Karty pro souboj o titul rozdal Dortmund

08.08.2011, 09:13
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Když si představíte Bundesligu jako karetní partii, můžeme chápat první kolo jako symbolické rozdání karet. A nejlepší listy drží evidentně v ruce Jürgen Klopp. Jeho největší soupeři Jupp Heynckes i Robin Dutt totiž první kolo prohráli. Právě Bayern Mnichov byl s Leverkusenem chápán jako největší favorit...

Leverkusen pohřbila chyba brankáře Giefera. Jedenadvacetiletý gólman chybnou rozehrávkou nabil na první gól Allaguimu a i celkově Mohuč Leverkusen přehrála (např. poměr střel na branku 21:9). Přes to všechno je to alespoň prohra venku.

To Bayern zaváhal doma s Mönchengladbachem. Statistiky tomu nenasvědčují, vyprodaná Allianz arena viděla 12 rohových kopů domácích a 17 střel na branku - jen hbitý Mario Gomez to zkoušel čtyřikrát, z toho jednou do tyče. Jenže v brance stál objev závěru minulé sezóny ter Stegen. Ano, je to ten samý mladík, který vloni ve 31. kole překazil svými zákroky korunovaci Dortmundu a nakonec pomohl zázračné záchraně. Tentokrát dvěma famózními zákroky vychytal Gomeze i Robbena a Bayern mu prostě gól nedal.

Borussia Dortmund naopak v domácím utkání s Hamburkem ukázala, že letní přestávka neznamená nutně změnu stylu a na útočném kolotoči se nechtěně povozili Drobný a spol. Nabízí se tedy srovnání dvou hlavních adeptů na titul. Srovnání, ze kterého vychází daleko lépe parta Jürgena Kloppa. Už od začátku zápasu bylo vidět, že hlavní motor útoku - trio Götze, Kagawa a Grosskreutz - je sehraný. Rychlé akce zálohy doplňovali skvěle krajní obránci, zejména však Piszcek. Vloni často nevýrazný Lewandowski byl tentokrát platnou součástí týmu. Jediný hrotový útočník v sestavě se aktivně zapojoval do kombinací, vyhrával osobní souboje a nahrál na druhý gól. Hra Dortmundu je jasně založena na útoku. Dokonce i stoper Mats Hummels před sezónou poznamenal, že by se rád zlepšil ve vápnu soupeře a dal víc gólů. Přitom jeho loňských pět branek bylo hodnoceno velice pozitivně. Neúčast přestoupivšího Sahina a zraněného Barriose nebyla vůbec znát. Jen v prvním poločase mohlo padnout do branky Jaroslava Drobného pět gólů. Český brankář za to však nemohl. Nejen obránci, ale celá defenziva Hamburku na rychle hrající Dortmund nestačila.

A v tom je největší rozdíl dvou sledovaných zápasů. Bayern sice dělal co mohl, ale Mönchengladbach si s jeho útočnou hrou dokázal poradit. Bavoři působili v ofenzivě stereotypně. Proti zahuštěné obraně Hříbat se snažili prosazovat po křídlech a centry. Chyběla jim však kuráž ve hře jeden na jednoho. Snad s čestnou výjimkou Robbena, ale ani on nebyl v první půli tím obávaným, nepolapitelným záložníkem. Podle mého soudu se měli do útoku více zapojovat střední záložníci Schweinsteiger a Gustavo. V obraně totiž moc práce neměli a jejich větší aktivita ve středu hřiště by dost možná strnulé hře Bayernu pomohla. Vzpruhou byl až příchod Ribéryho, který konečně začal využívat levou stranu k pořádným útočným výletům. Zápas nakonec rozhodla jediná situace a pro generalitu Bayernu muselo být nepříjemné sledovat, že vinu nesou zrovna dva nejdražší nákupy Bayernu Manuel Neuer a Jerome Boateng.

Po prvním kole nelze dělat žádné soudy, ale malou nápovědu už máme. Borussii Dortmund nebude lehké předčít.

Autor: Míchal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (51)

Přidat komentář
cubinho

Mám takové tušení, že by Pekhart mohl jít ve stopách Džeka.

Reagovat
smazaný uživatel

to by bylo rozhodně příjemný, akorát bych si další působiště představoval jinde než v city i když PL by mu mohla sedět

Reagovat
smazaný uživatel

možné to je. Jsem rád, že se ukázal gólem hned v prvním zápase, určitě se teď na Norimberk více zaměřím. Schopnosti ten klub má, tak snad se ukáže a v neutopí se v Německu jako Fenin.

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, to by teda mohl a určitě na to má..=)) JE to parádní šutér..taky jsem koukal na mým oblíbeným Be winneru, že to tam měli hnedka, když to rozhodnul...a jinak že by třeba další éra Dortmundu?

Reagovat
Arne

To ne, nehledě na ten gól... Ale kvalitama i jako hráči jsou jinačí.

Reagovat
j_mrazik

Hbitý Mario Goméz u mne vyloudil úsměv na tváři.

Reagovat
herbage

no, na svojí výšku a postavu je poměrně hbitý

Reagovat
smazaný uživatel

To je jako napsat o Messim, že je výborný hlavičkář a vysvětlit to, že na svojí výšku je.

Reagovat
smazaný uživatel

To je fantastickej fotbal... Radost pohledět

Reagovat
smazaný uživatel

"Podle mého soudu se měli do útoku více zapojovat střední obránci Schweinsteiger a Gustavo." Tady mi buď něco uniká, nebo je to hrubka jak prase .

Reagovat
JozkokozleJ

Az na tu chybu (ktoru som vlastne prehliadol), dobry clanok. Mam rad nazory a komentare

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ono se to občas stává, že v návalu vlastních názorů člověk napíše občas píčovinu . Za to bych ruce nesekal, ale vyzní to vtipně .

Reagovat
smazaný uživatel

BVB titul . Trio Kagawa,Gotze,Barrios k tomu BVB dotáhne.

Reagovat
smazaný uživatel

ještě Grosskreutz

Reagovat
.13

ja im tiez velmi prajem po tom co si prezili a este by mohol aj Gudogan a Hummels

Reagovat
mike.84

netvrdím že článek je špatný, naopak. ale proč se pořad řeší BVB po prvním kole... muže skončit 10. stejně jako 4. nebo 1., přestože si HSV pěkně podal, to jo ... karty budou rozdané tak někde kolem vánoc

Reagovat
Puskas

Vždy se sleduje minulý mistr, jak mu to jde. Nejen v Německu.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak, u nás Plzeň 2x nevyhraje a dneska ve Sportu už čtu jak ztrácí při obhajobě

Reagovat
mike.84

"jak mu to jde" ..... jeden zápas neukazuje "jak mu to jde"... ale jak říkam, nevadí mi to jen je to zkreslující. stejně tak na druhou stranu kdyby příští zapas prohrali 0-3 tak by se nemuselo říkat že "končí ona slavná era BVB z min. sezony" ? chapeš...

Reagovat
Arne

Zatím ne, no.... Akorát jak zprvu říkali, že budou po odchodu Sahina hrát trochu jinak, tak teď mi přijde, že Kloppo prostě Gündogana tlačí do té pozice. Vypadá to ale, že to asi bude správný řešení, Ilkay na to má.

Reagovat
jv

Reagovat
JozkokozleJ

Komentuje sa sucasny stav (tj. po prvom kole). Tazko tu vykladat karty, ktore budu rozdane okolo Vianoc (povedane terminologiou autora)

Reagovat
Arne

Já vím, že je BL vyrovnaná, ale desátý BVB vážně skončit nemůže... Dva roky zpátky odstartoval Wolfsburg taky dvěma výhrama a čekalo se, že by se mohl dejme tomu v top 3 udržet, ale Dortmund je jiná káva.

Reagovat
mike.84

osobně sem na ně zvědavej no. ten šahin tam vubec nebyl znat že chybí

Reagovat
smazaný uživatel

4-2-3-1,mame skvelu typologou hračov na tento system.3 špičkovych do stredu (schweini,Tymo,Gustavo)a skvele krae,možno naj na svete.Tento system je fakt skvely,pre nas,ale iba v zapasoch z tymami vyššieho rangu.Tymy z ligy okrem tej špičky (Dortmund.Leverkusen ) my musime hrat 4-4-2 alebo niečo podobne,na dva hroty.Proste Gomez tam beha sam,unavy sa a potom už zakončuje ako zakončuje.Zo supermi ako Braunschweig,Gladbach je hriet nechat sediet hračov Oliča či Petersena na lavičke,a trapit sa z jednym forwardom.

Nič to,včera nasraty,dneska sa už tešim na vlkov.. Mia San Mia

Reagovat
JozkokozleJ

Suhlasim.

Sposob akym hraje Bayern je stavany na silnejsich superov. I v minulej sezone sa proti slabsim teamom trpaili, dobijali (casto bez uspechu) superovu sestnastku, kym to tam nejak proste nepadlo alebo to nerozhodol Robben, popripade Ribeiry.

Bayern musi zmenit sposob hry proti superom, ktori to zavru pred sestnastkou. A varianta s 2 utocnikmi sa dost ponuka. Vcera ked prisiel Petersen a hral vedla Gomeza, hned sa zvysila udernost. Dvaja DM su v takych zapasoch ako vcera uplne zbytocni (zvlast ked obaja hraju dosledne toho DM).

Reagovat
cubinho

Pospěch v sestavě kola

Reagovat
smazaný uživatel

Hrál hodně dobře

Reagovat
božský John

článek

autor

Reagovat
smazaný uživatel

není nějak brzo dělat soudy, kdo má a nemá na titul? Tenhle článek bych kvitoval třeba v jarní části sezóny, ne teď.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Ty karty byly rozdány už před prvním kolem... Dalo se odpozorovat, že BVB by mělo bejt minimálně stejně tak silný jako loni, stejně tak se dalo čekat, že v Bayernu si to bude muset trochu sednout.

I nadále bych očekával vyrovnanej souboj mezi těmahle dvěma, to první kolo váhy moc nevychýlilo... Na závěry je čas, což platí taky o dalších týmech a je docela sranda, že na Bildu hned píšou, že by jedna z Baslerových rádoby prognóz mohla vyjít.

Reagovat
smazaný uživatel

myslíš Herthu?

Reagovat
Arne

Jojo... Ale on tam těch nesmyslů a urážek měl povícero, všecko si ale nepamatuju.

Reagovat
mike.84

co ten lars ricken ? ještě dělá v juniorce BVB ? nevíš ? ty nebo willi

Reagovat
Arne

Jo, je furt v BVB, koordinátor mládeže.

Reagovat
mike.84

dik

Reagovat
jv

Reagovat
jv

Tak u Bildu je tohle normální, tím bych se zbytečně nestresoval, stejně to nemá cenu...

Reagovat
Arne

Tak já se nestresuju, spíš naopak... Loni titul přisuzoval Schalke a prej měl nějaký kecy na Kagawu, takže tolik k jeho predikcím.

Reagovat
smazaný uživatel

u něj je tak 90% jistota, že se stane opak toho co řekne (těch 10% bude snad to, že Bayern titul opravdu vyhraje)

Reagovat
jv

Asi tak.

Reagovat
smazaný uživatel

BVB má na to obhájit titul..a doufám v to

Reagovat
mike.84

já je chci spíš vidět v LM jak si povedou

Reagovat
čutalista

Chtěl bych se zeptat, nevíte někdo, kde by se daly stahovat záznamy zápasů? Teď mám namysli zrovna zápas Dortmundu, ale občas mě štve, že prošvihnu nějakej vážně dobrej match, tak bych se na to chtěl zpětně kouknout. Díky snad se tady někdo najde, kdo by věděl :)

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
čutalista

díky moc, valí to

Reagovat
Arne

Mario "Udo" Basler - co to jako má znamenat? Bych ho pochválil, že se při těchto analýzách nechová jako idiot a má k tomu co říct, ale pravýmu Udovi nesahá ani po kotníky.

Reagovat
fantomas

Kdo byl/je Udo?

Reagovat
smazaný uživatel

asi Udo Lattek, bývalý trenér Bayernu, Gladbachu, Dortmundu, Barcelony...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejčerstvější novinky ze zahraničních webů, diskuze, videa, fotky, tipovačky a hlavně přehled o Chelsea :) zde: https://www.facebook.com/pages/Chelsea-FC-CZSK-Novinky/200621256650608

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele