Jedenáctka (5)

17.12.2007, 00:09
Fejetony
Jedenáct krátkých a na "lehkú notečku" napsaných komentářů se znovu hlásí o slovo. O čem dnes? Tak třeba o tom, že Sevilla a Messi jsou prostě nejlepší, že pětka bude číslo začarované a zmrazené, o "dušení se” v Pekingu, anglickém Realu a Královské Anglii. Nezapomeneme na přestupy, zazní pláč pokladníků, objeví se spasitel, a... pár zajímavostí k tomu. Vítejte tedy u další Jedenáctky.

Spasitel

Real se ho lehce a snad dokonce s velkou radostí zbavil, Angličané ho po výbuchu s otevřenou náručí přijali. Všichni jistě víte o koho se jedná. Je mu 61 let, trénoval taky Juventus, AS Řím a AC Milán a je teprve druhým cizincem v čele anglické reprezentace. Tím prvním byl Švéd Sven-Göran Eriksson. V celkovém pořadí všech trenérů, kteří kdy stáli v čele národního týmu hrdého Albionu, má tu čest být patnáctým. Jmenuje se Fabio Capello a nahradil "vyvrhela a zrádce" Steve McClarena. První zápas? Se Švýcarskem, 6. února 2008. Samozřejmě přátelsky. Capello má zkušeností na rozdávání. Pod jeho vedením si Juventus dokonce "pomohl" ke dvěma titulům...

Slavia dosadila na trůn Sevillu

Ano, je to opravdu tak. Sevilla přijela do Prahy, tedy přesněji řečeno na Strahovský kopeček, pro bod. Ten ji totiž zaručoval jistotu a druhý rok za sebou prvenství v tabulkách IFFHS, což je Mezinárodní federace fotbalové historie a statistiky. Tedy vlastně a správně česky ta zkratka má znít MFFHS. Celkem 16 měsíců bez přerušení vládne Sevilla všem klubům světa, je prvním týmem, který vyhrál dva roky za sebou a v lednu 2008 dostane v Salzburgu další pohár. V minulosti se z této pocty radovali další zástupci Španělska, Real Madrid, Barcelona a Valencia, ale také Juventus, Manchester United, AC Milán, Ajax... A jak vypadá "fronta" za Sevillou? Následují Manchester United, Chelsea, Santos FC, AC Milán, Inter, Barcelona, Liverpool, AS Řím a Boca Juniors.

Kaká? Ne, Messi!

Nikdy nekončící spor o tom, kdo je vlastně nejlepším fotbalistou současnosti má další pokračování. Tentokráte si soudcovský talár oblékli pánové ze Sport Illustrated Latino a aby se neřeklo, tak nejmenovali Messiho jen jako nej... fotbalistu, ale hned mu nasadili královskou korunu ne lepšího sportovce. Skromně sice nemluví o tom, že hledali jen mezi Latinci, ale z názvu tohoto časopisu je to stejně hned každému jasné. Ovšem pozor! Zdůvodnění, proč právě Messi, nám to hned zase vyvrátí: "Jedná se o hráče nabitého elektřinou, hvězdu nejpopulárnějšího sportovního odvětví na celém širém světě!" Pan ředitel Cris Hunt byl ještě konkrétnější: "Z talentovaného dítěte se v roce 2007 stal nejlepším fotbalistou světa! Je vůdcem nejen v Barceloně, plné hvězd, ale také v národním týmu Argentiny!" A pak pokračoval výčet všech gólů, kliček, parádiček, atd. Za Messim se umístili baseballisté, boxeři, atleti, golfisté, hráči rugby a jeden pilot F1. Ale jedná se o fotbalový web a tak tedy zmíníme jen jména hráčů tohoto sportu: Nery Castillo (Mexiko), Marta (Brazílie), Tony Romo a Tony González (USA, ale mající latinskou krev...).

Pět a basta!

Pan prezident FIFA pochválil AC Milán a hned vysvětlil proč. Nelíbilo se mu totiž to neustálé prosazování cizinců v klubech evropských lig a snaží se prosadit snížení jejich počtu v základní jedenáctce ze šesti na pět. No a právě AC Milán poslal na hrací plochu šestici Italů a ta tři střídání byla také čistě italská! Neodpustil si kritiku předcházejících zástupců Evropy na mistrovství světa klubů, Liverpoolu a Barcelony, kteří rodilým Angličanům a Španělům tolik šancí ukázat se světu nedali. Ale ať to bude jak to bude, funkcionář fotbalový je člověk vynalézavý a zákony perfektně obcházející. Také proto je víc než pravděpodobně, že se dočkáme stovek brazilských Španělů a argentinských Italů. Možná také slovenských Čechů... Nebo už jsme všichni Spojení Evropané?

Dýchání, dýchání, to mi hrůzu nahání!

Vedení FIFA nemá ovšem jen starost o blaho Evropanů. Vrásky na čele pánům prezidentům a sekretářům, voleným nebo jmenovaným, lépe či o malinko hůře placeným, dělá ovzduší v Pekingu, kde se budou konat v příštím roce Olympijské hry. Pro fotbalisty to tam prý bude peklo, žádný čistý vzdoušek plný blahodárného kyslíku, ale jen a jen samé škodliviny. A byli pánové někdy na Letné ve chvílích, kdy se kolem stadiónu rychlostí 2 metry za hodinu "prohánějí" tisíce aut? To je teprve vzdoušek, co?

Pokuty se jen sypou!

Asi to prasátka, housátka a jiná zvířátka, sloužící ke střádání korunky ke korunce nezrujnuje, ale i tak to móóóc a móóóc bolí! UEFA rozdávala pokuty a pár pokladníků se zase mračilo. Fanoušci Anderlechtu si chtěli na kohouty z Tottenhamu pořádně posvítit, ale místo baterek použili bengálské ohně. A to není právě vhodné osvětlení na zápasech Poháru UEFA. A tak 18 tisíc eur změnilo majitele. Stejnou částku platí rovněž Lazio Řím. Tradičně, za rasismus svých příznivců...

Ivánku, Ivánku!

Tak za takové "příznivce", pěkně děkuji, nechci! Mnozí máme v živé paměti, jací to byli hodní, slušní a ukáznění kluci. Slušivý obleček, "dederonová" košile, jednotná kravata, potlesk na pokyn, Moloďci, moloďci a Šajbu, šajbu. Kde ty idylické časy jsou. Dnes je vše jinak. A tak disciplinární komise UEFA zásuvku se jménem klubu Spartak Moskva ani nezavírá. Nestojí to za ztrátu času s jejím otevíráním. Výtržnosti při utkání s Bayer Leverkusen, 6 tisíc eur. Výtržnosti při utkání se Spartou Praha, 30 tisíc eur. Výtržnosti při utkání s FC Curych, 24 tisíc eur. Host do domu, hůl do ruky...

Změna je život a život je změna

Rok ještě ani neskončil, mnohé ligové soutěže pokračují, ale agenti hráčů, prezidenti a sekretáři klubů, hrají hru Škatule, škatule, hejbejte se!, s obrovskou chutí a zaujetím. Stačí jen letmo nahlédnout na stránky sportovního tisku za poslední dva, tři, dny: Fellipe Bastos, 17 let, je první novou tváří Benfiky Lisabon. Přichází z Botafoga. Argentinský útočník César "Chelito" Delgado z mexického Cruz Azul podepisuje smlouvu se stejným klubem. Stačilo 12 miliónů eur a osmnáctiletý Brazilec Breno je náš, To zase do světa hlásí Bayern Mnichov. Nery Castillo ze Šachtaru Doněck do Manchesteru City. Zatím na hostování. Osmnáctiletý švédský mladík Albin Ekdal odmítl Chelsea, odmítl Inter, podepsal Juventusu. Proč asi? A tak dál, a tak dál...

Česko nechce zůstat stranou

Tak zejména Slávisti a Sparťani se předhánějí kdo koho komu vyfoukne. Tentokráte mají stejné choutky a oba kluby budou lanařit Patrika Bergra z Aston Villy, Jaroslava Černého z Budějovic, Marka Jarolíma z Plzně... Slavie chce ještě Toleskiho, po něm touží rovněž Teplice a Mladá Boleslav, Kubáska, Blažka, Kozáka..., Sparta zase Voříška. Hodúr z Liberce do Mladé Boleslavi, Šmejkal z Plzně do Teplic, Opiela ze Zlína do Liberce, Viktorka Žižkov touží po dvojici Šourek (Slavia) a Kroča (Zlín), Gedeon (Blšany) má chuť vrátit se do GL a kopat za Most. Alespoň na jaře...

Koruna je silná, ale euro je euro!

A tak láká kdekoho pozlátko Bundesligy, Serie A, atd. Pospěch má prý Wolfsburg jistý, Kadlec neví kudy a kam, váhá mezi Hamburkem, Leverkusenem, Birminghamem, ale prý ani ruské rublíky by nebyly k zahození a on si tolik zamiloval fanoušky Spartaku Moskva... Fenin chce za teplem, někam na jih (Juventus, AC Milán, Lazio), Daněk z Plzně zase piluje základy angličtiny. Ale co říci o Makedonci Toleskim? Jen se naučil pár slovíček česky a teď by ho kromě půlky naší ligy chtěly také Chotěbuz a Rostock... Jednoduché rozhodování o nové řeči nečeká ani Vlčka ze Slavie. Vlámsky nebo valonsky?

Nechme se překvapit

Ono to asi tak bude nejrozumnější. Jedno je ovšem jisté. Leden nebude patřit k nejstudenějším měsícům příštího roku. Právě naopak. Co se přestupů týče bude asi pořádně teplo. Ale když on to někdo má rád horké, že?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

proti Realu bude Barce moc chybět. Víc než Slavii Vlček!

Reagovat
Votrok

Vlček do Barcy! Místo Messiho!

Reagovat
smazaný uživatel

To není post pro něj...ale Eto´oa by moh vytlačit ze sestavy

Reagovat
Votrok

To by se ale jednalo o rasismus!

Reagovat
Slejdy

Reagovat
M11

Reagovat
$dolar$

Pekny, ale do Teplic ma prestoupit utocnik Smejkal Michal ne Zdenek S(s hackem)mejkal

Reagovat
smazaný uživatel

no tak Hodůr by k nám mohl jít no, střed by byl Matějda- Hodůr, Rajnoch be šel zpátky na střed obrany ke Kopicovi a Procházka by šel na levýho beka

Reagovat
smazaný uživatel

to by šlo, ale Hodůr mi nepříjde jako dobrej hráč... mě se prostě jeho hra nezdá, ale jako ta obrana by byla kvalitní :))

Reagovat
smazaný uživatel

Opět je 11 paráda,špičkově napsané.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se určuje ten žebříček IFFHS. Je mně divný, že Seville stačil bod na Slávce, aby byla zase první. To se do toho nepočítají nějakým způsobem i zápasy v lize.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele