KAUZA KALOU

16.02.2006, 13:49
Aktuality
Přesně před rokem varoval Johan Cruijff nizozemskou ministryni Ritu Verdonk (cizinecké záležitosti a integrace), že při volbách ztratí hodně hlasů, jestliže Salomon Kalou nedostane nizozemský pas, čímž by na mistrovství světa ve fotbale mužstvu Oranjes chyběl. "Bude to její vina," zdůraznil Cruijff v televizním pořadu Studio Sport.. Od lednového vysílání uplynulo hodně vody a "kauza Kalou" se včera konečně vyřešila...

Ministryně Verdonk musí opět začít řešit naturalizaci hráče z Pobřeží slonoviny, který už v říjnu 2004 o urychlenou naturalizaci požádal. Nizozemská Státní rada (nejvyšší řídící moc v zemi), ke které se minulý rok ministryně odvolala, rozhodla ve prospěch Kaloua. Potvrdila tak rozhodnutí rotterdamského soudu z 9. prosince 2005, který doporučil paní ministryni, aby opětně uvážila svoje zamítavé rozhodnutí v udělení předčasného nizozemského občanství fotbalistovi.

Normálně se musí čekat pět let a složit jazykové zkoušky. Zákon pro urychlenou naturalizaci však umožňuje udělení občanství sportovci, jehož výkony by zemi prospěly. Paní ministryně se proti rozsudku nemůže odvolat. Nyní se očekává, že její rozhodnutí už nebude záporné a fotbalista se bude moci stát Nizozemcem.

20letý Salomon Kalou by rád nastoupil za nizozemské národní mužstvo na mistrovství světa v Německu, k čemuž potřebuje nizozemské občanství. V zemi bydlí ale teprve dva roky. Dle ministryně pro integraci nebylo důvodu, proč by právě tento fotbalista měl urychleně nizozemské občanství získat. Rita Verdonk si nemyslela, že se jedná o někoho, kdo patří mezi vynikající sportovce, kterým může být nizozemské občanství uděleno přednostně a mohli tak reprezentovat Nizozemské království. Notabene se nechala slyšet, že v zemi je více lepších fotbalistů než Salomon Kalou. Dále je přesvědčena, že fotbalista po nabytí nizozemského občanství odejde ze země za lepším. Potřebuje ho jen pro otevření dveří do Evropy... Pravdou je, že v lednu odmítl prodloužit smlouvu se svým mateřským Feyenoordem.

O hráčovu naturalizaci se veřejně prosazoval Marco van Basten, kouč Oranjes. Zúčastnil se jednoho soudu jako svědek: "Salomon je neuvěřitelně kvalitní hráč. Umí na malém prostoru a v krátkém čase najít správné řešení. Arjen Roben to umí také... Hráli jsme se slabými soupeři a bez něho jsme měli co dělat. Proto bychom velmi rádi chtěli Kaloua na MS." Podruhé se k soudu už dostavil jako divák, konal se beze svědků. Ale svou sílu prezentoval svazovým doprovodem včetně jeho ředitele Henka Keslera.

"Svůj názor nezměníme. Doufáme, že Kalou bude brzy Nizozemec," neodpustil si na novoroční recepci, kterou svaz uspořádal pro sportovní novináře. Využil však nejen recepce, ale i deníků, kterým sdělil: "Pevně věřím, že začátkem března, kdy nás čeká první přátelský zápas, ho budu mít v týmu. Salomon se optimálně připraví na mistrovství světa."

Sám hráč v poslední době buď nehraje či není moc aktivní a když ano, jakoby mu chyběla forma či koncentrace. Trenér Feyenoordu, Erwin Koeman se do kauzy Kalou neplete, ale je přesvědčen, že v Nizozemsku je opravdu hodně lepších hráčů než Kalou. To internacionál a bývalý asistent kouče Advocaata, Willem van Hanegem se ve svém pravidelném sloupku v Algemeen Dagblad slyšet nechal.

"Náš národní kouč slíbil u soudního přelíčení, že jestliže Kalou bude Nizozemcem, má v každém případě místo v mužstvu na MS. Takovou jistotu nemá žádný internacionál a nikdo toto tvrzení nekritizoval. Dokonce se v televizi kladně vyjádřili trenér Ajaxu spolu s Gullitem i redaktorem..."

"Osobně se rozruchem kolem Kaloua trápím. Samozřejmě mu držím palce, aby se stal jedním z nás, ale také si myslím, že je zde daleko více lidí , kteří čekají na kladné vyřízení nizozemského pasu. Jsou to lidé s malými šancemi a proto je celý ten kolotoč musí bolet u srdce. Oni by také potřebovali podporu nějakého kouče a myslím si, že oni by ji potřebovali více než Kalou."

"K té bolesti. Hráč, který ještě nikdy s Oranjes nebyl ani na tréninku, ale který už ví, že na MS určitě pojede - to je něco pro ty, kteří byli z mužstva vyloučeni. Je to nepatřičné jak vzhledem k hráčům Oranje tak i vzhledem k azylantům v Nizozemsku. Osobně bych jim nic nechtěl vysvětlovat..."


Zatímco Nizozemsko se v kauze Kalou rozdělilo na dva tábory - ve výzkumu veřejného mínění se 67% vyslovilo negativně, Kaloua nepotřebuji! - v Pobřeží Slonoviny nechápou, jak je možné, že je někdo nechce reprezentovat. Považují Salomona za zrádce země.V Africe, jak zveřejnila nizozemská media, znamená mezinárodní fotbal daleko více než partička fotbalu na vyšší úrovni. Tam je věcí ministrů, vládních činitelů, kmenů, národní hrdosti.

Bonaventura, starší z bratrů, si odseděl také svoje ve vojenském lágru. Ne, že by chtěl "modrou knížku", ale protože národní mužstvo kdysi odehrálo na africkém mistrovství průměrný zápas. Když se prý Salomon po jednom takovém utkání nechal slyšet, že už za nároďák hrát nebude, byl pěkně z letiště, chtěl letět do Nizozemska, odveden do vězení, aby si mohl pročistit myšlenky...

V magazínu Voetbal International se bratr Salomona zmínil o tom, jak i jeho, který za Pobřeží hrát chce, považují za zrádce, protože jako starší bratr neuhlídal a nezabránil, aby Salomon nepožádal o nizozemské občanství. Měl tomu včas zabránit a odradit bratra od naslouchání Van Bastena...

Jestliže ministryně přistoupí na to, aby se Kalouovi udělilo nizozemské občanství, bude i tak situace napjata, neboť urychlení trvá nejméně půl roku.

Už jednou Marco van Basten rozvířil fotbalové vody. Pozval z Heerenveenu Ugura Yildirima, který se musel rozhodnout. Hrát za Turecko či Nizozemsko. Hráč se rozhodl pro zemi tulipánů... a poštval proti sobě hordu Turků. Nastoupil ve vší slávě mnoha tiskových zpráv proti Anglii a od té doby se v národní selekci neobjevil... zlí jazykové tvrdí, že už neobjeví.

Autor: Zuzana Goseling-Smolinová

Komentáře (11)

Přidat komentář
HOST*yarda

Národní selekce???

Reagovat
smazaný uživatel

selekce znamená výběr, PJ mě poučil.

Reagovat
HOST*yarda

Vždyť já vím, ale jen mě zarazilo to použití

Reagovat
HOST*empty

tak to je docela spatny...ale jestli ten hrac (nikdy jsem ho hrat nevidel) ma opravdu pomoci nizozemske repre tak at mu ten pas daji...ale zase na druhou stranu je z Pobřeží Slonoviny tak by tam mel hrat...vzdyt tam maj take skvele fotbalisty...

Reagovat
smazaný uživatel

Tim tempem, jakym se to v posledních letech rozjelo, se za chvíli bude přestupavat z repre do repre pomalu jako mezi klubama :( Bavil sem se s kamosem z Nemec a tomu je na bliti, jak začínaj do repre cpát samý přistěhovalce z Balkánu, že tam žijou a hrajou v klubech mu je upřímně víte kde, ale v repre prostě ne. Osobně naší repre taky uvidim radši jako průměrnej výběr ve světě, než aby za ní nastupovali samí balkánci a podobní, co ani neuměj pořádně česky...

Reagovat
antimadrista

Reagovat
HOST*DINO

Spravne po holandsky je to Cruijff a Cruyff je poanglictene To mas to iste ako Dirk Kuijt alebo Kuyt

Reagovat
HOST*JHG

A OŠUKAT SE NECHCETE

Reagovat
HOST*JHG

A OŠUKAT SE NECHCETE

Reagovat
smazaný uživatel

a pak někomu vyčítejte, že nefandí vlastní reprezentaci...

Reagovat
HOST*host

bezvadne napsany clanek!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele