Kdo vládne fotbalovému světu?

01.07.2002, 11:42
Aktuality
Mistrovství světa v Japonsku a Jižní Koreji je minulostí, pro některé nadešel čas oslav, jiní se vzpamatovávají z neúspěchu. Co napověděl světový šampionát o rozložení sil mezi jednotlivými kontinenty? V podstatě vše zůstalo při starém.

Začněme odzadu - ve finálovém klání o titul mistra světa proti sobě již tradičně stanuli reprezentanti dvou fotbalově mocných kontinentů - Evropy a Jižní Ameriky. Historie mistrovství světa doposud nepoznala vítěze, který by pocházel z jiného světadílu, přitom skóre Evropa - Jižní Amerika bylo vyrovnané 8:8 (Německo 3, Itálie 3, Francie a Anglie 1 - Brazílie 4, Argentina a Uruguay 2). Letošní vítězství Brazilců nad Němci tak přechýlilo minimálně na 4 roky vedení na stranu Jihoameričanů.

Brazílie se zaslouženě stala popáté mistrem světa. Po váhavé kvalifikaci se zázračně zvedla a turnajem protančila v rytmu samby bez jediného klopýtnutí. Německo dotlačil do finále famózní Kahn v brance a tvůrce Ballack vepředu. Druhé místo je pro naše západní sousedy po předchozích bídných výsledcích velkým zadostiučiněním. Třetí Turecko se řadí k největším překvapením turnaje. Není pochyb, že do karet mu hrálo příznivé složení pavouka, ovšem v semifinále s pozdějšími mistry světa Brazilci reprezentanti země půlměsíce prokázali oprávněnost účasti mezi nejlepšími. Překvapením je jistě i výsledek čtvrtých Korejců. Jižní Korea plně využila výhod pořadatelské země - fanatická podpora publika, znalost domácího prostředí a v neposlední řadě silná přízeň rozhodčích vykonaly své.

Jak jsou tedy síly rozvrženy mezi fotbalové světadíly? Řečí výsledků se mezi nejlepší světovou čtyřku probojovaly dva evropské týmy a po jednom jihoamerickém a asijském. Mezi osmi nejlepšími bylo zastoupení následující: Evropa 4, Afrika 1, Asie 1, Jižní Amerika 1, Severní Amerika 1. Řečí sportovní výkonnosti však měli Korejci, při vší úctě k jejich výborné fyzické hře, skončit jestli ne v osmifinále s Itálií, potom určitě ve čtvrtfinále se Španělskem. V každém případě by se, nebýt nepřízně sudích, zvýšil počet evropských týmů mezi nejlepšími.

Je tedy zřejmé, že boj o fotbalový trůn nadále svádí Evropa s Jižní Amerikou, především tedy dvěma giganty latinskoamerického fotbalu, Brazílií a Argentinou. Zatímco Evropa se může pochlubit vyrovnanou a širokou špičkou, ve které se síly přelévají, Jižní Americe vládnou dvě zmíněné fotbalové veličiny. Je však zajímavé, že jihoamerickým mocnostem se na MS nedaří současně. Když šampionátu dominovala Brazílie, Argentina se nikdy nedostala dále než do osmifinále. Při triumfu Argentinců v roce 1986 Brazilci vypadli už ve čtvrtfinále, jedinou výjimkou tak zůstává rok 1978, kdy Brazílie, navzdory zlatu pro Argentinu, brala bronz. Brazilský úspěch začaroval Argentince i letos a ti se překvapivě loučili už po zápasech ve skupině.

Jak bude vypadat bitva světadílů na příštím MS? Čtyři roky jsou dlouhá doba i ve světě fotbalu, přesto je velice nepravděpodobné, že by v Německu promluvil do souboje o titul další světadíl. Týmy z ostatních končin světa jsou zpestřením šampionátu, ale nic nenasvědčuje tomu, že by se v dohledné době vzbouřily proti roli komparsistů. Jen doufejme, že do jedné z důležitých rolí se konečně obsadí už i Česko.

Autor je redaktorem magazínu PRO FOOTBALL

Autor: Jan Vichr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele