KAUZA BANÍK

14.05.2003, 17:44
Aktuality
FC Baník Ostrava. Jeden z nejznámějších a nejzvučnějších klubů v ČR. Klub, který získal ve své historii tři mistrovské tituly a byl v semifinále Poháru vítězů pohárů. Nyní však má velké potíže...

S velkou pravděpodobnosti v létě nezůstane v prvoligovém mužstvu ani jedna ze současných hvězd, odchody většiny z nich jsou téměř na spadnutí. V příští sezóně nejspíše neuvidíme v týmu Lukeše, Papadopulose, Ličku, Bolfa, Laštůvku ani Svěrkoše.

Ekonomická situace většiny fotbalových klubů, a to nejen v ČR, není růžová. Spousta klubů to řeší prodejem hráčů. Baník zřejmě zvolí trošku jinou taktiku - výprodej. A mezi těmito taktikami je velký rozdíl. Výprodej byl loni v Drnovicích a klub dopadl špatně. Peníze z výprodeje sotva pokryly dluhy majitele Gottwalda a klub nejenže sestoupil z nejvyšší soutěže, ale kvůli nedostatku financí nedostal profesionální licenci a nyní se o návrat na výsluní pere až v divizi. To by se Baníku samozřejmě nemělo stát, ale hrozba pádu do druhé ligy je pro příští sezóny docela reálná. Nový majitel Daniel Vacek se o klub téměř nestará, zápas viděl jediný - když Baník hostil Spartu. Po výhře odjel domů do Nizozemí... Nyní se ozývají hlasy, že klub koupil z jediného důvodu – aby jej mohl vytunelovat.

Evropské poháry si nejslavnější klub z severu Moravy naposledy zahrál v sezóně 1991/1992. Nejblíže k návratu do Evropy měl letos, jarní část ligy rozehrál skvěle. Pak ale během jednoho týdne mohl zapomenout na všechno. Odstartoval to Lukeš a jeho aféra se smlouvou - odmítl podepsat nevýhodný kontrakt a byl poslán do béčka. Ze tří utkání bez Lukeše pak přišly dvě prohry. Pak Daniel Vacek zasáhl, proti vůli svých podřízených vrátil hráče do ligového kádru. I přesto však Lukeš odchází - dohodl se Slavií Praha na letním přestupu. Baník za něj inkasuje 7 miliónů korun, což je za hráče jeho kvalit směšná částka.

Že odejdou Papadopulos a Svěrkoš je takřka jasné, hlásí se zájemci i ze zahraničí. Také za Bolfa se prý hledá náhrada, mluví se ale i o dalších hráčích. Klubu, který byl založen roku 1922, chybí jen málo k opravdovému kolapsu. V následujících měsících uvidíme, jestli jde o výprodej, nebo ne. Při koupi 75 procent akcií od bývalého majitele Hadamczika Daniel Vacek prohlásil, že chce vyhrát ligu a dostat se do jedné z evropských soutěží. Uvidíme příští sezónu. V této už je všechno ztracené.

zdroje: MF Dnes, Deník Sport, Stadion, server www.idnes.cz

Autor: Igor Mahal

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*pucky

Drnovice se neperou v divizi,ale v MSFL.

Reagovat
HOST*jerry

jo, a jeste ji vedou!!!

Reagovat
Webmaster

Omlouvame se za chybu a diky za upozorneni :-)

Reagovat
HOST*petr

Drnovice vedou MSFL a jste spokojeni. Takže Baník jednou může taky, ne?

Myslím si, že situace v tomto klubu je fakt špatná!!

Reagovat
HOST*alesh

Celá tahle liga je špatná. Sparta vyhraje titul, protože nemá konkurenta, a ne proto, že by byla hodně dobrá. Ostravě jsem docela věřil. Na začátku jara předváděli hezký a pohledný fotbal. Teď je to hrůza. Slavia to samý.

Reagovat
HOST*

Vacku!!!!!!!!!!Nech to bejt a věnuj se tenisu, nebo něčimu jinýmu!!!!Vest fotbalový klub asi neni fakt nic pro tebe.Zajimají tě penize. Fotbal je ti ukradený. Fanoušci koukaji předevšim na hru.!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele