Kdo projde do Ligy mistrů?

10.03.2015, 15:37
Názory a komentáře
Do konce bundesligového ročníku 2014/15 chybí 10 kol a ve hře je tedy ještě přesně 30 bodů. O titulu pro Bayern Mnichov nikdo nepochybuje a i Wolfsburg - zdá se - o druhé místo již nepřijde. Situace se ale náramně zamotává v bojích o evropské poháry. Na bitvu o Ligu mistrů se zaměřil komentátor české verze Eurosportu Tomáš Petr.

Po titulu je pro ligové týmy nejen v Evropě druhým velkým lákadlem postup do pohárů, především tedy do Ligy mistrů. Bayern Mnichov, který míří za obhajobou titulu, už má skoro matematickou jistotu účasti v nejprestižnější klubové soutěži planety. Ani Wolfsburg i přes poslední zaváhání v Augsburgu by si účast mezi smetánkou neměl nechat ujít. Ve hře tak pro bundesligové týmy je už reálně pouze jedno místo v základní skupině Ligy mistrů. Čtvrtý tým konečné tabulky bude muset do kvalifikace. Zájemci jsou ovšem minimálně čtyři.

Nejlepší výchozí pozici v boji o poslední přímou vstupenku má Mönchengladbach. Borussia ještě před víkendem měla náskok na ostatní 4 body, aktuálně už to je však pouze polovina. Do karet týmu Luciena Favreho ale hraje, že všechny rivaly v boji o Ligu mistrů (Wolfsburg, Leverkusen, Augsburg i Dortmund) přivítá doma. Gladbach se navíc může spolehnout na výbornou obranu (2. nejlepší v lize) v čele se skvěle chytajícím Yannem Sommerem. Borussia ještě nikdy v základní skupině Ligy mistrů nehrála, nejblíže byla v sezoně 2012/13, kdy v play off vypadla s Dynamem Kyjev (1:3, 2:1).

Na pozici zaručující předkolo Ligy mistrů je aktuálně Leverkusen, který sází na útok. Především díky dvojici Heung-Min Son a Karim Bellarabi nastřílel Bayer už 40 gólů a z týmů bojujících o Ligu mistrů je tak jednoznačně nejefektivnější v koncovce. Výběr Rogera Schmidta má zkušenosti ze tří osmifinálových účastí v Lize mistrů za poslední čtyři sezony, včetně té letošní. Krom štěpení sil ale čekají Leverkusen ještě dva těžké venkovní zápasy v Gelsenkirchenu a Mönchengladbachu. Právě duel Schalke - Leverkusen hodně napoví v postupové matematice, ale možná to bude jen rozhodující faktor v boji o předkolo.

Pravidelným účastníkem Ligy mistrů je Schalke. Letos je tým Roberta Di Mattea již potřetí v řadě v osmifinále. V Bundeslize poslední kolo stejně jako u Augsburgu konečně přineslo konec čtyřzápasové šňůry bez výhry. Schalke má na rozdíl od ostatních už za sebou duel s Bayernem Mnichov, ale čekají ho výjezdy do Augsburgu a Wolfsburgu.

Posledním v zástupu čekatelů na lístek do Ligy mistrů je Augsburg, který ještě nikdy v historii nehrál evropské poháry. Proto i případná účast už jen v Evropské lize by byla úspěchem. Loni k tomu chyběl bod. Letos už by to mohlo klapnout, na 6. místě má tým Markuse Weinzierla pětibodový náskok. Ve hře je sice stále ještě i Liga mistrů, ale asi nikdo nečeká, že Augsburg by za sebou nechal minimálně dva z tria Schalke, Leverkusen a Gladbach. Ale možná právě v tom může být síla, tlak žádný nehrozí. Mimochodem, na přestupovém trhu by hodnota všech hráčů bavorského celku nedosahovala ani ceny Thomase Műllera z konkurenčního Bayernu Mnichov.

Ve výčtu zájemců o Ligu mistrů by se asi rád viděl i Dortmund. Borussia je ale ve velmi těžké pozici. BVB, pokud letos již nezaváhá, může získat maximálně celkem 59 bodů. Za posledních deset let by to na přímý postup do Ligy mistrů nestačilo ani jednou. Dva roky zpátky čtvrté Schalke s 55 body uhrálo alespoň předkolo. Ještě v sezonách 2004/05 a 2007/08 měl čtvrtý tým tabulky jen 58, respektive 54 bodů, tehdy ale z Bundesligy do Ligy mistrů postupovaly jen tři celky.

Zdá se tedy, že Bayern Mnichov a Wolfsburg premiérově doprovodí do základní skupiny Ligy mistrů Mönchengladbach, který má osud ve svých rukách. O čtvrté místo svedou velkou bitvu Leverkusen a Schalke, kde nakonec podle mě Bayer bude tím spokojenějším. Schalke a Augsburg se budou muset spokojit s Evropskou ligou, kam nakonec ze sedmé příčky asi proklouzne i Dortmund.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (54)

Přidat komentář
bloodonor

....ze sedmé příčky asi proklouzne i Dortmund. ,pohary v nemecku hraje jen 6 tymu z 5 a 6 je EL

Reagovat
Shevchenko

Pohár

Reagovat
smazaný uživatel

Je vcelku slušná šance, že stejně jako třeba loni půjde do EL i 7. tým. Záleží na domácím poháru.

Reagovat
smazaný uživatel

Ak vyhrá DFB Pokal niekto, kto si vybojuje účasť v LM/EL v ligovej tabuľke, tak sa miestenka do EL z DFB Pokalu presunie na ďalší celok v tabuľke, teda na 7.miesto.

Reagovat
smazaný uživatel

pokal vyhrame my takze niet sa coho bat

Reagovat
smazaný uživatel

Aj tak sa to dá "vysvetliť" hehe

Reagovat
smazaný uživatel

los dopadol velmi dobre pre bvb hoff je nic moc teraz a bayern s leverkusenom sa pobiju

Reagovat
smazaný uživatel

Súhlasím, navyše je zápas v Dortmunde. Ale vôbec nehovorím že to bude ľahký zápas, práve naopak, v Pokali sú málokedy jednoznačne duely. Aj preto ho celé Nemecko miluje ako v Anglicku FA Cup.

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund vyhra aspon 1:0 a postupi...

Heja BVB!!!

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to bude vypadat s postupovými místy pokud Bayern a Wolfsburg skutečně vyhrají LM, resp. EL.?

Reagovat
Hector17

dobře

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

To by ma tiež zaujímalo či sa tam niečo zmenilo a či môže ísť z jednej krajiny do LM 5 tímov. Viem, že keď vyhrala LM Chelsea, tak štvrtý Tottenham v PL nešiel do LM ale práve kvôli Chelsea bol posunuúty len do EL, Chelsea vtedy skončila v PL na 6.mieste.

Reagovat
exot12

Myslím si, že tam nie je žiadna zmena. Krajina má daný počet miest a na tom sa nič nezmení. V prípade Chelsea o tom rozhodoval zväz koho tam prihlási nie UEFA.

Ak by prišlo k situácii, kde by Bayern a Wolfsburg vyhrali LM resp. EL, tak by teoreticky mohlo mať Nemecko až 6 mist v LM, pretože víťaz EL sa kvalifikuje do LM a to by sa rozhodne nikomu okrem Nemcou nepáčilo!

Reagovat
smazaný uživatel

Vďaka za cenné info.

Reagovat
smazaný uživatel

The winners of the 2014–15 UEFA Champions League and 2014–15 UEFA Europa League are each given an additional entry if they do not qualify for the 2015–16 UEFA Champions League through their domestic league. Because a maximum of five teams from one association can enter the UEFA Champions League, if both the Champions League title holders and the Europa League title holders are from the same top three ranked association and finish outside the top four of their domestic league, the fourth-placed team of their association will be moved to the Europa League

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Má niekto konto na transfermarkte? Môžete potom upravovať informácie v profiloch hráčov?

Reagovat
Arne

Myslím, že to jde, ale musejí ti to schválit... Já tam konto mám, ale dobrý tři roky jsem se nepřihlásil a už ani nevím heslo.

Reagovat
db18

To ti to konto možná dokonce "zrušili", oni po asi dvou měsících neaktivity (nepřihlášení) posílají upomínkové emaily a asi po třetím ti to nějak deaktivují

Reagovat
Arne

Je to možný... Já jsem tam chvíli diskutoval, ale je to tam nepřehledný, nejde to. Jiný využití to snad nemá.

Reagovat
db18

(ještě je tam snad nějaká fanta a podobný blbosti akorát no... )

Reagovat
db18

Přímo upravovat ne, jen dáváš jakoby návrhy na změny (myslím, že tam pak uvádíš i zdroj té informace...) a oni to kontrolují a schválí (ovšem než mně stihli schválit změnu u Hlouška, když s ním Pelta čaroval, tak už to bylo zase jinak u Ďuriše, Pospíšila a Neuwirtha jsem se pak myslím změny ani nedomohl, ale to jsem zase tak často nekontroloval, tak je možné, že to nakonec přecejen změnili)

Reagovat
smazaný uživatel

A ako avizuješ tu zmenu? Je tam nejaká možnosť keď sa prihlásiš? Že pri každom profile ti naskočí nejaká ikonka, cez ktorú vieš odoslať nejaké nové informácie k hráčovi?

Reagovat
db18

http://www.transfermarkt.de/zlatan-alomerovic/profil/spieler/47594#subnavi

tam máš to "ozubené" kolečko, na které klikneš, pak vybereš v jaké oblastni chceš upravovat a pak to tam předěláš... já to dělal naposled ještě na té staré verzi tm, tak nevím jak to funguje teď

Reagovat
smazaný uživatel

Vďaka, skúsim sa zaregistrovať a uvidím aké budú možnosti. Len pri registrácií je dole taká možnosť, ktorú môžeš a nemusíš označiť:

"I am a journalist and would like to register for the press portal."

Neviem či to nie je podmienka to začiarknúť, ak chcem potom upravovať profily.

Reagovat
db18

Není

Reagovat
smazaný uživatel

OT: AC Milán je po zhruba měsíci a půl znovu k dispozici Ignazio Abate, italský obránce je v pořádku po zranění stehenního svalu a podle deníku Gazzetta dello Sport bude připraven nastoupit k zápasu s Fiorentinou. Sledujete ho někdo ? Jednu dobu se říkalo, že je to jeden ze 3 nej PO na světě. Jak dobře hrál před tím zraněním ?

Reagovat
smazaný uživatel

V letošní sezone nas nejlepsi bek. Ty predchozi takovy prumer, velmi rychly, ale odcentrovat neuměl, letos se v tom dost zlepsil, jehi zranění byla velká ztráta.

Reagovat
smazaný uživatel

Dúfam že priamo do skupín pôjde Gladbach, majú zohraný a široký káder na ich pomery. Majú vyrovnané výkony, ale nedokážu jednoznačne dominovať počas celých zápasov. Ale vyhrávajú a bodujú a to je predsa dôležité aj v Európe.

Do predkola dúfam pôjde Schalke - tam je káder kvalitný, len je aktuálne polovička zranená, ak by v lete prišiel normálny kouč, tak by tam bol väčší potenciál ako v tejto sezóne LM. Draxlera si vzhľadom k zraneniam opäť v pohode udržia minimálne do zimy. Snáď ostanú aj Meyer či Goretzka. Líder je ale Howedes a sám spomínal že kariéra futbalistu je krátka nato, aby človek nevyskúšal aj iné krajiny, tak som zvedavý ako dlho ostane.

Reagovat
Arne

Keller měl marodku po celý dva roky, co tam byl, a stejně měl se Schalke nejlepší jaro v klubové historii... Bobek nemá ani píď argumentu na výmluvu.

Gladbach si to pohlídá a Leverkusen by taky měl. Ten by býval bojoval s Wolfsburgem o druhý místo, kdyby měl pořádného útočníka. Kiess je letos úplně mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ktorú jar to mali najlepšiu?

A áno, tam tie mnohonásobné zranenia boli posledné roky a vyzeralo to inak, Práve preto dúfam že Matteo skončí. Ak by dnes urobil v Madride zázrak tak možno zmením názor na jeho štýl ale nie, srandujem.

Leverkusen zase môže tento rok silno preraziť v LM a to moc ľudí nečakalo. A ako vravíš, ešte je mimo Kiessling.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já mam pocit, že jsou s RdM naprosto spokojeni, proto dost vázne pochybuji, že by skončil..

Reagovat
smazaný uživatel

Podstatné bude, ako skončia v BL. Ak neprejdú aspoň do predkola LM, tak je reálne že skončí. Aspoň ja to tak vidím.

Reagovat
Arne

Loni na jaře měli nejvíc bodů v historii, někde jsem to četl před sezónou.

Reagovat
smazaný uživatel

Zaujímavé, ani som si to tak neuvedomil počas jari, že sa im tak nadštandartne darí.

Reagovat
db18

Docela jsem koukal, že to vydrželo tak vyrovnaný, když FCA teď dostkrát poztrácel LM by pro ně byla moc (i když takovému překvapení bych se nebránil), každopádně doufám, že poháry uhrají, aspoň je to přiměje k posílení defenzivy, kde jsou na tom co se šířky kádru týče dost bídně

Reagovat
db18
Reagovat
smazaný uživatel

Frajer

Reagovat
smazaný uživatel

To som videl v zostrihoch mne to tiež neprišlo úplne v pohode od Ujaha, keby mu dal pusu tak nepoviem nič

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi hroznej cíťa

Kdyby mu chtěl radostí ušmiknout varlata, tak neřeknu ale tady to byl prostě neskutečný nával radosti a chtěl udělat nějakou kravinu, no

Reagovat
db18

To vypadalo, že ho chce za ty rohy držet a začít s nim točit... (nebo ho chce na hřišti podříznout a obětovat )

Reagovat
smazaný uživatel

hlad je sviňa no

Reagovat
smazaný uživatel

A Werder si kde nechal?!!

Reagovat
smazaný uživatel

samozrejme mám na mysli v súvislosti s poslednou vetou o EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi vás odpísal úplne pritom tam je na 7.priečku mnoho kandidátov, mohol tam skúsiť nejakú analýzu tých tímov a ich predpokladov na kvalitný finish sezóny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

prestante uz o EL,mame uzky kader a hracov co zatial na jar hraju v zivotnej forme,ta moze odist treba prave v lete na predkolo a zahrat si dva bezvyznamne zapasy a vypadnut je fakt o nicom,to sa radsej zachranim a k tej zachrane podla mna uz chyba len jedna jedina vyhra a mozme byt v naprostej pohode

Reagovat
andycek1

bylo by zajimave keby S04 nepostupilo do LM to b& ich aj finančne poznačilo

Reagovat
smazaný uživatel

no nepostup do LM finančne poznačí každého, aj také svetové značky ako United.

Reagovat
andycek1

No tak práve to si povedal ten najhorší príklad aký si kedy mohol Práve United sú tí že aj keď nepostúpili tak v sú v lete schopný vysolit 200 mil na posily lebo sú momentálne finančne tak na tom ako Barcelona či Real a sponzorov majú dokonca najsilnejších

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme o tom viem, to je snáď jasné, Ja som reagoval na slová predstaviteľov United, že ich neúčasť v Európe poznačí, na príjmoch sa to prejaví až v budúcom roku. Neznamená to, že si nebudú môcť dovoliť drahé posily, ale tie peniaze niekde chýbať budú.

Reagovat
andycek1

Budú ale pri ich príjmoch minimálne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele