Je to obrovský úspěch, Evropa by byla třešničkou na dortu, řekl Horejš

25.05., 23:19
Aktuality
David Horejš (© FC Hradec Králové)

Trenér Hradce Králové David Horejš považuje vítězství v ligové nadstavbové skupině o Evropu za velký úspěch bez ohledu na to, zda Východočeši nakonec postoupí po 29 letech do pohárů. Sedmačtyřicetiletý kouč nicméně přiznal, že jeho celek touží vydařenou sezonu ještě vylepšit a v pátečním duelu proti pátému týmu skupiny o titul udělat poslední krok na cestě do kvalifikace Evropské konferenční ligy. Řekl to na tiskové konferenci po domácí výhře 2:0 nad Teplicemi, kterou "Votroci" navázali na vítězství 1:0 z úvodního finále skupiny o Evropu.

"Jsem rád, že jsme to dotáhli k postupu, je to obrovský úspěch pro hradecký fotbal. Hráčům jsme poděkovali za to, jak zvládli skupinu o Evropu. Ale hned po zápase jsme si řekli, že bychom tomu chtěli dát tu třešničku na dortu. Když už jsme se dostali tak daleko, tak se o to popereme," řekl Horejš.

Hradci dnes zařídil výhru zkušený křídelník Václav Pilař, jenž v 50. minutě otevřel skóre a po hodině hry proměnil penaltu. Východočeši ve dvojzápase uspěli navzdory tomu, že před týdnem dohrávali bez vyloučeného Štěpána Harazima a v odvetě byli v oslabení od 55. minuty po červené kartě, kterou dostal kapitán Petr Kodeš.

"V prvním poločase to od nás nebyl optimální výkon. Paradoxně v oslabení jsme měli o to lepší organizaci hry a soupeř měl méně prostoru. Určitě jsme už sehráli lepší zápasy, ale obětavostí a bojovností jsme to dotáhli. I díky skvělému publiku, které nás dnes hnalo," ocenil Horejš.

Poslední domácí zápas sezony si na novém stadionu v Hradci Králové nenechalo ujít více než sedm tisíc diváků. "Kotel" způsobil v prvním poločase pyrotechnikou zhruba dvouminutové přerušení, během kterého Horejš s kolegy usměrňoval u lavičky své hráče. "Proto jsem říkal, že děkuji fanouškům, kteří nám fandí a pomáhají. Pomohli nám i tímhle přerušením," podotkl s úsměvem a v nadsázce Horejš.

"Měli jsme problém uprostřed hřiště, takže jsme změnili napadání, aby nevznikaly otevřené prostory pro jejich střední záložníky. Určitě to pomohlo, postupně jsme se zvedli a ve druhé půli jsme dali góly po krásných akcích," dodal už vážněji bývalý trenér Jablonce a Českých Budějovic.

Horejš přišel na východ Čech na konci února, kdy nahradil Václava Kotala a stal se třetím hlavním koučem "Votroků" v sezoně. Z 12 ligových utkání s mužstvem osmkrát zvítězil včetně všech čtyř duelů nadstavby a prohrál pouze dvakrát. Bývalý dlouholetý obránce Českých Budějovic byl navzdory velké formě během jara zdrženlivý s vyhlašováním cílů.

"Nemělo cenu koukat dopředu, protože jsme pak chybovali. Vyplatilo se nám to. Měli jsme nějaký sen, motivovali jsme kluky před každým zápasem. Cíl byl dostat se do finále. Teď je to pro nás obrovská výzva a my ji přijímáme," uvedl Horejš.

Východočeši nyní nečekaně atakují poháry. Na evropské scéně se naposledy představili v roce 1995, kdy prošli do druhého kola tehdejšího Poháru vítězů pohárů. Soupeřem Hradce v zápase o postup do kvalifikace Evropské konferenční ligy bude Mladá Boleslav, Ostrava, nebo Slovácko, jasno bude v neděli.

"Nechci říkat, jestli bych chtěl nějakého soupeře víc. Přál bych si, abychom hráli co nejblíž Hradci, aby mohli přijet naši skvělí fanoušci v co největším počtu. Jen z tohohle důvodu," dodal trenér devátého týmu tabulky po základní části.

Autor: ČTK

Komentáře (17)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Hrát v obou zápasech celkem 64 minut proti deseti a stejně nedat Hradci gól, to je celkem ostuda.

Reagovat
Martin9719

Ostuda je vůbec to, že takové týmy hrajou o Evropu..

Reagovat
Elmas

Spíš je ostudou v těch 64 minutách 2x inkasovat.

Reagovat
Mass

Z těhle klubů má v současnym složení má šanci něco uhrát v EKLu (tzn. hned nevypadnout) jen Slovácko.

Reagovat
Witcher

To je výhra hrát předkolo v naký balkánský prdeli Celá nadstavba nesmysl

Reagovat
fenixLFC

pre tieto timy ktore trebars 15,20, 30 rokov nehraju europu a s timami z inych krajin sa stretnu maximalne pocas sustredeni to je obrovska vyhra

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Grupma

Reagovat
Kucka

Reagovat
KingMaster13

Já si myslím že za Balkán budou vděční, spíš aby nechytili to co Bohemka loni. Nějakej tým jako Bodo, které je zkušené v pohárech a 2x by je vykleplo. To si myslím, že Hradec by uvítal raději nějaké Sarajevo a postup

Reagovat
Axelrose

Hlavně ještě musí porazit jeden tým v lize, což samo o sobě bude také výzva

Reagovat
ACSeRw!n

takovy prace a hovno z toho

Reagovat
Kornovec

tym co byl nejmene pul sezony v boji o udrzeni ma sanci na Evropu. Za to by mel nekdo dostat padaka.

Reagovat
Elmas

Na tom není nic neobvyklýho, např. Dortmund byl v půlce sezóny 2014/15 na sestup a nakonec se dostal do EL.

https://www.worldfootball.net/schedule/bundesliga-2014-2015-spieltag/17/

Reagovat
Kornovec

LoL, ale v Nemecku nadstavba neni a Borussia si to uhrala v konecne tabulce sama. Ja mam nadstavbu rad, protoze je tam vic utkani, ale musi se zmenit ten system

Reagovat
podnebný

U hradečáků je vidět ještě dědictví po Koubkovi. Moc se jim nedařilo pod Weberem, ale za Kotala i Horejše už je to zas lepší. Mužstvo doplňují zejména hráči, které ve Spartě moc nepotřebujou, sem tam se vrací i odchovanci. Nemusí hrát v Evropě jen druhé housle.

Reagovat
Grupma

Hlavně ať se o Evropu ucházejí týmy, které jsou ochotné a schopné posilovat. Takovéto náhodné nahlédnutí jim samozřejmě přeju, když si to vybojovali, ale z dlouhodobého pohledu raději uvidím tým, který se to směrem Evropa snaží budovat. Aktuálně věřím Baníku. Kdo z těch kandidátů na 5. flek je asi jedno.

Nicméně, když už, tak radši Hradec s Horejšem a Váchou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele