Kluby Premier League do dvou let vyjdou vstříc handicapovaným

15.09.2015, 10:21
Aktuality
Zaujalo nás
Tělesně handicapovaní fanoušci Premier League se mohou radovat: po letech strádání, kdy většina anglických stadionů skýtala méně prostoru pro vozíčkáře, než bylo doporučováno oficiálními směrnicemi, se všechny prvoligové kluby konečně zavázaly, že do dvou let vyjdou znevýhodněným divákům vstříc...

Na základě takové vzájemné dohody bude nejpozději v srpnu 2017 každý stadion Premier League odpovídat nárokům dokumentu zvaného Accessible Stadia Guide, který určuje standard všeobecné přístupnosti fotbalové arény.

Tento 'návod' především v závislosti na velikosti stadionu doporučuje minimální počet stanovišť pro vozíčkáře, kterého se doteď velkému množství klubů nedařilo dosáhnout.

Z březnového výzkumu Guardianu dokonce vyplývá, že pouze dva kluby přesně splňovaly dané požadavky - konkrétně šlo o Leicester City a velšské Swansea City, vyhlášené svým vřelým vztahem k fanouškům.

Všechny elitní anglické kluby nyní jednají na popud nedávno vydaného vládního prohlášení, které nebývale kriticky reflektovalo neblahé zkušenosti handicapovaných z fotbalových, kriketových i rugbyových zápasů.

V červnu navíc vedení Premier League psala také britská Komise pro rovnost a lidská práva, která ligové instituci dokonce vyhrožovala trestním oznámením.

Za zlepšení podmínek pro vozíčkáře už dlouhou dobu orodovala zejména organizace Level Playing Field, která za "často diskriminační" považuje mimo jiné přístup na toalety či k občerstvení.

Britský ministr pro handicapované Justin Tomlinson popsal dosavadní stav věcí za "absolutně nepřijatelný" a dodal: "Jejich hlasy dál nemohou být ignorovány a nečinnost nelze dál omlouvat."

Teď se tedy kluby konečně rozhodly jednat. Nová opatření se budou týkat rovněž parkování a způsobu distribuce lístků, pořadatelům se dostane speciálního tréninku a proces tvorby míst pro vozíčkáře se má kromě domácích sektorů dotknout i těch venkovních.

Autor: Tomáš Daníček / theguardian.com

Komentáře (381)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele