Jmenuji se Mike Ashley a mám peněz jako želez!

01.08.2010, 13:14
Profily, historie
Zaujalo nás
Jak praví srbské přísloví: Budeš bohatý - budeš rohatý. A skutečně, také nemálo majetných vlastníků celků Premier League bývá spojováno se samotným ďáblem. Penězi posedlí, veškeré bariéry bořící, dlouholetou tradici ničící. Takoví jsou prý důstojní pánové ve fracích, kteří zápas od zápasu usedají do čestného lože sledovat ty, které tak štědře platí. Ale opravdu bychom měli být tak omezení při pohledu na ně?

Květen 2007: "Fat Freddie", tlustý a zlý pán Freddy Shepard odešel - radujme se, veselme se. To on si dovolil navzdory původní dohodě vykopnout z manažerského křesla žijící legendu klubu, Sira Bobbyho Robsona, k nám fanouškům se choval neuctivě, donutil nás k rozsáhlým protestním akcím, prostě nebyl jedním z nás. Začíná nová éra Newcastlu United! Dluhy se splatí a koneckonců - horší už to být nemůže.

Červenec 2007: Milý deníčku, prožívám déja-vu. K vedení našeho mužstva se hotoví další oplácaný pán. Prý má něco málo přes čtyřicet, člověk by mu však na narozeninový dort z fleku vysázel svíček třeba šedesát. Jmenuje se Michael James Wallace Ashley a tím seznam dostupných informací o jeho osobě prakticky končí. Snad má neviditelný plášť, každopádně se zdá, že jedinou jeho fotku, kterou disponují, novináři datují do roku 1980, kdy mu bylo teprve sedmnáct. Na druhou stranu je to údajně pracháč na slovo vzatý, má to být 12. nejbohatší Brit. Tak snad, nezbývá než doufat.

Červen 2009: Sestoupili jsme. Ashley nás chce prodat. Shepard při zmínce o možnosti svého návratu do Newcastlu krčí rameny a hlásí "nikdy neříkej nikdy". Když přežiju tohle, pak už všechno.

...takhle nějak mohly vypadat myšlenkové pochody jednoho obyčejného fanouška Geordies v rozmezí těchto dvou let. Newcastle v té době procházel skutečně krizovým obdobím. Na lepší časy se začíná blýskat snad až s příchodem ročníku 2010/2011, do něhož Straky zas a znovu vstupují se statusem prvoligového účastníka. I když, jaképak lepší časy ... pořád je tu ten Ashley.

"Jací jsme s fotbalem kamarádi?"

Je mu vyčítáno, že si ho nelze s Newcastlem nijak úzce spojit. Bodejť by ano, když pochází z kraje Buckinghamshire, který je situován vlastně úplně na jih Anglie a do Newcastlu je to odtud necelých 500 kilometrů. Taky že burnhamský rodák nikdy přímo nevyvrátil spekulace hlásající, že Magpies vlastně ani nefandí. A když tímto směrem zacílí svou otázku nějaký novinář, Ashley se kroutí a kroutí, až z něj nakonec vypadne, že za jeho tým můžete považovat tak akorát anglickou reprezentaci. Tu prý následuje odmala, kamkoliv to jen jde. Dle svých slov se za ní strojově vydává od mistrovství světa 1982. Zní to přesvědčivě, finance na to totiž mohl mít celkem v klidu. Vždyť jen co v šestnácti dokončil střední školu, zakládal poblíž Londýna svůj první obchod převážně s lyžařským vybavením.

Ashley je tak svým vyznáním neutrální, chcete-li nade vše vlastenecký. Určitě to ale není tak, že by fotbalové záležitosti pouštěl jedním uchem dovnitř a druhým hnedka ven, jak se domnívá řada příznivců černobílých. Úspěšný byznysmen navíc může předložit i další argument, který má přispět k tomu, že ho nejeden Geordie přeci jen vezme na milost, alespoň co se jeho fandovství týče. Ashley totiž je schopen nabídnout i logické spojení se severovýchodní části britských ostrovů - a zase je v tom obchod. Jeho podnikatelské impérium totiž sahá bez nadsázky do každého cípu mapy Anglie. Ashley tak de facto i kolem Newcastlu upon Tyne šmejdí nějakých 15, 20 let. Aby se mu pak dalo ještě snáze věřit, přidává i svůj vlastní náhled na mentalitu obyvatel průmyslového severovýchodu Albionu: "Lidé ze severovýchodu jsou velmi vášniví, nejen co se fotbalu, ale i práce týče. A je s nima pořádná legrace," nadšeně vyjmenovává typické rysy obyvatel nejen Newcastlu, ale i Middlesbrough či Sunderlandu.

Možná i proto, že má s lidmi ze severní části ostrovů tak pozitivní zkušenosti, bylo řešení otázky možného odkoupení NUFC v jeho případě tak pohotové a spontánní. Podle svých slov se totiž rozhodl doslova ze vteřiny na vteřinu - po anglicku šlo o takzvaný "no-brainer". V sobotu tedy Sir John Hall, Shepardův předchůdce na křesle ředitele klubu a stále ještě většinový vlastník klubu, potencionálního uchazeče oslovil, v pondělí se mu už na kontě tetelila záloha v takové výši, jakou si za své akcie vysnil, příštího dne se deposit proměnil v platbu se vším všudy (55 milionů) a hned ve středu se šlo se změnou majitele před novinářské diktafony a objektivy fotoaparátů. Pět dnů i s "námluvami" zabrala taková výměna stráží v newcastleském klubovém centru. Vskutku rychlovka.

Jak už pozorný čtenář jistě seznal, Ashley nepřebíral dobře naladěné legie. Obzvláště finanční situace Newcastle notně tížila. Při byznysmenově jmění sice nebylo manko 27 milionů liber nijak závratné, přesto šlo o částku, kterou si 13. celek Premier League rozhodně nepřál splácet zrovna v období, kdy se mělo konat rozsáhlé zemětřesení. Ashley se tak peněžně "vyšťavil" hned na úvod svého angažmá. Přišli Smith, Barton, Enrique - ti všichni za částku přesahující osm milionů britské měny. A to se téhož léta směr Newcastle vydal třeba ještě český internacionál David Rozehnal, kterého na severovýchod Anglie rovněž nenalákali jen na pytlík bonbónů.

Víceméně tak lze říct, že ačkoliv mu dnes na jméno stěží přichází valná většina fandů Magpies, to on, Mike Ashley, ještě docela včas otočil klub na cestě slepou uličkou o 180 stupňů a minimálně po finanční stránce jej zajistil. Po té sportovní už to s jižanským podnikatelem tak slavné nebylo a není. Po půlroce si kupříkladu přizval na pomoc hráčskou legendu Chelsea, Dennise Wise, a právě tento krok se záhy ukázal být majitelovým nejvýraznějším krokem vedle. Sám nový výkonný ředitel se uvedl jako neschopný vyhledávač talentů a vůbec - od svěření hráčské politiky do jeho rukou si Newcastle na přestupovém poli počínal ještě neobratněji než slon v porcelánu.

Ale i Ashleyho "řadových" neduhů bychom našli slušný počet. Neobratné přejmenování stadionu, složitá komunikace s fanoušky, relativní ignorace byť jen domácích zápasů svých "nejdůležitějších" zaměstnanců. Navíc když už se poslední dobou Ashley na tribuně objeví, nejlépe tak činí s pintou piva v ruce, což na okolní diváky, zejména ty dýchající pro Straky, sice může působit sympaticky, z čistě morálního hlediska však přesto nejde o zcela vyhovující gesto. Vždyť ho už koneckonců musel napomínat i policista. Proto se tedy v minulosti tento bledý stydlín snažil fanouškům nadbíhat, co to jen šlo. Přivedl jim populárního Keegana (ten neuspěl), pak i Shearera (ani ten klub nespasil), před nedávnem se vlastně na popud obecenstva i snažil klubu vzdát. Po druholigovém účastníkovi se však nikdo adekvátní neptal. Jeho hledání cesty vstříc fanouškovské obci tak "zvesela" pokračuje, zatímco palcový podtitulek jedné z fanstránek NUFC nadále hlásí "We hate Ashley" (Nenávidíme Ashleyho)...

"Kterak jsem zbohatnul?"

Po menším zásahu Walta Disneyho by Ashleyho příběh klidně mohl být podkladem pro další úspěšnou celovečerní pohádku. Vždyť muž, jenž nyní disponuje jměním ve výši 700 milionů liber, rozhodně nevyrůstal ve vznešených poměrech. Ba naopak, s rodiči celé dětství trávil ve skromném bungalovu a brzy se musel začít živit prakticky sám. To mu nejspíš do značné míry i pomohlo, tato nutnost. Se střední školou se tak již nezabýval, stěží dokončená základka stačila, a hned se vrhnul na podnikání. V jeho začátcích ho podporovali i rodiče, když nechali svůj bungalov zatížit hypotékou a tím vytvořili pro syna jakýsi kapitál. Ve výši 10 000 liber - i to Ashleymu stačilo, aby se postupem času stal de facto guru svého podnikatelského oboru.

Ke svým rodičům jinak Ashley nikdy nebyl dvakrát smířlivý. Jeho maminka později vzpomínala, jak už coby malé dítě, na rozdíl od svých vrstevníků, působil dosti nepoddajně. Sám byl nesmírně odhodlaný, už v raném věku si začal utvářet své vlastní, dosti radikální a drsné pohledy na různé věci. To proto také jeho matka nikdy nepochybovala, že jakožto podnikatel prorazí. Jeho první obchody kolem Londýna těžily zejména ze své mizivé odpovědnosti vůči zákazníkovi. Walsallský rodák navíc pracoval sám, prakticky v utajení. Proto o něm dlouho nikdo nic nevěděl.

Mike Ashley brzy zakládá společnost Sports Direct International Plc., s níž se dokonce roku 2006 dostává před Whelanovo JJB Sports na čelo žebříčku největších britských obchodních řetězců se sportovními oděvy. Při jednáních se Ashley proslaví svým tvrdohlavým, až agresivním jednáním. Údajně má i blokovat zákazníkovo auto na svém parkovišti do té doby, než přistoupí na jeho požadavky. Navíc nebere žádné ohledy na ostatní společníky, kteří drží nějaké to procento akcií v jeho firmě. Moc si s nimi nerozumí. V jednu chvíli je dokonce nazve "uplakanými miminy". To když mu nejprve nevěří a on pak po nějaké době shrábne necelou miliardu liber. Faktem ale je, že do jisté míry sobecký Ashley udělal za svou kariéru i pár chyb.

A největším jeho neduhem je zajisté neutuchající radost ze sázení. Ta přetrvává, i když si touto zálibou dosud vysloužil spíše posměch okolí než cokoliv jiného. Slavnou se stala Ashleyho odvážná sázka na HBOS, jež záhy vyvrtala mohutný důlek do jeho rozpočtu. Na druhou stranu lze říct, že on si tyhle pochybení může dovolit. Vždyť za pouhý rok teď zvládl prodělat bezmála 700 milionů, přesto však pro rok 2009 stále ještě disponuje právě touto částkou. Výrazně ho neovlivnil ani 50milionový rozchod se svou švédskou manželkou Lindou, jež mu dříve porodila tři děti. Co na tom, že vystudovaná ekonomka teď už nemusí nijak vydělávat, že ji jeden z nejdražších rozvodů v anglické historii doživotně zajistil. Ashley je stále v pohodě. Ví totiž, jak vydělávat.

Základem jeho úspěchu je dle Ashleyho rivalů hlavně jižanův cit pro ocenění svých produktů. Výrobky značek jako Nike či Adidas hrubě podhodnocuje, čímž paradoxně dosahuje slušných výdělků. Samy levné boty od Nike mu sice nevydělají, přivábí však pozornost zákazníka a ten pak rád utrácí třeba i v obchodech značek Lonsdale, Donnay či Dunlop Slazenger, i když zdaleka ne už tak výhodně. Vždyť snad každý, kdo někdy zkusil tenis, musel čas od času odpálit i míček značky Dunlop. Nebo rovnou jeho raketa pocházela či pochází z dílny této firmy. Veskrze Ashleyho firmy. A boxeři? Vezměte jed na to, že neexistuje žádný, kdo by neznal Lonsdale. Z části i Ashleyho Lonsdale. Přitom tyhle všechny značky šlechetný čtyřicátník odkupoval od zoufalých obchodníků. Například když se Umbro nacházelo ve složité situaci, přišel Ashley a podepsal s ním dlouholetý kontrakt za 9 milionů. A věřte nebo ne, to na takovém principu založil veškeré své úspěchy.

Mike Ashley v tuhle chvíli zaměstnává zhruba 20 000 lidí nejen na Ostrovech. Expandoval i do Slovinska či Belgie. Po Británii spravuje na 400 obchodů, které provozují řetězce jako Sports World či Lilywhites. Proslul nekalými praktikami, přesto o něm přátelé tvrdí, že je to úžasný chlap. Byl o něm natočen třicetiminutový dokument, k němuž se on sám odmítá hlásit. Za celý svůj život si údajně z banky nepůjčil ani penny - taky že si prý za den vydělá více peněž než kterýkoliv jiný Brit. Přátelé se shodují, že jde o velmi loajálního a důvěřivého člověka - no ano, věřil i řadovému skladníkovi, z něhož udělal vlastního marketingového manažera. Své těžce vydělané peníze nerozhazuje, nežije v přepychu, nezná slovní spojení jako "hýřivý život". Přebývá v předělaném, dříve 16pokojovém hotelu, honosnou vilu prý od něj nemáme čekat - přitom jiný pramen jej zasazuje do 33pokojového paláce s mnoha bazény a soukromým kinem, jinými slovy do nejrozsáhlejší poválečné rezidence v Británii. Kamarádi se ale stále snaží zachovat Ashleymu tvář skromného multimilionáře. Pro deník Times o něm dokonce jeden jeho kamarád prohlásil: "I kdyby utratil dva tisíce liber za oblek od Armaniho, stále bude vypadat zanedbaně." Zkrátka je svůj. Úspěch ho nezměnil. Dá se říct, že ani k lepšímu ani k horšímu. Možná i proto ho plno lidí tak nesnáší. Přetvářka totiž jako by se dnes už přímo vyžadovala.

"Mé skromné cíle?"

Chtělo by se říct, že Ashley žádné cíle nemá. Skoro to totiž vypadá, jako by žil ze dne na den. Nebo jinak - v tom co doteď skoupil, se snad jen on sám vyzná. A těžko říct, jestli si alespoň většinu svých investicí dopředu promýšlel. Vždyť i po koupi Newcastlu se přiznal, že vlastně ani pořádně nevěděl, do čeho jde, jaká je situace v klubu a tak podobně. Výše jste se také dozvěděli, že často reaguje na tíseň někoho z vlastníků sportovních firem a ty pak "zajišťuje" odkoupením nějakého toho podílu. To vše spontánně. Registrujeme snad jen jediný Ashleyho počin, u kterého je zřejmé, že dopředu věděl, co chce udělat. Roku 2000 přes sebe tentokrát přehodil hábit strážce fair play a vydal se na schůzku čtyř firem JJB, Blacks Leisure, Allsports a JD Sports.

Tam se mělo jednat o fixních cenách za repliky fotbalových dresů, prakticky o vzniku jakési obdoby kartelu, což Ashley chápal jako zradu. Své rivaly tedy posléze dokonale znemožnil a potopil. Vše, co vyslechl, prásknul Office of Fair Trading (ve volném překladu Úřad čestného obchodu) a ta na oplátku všem čtyřem aktérům napařila tučné pokuty. Whelanovo JJB například muselo na stůl vysázet zhruba pět a půl milionu liber. Ashley se tedy takto pomstil nynějšímu bossovi Wiganu, který mu dal kdysi drsně najevo, že na severu coby jižan nemá co pohledávat. Krom toho posléze Ashley taky platil, ale na rozdíl od svého úhlavního nepřítele spíše příjemně. Okamžitě totiž, jak ostatně bývá jeho zvykem, spolykal nemalé množství akcií u Blacks a řada odborníků se domnívá, že i u JJB a JD. Jak pak trefně poznamená jeden bankéř, Ashley zkrátka jen "rád instaluje své nádrže na cizí pozemky".

Co se Ashleyho momentálních skutečných plánů do budoucna týče, vážně toho nevíme moc. Jeho cavyky kolem prodeje Newcastlu totiž ve finále utvářejí nad celou kauzou neprůsvitný mlžný opar. Nikdo neví, co se Ashleymu honí hlavou, prakticky ze dne na den nás tedy může překvapit zprávou o tom, že Magpies náhle vlastní někdo úplně jiný. Dnes se nicméně věc má asi takto: v říjnu 2009, tedy zhruba před rokem a stále ještě na rozjezdu strakaté druholigové anabáze, Ashley klub stáhl z trhu. Počet zájemců se zkrátka a dobře rovnal nule. Respektive oni by byli, ale Ashley žil zkrátka v docela jinačích cenových relacích. Jako důkaz, že to nakonec ještě chce s klubem myslet vážně, mu Ashley přisypal do kasy dalších 20 milionů britské měny. Přesto v tu chvíli málokdo lehce zapomínal na jeho sotva týden stará slova, že celé investice do Newcastle United FC lituje a že si uvědomuje svou nezpůsobilost vést fotbalový klub. Nyní tedy černobílé stále ještě vede samozvaný amatér. Poněkud nešťastné vyústění tohoto přesně tři roky trvajícího problému.



"Bohatství moudrému slouží, hloupému poroučí." - Seneca, římský filozof, prozaik i dramatik a nejbližší rádce císaře Nerona

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (94)

Přidat komentář
smazaný uživatel

nevim proč, ale takhle nějak sem si dycky představoval, že vypadá typickej brit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RC

ja je to mylseno?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to s tim Whelanem je pěkný

Reagovat
smazaný uživatel

To je samý boháč tam v té PL.

Reagovat
smazaný uživatel

ale tento clanok tu uz predsa bol

Reagovat
smazaný uživatel

Nene!

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

myslim ze ten cerveny napis "aktualizovano..." mojej pamati dava za pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Já fakt nevim, o co ti pořád jde. Aktualizováno v tomhle případě znamená, že já to do adminu vkládal 12:21 a Kily to vydal o tu hodinu později. Zase v tom hledáš něco neuvěřitelně senzačního.

Reagovat
SunFells

To tě mate ten titulek, který je označením té ságy ...Musíš číst i obsah toho článku

Reagovat
smazaný uživatel

a 1287 videni za pol hodiny?

Reagovat
SunFells

Ne, za hodinu a půl.

Reagovat
fantomas

A proč ne? Jenom já to třeba za tu dobu rozklikl asi desetkrát a při návštěvnosti EF se to takle nakupí hnedka.

Reagovat
fantomas

I ten úvod zůstává furt stejný. Ally má holt utkvělou představu, že odněkud kradu články, ale ještě nikdy mi to nedokázal a furt tu něco plácá do větru. Lepší si ho nevšímat asi.

Reagovat
smazaný uživatel

to nie je predstava, kopirujes odvsadekial a potom to lepis aby to nejak vyzeralo.

napis raz clanok cely z hlavy. nemusia tam byt fakty kto by si to pamatal ze, napis len tak svoj nazor na nejaku temu tykajucu sa futbalu.

mozno by to bol celkom dobry namet pre vas redaktorov EF, zvolte si trebars rubriku "co my na to" a k nejakej aktualnej teme nieco napiste. ale svoje nie zo SkySports ani BBC atd...

Reagovat
fantomas

Achjo. Nebudu se tu obhajovat po tisící. Ale nějakej ten fejeton už sem taky napsal, takže překladatel fakt nejsem. Ale tobě to nemám chuť zase vysvětlovat.

Reagovat
smazaný uživatel

ale na svoj vek si celkom dobry

Reagovat
fantomas

Tak, už si narazil i na ten věk. Máš to komplet.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nechapem co donho furt rypes

Ako si sam napisal, su to redaktory EF a nie spisovatelia EF tak co ti vadi na tom ze sa niektore veci preberaju z inych clankov? Toto nie je sutaz o najlepsiu esej ale informovanie citatelov o istych faktoch.

A mne osobne sa styl akym je tento konkretny clanok napisany paci

Reagovat
fantomas

Díky.

Reagovat
kubys

Hey McCoist - calm down!!!

Reagovat
Ligter

Jmenuji se Ligter a opět mi nevyšel tiket za 20 Kč.

Reagovat
smazaný uživatel

jmenuji se ally a mam hodne velky svaly

Reagovat
miky10

a o to menší mozek, dyž urážíš velmi pěkně napsanej článek....fantomasi díky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SniperxXx

Skvělý článek. Ashley je hodně zajímavá postava.

Reagovat
smazaný uživatel

Ako majiteľ Newcastlu je neschopa,ale ako obchodník klobúk dolu od nuly v 16tich po to všetko čo má teraz u nás to možné neni

Reagovat
SniperxXx

Na to musíš být asi ta správná sv*ně

Reagovat
fantomas

S čimž Ashley fakt nemá problém..

Reagovat
SniperxXx

Evidentně

Reagovat
.13

Newcastle <3

Reagovat
smazaný uživatel

Uf, mas to cim dal delsi Ale pekny, akorat k tomu prodeji - nabidky Ashley mel, jenze naivka si myslel, ze to proda za porizovaci cenu

Reagovat
fantomas

Jo, to sem blbě formuloval. Ozval se i bývalej funkcionář Sunderlandu prej.

Reagovat
smazaný uživatel

Chteli vyslat kukacku no Nakonec to dopadlo naopak, pokud teda Bramble nebyl kukacka v NUFC a ted by zacal podavat konecne vyborny vykony

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Jmenuji se Mike Ashley a přivedu Newcastle ke krachu

Reagovat
Liquid

Reagovat
Liquid

Newcastle je zřejmě hlavním kandidátem na sestup do League Championship a s Ashley tomu opět pomůže.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Ashleyho koupnout do ..... přivést kvalitní posily a půjde to, jinak to na lepší jak 14.místo nemůže stačit

Reagovat
smazaný uživatel

Ashley prestal delat saskarny, do prestupu nekeca, chce si ziskat fanousky zpatky na svou stranu... Ja budu radsi, kdyz zustane a bude si zehlit reputaci, nez aby klub prodal nejakym Arabum.

Reagovat
fantomas

Přesně, taky mám z něho takovej pocit. Na druhou stranu na někoho může působit i tak trochu odevzdaně, letargicky. A tim rok starym prohlášenim, jak té koupi začíná litovat a že se na to nehodí, tim si to akorát ještě víc zavařil. To byla další hloupost.

Reagovat
smazaný uživatel

No idiot to je, to uz mu nikdo neodpare, ale ja jsem rad, ze uz nechce klub prodat, tak nejak bych to shrnul

Reagovat
tomasinho

Tak především hlavní kandidát je Blackpool, troufal bych si tvrdit, že Baggies nezklamou a dodrží své roční etapy.

Reagovat
niflheim

OT: Sledujete někdo výkony Man City v přípravě? Teď prohra 3:0 s Interem.

Reagovat
fantomas

Jen Manciniho přátelské gesto.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SqueeZy

Vieirovo nejspíš taky. To musel být match když dal Obinna 2 goly...

Reagovat
smazaný uživatel

Mancini odletěl před zápasem s Interem za svým otcem který byl hospitalizovám. Tým vedli jeho asistenti.

Reagovat
Mindas

Vloni výhra nad Barcou, předloni výhra nad AC. Přípravu ber hodně vlažně, ale zase je fakt, že já v ní vidím to, že City budou hrát v sezóně absolutní tužku. Jinak Materazzi opět ukázal, že by měl vyrazit na dovolenou s Bartonem. Třeba by mu to prospělo a přešli ho ty roupy.

Reagovat
smazaný uživatel

Co sem videl, tak Mancini uz hral to peklo, o kterym jsme se bavili, tedy tri CM o nicem, dve kridla (navi Jo Alves ) a jeden hrot. Koho budes chtit jako dalsiho manazera?

Reagovat
Mindas

To je fakt no, už "zkoušel" mega kreativní střed, kde by měl Vieiru "jen" nahradit de Jong. No, Petra Kellnera bych bral, to je prý velice schopný manažer a obchodník.

Reagovat
smazaný uživatel

Přisypal další peníze? Ashley? NUFC jakožto vítěz Championshipu dostal od FA 50 či 60 mil liber a co na to Ashley? Uvalil úplně na všechny informace co se týkají klubu informační embargo a na přestupy neuvolní ani penny. Prý jestli chce Manažer NUFC Chris Hughton nové hráče, tak musí prodat ty stávající: Stav soupisky Magpies není oslnivý a navíc velmi často je sužuje rozsáhlá marodka. Kdyby uvolnil pár liber na přestupy, tak by NUFC mohl bojovat v lepším středu tabulky...takhle budem rádi, když nespadnem. Je to možná velký boháč, který by nám mohl pomoct, jenže on to nedělá a troufám si tvrdit, že klubu škodí každým dnem, co ho vlastní. JInak zájemce o koupi Newcastlu byl obchodník Garry Moat, který spolu s dalšími spolupracovníky, mezi kterými byl i Alan Shearer, nabídli těch 100mil liber, které Ashley za klub chtěl. Jenže on s nimi absolutně nekomunikoval, tak to padlo. Dokud u NUFC bude Ashley, tak budoucnost Strak nebude růžová. HOWAY THE TOON!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Prize money je jen část z toho. Ta suma, kterou si zmínil, je celkový příjem z postupu, který zahrnuje všechny částky včetně prize money na další rok, televizních práv, reklam atd+ parachute payments v případě sestupu. to jen tak pro opravu

Reagovat
smazaný uživatel

To máš určitě pravdu, ale když si vemeš, že do PL se dostaly kluby jako Burnley, Hull, Stoke, BIrmingham, před tím Sunderland, dostali ty prize money a z těch koupili nové hráče, kteří jim ne jen udrželi Premier League, ale také je dostali vysoko v tabulce, na což pak zareágovali nějací boháči, kteří buď koupili klub, nebo jej spolufinancují a tím se klub na dobro usadí v Premier League. Jasně to jde vidět na příkladu černých koček...ty nikdy nebyly lepší než Newcastle, ale nyní si strčí NUFC hravě do kapsy...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A koho presne by sis tak predstavoval, ze privede? Prisli tri kvalitni hraci, kteri nestali skoro nic, rozhodne lepsi mit dlouhodobej program na usporu penez nez zase bezhlave nakupovat. Kadr je silnej dost, teda hlavne zakladni sestava by na PL stacit mela, jedina slabina je snad jen absence tvorivejsiho stredniho zaloznika, ale kdyby nejakej prisel, zase by to skodilo Goslingovi a Vuckicovi.

Tech 20mega investoval uz v uvodu posledni sezony, kdy o zadnych odmenach za postup a podobne nemohl mit ani tuseni. Zbytek ti uz rekl Sonny.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, ale nemělo by být snad automatické, že majitel čas od času dá do klubu nějakou tu libru. Ani mě by se nelíbilo, kdyby přivedli nějakou předraženou hvězdu. V minulosti už na to doplatili - Owen. Jen prostě kádr by mělo posílit pár hráčů, aby klub měl náhradu za případně zraněného hráče. Sice se má dávat šance mladým, jenže ta jejich nezkušenost kolikrát může stát body. V championship si mohl Hughton dovolit vyzkoušet dát šanci třebas Kadarovi, Fergusonovi či dalším mladým, protože tam byly zápasy, kdy by si mohli klíčoví hráči odpočinout. Jenže v Premier League už to tak snadně nepůjde, když prakticky v každém zápase se střetnou s týmem, který je papírově silnější než Newcastle a když bude mít Hughton na marodce 6,7 hráčů ze základní jedenáctky, koho tam bude stavět?

Reagovat
fantomas

Žádnej majitel se nechce finančně zavraždit. Ashley, jak sis mohl přečíst, za rok prodělal přesně polovinu svýho jmění. Myslíš, že má právě chuť dál rozhazovat navíc za jeden z nejhůř výdělečných subjektů, který spravuje? Zkus se na chvíli radši vžít do jeho osoby a ne na to furt koukat tvýma fanouškovskýma očima.

Reagovat
smazaný uživatel

6-7 hracu ze zakladu na marodce by nemel ani Everton po vybuchu jaderne naloze v treninkovym stredisku. Vsechny posty mi prijdou zdvojeny, snad krome levyho beka, kde se ale jeste da ocekavat prichod nejakyho hrace. Cilem pro toto leto neni nikoho neprivest, cilem je posilit levne, ucelne - tzn. free agenti a hostovani. V kadru prece neni jen 11 schopnych hracu. Mne taky sere, ze se kupovali v sezone hraci jako Best, Williamson, Routledge, ja osobne bych posily privedl radsi ted, ale tezko je muzes po pul roce hned vyhodit.

Reagovat
smazaný uživatel

Posty jsou sice zdvojené, ale mladíkama, kteří nemají zkušenosti. Ale rád bych se mílil a viděl, tak současný kádr úspěšně prochází Premier League. Jinak docela nedávno nastupoval NUFC do zápasu, kde na marodce měli Colocciniho (či jak se píše, furt se mi to plete), Jonase, Taylora, Ameobiho, Guthrieho a ještě kohosik na, kterého si nevzpomenu, plus byl mimo ještě Barton...

Je mi jasné, že Ashley se nechce jak říkáte finačně zavraždit, to by nechtěl samozřejmě každý. Jenže on je obcohdík a myslím, že měl už předem vědět, že vlastnictví špičkového fobtalového klubu nebude zadara a i když podle jeho slov to kupoval "no-brained", tak musel mít nějaké finanční analýzy, či něco takového a muselo mu být jasné, že bude muset šáhnout více do kapsy. Hold má tu smůlu, že pro geordies znamená klub všechno a samozřejmě sestup pro ně znamená něco ve srovnání zesnutí někoho hodně blízkého z rodiny. A jelikož vlastník byl a stále je Ashley, který v klubu prováděl v té době zajímavé "čachry", tak hlavní vina padla na něj a proto největší nepřítel Toon Army nebyly černé kočky ze Sunderlandu, ale právě Mike Ashley. je mi jasné, že píšu zaujatě. Hold jsem český geordie a NUFC pro mě znamená mnohé a není mi samozřejmě jedno, co se s klubem dejě...

Reagovat
smazaný uživatel

Mne to taky neni jedno, ale co ted zmenis tim, ze budes furt dokola jen plivat na Ashleyho? Stejne to uz nevratis, ja mu davam druhou sanci, nektere veci nasvedcuji tomu, ze se z predchozich chyb poucil, tak pevne doufam, ze se to v brzke budoucnosti projevi, klub se zase usidli trvale v PL a kdyz z toho bude umisteni kolem 13 mista, posil se dockas.

Reagovat
fantomas

Barry Moat když už. Že Ashley přisypal do kasy těch 20 mega, aby si usmířil fanoušky, bylo oficiální stanovisko vedení Newcastlu. Jestli pak tohle byla lživá informace, to tam máte dobrý kašpary (připomínám, že vaše vedení netvoří jen Ashley). Sám Ashley kdysi řek, že do klubu napumpoval 110 mega, aby jen zredukoval dluhy - ty přesto stále přetrvávaj. Takže možná proto nechce utrácet za posily (za které stejně hned v létě utratil na 40 milionů), jeho prioritou je klub ozdravit, ne s ním hrát o titul nebo o poháry. To bude asi zásadní nedorozumění mezi tebou a Ashleym. On je skvělej obchodník, myslim, že ví, co si může dovolit a asi to nebude takovej hamoun, když i tak mu Newcastle jako značka nijak nevydělává, ba naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Navíc právě na neuhrazených částkách za posily klub dluží miliony. A ty bys po Ashleym chtěl další drahé posily. To je fakt na hlavu postavený.

Reagovat
smazaný uživatel

Sice nakoupil docela v rychlém sledu hodně hráčů, ale drtivá většina šla právě přes Wiseho. Kolikrát ani nedal vědět trenérovi, ať už to byl Allardyce nebo, či Keegan, že mu nějakého hráče přivede a najednou bez vědomí trenéra trénoval s týmem úplně nový hráč, který častokrát ani neměl potřebné kvality, či se do týmu absolutně nehodil, např. Xisco či Gonzales, kteří nešli do NUFC zrovna levně. Na druhé straně pár klíčových hráčů prodal a nakonec v tom trenér měl takový guláš, že to dopadlo, jak to dopadlo. Všichni v tom měli zmatek. Ashley s fanoušky nekomunikoval, šel proti Keeganovi, proti Bobbymu Robsonovi i proti Shearerovi, což samozřejmě velice znepokojilo všechny geordies.

Pokud napumpoval Ashley plno peněz do klubu a hlavně na nákupy, tak proč Newcastle, který vmyslím v sezóně 2002/2003 či o rok později skončil druhý za Manchesterem Utd. v Premier League, posléze v sezóně 2008/2009 sestoupil do druhé ligy?

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky to motas vsecko dohromady, jen abys byl nejak proti Ashleymu. Taky ho nemam rad, ale aspon pis tak, aby to na sebe nejak navazovalo Nacho Gonzalez byl jen na hostovani, takze nas to stalo maximalne 2 miliony u arbitraze, ktery si vysoudil Keegan

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda no, začíná se mi to dobře motat. xD No prostě tam byli předražení hráči, kteří za nic nestáli. Jen jsem chtěl ukázat na to, že nebylo nejlepší, že v té době měl hlavní slovo v přestupech Wise a nikoli současný trenér. Wise je ale už pryč a snad je to pouze na Hughtonovi. Snad se bude dařit...

Reagovat
smazaný uživatel

Hughton ma podle vseho duveru a prestupy si ridi on sam. Ja jsem teda toho nazoru, ze takovy prostor mel dostat nejaky ostrilenejsi manazer, na druhou stranu Hughtonovi fandim, snad to nezbabra. Wise pokud vim privedl jen Xisca (velky problem doted) a Nacha, ktery stejne odehral 1 zapas a putoval v krabici zpatky do spanelske zoo jmenem PD. Blby je, ze to odesral Keegan, ale ten taky nebyl nevinatko a dost veci se mu nedarilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim samozrejme Xisca a Nacha z tech nepovedenych prestupu, ne celkove.

Reagovat
fantomas

Tak Wise byl ňouma, ale Ashley s Allardycem do jeho příchodu nepáchaly žádný zločiny. Jak ti píšu dole, za příchody Enriqueho a Smithe vděčíš právě jemu/jim. Na Beyem ste taky vydělali 100 000 eur ( ), stejně tak na Fayem, na Cacapovi jako volnym hráči ste neprodělali a případ Rozehnal se ukázal být zklamáním, ale to nemoh nikdo tušit.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Keegan byl sice fotbalovou oporou Newcastlu v minulosti, ale to, že byl excelentní hráč z něj nedělá trenérského profíka. Právě proto u fanoušků Keegan v době svého odchodu od klubu byl jakoby hrdinou, nehleděli na jeho chybky, které udělal, protože měli v očích nenávist an vyšší posty klubu. To samé bych řekl třeab u Shearera co se trénování týče. Na konci sestupové sezóny přišel do klubu jako trenér, který měl klub udržet v Premier League, ale i tak přicházali další prohry. těžko říct, zda z něj bude dobrý trenér, ale bez pořádného vyučení a licence toho ne trenérské židli moc nezmůže. A protože Anglie vyhořela na MS, tak hledají nového trenéra a uvažují právě o Shearerovi...jeho uznávám jako snad nejlepšího anglického hráče, ale zaítm nikoliv jako trenéra..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

1) Četl si ten článek? Mně přijde, že ne, protože pak bys mi ušetřil nervy.

2) Těch 40 milionů utratil v létě 2007, Wise přišel až po půl roce a do tý doby na Ashleyho pokud vim neměl žádný vliv. Ty přestupy byly směskou dobrých a nevydařených posil, přesto oproti Wiseovým Xiscům pořídil například Enriqueho, doteď oporu, Bartona nebo Smithe, loni kapitána. Takže o vyhozených penězích nemůže být řeč.

3) Proti Bobbymu Robsonovi? Nevim, jestli se k němu nějak vyjadřoval v médiích, ale Sir pro něj každopádně nikdy nepracoval. Jeho už roku 2004 neplánovaně a podle odkopl Ashleyho předchůdce Shepard.

4) 2008/09 nebylo moc posléze oproti týhle vaší sezoně. Je tam velkej odstup, a tak se, si představ, stalo, že když Ashley přicházel, bylo to po sezoně, v níž ste skončili 13. a každej rok předtím několik let ste končili v červených číslech.

Fakt plácáš pátý přes devátý, měl by sis nejdřiv utřídit myšlenky, než deš do diskuze.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu, uznávám chybu. Je pravdou, že hlavou mi koluje x myšlenek a čas od času se mi stává, že se mi prostě zamotají do sebe, což např. se mi stává, že zkomoluju dvě slova stejného významu do jednoho. Totéž se mi občas stává i se souvislostmi. Článek jsem samozřejmě četl, jen prostě přes mé přesvědčení jisté fakta nepřešly, což je špatně. Je taky pravdou, že dělám to co ostatní, když někoho nesnáší...svádějí na něj všechno špatné i když nic neudělal. Když se k tomu přidá trochu alkoholu, tak pak může třeba dojít k takové diskuzi jako je tady. Co je mou další neduhou je skleróza. Kolikrát si nepamatuju, co jsem dělal předevčírem atd a tak si splést rok u mě není problém. Je to docela na pováženou, poněvadž mi je teprve 19..

každopádně Vám dvěma děkuji, že jste mi to objasnili. Dokážu teď tvrdit, že tomu rozumím o trochu víc a nyní mám jiný pohled na danou věc. Snad další Ashleyho kroky budou ku prospěchu Newcastlu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

skvělej článek

Reagovat
Liquid

v FM Newcastle prodal a jeho nový vlastník zkrachoval a Newcastlu bylo po opětovné pádu do 2.ligy ještě odebráno 9 bodů stejně jako Portsmouthu, který ale postoupil do Premier League kde mu to bylo odečteno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Bob Thompson se jmenuje nový šéf a je to -10 bodů, Shearer jinak koučem a Pompey jsou po 28 kolech konečně na nule

Reagovat
smazaný uživatel

Asleyho moc nemusím u NUFC bych raději viděl jiného majitele, ale určitě by měl být z Ostrovů .. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ashley je hodně zajímavá postava, nedává rozhovory a skoro nikdo o něm nic neví

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele