Kauza Tuchel aneb Když nejde (jen) o fotbal

30.05.2017, 14:44
Názory a komentáře
Pro fotbalové fanoušky, kteří nesledují dění v nejvyšší německé soutěži zas tak podrobně, to musela být rána z čistého nebe. Zhruba tři týdny trvající spekulace byly dnes přetaveny v oficiální prohlášení Borussie Dortmund hovořící o tom, že Thomas Tuchel už nadále vestfálský klub trénovat nebude.

Na první pohled nepochopitelný krok. Tuchel, byť povahově zcela jiná osobnost než jeho předchůdce Jürgen Klopp, se zdál být za excentrického kouče ideální náhradou, což dokazovaly i výsledky v první sezoně. Tuchelova důvěra pomohla Henriku Mchitarjanovi stát se nejlepším hráčem Bundesligy a i jinak v posledních sezonách mizerně hrající Marcel Schmelzer působil ve špičkově fungující mašině BVB jako spolehlivý článek. Do sestavy pak ihned zapracoval Juliana Weigla - a z hráče druholigového Mnichova 1860, který přišel coby hráč širšího kádru, se stal základní stavební kamen středu zálohy.

Dortmund prožil fantastickou sezonu a zejména na podzim hrál bezpochyby nejhezčí fotbal v Evropě. Zejména ofenzivní čtveřice Reus, Kagawa, Mchitarjan a Aubameyang doplňovaná výtečným Gündoganem se fotbalem každý víkend bavila a většina soupeřů si ze Signal Iduna Parku odvážela příděly.

BVB v Bundeslize končilo sezonu na 78 bodech, což je více, než Schwarzgelben získali i v mistrovských sezonách - a jen výtečná sezona kritizovaného, ale v domácí soutěži nekompromisně vítězícího Guardiolova Bayernu zabránila tomu, aby Mats Hummels zvedal nad hlavu Meisterschale.

Když pomineme prohru na penalty ve finále domácího poháru, což je vždycky loterie, tak za jediný opravdový lapsus Tuchelovy první sezony lze považovat odvetné čtvtfinále Evropské ligy v Liverpoolu. Dortmund tu rozehrál parádní střetnutí a po gólu Reuse vedl už 3:1 - pak však závěr zápasu nepochopitelně nezvládl a po prohře 3:4 šel do semifinále anglický celek. Jak napsala německá média, tenhle zápas rozhodly tři věci - Klopp, Kop a Kopf.

To, že je Tuchel zcela jiný než jeho předchůdce Klopp, bylo jasné dlouho dopředu. Ostatně ani z Mohuče, která přitom pod rodákem z Krumbachu nedosahovala vůbec špatných výsledků, neodcházel zrovna v dobrém.

Určitá rezolutnost Tuchelova charakteru se pak začala objevovat před rokem, kdy přišly první spory s ředitelem klubu Watzkem. Kouč velmi nelibě nesl odchod tří klíčových hráčů - do Bayernu zamířil kapitán Mats Hummels, směr Anglie se pak vydali Ilkay Gündogan a nejlepší hráč sezony Henrik Mchitarjan.

I během sezony pak čas od času německými kuloáry proběhly zprávy o tom, že vztahy mezi vedením a svérázným koučem nejsou nejlepší. Na hřišti to sice taková paráda nebyla, neboť Marc Bartra jako náhrada za spolehlivého Hummelse ani v nejmenším neobstál a s odchodem Gündogana BVB ztratilo dynamiku a kreativitu při přechodu do útoku, takže ani vizuelně se hra Žlutočerných neblížila parádě z minulého ročníku.

I přesto se však na sezoně, kterou nakonec Dortmund zakončil na třetím místě a s přímým postupem do Ligy mistrů, našly i pozitivní věci - kromě vítězství v národním poháru, což je první trofej pro Dortmund po pěti letech, výtečné nákupy "za pár šupů" - z Lorientu přišel Raphael Guerreiro, který se ukázal být skvělým univerzálem, jenž může zahrát na kraji obrany, na křídle i ve středu zálohy. A v Dembelem dřímá potenciál, který jednou Dortmund mnohonásobně zpeněží, až mladý křídelník zamíří směr Barcelona.

Pořádnou ranou pak pro mužstvo byl útok na klubový autobus před úvodním zápasem čtvrtfinále LM proti Monaku - a právě tehdy se objevil další výrazný spor mezi Watzkem a Tuchelem. Utkání bylo po této šokující situaci, kterou zraněním zápěstí odnesl Marc Bartra, přeloženo, avšak jen na druhý den, proti čemuž se právě Tuchel důrazně vymezil - a kritizoval UEFU i vedení klubu, že něco takového dopustilo.

Když se to navíc připočetlo k dalším věcem, které vztahem Tuchela a vedení klubu otřásly - ať už to byly nepříchody Topraka, Dahouda či Bellarabiho, které si Tuchel údajně velmi přál jako náhradu za odcházející hvězdy (první dva jmenovaní nakonec do BVB paradoxně zamíří až nyní) či přestup mladého švédského talentu Isaaka, o němž byl Tuchel údajně informován na poslední chvíli, bylo jasné, že spojení talentovaného kouče a jednoho z nejpopulárnějších klubů v Německu se blíží ke konci.

To bylo dneškem oficiálně potvrzeno a nastává jiná otázka - kdo Tuchela na lavičce BVB nahradí a kam zamíří sám stratég? Jelikož se rozhodnutí o předčasném ukončení Tuchelova kontraktu dalo očekávat, dá se čekat, že Watzke a spol. již mají o jménu nového trenéra jasno a brzy se to dozvíme. Nejskloňovanějším jménem v souvislosti s Dortmundem je pak Lucien Favre, jenž zažil velmi povedenou sezonu s francouzským Nice.

Zkušený Švýcar je bezpochyby kvalitním koučem, nabízí se však důvodné pochybnosti, zda by byl právě on tím pravým mužem pro klub, jenž v Německu pomýšlí na ty nejvyšší příčky - a jenž každé utkání hraje před osmdesátitisícovou kulisou.

Tomu nahrává nepříliš vydařený konec Favreho posledního německého angažmá, kdy současný trenér třetího týmu Ligue 1 sám utekl z boje po nevydařeném úvodu sezony - byť sportovní ředitel klubu Eberl opakovaně uvedl, že se o jeho odvolání ani v nejmenším nejednalo. Nový trenér Schubert pak velmi solidní mužstvo Hříbat pohodlně dovedl do Ligy mistrů.

Zejména fanoušci pak hovoří o nové hvězdě německého trenérského nebe, kterou je Julian Nagelsmann. Mladý kouč dotáhl Hoffenheim nejprve k záchraně, aby ho pak senzačně dovedl do předkola Ligy mistrů. Charismatickému blonďákovi jistě patří budoucnost a při vší úctě k Hoffenheimu je Vestsfálský stadion stále trochu jiná adresa. Tím spíše, že Hoffe směr Mnichov opouští dva klíčoví hráči, talentovaný stoper Süle a pracovitý univerzál Rudy, a vzhledem k boji na třech frontách se dá čekat, že se TSG tabulkou propadne.

Dle německé televize SKY je pak hlavním adeptem na post nového kouče BVB portugalský trenér Paulo Sousa, jenž v současnosti vede italskou Fiorentinu a v minulosti v Porýní jednu sezonu působil jako hráč.

A co se týče Tuchela, jen těžko odhadovat jeho další kroky. Nedá se vyloučit velmi módní krok ala Ancelotti či Blanc, kdy si úspěšný kouč dá od trénování před novým angažmá pauzu. Na druhou stranu vzhledem k současné situaci v Leverkusenu, které po odvolání Rogera Schmidta stále hledá toho správného muže na lavičku (a Tayfun Korkut jím tedy v žádném případě není), se dá možná čekat, že Rudi Völler v současnosti horlivě vytáčí Tuchelův telefon - a vzhledem k tomu, co dovede Tuchel s technicky a do kombinace dobře vybavenými hráči, kterými letos tragický Bayer rozhodně oplývá, nebyl by to krok vedle.

Á propos, Roger Schmidt - nebyl by právě bývalý kouč Paderbornu či Salcburku, jenž se rád prezentuje atraktivní ofenzivním fotbalem, tím pravým na lavičku Dortmundu?

Fotbalová sezona sice skončila, ale o zábavu je minimálně v zákulisí německého fotbalu postaráno.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (52)

Přidat komentář
Heresy

pekne si to sepsal

Reagovat
smazaný uživatel

kdo to je odtud?

Reagovat
C-M@ster

Zacnes se vydavat za jeho sestru?

Reagovat
smazaný uživatel

Shrnutí pěkné, jen mi trochu nejde do hlavy to, že o Favrem někdo napíše, že nebyl úspěšný. S Gladbachem zažil spoustu úspěchů a odcházel jen proto, že si myslel, že z krize, do které se hříbata dostala, nepomůže Mönchengladbachu nic než jeho odchod, což také zmiňoval na tiskovce. Rozhodně to nebyl úprk před neúspěchem.

Nagelsmann by byl pro tyhle účely stále strašně mladý a trochu se mi vyjevuje paralela s Holoubkem ve Spartě. Chtěl bych vidět, jak by fungovala spolupráce s Reusem nebo Aubou, hvězdami prvního kalibru.

Reagovat
smazaný uživatel

Že nebyl úspěšný jsem nenapsal Jen jsem psal o nevydařeném konci toho angažmá v Gladbachu. Je asi na pohledu každého, jestli tomu bude říkat velká sebereflexe nebo útěk z boje - každopádně bych v klubu, jenž bojuje o tituly a kde jsou na trenéra ta největší očekávání, kouče, který sám rezignuje po pěti porážkách, nechtěl.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozumím je to asi otázka vkusu, nicméně mně by se do BVB asi i líbil, abych pravdu řekl. Z těch jmen, která padají, mi přijde asi nejsmysluplnější.

Reagovat
Arne

Od Favreho to byla kudla do zad, a podobně se zachoval před lety v Berlíně... Zkrátka podobně jako Tuchel skvělý kouč, ale v některých ohledech s velkými mínusy.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Ale stejně ho chci..

Reagovat
Hyrax

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

O Wagnerovi se vůbec nemluví? On asi nemá moc důvodů, proč teď odcházet, ale do koncepce BVB by rozhodně seděl.

Reagovat
stas87

Neprerasta klub Watzkemu cez hlavu? To ze sa pohadaju a to opakovane, tak to snad neznamena, ze hned musi skoncit trener. Cele to smerovanie klubu od odchodu Kloppa je take rozpacite. Na trhu sa zameraju na velmi mladych hracov s cielom ich dalej predat a tak vlastne nikdy nemozu byt konkurencia nie len pre Bayern ale aj v europe. Iste, Watzkemu sa zasluzi podakovat za to, ako ich dokazal posunut z priemernosti na spicku ale pokial bude opakovat chyby so zmluvami a nebude mat trpezlivost s trenermi, tak to moze ovplyvnit uvazovanie hracov, ci maju ostat alebo odist.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím si. Už minulé léto ty odchody museli být, protože jinak by šli zadarmo. Viz: Hummels, Mchitarjan. Logické odchody byly. Že přišli mladíci je dobré. Měli doplnit kádr a bylo by vystaráno. Hlavně ofenzíva byla / je neskutečně nabytá. Sice se nezvládla obrana, ale to padá jak na hlavu Watzkeho tak TT.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Watzkemu rozhodně ne, ale Tuchelovi přerůstal... Tohle nebylo o několika málo neshodách, a když šli proti sobě dlouhodobě, tak je lepší spolupráci skončit, než to přejít s tím, že přece výsledky byly solidní.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvely clanok

Reagovat
smazaný uživatel

Snad tím skončí experimentování se sestavou se Schmelzerem a Pisczekem na křídlech apod.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvěle napsáno. Jen bych tam přidal Cociho z PSV. Ten by mohl taky připadat do nabídky. Sousa by byl zajímavý akorát s Fiorentinou toho moc nedokázal.

Reagovat
PaulinhoTheGunner

pro autora článku

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
juveforever

vidím to na ten Bayer aj keď by som mu prial lepší klub

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Sledoval jste někdo baráž 1860-Regensburg? Docela mazec... Smutný,kam až to "Sechzig" dopracovali a pár těch jejich "fanoušků" raději no comment. Ale jinak Regensburg postoupil zcela zaslouženě.

Reagovat
Rudnevs

Fanúšikovia spievali "Nie mehr zweite liga" a tešili sa zo šancí Regensburgu. A pritom rekordná návšteva v baráži. Ale všetko mohlo byť inak! Gytkjaerovi nebol v 22. minúte uznaný regulérny gól. Som zvedavý na personálne zmeny, ale Ismaik asi neodíde - napumpoval do toho už 60 miliónov a na tretiu ligu budú potreba ďalšie milióny.

Reagovat
Pipo123

Majú najlepšiu akadémiu v Nemecku, teda patrí medzi TOP, namiesto toho aby udržali talentov a vybudovali team pre BL, tak všetko hned predajú a kúpia nejaké staré mená ako Olič atd, to nechápe nikto, ten potenciál v mladíkoch je obrovský...

Reagovat
db18

No, z tý jejich super akademie právě sestoupili asi 4 ročníky z ligy, kterou letos hrály...

Reagovat
Rudnevs

Tá ich akadémia je super, ich zostava len z odchovancov vyzerá super: Tremmel - Schäfer, Strobl, S.Bender, Träsch - Weigl - F.Johnson, L.Bender, Baumgartlinger, Aigner - Volland. Ale aj s tými "starými menami" by sa mali jednoznačne zachrániť, majú piaty najhodnotnejší káder v lige.

A pre Kölna: S najväčšou pravdepodobnosťou sa bude hrať aj 3.liga v Allianz Arene. Grünwalder Stadion síce splňa podmienky DFL pre tretiu ligu, ale pri prípadnom postupe by boli opäť problémy.

Reagovat
smazaný uživatel

Pekne sa im to tam serie. Uz pred touto sezonou som sa po prichode Olica a Aignera tesil ze po case to bude kludnejsia sezona a ze druhu BL v pokoji udrzia. Zial nestalo sa. Aj v tretej lige budu hrat v AA?

Reagovat
db18

Musí, protože mají podepsanou smlouvu o podnájmu - i když by se dalo hrát i na Grünwalder Strasse... ale jen třetí liga, kde ale TSV zůstat nechce - a pak by v případě postupu už neměli kde hrát... ale v tom klubu je toho tolik špatně, že očekávám, že tam pár let stejně zůstanou...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Roger Schmidt je zajímavý nápad, ale BVB potřebuje někoho, kdo dá obranu trochu do pucu, a ne že bude hrát svéhlavě vabank za každého stavu. Favre bude optimální volba.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si, že by to možná zvládnul i Tuchel. Vím, že to není jen o jménech, ale i trochu chaotickém systému, nicméně si hodně slibuju od příchodu Topraka. Obranná dvojice Sokratis - Toprak se mi hodně líbí! Nicméně pro mě také Favre v tuto chvíli nejlepší jméno.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sechzig dufal som ze to udrzia, zapas som nevidel. Len pozeram ze dobra navsteva.

Reagovat
smazaný uživatel

Favre nebo Nagelsman poprosím..

Reagovat
smazaný uživatel

Co třeba Enrique, je to dobrej nápad, blbej nápad, nebo jakej je to vlastně nápad?

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne je to nerealny a hrozny napad...

Reagovat
C-M@ster

Jak uz jsem psal u druhyho clanku, pro me idealni kouc do Leicesteru, kde by dostal duveru vedeni koupit, co potrebuje i dostatek penez.

Hlavne bych ho.moc rad videl v PL a jinam asi neni kam.

Reagovat
Hurrikane

Doufám, že tam Sousa nepůjde, s tím jeho antifotbalem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
popltak

Mají v tom klubu bordel. Neprofesionální jednání.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vdaka za informaciu.

Reagovat
smazaný uživatel

od fanouška toho bordelu to sedí

Reagovat
smazaný uživatel

Reus může chybět až osm měsíců

Reagovat
popltak

Zambie U20 - Německo U20 3:1 Strašný válec ti Afričani, Hitleři na celém MS totálně marní, porazii jen Vanuatu se štěstím 3:2.

Reagovat
popltak

Reagovat
smazaný uživatel

zato Zambijci na tohtorocnom MS idu. Videl som ich zapasy v skupine, velmi pekny herny prejav,hlavne proti Portugalsku to bola parada. A hlavne, nato ze sa jedna o dvadsatrocnych Africanov skvela taktika, taka nebyva ani na APN

Reagovat
smazaný uživatel

Zambijci najlepsi spolocne s Venezuelou, Uruguayom a Francuzskom.

Reagovat
REPLIKATOR

Sranda turnaj, lepší hráči jsou na U19 nebo U21.

Reagovat
smazaný uživatel

je to stred medzi tym. Rozhodne to nie je sranda turnaj.Sledujem ho pravidelne, zapasy svoju kvalitu vzdy mali a maju. Nech mi to Monty odpusti, ale urcite tak 15 krat vyssiu nez zenske MS.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele