Japonský veterán se loučí: Hasebe po sezoně pověsí kopačky na hřebík

17.04., 14:32
Aktuality
Makoto Hasebe (© AFP)

Makoto Hasebe v posledních letech s Eintrachtem Frankfurt opakovaně prodlužoval smlouvu, tentokrát to však platit nebude, protože se ve 40 letech rozhodl ukončit kariéru. Defenzivní univerzál opustí Bundesligu jako historicky pátý nejstarší hráč soutěže v poli.

"Po 22 letech profesionálního fotbalu nastal čas, abych ukončil aktivní kariéru. Hodně jsem o tomto rozhodnutí přemýšlel a myslím, že teď je ten správný čas," řekl Hasebe. "S hrdostí se ohlížím za tím, co jsem za ta léta mohl zažít a dokázat. Především mé působení v Eintrachtu Frankfurt se vyznačovalo mnoha nezapomenutelnými okamžiky, na které nikdy nezapomenu. Od samého začátku jsem se zde cítil jako doma a Frankfurt se stal mým druhým domovem," uvedl.

Hasebe do Frankfurtu dorazil v roce 2014 ve 30 letech a nikdo tehdy nepředpokládal, že v Hesensku prožije svoji nejdelší etapu kariéry. Rodák z Fujiedy za Eintracht dosud odehrál 303 soutěžních zápasů a nesmazatelně se zapsal do historie klubu triumfem v Evropské lize 2021/22. Kromě toho o čtyři roky dříve Hasebe s Frankfurtem opanoval Německý pohár.

Dlouholetá stálice japonské reprezentace by měla v hesenském klubu zůstat, konkrétně na pozici trenéra. "Na svou novou roli v Eintrachtu se těším," nechal se slyšet Hasebe.

Hasebe se minulý týden při porážce 0:3 ve Stuttgartu vrátil do sestavy Eintrachtu, aby se ve věku 40 let a 86 dní stal pátým nejstarším hráčem v poli v historii německé nejvyšší soutěže.

"Makoto se může ohlížet za kariérou jako vzorný profesionál, pro mnoho hráčů byl vždy velkým vzorem. Jeho profesionální přístup a způsob života mu zajistily, že i ve 40 letech může hrát fotbal na vysoké úrovni," uvedl sportovní ředitel Eintrachtu Markus Krösche. "Jeho rozhodnutí ukončit po sezoně aktivní kariéru si zaslouží respekt. Makoto odvedl pro Eintracht Frankfurt spoustu práce. Jsme rádi, že zůstane v našem klubu, aby mohl předávat své dlouholeté zkušenosti našim mladým hráčům," pochvaluje si setrvání Hasebeho funkcionář bundesligového klubu.

Autor: Jiří Vojík / kicker.de

Komentáře (32)

Přidat komentář
Sigma Olomouc

Borec

Reagovat
kilobyte

Takové hráče pořádně docením, až mi bude taky 40.

Reagovat
10adam

Takže příští rok?

Reagovat
ratusek

Reagovat
Werkrider

legenda

Reagovat
Alons0

Takhle brzo to zabalit Mohl ještě 15 let hrát například ve 2. portugalské lize.

Reagovat
Hachim Mastour

Alebo v Liverpoole

Reagovat
Moshe Dajan

Legendární hláška z FIFY 96: "Hasebe to bere na sebe!"

Škoda, že in reality to na sebe moc nebral. Dát za 40 let hraní fotbalu jenom 8 gólů je ostuda i pro brankáře.

Reagovat
kilobyte

Jemu je 40, ale nehrál 40 let fotbal. A těch gólů má víc.

Reagovat
Moshe Dajan

Jasně, tohle si zkoušej na někoho jiného. Všichni víme, jak Japonci podvádí s věkem. Opravdu myslíš, že tam má 120 let každý druhý děda v hospodě u saké? Nenech se vysát!

Reagovat
kilobyte

Takže podle tebe mu je minimálně 55?

Reagovat
Chittak_LFC

Já se teda vysát nechám,

Reagovat
Neutron

Lol

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Remt

Reagovat
ratusek

Reagovat
Neutron

120 asi nie, ale maloktoremu Japoncovi by si trafil vek

Reagovat
Braunau-jihozápad

v jedenácti letech už měl svou figurku ve fifě ? tak to je neskutečný příběh

Reagovat
Rudnevs

V Japonsku je to celkom caste meno, cize dost mozno to bol nejaky iny Hasebe

Reagovat
Braunau-jihozápad

ve fifě 96 byla malajská liga, tam se pár nevygůglovatelných japončíků mohlo skrývat.. ale že by kvůli tomu vymýšleli tak nápaditou hlášku? celé je to velká záhada

Reagovat
Mass

To je nějakej zoomerskej divnej humor? Transfermarkt ukazuje 691 záp. , 32 gólů a 43 asistencí. Menší DM/CB prostě těch bodů moc nemívá.

Reagovat
vceradnesazitra

Škoda, další nadějný mladík který skončil moc brzo.

Reagovat
Nieuwendyk

Talent

Reagovat
Rudnevs

LEGENDA

Hráč, ktorý vyhral Bundesligu, DFB Pokal aj Europa League bez toho, aby mal v CV Bayern, Dortmund, Lipsko či Leverkusen

Presne ako sa píše v článku, už keď ako tridsiatnik odchádzal zo zostupujúceho Nürnbergu do Frankfurtu, čakal som, že to ešte pár rokov dohrá a hotovo. No napokon jeho prime ešte len prišiel.

Ďalšia stálica a ikona Bundesligy odchádza

Reagovat
Kucka

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
NickyZabaleta

Reagovat
Martin9719

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

Reagovat
andrew96

Taková ta legenda, u níž až při odchodu zjistíš, že je legenda.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Sosi

Jen aby tam došáhl.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele