navíc vždycky se najde někdo, kdo bude řvát - Gebre to měl taky ze začátku těžký a to se tu narodil. Chudák kluk koho pak má reprezentovat? Kdyby jedni řvali, že není jejich, protože je černej a druzí, že taky není jejich, protože se tam nenarodil...

Reagovat
smazaný uživatel

Radši zůstaň u toho počítání.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Naprostý souhlas. Je to kalkul. Vztah k ČR je minimální, naše repre není nic moc, ale aby se tam ještě začínali zjevovat hráči co ani nejsou Češi, to už by stálo za zvážení, jestli té repre vůbec přát. Jistě to tak má více lidí. Samozřejmě tu budou ti, co hned budou nadávat do nacionalistů apod. ale... tyhle nikdo snad nebere moc vážně.

Reagovat
Puskas

Reagovat
TheMally11

Konečně snad budeme mít útočníka

Reagovat
cetto

Věř mi, že Selke není o nic víc TOP než Schick. I ten Krmenčík má lepší formu. Je horší fotbalista, ale padá mu to tam mnohem víc.

Reagovat
smazaný uživatel

Schick zatím nedokázal NIC, v AS Roma si už nejspíš vzájemně vynadali do pitomců, že za něho dali tolik peněz. Krmenčík má formu 0, do původní se už možná taky nedostane. Útočníka evropské třídy nemáme ( o světové ani nemá cenu uvažovat ) . Pokud by měl zájem Selke, určitě jej vzít. Ale pochybuji, že zájem on sám bude mít.

Reagovat
cetto

No jenže Selke má k té TOP třídě ještě dál než tito dva...

Schick není NIC, ale v repre hraje dobře a Krmenčík má formu 0, ale v repre je produktivní. I Duda je lepší než Selke...

Reagovat
stas87

Reagovat
smazaný uživatel

Schick dal 3 branky Slovensku a Ukrajině, a to je vše. Nejedná se o top týmy, a je to malý počet mezinárodních zápasů na zhodnocení jeho kvalit. Krmenčík taky něco dá, ale kvalita útočníka se pozná v zápasech s těžkými soupeři.

Reagovat
stas87

Ale aby som sa ti len nevysmial bez toho, aby som ti nepredlozil argumentov pre tvoje tvrdenie o tom, ze Selke ma este dalej k top triede..

Ked dostal poriadnu sancu v SVW, tak dokazal v sezone nastrielat devät golov, po sezone odisiel do RB. To v tej dobe hralo len 2.BL a aj tam dokazal dat devät golov. Po postupe do BL si ale nevybojoval miesto v zaklade, bol nahradnik a za 452 minut si pripisal styri goly. Nebol spokojny Leipzigu a tak odisiel do Berlina. A v prvej sezone dal v troch zapasoch EL styri goly a v BL desat golov. Pred sebou mal Vedada, co je skuseny a stale kvaitny utocnik. Nieco podobne ako v AS Dzeko a za nim Schick. Aj tak sa Selke dokazall presadit, koniec sezony uz hral ako stabilny clen zakladu. V tejto sezone ma zatial len tri goly ale uz osem asistencii. Nikdy z neho nebude golova masina co da 15+ za sezonu. Ale jeho workrate je na vysokom leveli a vyborne spolupracuje so zalohou. Takze aby som to zhrnul, nikdy zatial tim nehral vylozne na neho ako to ma Krmencik v Plzni, nikdy zatial nehral v klube kvalit AS. Je to ale slusny utocnik na pomery BL, dokaze dat 9-10 golov za sezonu a coho je schopny, to zatial nevieme. Takze to tvoje tvrdenie o tom, ze ma k top triede mi vyznie uplne smiesne. Evidentne si Selkeho videl hrat minimalne, aj tak ale dokazes toto napisat.

Reagovat
Kang & Kodos

Je to lepší, než naturalizovat třeba Vukadina nebo Kayambu, tenhle má odsud aspoň předky. Jako fanoušek s tim tak úplně nesouhlasim, ale jako činovník svazu bych nejspíš dělal všechno pro to, aby takovej hráč mohl za repre hrát. Ale jestli je za tohle odpovědnej někdo, kdo věří, že Marek Vít je marketing and sponsorship manager v Barceloně (btw cenim to jeho mimořádně debilní vyjádření), tak to si Selke asi spíš kopně za Etiopii.

Reagovat
krisa

Reagovat
HanzBP

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Když bude náš nároďák reprezentovat, nebudu to bojkotovat. Vpadá koneckonců mile. Ale přijde mi to jako kalkul – "Německo mě buď vezme nebo nevezme, a v tom případě budu v reprezentaci ČR". Přijde mi spíš jako Němec, až pak jako Čech nebo Etiopice.

Btw. těch míšenců s "bílejma" mámama začíná přibývat, chudáci z SPD.

Reagovat
smazaný uživatel

big black cock rulezz

Reagovat
smazaný uživatel

relog fail

Reagovat
smazaný uživatel

kde?

Reagovat
Kepy_FCB

Etiopice

Reagovat
Luc-Luc

Reagovat
Mass

Většina Etiopanů jsou míšenci bělochů(Arabů) a černochů.

Reagovat
smazaný uživatel

a Schick na tribunu konečně bychom měli útočníka

Reagovat
smazaný uživatel

Beztak to řekl jen proto, aby na sebe upoutal pozornost německého svazu, ti mu dají nějaký ten start a bude po všem. Myslím si, že je velká šance, že nás stejně nikdy reprezentovat nebude.

Reagovat
Gryphonheart

Lepší než Schick stoprocentně, než Krmenčík asi taky. Bral bych ho všema 10

Reagovat
Mass

A mnohem lepší než Doležal.

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Patřím mezi to malé procento, které je proti. Je to výborný fotbalista a docela sympaťák, ale narodil se v Německu a kdyby měl možnost ho reprezentovat Česko by pro něj absolutně nebylo téma... A to je fakt, který nepřekousnu. Že je to administrativně ok, to mi je jedno, stejně jako je např. administrativně ok reprezentování Slovenska Kuzminovou v biatlonu. Ta sbírá jednu medaili za druhou a přesto, kdybych byl Slovák, tak by mě štvalo, že tahle Ruska zabírá místo nějaké slovenské naději... A chytání se stébla, jakože má Selke k ČR vztah, ptz sem jezdil jako kluk na prázdniny, to mi přijde směšné.

Reagovat
pistacik11

Kuzminova nikomu miesto nezaberá, keby bola lepšia iná Slovenka, tak ide na olympiádu ona.

Reagovat
smazaný uživatel

to chytání stébla je trefné, je to takové to ujišťování sebe sama, že vlastně je to oukej, protože českej dědeček

Reagovat
smazaný uživatel

Francouzům mezinárodní mišmaš hodil titul na MS, nám to třeba postačí na postup z kvalifikace. Ale co už, pořád budu radši koukat na Selkeho, než sledovat, jak se Doležal motá po place jak špína v kýblu.

Reagovat
Kapřík

No já nevím, je takové obojaké. Popravdě, jestli je český/československý nároďák, za který oblékali dres Bican, Plánička, Masopust, Viktor, Panenka, Nedvěd, Poborský nebo Čech je pro někoho cena útěchy, tak ať si políbí řiť ve střemhlavém letu, i kdyby to byl třeba reinkarnovanej Maradona. Je fakt, že mentální výbava některých našich chlapců není dokonalá, ale to neznamená, že bychom měli brát někoho, kdo se uvolí reprezentovat z nouze bájnou zemi předků, o kterou nemá jinak zájem. To spíš znamená, že máme zlepšit kvalitu našich reprezentantů. Na druhou stranu, pokud se ukáže, že má k Česku skutečný vztah a že pro nás (ne pro sebe) hodlá potit krev, tak proč ne. Ale srdce je to hlavní.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele