Jste zkorumpovaní zloději, obvinil federaci Rovníkové Guineje suspendovaný kapitán Nsue

16.02., 09:29
Aktuality
Emilio Nsue (© AFP)

Kapitán reprezentace Rovníkové Guineje a nejlepší střelec Afrického poháru národů Emilio Nsue byl na dobu neurčitou suspendován fotbalovou federací své země. Během turnaje, na němž ve čtyřech zápasech vstřelil pět gólů, se údajně dopustil několika závažných disciplinárních přestupků. Čtyřiatřicetiletý hráč třetiligového španělského Intercity však živě vystoupil na Instagramu, nařčení z nedisciplinovanosti odmítl, a naopak obvinil fotbalovou federaci Rovníkové Guineje z korupce a krádeže.

Rovníkové Guineji se na Africkém poháru národů dařilo. Ze skupiny A postoupila v konkurenci Pobřeží slonoviny a Nigérie do vyřazovací části, kde nestačila na Guineu. Sportovní úspěch ovšem zastínila pozdější suspendace Nsueho a záložníka Ivána Salvadora, jenž byl z reprezentace vyřazen kvůli "nepříjemném incidentu" v Abidžanu, který si vyžádal zásah policie a zpozdil návrat týmu do Rovníkové Guineje. Federace uvedla, že přísná opatření přijala k udržení disciplíny a pověsti týmu.

Podrobnosti incidentů, které vedly k suspendaci Nsueho a Salvadora, ale federace nezveřejnila. "Nepříjemný incident" týkající se Salvadora se údajně odehrál 29. ledna, den po porážce Rovníkové Guineje s Guineou (1:0), kdy se měla strhnout hádka kvůli krádeži 500 eur v hotelu, kde byl tým ubytován.

Kapitán reprezentace Nsue ovšem v noci z čtvrtka na pátek vystoupil na svém Instagramu, všechna nařčení odmítl a funkcionáře označil za zkorumpované analfabety a zloděje. Celou federaci obvinil z korupce, krádeží a podvodů. Jako příklad uvedl, že si její představitelé včetně prezidenta Venancia Tomáse Ndonga během předchozího Afrického poháru národů v Kamerunu v roce 2021 ponechali prémii ve výši jednoho milionu eur určenou pro hráče.

Nsue taktéž obvinil federaci z falšování očkovacích průkazů pro letošní Africký pohár a spojil fyzioterapeuta týmu Elíase Nza s krádežemi vybavení národního týmu za účelem osobního prospěchu. Bývalý hráč Realu Sociedad, Middlesbrough nebo Birminghamu slíbil, že bude proti korupci bojovat, a prohlásil: "Buď vy, nebo my. Půjdeme až do konce. Zkorumpovaní, rakovinní a nestydatí. Chcete jen všude dosadit své lidi, kteří nepracují a dostávají zaplaceno. Jste banda zkorumpovaných, lhářů a zlodějů."

Stěžoval si mimo jiné na to, že před zápasem s Nigérií neměli hráči připravené žádné oblečení. "Výstroj používanou v národním týmu platí hráči, nikoliv federace. Federace vyhrožovala některým místním fotbalistům, že jim vezme peníze z výplat, ale já jsem řekl, že to je nehoráznost a že je to nefér. A oni mě za to ponížili a vyhodili. Národní tým je nad vším a nad všemi," uzavřel Nsue.

Autor: Vladislav Frk / africanews.com, relevo.com

Komentáře (57)

Přidat komentář
inferno08

Tak to se dá říct asi o jakékoliv federaci všude na světě... Ale jinak mě celkem překvapilo, že nejlepším střelcem APN se stal hráč ze třetí španělské ligy. Přiznám se, že jsem ten turnaj nesledoval, ale tohle asi docela vypovídá o kvalitě, ne?

Reagovat
Raul=Real

Ano, je to turnaj, kde hraju prevažne nemehla. Úroveň dedinskej ligy. Preto to nikde nevysielaju, lebo to nikoho nezaujíma.

Reagovat
ratusek

ajejej, Seydou bude mít šichtu

Reagovat
Seydou Doumbia

Mě už to taky nebaví, stejně to je jen troll. Vysílá to 70 zemí po celém světě, směrem na západ od nás to vysílá prakticky každý, jen my jsme jední ze zaostalých, kteří to nemají.

https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Africa_Cup_of_Nations#Broadcasting

Reagovat
GrimeBaller98

Vim, ze to branis a urcite ten turnaj ma super zapasy a je to dobry na skauting, ale sam musis uznat, ze ve vetsine zapasu je ta kvalita vazne spatna, slabsi tymy jsou takticky v minulem stoleti, dejou se tam bizarni situace a tak dale, sice to jde nahoru, ale porad je to pro vetsinu divaku prales

Reagovat
Kucka

To jsi asi letos nekoukal, co?

Reagovat
ednkfdzkgfd

nemusi uznavat nic, kdo videl letosni afcon, tak fakt nemuze rict ze by byla kvalita velmi spatna, to jen porad dokola budou omilat ti, co nevideli ani polocas.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Kucka

Reagovat
kilobyte

Mě třeba stačí, že tam hrál Gomez.

Reagovat
Nieuwendyk

dementi a zkorumpovaní ulhaní analfabeti.

Reagovat
Benfica

Bizardni situace su aj v PL, o Bundeslige ani nehovorim..

Reagovat
Čenda

*bizarní

Reagovat
Benfica

Reagovat
Čenda

Jaaj, sorry, ve slovenčine je to možná jinak, ospravedlňujem sa

Reagovat
andkoo

nie, ani u nas by do toho slova nikto nedal d

Reagovat
Čenda

Reagovat
Greaber

Tohle chce klid a brát to trochu s reservou. Tady třeba lidi kopou do La Ligy, říkají jaký je to prales a pak ty samý lidi vidíš o ní psát komentáře, ze kterých celkem jasně plyne, že jí sledují

Reagovat
Svandik68

Tak lidi prales milují viz vesnický fotbal.

Reagovat
Csaplárova past

Faktem je, že kdyby ty dva mančafty spolu hrály na MS, tak to bude mít větší sledovanost. To, že to vysílá každá TV ještě tolik neznamená.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
mayday

Ale tebe to docela zajímá, když sis rozklikl článek a dokonce se zapojil do diskuze.

Reagovat
Moshe Dajan

To je poprvé, co jsem někde viděl napsáno, kdo byl nejlepší střelec. Očividně mají dobrý důvod ho tajit.

Reagovat
Moshe Dajan

A místní pseudoexperti mají strach brát na Euro Vaclíka ze druhé španělské.

Reagovat
Hasan Šáš

O úrovni Afconu může vypovídat i to, že semifinalista MS se nedostal dál než do osmifinále. Můžeš si vybrat, ale to už si asi udělal.

Reagovat
Seydou Doumbia

Všechno si můžeš otočit podle toho jak je libo no. Ale přesvědčovat nějaké lidi na EF o svém názoru a nutit jim ho to stejně nemá smysl. Každý stejně uvidí to co vidět chce.

Reagovat
John Obi Mikel

Radši dej vědět názor na ekvatoriální Guineu a Nsueho

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Salfovic

Jako to, že si týmy nejsou schopny uchovat výkonnost dva turnaje po sobě má zvyšovat kvality Afconu

Reagovat
veikko

To by se v Nizozemsku, Itálii, Francii, Německu nebo ČR nestalo. Ale je fakt, že Německo si to nezaslouží, to si svůj standard rychlého vypadávání drží už dlouho.

Reagovat
Hasan Šáš

Kdepak, to jenom nůžky mezi MS a AFCONem už jsou skoro přivřený.

Reagovat
Trapný diskutér

nejlepší střelec nevypovídá vůbec vo ničem.. random šašour může dát ve skupině nejslabšímu týmu turnaje 4 kousky a je hotovo

Reagovat
inferno08

Jako že si týpek ze třetí ligy nažene góly proti nějakému slabouckemu týmu? To už je pak úroveň krajského přeboru ne?

Reagovat
Imos

Jan Kliment likes this post

Reagovat
PBLead

No a ještě je dobrý, že ten borec hraje v klubu pravého obránce a v repre hraje v útoku.

Reagovat
Moshe Dajan

Má pravdu, ale pokud vytváří "nepříjemné incidenty" kvůli 500 euro, tak je to debílek.

Reagovat
Kryptos_

To podle mě tak přeteče prostě. Když není dobrá nálada, tak tě i pitomá žvejkačka pořádně na... Navíc když víš, že všichni kolem kradou, určitě to byl fyzioterapeut!

Reagovat
veikko

Tak zaprvé 500 eur je přes 10000 Kč, i tady už by to bylo bráno jako zločin. Zadruhé, ta situace s "nepříjemným incidentem" je dost nejasná a neví se, kdo na koho tu policii zavolal. Je taky možné, že svaz na Nsueho, protože to chtěli hodit na kverulanta. Zatřetí, kdo četl místní představovačky od dominga a fantomase, tak ví, jak Rovníková Guinea funguje. Je na 99 % jasné, že má Nsue pravdu a celá slavná federace je jen banda zlodějů myslící na svůj prospěch. Bude klientelisticky napojená na centrální Obiangovu vládu. Proto nikdo nemá zájem řešit krádeže a osobní obohacování. Fandím Nsueho snaze něco změnit, ale nemá absolutně žádnou naději. Není tam ke změně vůle.

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Moshe Dajan

Takže jako v ČR

Reagovat
veikko

Samozřejmě v menším a méně extrémním měřítku, ale ano. Státní nebo nějakým způsobem na stát napojené instituce jsou strašně "incestní" a klientelistické. Na místa se dostaneš přes známosti, odpracuješ si svoje a spousta lidí nemá tendence ani chuť sebe i tu instituci posouvat nějakým pozitivním směrem. Nechci Ivana Haška hodnotit předem, než uvidím jeho práci, ale samotný způsob jeho výběru je úplně přesně v subsaharském stylu.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
mayday

Největším zlodějem je tam prezident, takže Nsue si myslím ví, o čem mluví

Reagovat
Čenda

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Talker

Tak ono "jen" 500 euro... Je otázka, jak je placený v týmu ze třetí španělský ligy.

Tam klidně může mít celkem málo a pokud má nároční životn styl, tak to může být "raketa".

Reagovat
Remt

Výstroj používanou v národním týmu platí hráči, nikoliv federace.. To je za mě naprosto nepredstavitelny..

Reagovat
Maximm9

Vsak Nezmar rikal, ze na oranzovou jezdi vetsina

Reagovat
Mönchengladbach

Děsivé. My naštěstí máme pana Fouska.

Reagovat
Kiss Me Polka!

nic o tom sice nevím, ale nevěřím, že nemá pravdu

Reagovat
Salfovic

Koho to zajímá? Jako bychom neměli dost vlastních zkorumpovanách zlodějů.

Reagovat
Pablos

Všici kradnú...

Reagovat
Salfovic

Kdo myslíš, že je to v Africe naučil.

Reagovat
Pablos

Opice, největší čorkaři

Reagovat
vceradnesazitra

Řešením je zrušit fotbal v Africe.

Reagovat
PBLead

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele