Jedenáctka (4)

05.12.2007, 12:03
Fejetony
Jedenáctka se hlásí čtvrtým pokračováním. Život není vždy jen samá legrace, a tak se dnes podíváme, alespoň trošku, na dění ve fotbale poněkud vážněji. O čem si přečtete? Omyly rozhodčích, Tipliga, evropský král Kaká a ten z Brazílie Ceni, lítost nad sestupem, ztráta důvěry, podzimní čísla, 15. kolo a spousta peněz. Ať se Vám tedy jedenáctkrát líbí...

Rozhodují rozhodčí?

A je to tady zase: sudí nás poškozují, vidíme v tom úmysl, někdo tahá za nitky, Macela je neschopný, atd., atd. Jak to tedy vlastně s tou očistou naší ligy je? Josef Dufek z Mladé Boleslavi prohlásil, že jeho tým byl poškozen v sedmi z patnácti zápasů letošního podzimu. "Ať Macela skončí!”, požaduje důrazně. Tomáš Rosen, jeden z mužů, kteří velí v pražské Slavii byl ještě tvrdší v pohledu na kvalitu a hodnověrnost pánů, kdysi, v černém: "Sudí zabíjejí fotbal!" Zajímavé na těchto výrocích je ale především to, že byly vysloveny po vzájemném zápase.

A co na to ostatní? Já nic, já muzikant... My jsme spokojeni, Luděk Macela to dělá dobře, chybička se vloudí, ale že by komise rozhodčích záměrně ovlivňovala průběh zápasů, to tedy rozhodně ne. Mají Slávisté a Boleslavští důkazy? Nebo je to jen pohled těch, kteří se cítí poškozeni a vidí to z pozice ukřivděných? Sparta, které ovšem také rozhodčí párkrát nepískali do not, vydala prohlášení, v kterém odsoudila Rosenova slova a považuje je za hrubé porušení disciplíny a dokonce za útok na český fotbal jako takový! Držet ústa (hubu), držet krok? Nebo s rivalem souhlasiti zakázáno? Nebo... Luděk Macela byl vedoucím mládežnického střediska Sparty Praha, tak snad proto...

Zmýlená (ne)platí!

Když pekař zapomene vyndat chleba z pece, je malér. Chleba se spálí. Když kuchař pláče nad nevěrou své milé, často polévku přesolí. A je tu rovněž malér. Splést se opravdu může každý. I rozhodčí. Rozdíl je zde jediný a dost podstatný. Chleba se vyhodí a upeče se jiný, polévka se vylije a uvaří se jiná. Rozhodčí neodpíská penaltu, omylem potrestá žlutou kartou jiného hráče. Vyhodit penaltu a vylít žlutou kartu ovšem nelze. A tak dáme sudímu čtyřku a na pár kol ho pošleme k ledu. V prvních dvou případech bylo vše zachráněno, žaludek nebolel nikoho. V tom třetím je ale k blití všem. Divákům, kteří si zaplatili vstupné, sponzorům, kteří do fotbalu narvali milióny, sázejícím, kteří přišli o výhru...

Úmysl?

Pekař a kuchař to úmyslně neudělali. Snad jen v případě, že se chtěli pomstít svému šéfovi a koledovat si o vyhazov. Jára, Královec a další? Omyl nebo úmysl? A komu se chtějí pomstít? Šéfovi Macelovi? A proč asi...?

TipLiga

Co se tipování týče, nepatřím v žádném případě k těm nejúspěšnějším. Spíš naopak. Ale toto pondělí se zařadí na zlaté stránky mého soukromého, tipovacího, deníčku. Liberec - Brno? Prohrával jsem 8:11 a měl 1:1, jediný výsledek s kterým jsem mohl dosáhnout vítězství. Můj soupeř je asi z Podještědí a tak věřil domácím a dal 1:0 pro ně. Konečný stav jistě znáte, radost pro mne, smutek na druhé straně.

Na Slovensku se hrálo také poslední utkání a v něm Dubnica s Trnavou. Zavzpomínal jsem na staré dobré časy a hráče jako Adamec, Kabát, Hagara a risknul jsem to: 0:1, výhra Trnavy. Tady jsem ovšem mohl již jen vyrovnat protože také LukášC nepochyboval o výhře hostujícího týmu. Jen jim přidal po gólu. Na každé straně. Vyšlo to, bod jsem zachránil, druhá plichta, po Německu, v tomto nezvykle maratónském tipovacím závěru týdne. Na programu byla hned desítka lig, 2 x nás čekalo Slovensko, ale také Itálie. Moje bilance? 7 - 2 - 1, jen v Eurolize mi to nandal vernea... A co Vy? Jak se Vám dařilo? A vůbec; pochlubte se, zda se Vám někdy podařilo vyhrát v jednom týdnu všechny ligy!

Fuera de juego

Tak se jmenuje jeden z programů TV stanice ESPN. V překladu je to "Ven ze hry, neboli postavení mimo hru". A dnes se zeptali diváků, jak vidí jmenování Kaká nejlepším fotbalistou hrajícím v Evropě za rok 2007. Vyhrál zaslouženě? Nebo byl lepší Lionel Messi? Nebo existuje dokonce někdo ještě lepší, než tato dvojice? Jak se zdá letos neměl a nemá nikdo nic proti! Prvních 741 hlasů mluví jasnou řečí: Kaká 73,6%, Messi 17,9%, někdo jiný 8,3%! A jak to vidíte Vy? Spokojeni? Souhlasíte?

V Brazílii kraluje Ceni

Rogerio Ceni z mistrovského Sao Paulo byl na posledních dvou světových šampionátech, je brankářem, který dal v celé dlouhé historii fotbalu nejvíc gólů a letos si do vitríny přidal tři další trofeje: Crack du Brasileirao, Crack fanoušků a Nejlepší brankář sezóny. Romario z Vasco da Gama dostal cenu za tisící gól své kariéry. A jak vypadá ideální brazilská domácí jedenáctka? Rogerio Ceni (Sao Paulo) - Leonardo Moura (Flamengo), Breno (Sao Paulo), Miranda (Sao Paulo), Kléber (Santos) - Hernanes (Sao Paulo), Richarlyson (Sao Paulo), Ibson (Flamengo), Jorge Valdivia (Palmeiras) - Alberto Acosta (Náutico) , Josiel (Paraná).

A ještě jednou Brasil

Nevídáno, neslýcháno! Jeden klub lituje sestupu druhého! Stalo se v Brazílii a tím litujícím je slavné Flamengo! A nad osudem koho naříká? Ligu opustil neméně slavný Corinthians a vedení Flamenga vydalo následující prohlášení: "Chceme v těchto chvílích smutku vyjádřit náš obdiv a solidaritu vedení, hráčům a všem příznivcům Corinthians!"

Ale ne vše okolo pádu do nižší soutěže proběhlo v klidu. Fanoušci zdemolovali vánoční strom před sídlem klubu, pomalovali zdi výrazy, které snad ani nelze přeložit... Ti "ultra" si říkají "Věrní" a prý svému jménu zůstanou opravdu věrni i po sestupu. Jak tomu bude v případě "Fanouška číslo 1", kterým je prezident Brazílie Luis Ignácio Lula da Silva, nikdo neví, ale oněch 33 milionů!!! příznivců Corinthians neopustí. Nikdy!

Ztráta důvěry

Tak Jens Lehmann půjde z Arsenalu do Wolfsburgu? Felix Magath se rozzlobil a z branky Wolfsburgu vyhnal Jentzsche. Trener Arsenalu Arsene Wenger zase dává přednost Manuelu Almuniovi a Lehmanna poslal na lavičku náhradníků. A aby Joachima Löwa, zodpovědného za reprezentaci Německa, bolela hlava ještě o něco více, Timo Hildebrand toho vedle Dragouna Santiaga Canizarese ve Valencii také moc nenachytá! Jak si s touto situací Löw poradí? Dá šanci Robertu Enkemu? Nebo sáhne po mládí? Na příležitost čekají Manuel Neuer a René Adler. To náš starý pán si s brankáři hlavu neláme. Máme Petra Čecha a basta! Ztráta důvěry? V jeho případě nehrozí!

Podzim je za námi

Tedy ten kalendářní ještě pár dnů potrvá, ale Gambrinus liga již za ním zavřela vrátka. Ono je to vlastně nějaké popletené. Podzimní část ligy začala v létě, ta jarní začne na podzim a bude pokračovat v zimě. Půlmistrem je Slavia, o sestup si koledují Bohemians a Jablonec. Nejvíce zápasů vyhrála dvojice Slavia - Teplice (9), nejméně triumvirát Most - Jablonec - Bohemians 1905 (2). Král remíz sídlí v Olomouci (7), poslední Bohemka se zase "pyšní" titulem týmu nejčastěji poráženého (9). Nejvíc branek nastřílela Sparta (26), kolegové Pražané z Vršovic, pozor! nejedná se o Slavii, ta je ještě stále ze Strahova, dali jen 8 branek, tedy nejméně. Brankářskou "VaVo" jistotu má Slavia (9), díry nejen v síti zase straší v brance Mostu (30). Bez ztráty kytičky jsou doma Teplice, naopak Jablonec potěšil tříbodově své fanoušky jen jednou. Venku jde strach ze Slavie, naopak na Klokany se těší všichni, body si jistě v kapse neodvezou.

15. kolo

Olomouc dala tisící gól v 1. lize, ale jen remizovala doma s Kladnem. Zlín spálil co se dalo, Most si odvezl bod. Viktorka dala gól přímo z rohu a v Jablonci bijí na poplach. Jsou na sestup! Šlágr kola měl zcela jiné "hrdiny" než fotbalisty. Ti na trávníků, z Baníku a ze Sparty, se občas kopali za ušima. Ti v ochozech, z Baníku, ze Sparty, ale také z Polska, by zasloužili nakopat do...! Těch slušných fanoušků bylo víc, ale bude-li pokračovat řádění těch druhých, dočkáme se brzy, že většina se stane menšinou až zcela z tribun stadiónů zmizí.

Plzeň vyrovnala z penalty v poslední minutě a tak zase jednou řádil českobudějovický Franta Straka. Teplice doma neztratily ani bod, Bohemka zase venku nevyhrála. Nic se na tom nezměnilo ani v neděli 2. prosince... Slavia má za sebou třetí remízu v jedné řadě, Mladá Boleslav byla, podle slov šéfa klubu, již posedmé poškozena. V Liberci pršelo a nad fotbalem plakalo nejen nebe. Brnu ale vysvitlo jednobodové sluníčko.

Peníze, peníze!

Ne, opravdu nejde o úplatky, jen o prémie. Všichni víte, kolik si vydělává Slavia Praha při svém pomalu končícím putováním "ligově mistrovskou" Evropou. Liga mistrů se ale hraje také ve Střední Americe. Odveta finálového duelu mezi Motaguou z Hondurasu a Saprissou z Kostariky se hraje ve středu 5. prosince. Po remize 1:1 v prvním zápase mají Hondurasané krůček k historicky prvnímu titulu. Prémie pro tým za vítězství? 10 tisíc amerických dolarů...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Misty vtipne, ale hlavne pravdive. Tedy hlavne to o rozhodcich. Ale oni vlastne piskaji blbe na celem svete. A Kaka byl opravdu letos nejlepsi.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to napsané dokonale. Není divu,že Sparta Rosenova slova odsoudila,vždyť p.Macela je členem souboru,kterému tak úspěšně vládne manažer západního střihu,soudruh Košťál.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele