Kataru dělá starost, zda si budou moci lidé dovolit cestu na MS

21.05.2020, 13:57
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (71)

Přidat komentář
Blasphemer

Reagovat
bobis21

Tak se na to vyserte a odehrajeme to někde v civilizaci. Několik zemí v Evropě + USA to můžou uspořádat kdykoliv, protože stadionů i zázemí mají dostatek.

Reagovat
JacoBee

Jenže oni nedají/nedají tolik bakšiše pod stolem :)

Reagovat
LidoOP

USA je jako fotbalovější země než Katar? + pro fanoušky levnější?

Reagovat
bobis21

To jsem napsal kde? Jde o to že nesmyslně pořádají MS a ještě se kvůli nim přesouvá MS a rozbíjí kalendář většiny lig. Po tom všem mají ještě drzost si na něco stěžovat? Ať se na to vyserou a je klid. A když se na to vyserou, nebude mít náhradní pořadatel dost času na stavbu nových stadionů, takže by ten náhradní pořadatel musel být někdo, kdo ty stadiony už má - což je příklad třeba USA, nebo některých evropských zemí (Francie, Německo, UK, Rusko)

Reagovat
smazaný uživatel

pochopenie písaného textu je očividne stále problém.

Reagovat
smazaný uživatel

V USA mají oproti Evropě spoustu obrovských stadionů. Sice nejsou primárně určený na evropský fotbal, ale nevidím problém upravit plochu stadionů amerického fotbalu a přidat branky. K tomu by tam určitě byla obrovská poptávka, na MLS chotí spousta lidí a hodně by to pomohlo propagaci.

Pro porovnání:

https://www.worldatlas.com/articles/the-largest-stadiums-in-north-america.html

https://www.stadiumguide.com/figures-and-statistics/lists/europes-largest-football-stadiums/

19 stadionů v USA má kapacitu nad 80 tisíc a 8 z nich dokonce nad 100 tisíc. Pro porovnání, v Evropě má přes 80 tisíc míst jen 7 stadionů a přes 100 tisíc žádný.

Reagovat
bobis21

Ty univerzitní stadiony Někam se musí ulít ty prachy z otroctví ... ehm ... "student athletes"

Reagovat
wyqinac

tak kdyz se podivas na navstevnost MLS a srovnas to s navstevnosti fotbalu v Kataru, tak je to asi tak 100x fotbalovejsi zeme

Reagovat
smazaný uživatel

To je dané hlavně tím, že tam žije mnohem víc Latinoameričanů než v Kataru.

Reagovat
Salfovic

Fotbalovější než Katar je i Atlantida.

Reagovat
Elliasson

Katar je velmi civilizovaná země. Ať se Ti to líbí nebo ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak v čem, třeba úroveň bezpečnosti práce tam vyspělé civilizaci moc neodpovídá, afričtí a čínští dělníci by o tom mohli vyprávět, kdyby nebyli mrtví.

Reagovat
db18

Reagovat
Liquid

Nevíte jak je daleko výzkum teleportu? Ušetřilo by to hodně lidem peníze za letenky.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
stas87

Katar se už několik let musí při přípravách vrcholného turnaje vyrovnávat s ekonomickým a diplomatickým bojkotem okolních států, který země jako Bahrajn, SAE či Saúdská Arábie odůvodňují údajnou katarskou podporou teroristických skupin v regionu. Dauhá to odmítá.

Saudska Arabia teroristov podporovala a mozno este podporuje tiez, nie?

Reagovat
bobis21

Ale jiné skupiny. Je to prostě taková regionální studená válka, jen místo Číny, Korey, Vietnamu, ... máš Jemen

Reagovat
stas87

Takze podpora sunnitov alebo siitov je podla jednych ok a podla druhych podpora teroristov? Viem ze takto nejako priblizne v tej oblasti rozmyslaju, ale nemam to vobec nastudovane a som nevzdelany.

Reagovat
bobis21

Víceméně ano. Obě strany říkají že ti druzí jsou teroristé, zatímco oni jen chrání "své" lidi. A nemusí to ani být tak striktně sunni vs. shia - většina Kataru jsou sunnité, ale mají dobré vztahy s Iránem, takže jsou pro SA nepřítel. Taky nejsem nějaký expert na tu problematiku, ale obecně to vypadá že náboženství je spíše jen záminka v boji o moc na regionem.

Reagovat
stas87

A ma vobec zmysel usilovat o to, mat moc v tom regione? Tam sa to bude stretavat vzdy, bez ohladu na to, kto ma aktualne prevahu.

Reagovat
bobis21

Těžko říct, to se asi uvidí až se jeden z těch režimů rozpadne. Celkově to ale asi nebude otázka nad kterou budou příliš přemýšlet - obě země vedou diktatury, kterým půjde o moc vždy, je jedno jestli je dosažitelná nebo udržitelná, vždy chtějí více.

Reagovat
Pablos

v Kataru je diktatura ? Však jsem myslel, že to je taková jedna z těch svobodných celkem zemí (v rámci regionu) ...plus tam mají něják všichni nějákou tu státní rentu né ?

Reagovat
bobis21

Já mluvil o Iránu, nemyslím si že Katar s populací středních čech má ambici na ovládnutí regionu Ale jinak je pokud vím Katar normální absolutní monarchie - sice tam ve volbách můžou volit 2/3 parlamentu, ale myslím že pořád pořád neproběhly ani volby 2013, protože se pořád odkládají

Reagovat
Pablos

jo aha Tak i kdyby proběhli tak jsou zmanipulovaný... zase si nedělejme iluze

Reagovat
smazaný uživatel

Diktatura neni ani v Iranu.

Reagovat
bobis21

Je. Khamenei má prakticky neomezenou moc. Ano, jsou tam i volby, ale zvolený kandidát musí být stejně ještě schválen Khameneim.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to islamska republika a Khamanei odvozuje svoji moc od Boha. To je ostatne jeden z uhlavnich rozdily mezi sunnity a siity. Siite berou duchovniho vudce jako posla Allaha, kdezto sunnite jako legitimni uznavaji pouze Koran a nikoliv osobu vudce. Vzhledem k tomu, ze je to postaveno na techto zakladech, si myslim, ze se o diktature neda mluvit. Jinak fixly volby maj i v Rusku a diktatura to fakt neni, mluvime o hybridni demokracii.

Reagovat
bobis21

Není to žádná demokracie. A nevím kdes přišel na to že Rusko není diktatura - pokud vláda systematicky ovlivňuje volby aby se udržela u moci, je to diktatura.

Reagovat
smazaný uživatel

Rusko je maximalne autokracie. Nemas ani sajnu.

Reagovat
bobis21

Spíš ty nevíš co všechno může být diktatura. Diktátor může být i funkce na 1 rok ve které je člověk zvolen a po kterém půjdeš k soudu pokus jsi spáchal něco nelegálního (takhle přesně vypadal první diktátor).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bobis21

Co na tom nechápeš? Je to napsané tak jasně že to snad musíš pochopit i ty...

Reagovat
smazaný uživatel

Snazis se zajimat se o veci kolem sebe, coz jenom kvituju. Bohuzel to beres laickym pohledem - budto je to demokracie nebo diktatura a nic mezi tim, diktator je kazdej, kdo ublizuje ostatnim. Mozna je to i moje vina, protoze mam uz nejaky akademicky background a stejne se poustim do takovych diskuzi na fotbalovem foru.

Reagovat
The Krupy

Reagovat
bobis21

Doporučuji nastudovat jak fungovali první diktátoři v Římě, odkud tento pojem pochází. A diktátor rozhodně nemusí nikomu ubližovat, to s tím nemá nic společného - i demokratická vláda může někomu ubližovat. Nevím co si tady snažíš dokázat nějakým "akademickým backgroundem", myslíš si že jsi jediný na světě nebo co?

Reagovat
smazaný uživatel

To je moc hezky, ze sis neco precetl na Wiki, ale myslel jsem, ze se bavime o soucasne situaci. Pro me je diktator Mugabe - uzurpoval si moc, rozhodoval vyhradne on a nebyl ovlivnovan nikym v zakulisi, veskery ekonomicky bohatstvi slo jemu. Iran ani Rusko za diktaturu nepovazuju, jsou to autokraticke rezimy. Doporucuju podivat se na Democracy Index a jejich nazvoslovi.

Nic si nedokazuju, ale rozdil je tam proste patrny. Treba u tveho argumentu, ze diktator muze byt osobna ve volene funkci na 1 rok a pak dobrovolne odstoupi. To naprosto odporuje vsem definicim.

Reagovat
bobis21

Ale to je přesně tvůj problém - ty nemluvíš o tom co diktátor skutečně znamená, ale co si pod tím ty představuješ. Já chápu že ty si pod tím představuješ něco jiného, to na tom ale nic nemění.

A původně byl i ten 1 rok dost dlouhá doba, většinou byli diktátoři jmenování jen na nějaké 3 měsíce jedním z konzulů (a ne, opravdu jsem si to nepřečetl na wikipedii, ale opravdu se o politické systémy zajímám).

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si naopak myslim, ze svoje veci zavadis ty. Diktatura ma nejake znaky a opravdu neni mozne, aby diktator po role odstoupil z volene funkce, to je nesmysl. Diktator se k moci dostava prevratem a pote si ji udrzuje tak dlouho, dokud je toho schopen. I tak se ale tento termin pouziva malokdy a kdyz se podivas na ten Democray Index, tak staty jsou hodnoceny jako silne a slabe demokracie, hybridni rezimy, silne ci slabe autokracie.

U Ruska vidim velky rozdil v povaze rezimu oproti treba drivejsi Zimbabwe, kdyz vladl Mugabe a nazvat obe zeme diktaturami by bylo zavadejici.

Reagovat
bobis21

Ne, já používám normální definice. Nevím kde ty bereš ty své, vypadají dost subjektivně.Diktátor opravdu klidně může být někdo, kdo má dánu moc na pár měsíců v době nějaké krize - naopak je to ten nejčastější případ v historii. Normálně bývá i v ústavě přímo řečeno kdo může diktátora jmenovat, koho může jmenovat, na jak dlouho atp. Ty se zaměřuješ jen na jeden typ diktátorů a rozhodl ses ignorovat všechny ostatní, protože se ti to nehodí. Celé je to jen o tom, že slovo diktátor špatně chápeš.

Reagovat
Elliasson

To druhé ano, ale katarská tajná policie funguje víc než dobře.

Reagovat
Pablos

ta funguje i v americe

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle to je všude. Vezmi si třeba USA, Rusko a Čínu. Jedni podporují nějaký režim, druzí je nazývají teroristy.

Reagovat
smazaný uživatel

Katar jde proti Gulf Cooperation Council a to se tem statum nelibi. Jinak samozrejme Saudi podporujou teroristy nejvic, ale nevadi to, protoze maji dobry vztahy s USA a drzi spolu s UAE.

Reagovat
stas87

To viem, ze USA a Saudska Arabia spolu tiahnu a USA vobec nevadi, ze ich spojenec spolufinancuje teroristov v tak velkej miere. Vystupovanie USA je ale v tomto uplne smiesne, prretoze za vlady Obamu posielali peniaze Iranu a teraz ked ho vystriedal Trump, tak pchaju peniaze Saudom.

Reagovat
smazaný uživatel

S tou pomoci Iranu to nebylo tak horky. Ten je zavedenej jako cast Osy zla od Bushe. https://www.factcheck.org/2019/03/obama-didnt-give-iran-150-billion-in-cash/

Kazdopadne ono s tim hodne souvisi i to, s kym se kamosi Israel. Obecne israelsky lobby ma velkej vliv v americky politice. Ale kdo to zmini, ten je automaticky antisemita. Toto je dobra kniha https://www.amazon.com/Israel-Lobby-U-S-Foreign-Policy/dp/0374531501

Reagovat
pobody's nerfect

Katar asi podporuje špatné

Reagovat
Liquid

Souhlasíš s tezí, že Slováci co podporovali rozpad ČSFR v době ČSFR byli také teroristé ?

Reagovat
bobis21

Používali násilí, nebo vyhrožovali násilím?

Reagovat
stas87

Preco by mali byt teroristi?

Reagovat
C-M@ster

Byli separatisté. Rýmuje se to, ale význam je odlišný.

Reagovat
Blasphemer

Každej totiž podporuje ty svoje teroristy.

Reagovat
ratusek

Jak v GTA5. Zkorumpovaní členi vlády proti jiné skupině stejné vlády, ale my jsme zkorumpovaní tím dobrým směrem

Reagovat
smazaný uživatel

lacne letenky, lacne ubytovanie, vstupenky v zakladnej faze po 5 eur, vyradovacky do 10 - 15 eur, finale za dvacku a ono to pojde, nie ze nie...

Reagovat
shitcool

Reagovat
oli9

a k tomu Thajská Transka a to vše v balíčku za 75 Euro

Reagovat
ACSMan

Zrovna tady bych si přál, aby nemohli.

Reagovat
Pablos

Hold nedáte tolik na rozhodčí, aby vás dostali ze skupiny a zlevníte to no

Reagovat
Pablos

*Holt

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu jak byli suverénní na posledním šampionátu Asie, tak rozhodčí nebudou tak potřebovat.

Reagovat
Pablos

jako, že by Brazílii nebo třeba Francii sfoukli jak papír jo ?

Reagovat
smazaný uživatel

To ne, ale to na postup ze skupiny nepotřebují.

Reagovat
PaYaB

Škoda, že poslední MS s přijatelným počtem účastníků bude zrovna v téle díře. Těch 42 týmů ve skupinách po třech je pěknej paskvil a už vůbec tomu nepomůže procentuální snížení počtu účastníků z Evropy, protože na ostatních kontinentech ta kvalita týmů klesá o dost rychleji s výjmkou snad Jižní Ameriky, ale tam zas není moc kde brát...

Reagovat
Stannis Baratheon

Tak co kdybyste lidem platili letenky? Alespoň tan někdo bude a dražší než úplatek na pořádání to nebude. Peněz tam stejně máte jak sraček.

Reagovat
Salfovic

Tak teď při poklesu ceny ropy.

Reagovat
kilobyte

Jednoduché řešení. Nakoupit rikši, "zaplatit" těm jejich otrokům, co zbyly po budování stadionů a začít vozit fanoušky zdarma.

Reagovat
REPLIKATOR

Proplatí cesťáky a bude!

Reagovat
RadekVonCZE

Dementi, tak proč to chtěli pořádat.

Fakt tyvole

Reagovat
Pablos

Ten titulek je klasicky zavádějící.

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
pistacik11

Áno, kríza v spojení s coronou sa dala predpokladať

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele