JISTOTU POSTUPU NA EURO 2004 MÁ PĚT MUŽSTEV

11.09.2003, 14:48
Aktuality
Fotbalový svět zná od včerejška již pět jistých účastníků fotbalového Eura 2004. Už s předstihem si účast na reprezentačním vrcholu sezony zajistili týmy Francie, České republiky, Švédska a Bulharska. Pátou jistou zemí je poté domácí Portugalsko.

1. skupina
Obhájce evropského primátu z Francie svůj přímý postup definitivně potvrdil na půdě Slovinska, svého největšího rivala ve skupině. V základní sestavě země galského kohouta se nakonec objevil i její režisér Zinedine Zidane, který si poranil stehenní sval v ligovém utkání ve Villarrealu a vynechal i sobotní duel s Kyprem. Francouzští fotbalisté začali dobře a už v deváté minutě je dostal do vedení svou třetí brankou v posledních dvou reprezentačních utkáních David Trezeguet. Domácím poté v touze po vyrovnání pomohl svým vyloučením Claudie Makelele, ale o exportu tří bodů definitivně rozhodl v 71. minutě Olivier Dacourt. I přes tuto porážku si však Slovinci zajistili alespoň jisté místo v baráži, protože Izrael doma překvapivě jen remizoval s Maltou 2:2, když zaspal nástup do druhé půle, kdy během dvou minut inkasoval obě branky.
11.10. Kypr – Slovinsko, Francie – Izrael.

2. skupina
Neuvěřitelné drama bylo k vidění v Kodani, kde se v souboji dvou nejlepších celků druhé kvalifikační skupiny utkali domácí Dánové s Rumuny. Vedení se ujali v úvodní části hry svěřenci Mortena Olsena, když pokutový kop proměnil útočník AC Milán Tomasson. Jenomže po změně stran se hosté zvedli a v rozmezí deseti minut se jim zásluhou Mutua a Pancua podařilo obrátit skóre. Dánským hrdinou večera se pak v páté minutě nastavení stal Laursen, který svou trefou zajistil dělbu bodů. Na třetí příčku tabulky se před odpočívající Norsko vyhoupla nejtěsnějším vítězstvím v Lucembursku, které zařídil svou brankou Sergej Barbarez, Bosna a Hercegovina. Na čele zůstává i přes v závěru dva ztracené body Rumunsko, jenomže už má odehraný plný počet zápasů. Na svěřence trenéra Iordanesca nakonec možná nezbude ani místo v baráži, protože stejný počet bodů, tedy 14, má druhé Dánsko, 12 jich má Bosna a Hercegovina a o jeden méně stále žijící Norsko.
11.10. Norsko – Lucembursko, Bosna a Hercegovina – Dánsko.

3. skupina
Po třetí za sebou nebude chybět mezi evropskou elitou naše reprezentace. V zápase roku se Češi utkali v Toyota Areně o přímý postup s Nizozemskem. Jeden z nejhorších zápasů ve své kariéře odehrál Edgar Davids, který už ve 13. minutě fauloval v pokutovém území Karla Pohorského a vedle nařízené penalty navíc uviděl svou již druhou žlutou kartu večera. Penaltu pak s jistotou proměnil Jan Koller. Ve 38. adresoval kapitán Pavel Nedvěd přesnou přihrávku do běhu Pohorskému, který parádně přehodil vyběhnuvšího van der Sara. V 62. pak ale zdramatizoval tečovanou střelou z první Rafael van der Vaart a hosté začali kousat ještě více. Český tým poté přežil šanci Kluiverta a ve čtvrté minutě nastavení přidal razítko na naše vítězství a postup střídající Baroš, jemuž opět asistoval Poborský. Ve druhém zápase této skupiny porazilo Moldavsko doma Bělorusko 2:1 a v celkovém účtování si zajistilo čtvrtou příčku. Pro jeho soupeře to bylo poslední utkání v rámci kvalifikace do Portugalska.
11.10. Rakousko – ČR, Nizozemsko – Moldavsko.

4. skupina
Dalším týmem, který si s předstihem zajistil účast na Euru 2004, je Švédsko. To udělalo poslední krok v Polsku, kde vyhrálo 2:0. Osmifinalista loňského světového šampionátu šel do vedení už ve třetí minutě po trefě Nilssona. Druhou branku pak přidal osm minut před přestávkou obránce Aston Villy Olof Mellberg. Na druhou příčku ve skupině se po vítězství 3:1 nad Maďarskem opět vrátilo Lotyšsko. Největší hvězdou tohoto zápasu byl střelec dvou branek Verpakovskis. V závěrečném kole se o baráž ještě popere trojice Lotyšsko, Maďarsko, Polsko.
11.10. Švédsko – Lotyšsko, Maďarsko – Polsko.

5. skupina
Bez porážky zatím procházejí pátou kvalifikační skupinou fotbalisté Německa. Ti si v souboji dvou německých trenérů, Rudiho Volera a Bertiho Vogtse, poradili 2:1 se Skotskem a vrátili se zpět do čela tabulky před Island. O branky našich západních sousedů se postarali Fredi Bobic a chvíli po změně stran z penalty Michael Ballack. Přesně po hodině hry vrátil hosty do hry Neil McCann, to však bylo z jejich strany až na vyloučení Rosse vše. Se ziskem pouhého jednoho bodu zakončila svou kampaň reprezentace Faerských ostrovů, která podlehla na vlastní půdě Litvě 1:3. Dvě branky vítězů vsítil Morinas.
11.10. Skotsko – Litva, Německo – Island.

6. skupina
Španělsko hrálo ve středu po dlouhé době opravdu o všechno. Na vedoucí tým skupiny Řecko totiž ztrácelo čtyři body a v případě domácí prohry s Ukrajinou by suverénovi posledních kvalifikací dokonce hrozilo, že by se také nakonec nemusel kvalifikovat na Euro 2004 do Portugalska. Fotbalisté z Pyrenejského poloostrova však tento tlak ustáli a po předchozí prohře doma s Řeckem porazili Ukrajince 2:1. Největší zásluhu na tom měl útočník Realu Madrid Raúl Gozález, který se postaral o obě branky. Především ta první z 59. minuty byla velmi důležitá hlavně z psychického hlediska, protože chvíli předtím neproměnil pokutový kop Torres. V 84. minutě se pak ještě o zdramatizování postaral Shevchenko. I tak se Španělé zřejmě budou muset smířit s baráží, kterou však jejich trenér Inaki Saez nebere jako přitěžující okolnost. Podle něho totiž tyto dvě těžká utkání dodají jeho svěřencům více síly a sebevědomí. Ve středu odpočívali Řekové, ti ale i nadále vedou tuto skupinu. V jejím závěrečném zápase se utkají doma s outsiderem ze Severního Irska a pokud vše půjde podle předpokladů, zajistí si přímý postup do Portugalska. Už jistý poslední celek šesté skupiny doma ve druhém duelu podlehl Arménii 0:1, když se o jedinou branku postaral Karamyan. Severní Irové tak nevstřelili gól už neuvěřitelných 1152 minut.
11.10. Řecko – Severní Irsko, Arménie – Španělsko.

7. skupina
Do čela sedmé skupiny se po povinném vítězství 2:0 nad Lichtenštejnskem opět vrátila Anglie. Její vítězství se však nerodilo vůbec snadno, protože ještě v poločasové přestávce svítil na ukazateli skóre stav 0:0. Favorita uklidnil okamžitě po návratu z kabin Michael Owen, na jehož střelecký úspěch navázal o chvíli později evertonský zázrak Wayne Rooney. Na Slovensku se zase domácí reprezentace utkala s Makedonci. V poločase sice vedla po trefě Nemetna, ale na konečných 1:1 srovnal po obrátce Dimitroski. Rozhodující utkání o přímý postup ze skupiny sehrají v říjnu Turci doma as Anglií, které bude stačit i remíza.
11.10. Turecko – Anglie, Lichtenštejnsko – Slovensko.

8. skupina
Jistým účastníkem Eura 2004 je také Bulharsko. Tomu k jistotě stačilo zvítězit v Andoře a doufat, že Belgie doma porazí Chorvatsko. Ve svém utkání neměli Bulhaři větší problémy a dvěma brankami Berbatova a jednou Hristova zvítězili 3:0. V Bruselu nasměroval Belgičany k vítězství nad Chorvatskem kanonýr Ajaxu Wesley Sonck. Na jeho úvodní branku ze 34. minuty sice o chvíli později odpověděl Šimič, ale ve 42. minutě strhl spoluhráč Zdeňka Gygery a Tomáše Galáska definitivně vítězství na domácí stranu a udržel tak hostitele loňského evropského šampionátu stále ve hře o baráž.
11.10. Chorvatsko – Bulharsko, Belgie – Estonsko.

9. skupina
Wales dlouho žil přímým postupovým snem, ten se však v posledních zápasech zřejmě rozplynul. Ostrované totiž nejprve prohráli v Itálii 0:4 a nyní zaváhali i doma s Finskem. K výhře nad Seveřany jim nepomohl ani vynikající vstup do utkání, když se už ve 3. minutě trefil Davies, protože dvanáct minut před koncem zajistil konečnou dělbu bodů Forssell. O teoretickou naději na baráž bojovalo Srbsko a Černá Hora s Itálií, ale nezačalo vůbec dobře a od 22. minuty prohrávalo po zásahu Inzaghiho. Tento výsledek stačil fotbalistům z Apeninského poloostrova k jistotě postupu, jenomže v 82. je o něj připravil Saša Ilič.
11.10. Wales – Srbsko a Černá Hora, Itálie – Ázerbajdžán.

10. skupina
Postup si mohlo zajistit také Švýcarsko, ale po dobrém startu nakonec utrpělo v Rusku debakl. Na úvodní branku Freie totiž ještě dvakrát do přestávky odpověděl Bulykin, který navíc po změně stran zkompletoval svůj hattrick. Čtvrtou branku pak v 62. minutě přidal ruský bohatýr z Celty Vigo Alexander Mostovoi. Ve druhém utkání poslední kvalifikační skupiny si Albánci srovnali účty s Gruzií a v průběžném pořadí jí vystřídali na čtvrté příčce. Po bezbrankovém poločase se během dvou minut trefili do hostující sítě Hasi a Tare. Hosté sice potom Archivem Arveladzem snížili, ale konečnou podobu výsledku dal v 80. minutě Bushi. Do poslední chvíle zůstávají ve hře o postup Švýcaři, Rusové i ve středu odpočívající Irové.
11.10. Rusko – Gruzie, Švýcarsko – Irsko.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele