Kodaňský sen: 3. kolo Eura v kostce

26.06.2021, 15:30
Názory a komentáře
Yussuf Poulsen pomohl Dánům k postupu (© AFP)
Dvoudenní čekání je u konce, osmifinále Eura je za dveřmi, tak se na něj pojďme naladit. Připomeňte si s námi nejlepší výkony a nejkrásnější góly závěrečného kola základních skupin. A připomeňte si třeba nádherný zápas Dánů proti Rusku, v němž svěřenci Kaspera Hjulmanda zažili dokonalý kodaňský sen.

Vyřazovací fázi evropského šampionátu načne duel Walesu s Dánskem. Moje doporučení tedy zní - dejte si nejdřív sestřih zápasu Rusko - Dánsko, pak totéž z klání Turecko - Wales a nakonec si projděte i náš podcast, v němž je řeč téměř o všech týmech na Euru.

Tak a teď ještě krátce k tomu, co celky do osmifinále dovedlo. Systém s 24 týmy trochu kazí turnajovou atmosféru, protože kolik utkání ve třetím kole vůbec mělo punc důležitosti? Půlka? Takový šlágr jako byl Francie - Portugalsko se hrál vlastně jen z povinnosti. Nikdo ve skutečnosti nevěřil, že Santosova banda nechá nasázet čtyřku...

A tak se kromě nádherné maďarské snahy a chorvatské (Modrić na hrad), švýcarské (Shaqiri na hrad) či rakouské (meh) radosti opravdu něco dělo už jen v Kodani. A nutno říct, že asi nikomu z nás nevadilo, když Dánové rozstříleli Rusko 4:1 a vysloužilo si po všech strastích vytoužený postup mezi nejlepších 16. A tam už můžou začít opravdu s čistým štítem.

V kontrastu bylo třeba utkání Česka proti Anglii, což byla brutální nuda. Je téměř jisté, že duel s Holandskem bude o poznání ofenzivnější podívaná, avšak Anglie by teda rozhodně měla zařadit vyšší rychlostní stupeň. Vím, že po změně stran už se nikam tlačit nemuseli. Ale aby neudělali vůbec nic? To prostě na Euru vidět nechceme...

Co třeba chceme vidět, jsou krásné góly. Tak se na ně přes ten nejbizarnější na celém šampionátu pozvolna přesuňme. Mimochodem, i díky slovenskému přídavku padlo na letošním Euru už osm vlastních gólů. Kdyby vám to nepřišlo moc, tak vězte, že je to stejně na šampionátech 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2004, 2008, 2012 a 2016 dohromady.

Top 3 góly 3. kola




Nejlepší hráči 3. kola podle WhoScored.com


1. Robert Lewandowski (Polsko) - 8.99 | 2 góly, 5 střel, 2 nastřelené brankové konstrukce, 3 úspěšné průniky (100%)

2. Memphis Depay (Nizozemsko) - 8.86 | gól, asistence, 3 střely, 3 úspěšné průniky (100%)

3. Pablo Sarabia (Španělsko) - 8.85 | gól, asistence, 4 střely, nastřelená branková konstrukce

Nejlepší Čech (-): Vladimír Coufal - 6.83 | 76 doteků s míčem (2. nejvíc na hřišti), 86% úspěšnost přihrávek, 2 přerušené útoky soupeře, 5 odklizených míčů

Králové Fantasy Euro 2020


1. Pablo Sarabia (Španělsko) - 14 | 90 odehraných minut, čisté konto, 2 asistence, 1 vstřelený gól

2. Xherdan Shaqiri (Švýcarsko) - 13 | 75 odehraných minut, 2 vstřelené góly, 1 gól zpoza vápna

2. Georginio Wijnaldum (Nizozemsko) - 13 | 90 odehraných minut, čisté konto, 2 vstřelené góly

4. Aymeric Laporte (Španělsko) - 12 | 90 odehraných minut, čisté konto, 1 vstřelený gól

4. Memphis Depay (Nizozemsko) - 12 | 66 odehraných minut, 2 asistence, 1 vstřelený gól

4. Emil Forsberg (Švédsko) - 12 | 78 odehraných minut, 2 vstřelené góly

Ideální sestava 3. kola skupin



autor: Marek Ustohal

Gólman - Yann Sommer (Švýcarsko): Třeba Rui Patrício vytáhl proti Francii dva efektnější zákroky a pomohl tak Portugalsku k zisku bodu. O fous ho ale v našich očích překonal Švýcar Yann Sommer, který to s Tureckem měl ještě trochu těžší. Jedinou branku dostal vinou fantastické nechytatelné rány Kahveciho, zato však pochytal pět střel a minimálně dvě z nich měly gólové parametry.

Pravý obránce - Josip Juranović (Chorvatsko): Na turnaji si vůbec neměl zahrát a před Eurem na něj nešly zrovna nejpozitivnější reference. Avšak v rozhodujícím utkání se Skotskem dostal šanci místo Vrsaljka a vedl si skvěle. Klíčového hráče soupeře Andyho Robertsona de facto vymazal ze hřiště.

Pravý stoper - Andreas Christensen (Dánsko): Jeden z dánských národních hrdinů. Proti Rusku prohrál jediný z osmi hlavičkových soubojů, v "normálních" soubojích byl dokonce úplně bezchybný, a přesto - hlavní přínos měl v ofenzivě. Nádhernou ranou země-vzduch zvýšil vedení Dánů na 3:1 a předznamenal snovou kodaňskou noc.

Levý stoper - Harry Maguire (Anglie): Není pochyb o tom, že Harry Maguire bude pro Anglii posilou. Dvě klání propásl, ale proti Česku ukázal své kvality. Spolu se Stonesem nedovolili naší reprezentaci vlastně vůbec nic - a činil se i v rozehrávce. Jeho krásný dlouhý pas však Harry Kane v gól neproměnil.

Levý obránce - Steven Zuber (Švýcarsko): Že by to byl levý bek, to se úplně nedá říct, ale protože ve švýcarském utkání s Turky nastoupil na nominální pozici křídelního obránce, budiž. Steven Zuber nahrál na všechny tři góly - a to jako hodnocení prostě stačí. Hlavně při gólu na 3:1 se prohnal po lajně jako vítr a následně fantasticky přihrával Shaqirimu.

Pravý záložník - Pablo Sarabia (Španělsko): Až ve třetím duelu dostal šanci v základu a Luisovi Enriquemu pořádně zamotal hlavu. Proti Slovákům totiž zazářil a měl prsty ve třech brankách. Jeden gól dal, další předložil před prázdnou bránu Torresovi a ještě předtím navíc právě jeho projektil plácnul do vlastní sítě Martin Dúbravka.

Pravý střední záložník - Luka Modrić (Chorvatsko): Když je týmu nejhůř, kapitán vystoupí a udrží jej na hladině. Tak se stalo i v národním výběru Chorvatska, které první dva zápasy neodehrálo dobrý duel. Na závěr základní skupiny však Luka Modrić přičaroval nádherným gólem a asistencí svému celku tři body proti Skotsku a tím i postup do osmifinále.

Levý střední záložník - Pierre-Emile Höjbjerg (Dánsko): Při absenci Christiana Eriksena si vzal na povel celou záložní řadu a táhne Dánsko za úspěchem. Povoláním spíš defenzivnější záložník, s čímž souvisí i většina jeho pravomocí, Rusy zatížil dvěma gólovými asistencemi a potvrdil svoji vůdčí roli.

Levý záložník - Emil Forsberg (Švédsko): Ofenzivní tahoun Švédska na tomto turnaji je zcela jasný. Isak hraje skvěle, ale produktivní zatím není, naproti tomu Emil Forsberg promění vše, na co sáhne. Slováky porazil z penaltového puntíku a proti Polsku přidal další dva fíky. Tentokrát oba rovnou ze hry.

Pravý útočník - Ádám Szalai (Maďarsko): Konkurenci měl obrovskou. Lewandowski, Ronaldo, Depay, Benzema... všichni dvougóloví. Do sestavy jsme ovšem dali přednost Szalailovi, který málem šokoval celý fotbalový svět tím, že v Mnichově (!) gólem a asistencí dotáhne Maďary přes Německo mezi nejlepších 16. Chybělo jen pár minut.

Ofenzivní záložník - Xherdan Shaqiri (Švýcarsko): Když je potřeba, obvykle na turnajích vystřelí nějakou parádu a posune Švýcarsko o krok dál. Matný turnaj tentokrát pro reprezentaci helvétského kříže tentokrát rozčísl dvěma krásnými góly proti Turecku, jež tým posunuly do osmifinále.

Střípky ze sociálních sítí


Raheem Sterling táhne Anglii na hřišti i mimo něj.



Naproti tomu Martin Dúbravka...



...se zapsal spíš do historie Twitteru.



No a Adrien Rabiot... vlastně těžko říct.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (3)

Přidat komentář
Shevchenko

Christensen pro mě gól kola

Reagovat
Pharrell

Reagovat
AC Sparta Praha good

V sestavě kola chybí: Lewandowski, Depay, Wijnaldum, Laporte.... proč jsou asi mezi hráči kola???

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele