Jupp Heynckes plní v Bayernu očekávání

18.10.2011, 09:52
Názory a komentáře
Angažování trenéra Juppa Heynckese (66) je možné s krátkým odstupem devíti odehraných kol hodnotit jednoznačně pozitivně. Pro činovníky Bayernu Mnichov to přitom nemusela být zase tak složitá volba. Po van Gaalovi vsadili na trenéra, kterého dobře znali a který dobře znal prostředí Bayernu.

Heynckes poprvé působil v Mnichově v letech 1987-1991 a získal dokonce dva tituly mistra Německa. V roce 2009 vystřídal na lavičce na poslední čtyři kola Klinsmanna (a dotáhl to na druhé místo v tabulce) a nyní se vrátil znovu, již jako jasná první a dlouhodobá volba. Bývalý vynikající hráč má v sobě schopnost vítězit pevně zakódovanou. S Borussií Mönchengladbach získal čtyři tituly a jako útočník s 220 góly stále figuruje na třetím místě historických tabulek (za Gerdem Müllerem a Klausem Fischerem). Další góly sice již přidat nemůže, ale dávají je za něj v hojné míře jeho současní svěřenci.

Bayern je pod novým kormidelníkem nejlépe útočícím týmem Bundesligy. Dal nejvíc gólů, Mario Gomez je s deseti góly aktuálně nejlepším střelcem soutěže, Bayern je produktivní a jeho hra baví. Poslední zápas proti Hertě (4:0) to jen potvrdil. Nejdůležitější se zdá být změna v přístupu k hráčům. Do kuchyně Bayernu bohužel nevidím, ovšem i zvenčí poznáte, že jsou hráči uvolnění a vrací se jim jejich bývalá forma. Možná nejlépe je to vidět na hlavní postavě středu hřiště, Bastianu Schweinsteigerovi. Vrací se konečně do formy z roku 2010 a MS v Jižní Africe. Hraje s míčem i dopředu, je úspěšný v osobních soubojích (to je jeho hlavní doména) a hra Bayernu nyní nepostrádá určitou lehkost. Nejsou to jen upracovaná vítězství, jakých jsme byli někdy svědky v minulé sezóně. Pravidelně přicházejí šance a skoro stejně často góly. Někdy moc pěkné góly.

Hlavně díky velké ofenzivní síle pak nemusí Bayern tolik bránit a to se odráží na dobrých defenzivních statistikách, z nichž je největší pozornost zaslouženě věnovaná aktuální neprůstřelnosti Manuela Neuera. Přes 1100 soutěžních minut bez gólu, to už je pořádná série. A díky tomu budou další zápasy Bayernu zajímavé i za rozhodnutého stavu. Proč? Protože každý teď bude chtít být tím, kdo tuhle sérii německému reprezentačnímu brankáři pokazí. Tuto sobotu například Hertha v 88. minutě za rozhodnutého stavu 0:4 zahrávala rohový kop. Na výsledku se nic měnit nemohlo, ale Neuerova neprůstřelnost byla v ohrožení a alespoň o něco šlo.

Trenér Bayernu dostal na začátku své trenérské kariéry zajímavou přezdívku - OSRAM. Odkaz na německého výrobce zářivek a žárovek měl upozornit na to, že obličej Juppa Heynckese při napínavých či nervózních momentech na lavičce vždy nápadně zčervenal a zdálky tak mohl připomínat žárovku. Trefné přezdívky se člověk hned tak nezbaví, a tak i když už dnešní Heynckes bere fotbal s větším nadhledem než dřív, OSRAM mu asi zůstane. Může ho nyní ale hřát u srdce, že jeho mančaft září daleko víc než kdejaká stowattová žárovka...

Jupp Heynckes
celé jméno: Josef Heynckes
narozen: 9. 5. 1945 v Mönchengladbachu
s Borussií Mönchengladbach získal v letech 1971, 1975, 1976 a 1977 německý titul
jako útočník dal v Bundeslize 220 gólů a dvakrát byl králem střelců
trénoval v Německu a ve Španělsku, s Realem Madrid vyhrál v roce 1998 Ligu mistrů

Druhá otázka bundesligové soutěže: Jak se jmenuje kouč, který dovedl Werder Brémy k vítězství v Poháru vítězů pohárů v roce 1992?

Podrobnosti o soutěži najdete zde.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Filip12 to tam hezky vede !

Reagovat
smazaný uživatel

neboj za chvilku pride zo skolky a nejake perly tu urcite vypusti

Reagovat
REPLIKATOR

Snad tam nemají IT

Reagovat
m0rientes9

no bodaj by neplnil ked z poslednych 10 zapasov (Bundesliga + LM) maju 9 vyhier a 1 remizu a neuveritelne skore 29:0 !

Reagovat
smazaný uživatel

jeden gol sme dostali

Reagovat
m0rientes9

ved ale citaj co som napisal... POSLEDNYCH 10 ZAPASOV ... ta prehra 0:1 s Monchegladbachom bola jedenasty zapas odzadu.... a zaroven aj tvori kompletnych 11 odohranych zapasov... a ano schvalne som tam ten jediny zapas nezaradil, aby to lepsie vyzeralo ale aj tak celkovo parada zatial ... 11 zapasov - 9 vyhier - 1 remiza - 1 prehra a skore 29:1

Reagovat
smazaný uživatel

jasne mas pravdu prepac

Reagovat
Tomanatura

Dobrej clanek. Jen tak mimochodem, stejna otazka byla v poslednim SportBildu. Nahoda?

Reagovat
smazaný uživatel

hádej.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně Goméz pod ním pokřál, Ribéry si opět věří, zase je to ten skvělej Bayern, kterej může dojít v Lize Mistrů hodně daleko

Reagovat
smazaný uživatel

Vlastním osram-shop.cz. tak to bych si jej mohl koupit do sortimentu.

Reagovat
Filipow

Skvělý trenér..

PS: Dobré datum narození.

Reagovat
Kovi81

ten vedel, kdy se ma narodit

Reagovat
smazaný uživatel

wow, se narodil ve stejnej den jako ja

Reagovat
smazaný uživatel

to už ti je tolik let?

Reagovat
smazaný uživatel

napsal den, ne rok

Reagovat
smazaný uživatel

stejný den: 9.5 v roce 1945

Reagovat
stas87

s herthou bolo krasne vidiet ze spolupraca tymoscuk-basti je optimalna volba do stredu pole,dolezite bolo ze tymoscuk neodisiel ked mu van gaal moc sanci nedal paradne sa rozohral a s herthou bol prakticky u vsetkeho

Reagovat
BrainBlender

Supr článek, super stréner!

Reagovat
Arne

Pěkný počtení.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele