Každá trampota má svou mez

18.03.2014, 14:55
Názory a komentáře
Všechno pěkné jednou končí a naštěstí to platí i pro ty věci nehezké. Sobotní duel dvou Borussií v Signal Iduna Parku je toho dobrým příkladem. Za 25. kolem Bundesligy se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Tomáš Petr.

Mönchengladbach cestoval do Dortmundu v zoufalé situaci. Tým trenéra Luciena Favreho v průběhu podzimu sice motal hlavy všem klubům v Bundeslize a po sérii 6 výher útočil na přímý postup do Ligy mistrů, pak ale přišel tvrdý návrat do reality. Gladbach 9 duelů v řadě nedokázal bodovat naplno a opustil pohárové pozice. Situace byla o to horší, že v posledních 4 zápasech, povětšinou ještě s týmy ohroženými sestupem, Hříbata vždy vstřelila první gól. I přes aktuální mizérii trenér Favre dostal důvěru i do budoucna a smlouva mu byla v týdnu prodloužena do června 2017.

Dortmund doma dlouhodobě na Gladbach umí. Z Vestfálského stadionu se Hříbata za posledních 16 let ani jednou nevracela domů s plným bodovým ziskem. Od dubna 1998 před vlastním publikem BVB s Hříbaty nepoznalo hořkost porážky. Z 12 zápasů Dortmund pouze dvakrát ztratil body po nerozhodném výsledku a porazil Gladbach hned sedmkrát v řadě. Horší sérii nemají Hříbata s žádným celkem v Bundeslize. Na podzim Gladbach doma Dortmund porazil 2:0 góly ofenzivní dvojice Max Kruse - Raffael a tým Jürgena Kloppa tak měl zájem na tom, aby se zaběhlá historie neměnila.

Jenže všechno jednou končí. Dortmund se v zápase musel poprvé letos obejít bez dvojice Marco Reus a Henrik Mchitarjan, tudíž premiérově v této sezóně vyběhl na trávník od první minuty Jonas Hofmann. Gladbach v pátém utkání v řadě šel do vedení, když se prosadil nejlepší střelec Hříbat Raffael. Chvilku před odchodem do kabin pak protrhnul střelecké trápení jeho kolega z útoku Max Kruse. Autor vítězné branky z podzimního vzájemného duelu čekal na gól dlouhých 872 minut od zápasu se Schalke, kdy penaltou rozhodl o výhře Gladbachu 2:1. Tahle trefa byla symbolicky nakonec také gólem vítězným. Ve druhém poločase byl sice premiérově v Bundeslize vyloučen Håvard Nordtveit, ale na vyrovnání už Dortmund nedosáhl. Skóre na konečných 2:1 upravil druhou bundesligovou trefou v kariéře Miloš Jojič, který zatím nastoupil v dresu BVB třikrát, ale neodehrál dohromady ani hodinu.

Černé série Gladbachu tedy o víkendu v Dortmundu skončily symbolicky stejným způsobem jako před pár měsíci či několika roky začaly. Teď je hlavní otázkou, zda Hříbata dokáží úspěch zopakovat a vrátí se znovu do boje o Ligu mistrů.

Poprvé či naposledy zápasu Dortmund - Mönchengladbach v kostce:
-Jonas Hofmann poprvé nastoupil letos v základní sestavě
-Håvard Nordtveit byl poprvé v Bundeslize vyloučen
-Max Kruse i Raffael vstřelili gól Dortmundu v obou zápasech této sezóny
-Max Kruse vstřelil gól po 872 minutách (9 zápasů) a znovu to byla trefa vítězná
-Mönchengladbach vyhrál po 9 zápasech (prosinec 2013) a opět výsledkem 2:1 (tehdy proti Schalke)
-Mönchengladbach zvítězil v Dortmundu po skoro 16 letech (duben 1998) a opět výsledkem 2:1
-Dortmund doma poprvé po 7 zápasech v řadě neporazil Mönchengladbach
-Poprvé po 8 vzájemných zápasech prohrál domácí tým

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (8)

Přidat komentář
ian.rush

Tvl ještě to spojujte s tou písničkou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Filip12
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fejfi24

jsem jedinej, kdo si hned začal v duchu zpívat tu písničku?

Reagovat
Filip12

Reagovat
smazaný uživatel

kvoli tvojmu komentaru som prestal spievat

Reagovat
smazaný uživatel

nenuceně a s chutí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele