Jedenáctka (2)

23.11.2007, 16:17
Fejetony
Skončila kvalifikace o postup na EURO 2008 a tak se sluší podívat se zejména na pár událostí posledního kola. Ale spíš nevážně než vážně! Ono těch odborných názorů, růžných rozebírání a zaručených tipů bylo, je a ještě bude víc než dost. O čem si můžete v druhém pokračování "JEDENÁCTKY" přečíst? Tak třeba o létajícím ručníku, jedné nechybějící přilbě, také o koši, vítězstvích, remizách a prohrách...


A jsme v... druhém koši!

Již 2. prosince nám los přidělí soupeře do základní skupiny EURO 2008. Jedno je jisté. Nebudeme hrát s vládnoucími mistry světa Italy, vyhneme se také nepříjemnému Švédsku a možná nejnepříjemnějšímu z této trojice, Chorvatsku. Tyto země budou ve stejném, tedy druhém, koši jako Česká republika.

Asi se mnou mnozí budete souhlasit, že z prvního koše zrovna hrůza nečiší. Nevýrazní až slabí pořadatelé z Rakouska a Švýcarska, průměrné Řecko a naší staří známí z Nizozemska, kteří v poslední době zrovna moc nezáří.

Do koše s číslem 3 vloží pořadatelé losování míčky se jmény Německo, Rumunsko, Portugalsko a pravděpodobně Polsko. No a poslední, ale zdaleka ne nejslabší skupina má tato jména: Španělsko, Francie, Rusko a Turecko.

A teď babo raď! Koho si vybrat? Skupina smrti, doslova ďábelská? Nizozemsko, Česko, Německo, Francie... A na druhou stranu ta, která vybízí ke sladkým, andělským, snům: Rakousko, Česko, Polsko, Rusko... Ale chceme-li po stříbru a bronzu dosáhnout na zlato, musíme porazit všechny, takže žádné vybírání a Hrrr na ně!


Evropa zůstane bez všech ...vodů!

Někdo měl po skončení včerejšího zápasu Anglie - Chorvatsko radost, jiný zamáčkl slzičku smutku a prohlásil, že mu tam chlapci královny Alžběty budou chybět. Já dostal strach! Co když v tom bylo něco jiného než jen nadšení, bojovnost a chuť vyhrát? Co? Představte si, že Rusové za vítězství nabídli klukům z Balkánu všechny ty ropovody, vodovody, plynovody, olejovody a jiné podvody! Chudák stará dobrá Evropa, co si počne bez ropy, vody, plynu, oleje... Jen ti podvodníci ji asi zůstanou!


Hodil Anglii ručník!

Vraťme se ještě jednou do Londýna. V 76. minutě zápasu se dostal k míči Petrič, dal si ho na levačku a vypálil. Křížná střela a míč si to namířil k levé tyči branky, kterou hájil Scott Carson. Pleskl o boční síť. Těsně nad místem kde udeřil, měl anglický brankář pověšený ručník. Ten po nárazu balónu vyletěl a plachtil prostorem směrem k brankové čáře. Tam dopadl jakoby chtěl naznačit, že Albion je "na ručník"... V boxerském ringu ho tam hází trenér. Tady to za něj udělal míč vyslaný Petričovou levačkou!


Brückner nechce Slavii!

Vy jste to nevěděli? Tak tady máte důkaz! Zatímco proti Slovensku nechal Daniela Pudila čekat na lavičce celých 90 minut, na Kypru mu dal příležitost a vůbec ho nešetřil. Pudil dal první gól naší reprezentace, hrál velice dobře a mnohé do budoucna naznačil. Ale trenér Jarolim má po tomto zápase další vrásku na čele. Jeho v této chvíli jediný reprezentant přiletí unavený a v pátek proti Olomouci zcela jistě nenastoupí. A toho v neděli čeká cesta do Bukurešti, kde bude Slavia v úterý hrát zápas 5. kola LM proti domácí Steaue. A co na to Pudil? Se zářivým úsměvem prohlásil: "Mě to neva, ja to vydr!"


Tankista nechyběl!

Československo se vždy chlubilo vynikající brankářskou školou. Ať se jednalo o legendárního Františka Pláničku, stejně "stříbrného" Viliama Schroifa nebo dokonce evropsky pozlaceného Ivo Viktora. V posledních letech září mezi tyčemi Petr Čech. Je to další gólman doslova světového kalibru. Po vážném zranění se rozhodl chránit svou hlavu. A tak se při zápasech objevuje s kuklou, která mu vysloužila přezdívku "tankista".

Ale v posledních dvou zápasech Česka v kvalifikaci o postup na EURO 2008 se v brance neobjevil. Dělalo to trenéru Brücknerovi starosti? Ale vůbec ne! Kdo za Rosického? Kdo za Kollera? Kdo za Baroše, Grygeru? To jsou běžné otázky. Při odpovědi na ně si ovšem trenér reprezentace často neví rady a těžko hledá náhradu. Kdo za Petra Čecha? Během minuty Vám Brückner vysype z rukávu celou řadu jmen. Tentokráte se dostalo na Blažka (?) a Zítku. Nezklamali... Kdo by podle Vás měl být dvojkou a trojkou za Petrem Čechem na EURO 2008?


Crouch není Koller!

Neměl jsem možnost vidět zápas na Kypru. Ale Anglii s Chorvatskem jsem si užíval, střídavě v poklusu, v sedě a ve stoje. Záleželo na okolnostech, chvíli jsem se musel věnovat hostům, pak se skrývat před manželkou a na závěr potají zmizet domů. Neměl jsem trpělivost počítat, kolik nakopávaných míčů poslali spoluhráči směrem, kde vyčníval Peter Crouch. Vím ovšem, že jich bylo hodně. Podobně je tomu i v případě dalšího dlouhána, Jana Kollera.

Jak dopadl jejich souboj na dálku? Na góly nerozhodně 1:1. Ale na radost vyhrál ten náš obr! O hodně moc! Na rozdíl od Crouche, který se na EURO 2008 bude dívat v televizi, Koller bude přímo na trávníku čekat na další a další centry, pasy, přihrávky... K naší spokojenosti mu tam zcela jistě zase něco "spadne"!


Pár čísel neuškodí (1)

Žádné dlouhé rozepisování, pusťme se do toho: Nejvíce bodů nasbíralo Řecko (31). Následuje hned skupina těch, kteří si na svá konta připsali o dva body méně: Itálie, Česko, Chorvatsko, Rumunsko. Až za nimi se objevuje vítěz skupiny A, Polsko, které mělo možnost sehrát o dvě utkaní více. Osmadvacet bodíků získalo také Španělsko.

Na opačném konci tabulky jsou tradiční trpaslíci: Faerské ostrovy, San Marino a Andorra bez bodu. Nejvíce gólů nastřílelo Německo (35), následuje nepostupující Slovensko(33). Nikdo jiný se přes hranici 2,5 branky na zápas nedostal. Nejméně gólů mají na svém kontě útočníci Lucemburska, Andorry a San Marina. Dva...


Pár čísel neuškodí (2)

Ve skupině, kterou naši vyhráli, si diváci opravdu přišli na své! Ono kouzelné slovíčko gól si zakřičeli hned 149x! Průměr 3,55 branky na zápas také není k zahození. Tři góly na utkání pak padly ještě v "céčku", kde se o to nejvíce zasloužili Norové (27). Nebylo jim to moc platné...

Ostudou jsou pak střelecké výkony ve skupině G: branek tam padlo 99, průměr na zápas 2,36. Ale aby se zase tak moc nečervenali: v "áčku" sice nastříleli 117 gólů, ale sehráli o 11 utkání víc. Tam je průměr 2,21. Celkem padlo 835 branek, průměr na zápas je 2,74. Rekord rekordů? San Marino - Německo 0:13.

Kuriozita? Hráči Faerských ostrovů se zamilovali do výsledku 0:6! Prohráli tímto skórem s Gruzií, Skotskem a Francií. Ukrajinu k tomu šestému gólu nedonutili (0:5)... Nejlepší a nejhorší obrany? Francie a Česko dostali po pěti gólech (0,42 na zápas!). San Marino je na tom o krapet hůř: 57 obdržených branek ve 12 zápasech dává průměr 4,75.


Pár čísel neuškodí (3)

Nejvíce zápasů vyhrálo Řecko (10), Rumunsko, Španělsko, Chorvatsko, Itálie a Česko po devíti. Krále remíz (6) máme hned tři. Nejsou to Kašpar, Melichar a Baltazar, ale Srbsko, Portugalsko a Finsko, všichni ze skupiny A. Nutno dodat, že v případě zájmu o tento titul musí Srbsko v odloženém zápase s Kazachstánem plichtit. Tedy bude-li se vůbec hrát...


Překvapení jsou kořením fotbalu

Ano, je to tak. Bylo by asi opravdu dost nudné, kdyby postupovali a vyhrávali jedni a ti druzí byli jednou pro vždy odsouzeni k neúspěchům. Hned v prvním utkání hraném 16. srpna 2006 Belgie remizovala doma s Kazachstánem bez branek.

Překvapení tím sice začala, ale zdaleka neskončila. Ve stejné skupině pak trojlístek "ex sovětů" Ázerbájdžán, Arménie a Kazachstán ještě několikrát zničil tikety sázkařů... A co takhle Itálie - Litva (1:1), Gruzie - Skotsko (2:0), Litva - Ukrajina (2:0), Malta - Maďarsko (2:1), Kypr - Německo (1:1), Anglie - Makedonie (0:0), Izrael - Anglie (0:0), Severní Irsko - Španělsko (3:2), Island - Španělsko (1:1), Bělorusko - Lucembursko (0:1)...

Milým překvapením pro nás bylo jistě vítězství Česka v Německu 3:0. No a pro Rusy zase to Chorvatska v Anglii. Co se postupujících týče se žádná velká překvapení nekonala. Tedy nebýt vyřazení Anglie... Ale je to opravdu překvapení?


Česko nikdy nechybělo!

A to je opravdu milá zpráva na závěr. Od vzniku samostatného státu se naši fotbalisté vždy na EURO probojovali. Stříbro z Anglie a bronz z Portugalska volají po doplnění o kov nejcennější. Vyřazení z Holandsko - Belgického mistrovství se opakovat nebude. Jistý kamarád rozhodčí je již v důchodu!!! Snad se nenajde jiný...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

takovýhle články se fakt čtou nejlíp

Reagovat
HOST*skpfr

Reagovat
smazaný uživatel

je vidět, že Evropa je vyrovnaná, takže není jasného favorita na Euro, čekám nějaké překvápko,tak jak minule Řecko. Dobrý počteníčko.

Reagovat
smazaný uživatel

lol... poslední odstavec

jinak Řecko asi nebude tak průměrné, když mělo nejvíc bodů ze všech. Pravda, nemělo ve skupině žádné top mužstvo a (prý) hrálo dost nudně, ale vzpomeňme na '04...

Reagovat
Shevchenko

Tak 5ekové hráli hlavně na '04 dost nudně, tohle je jejich styl, ale pravda je, že takové výsledky jsem od nich teda vůbec nečekal. Jediný zápas, který se jim nepovedl, byl doma s Tureckem.

Reagovat
Shevchenko

*Řekové

Reagovat
TomikK

Ja mam nesmelej tip, ze euro vyhraje nekdo z nasi skupiny - bud my nebo nemci! Nemci hrali celou kvalifikaci perfektni fotbal a propad prisel az kdyz meli postup jistej! A nas tipuju proto, protoze velky zapasy umime - coz sme dokazali ted prave s Nemci pokud budem mit stesti na skupinu a nedostanem tam znova Nizozemsko a Nemecko treba s Francii, tak mame velky sance!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Co se postupujících týče se žádná velká překvapení nekonala. Tedy nebýt vyřazení Anglie... Ale je to opravdu překvapení?

Není. Rusko bylo prostě o bod lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

V tretom kosi su Spanieli. Vo stvrtom Poliaci.

Reagovat
alegre

V době kdy jsem tento článek odesílal, čtvrtek ráno, ještě nebylo rozhodnuto, zda UEFA započítá Španělům do bodového koeficientu také baráž se Slovenskem. V opačném případě by Polsko bylo opravdu ve 3. koši. I proto jsem napsal: ...pravděpodobně Polsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak potom aj pri Spanielsku malo byt pravdepodobne.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele