Jaký byl rok 2007 pro španělský fotbal? (2)

07.02.2008, 12:29
Fejetony
Vždy se mnohem lépe čte o událostech radostnějších a tak věřím, že srdce fanoušků Sevilly, Lionela Messiho, Realu Madrid, Giovani Dos Santose, Bojana Krkiče a Sergia Agüera zajásá a oni si s radostí naleznou chvilku k přečtení pár slov o svých oblíbencích, favoritech. Fotbal této země patří k nejlepším na světě, La Liga je po právu označována "hvězdnou". A národní tým začal konečně hrát pohledný fotbal a postoupil na EURO 2008! Rok 2007 - rok španělských úspěchů!

Další rok na vrcholu

Těžký úkol stál před hráči Sevilla FC. Ale jestli se o roku 2006 mluvilo jako o roku úspěchů, ten následující ho ještě předčil. Vše začalo 16. května, kdy Sevilla ve finále Poháru UEFA porazila na penalty Espanyol. Stala se nejen vítězem, ona titul dokonce obhájila! Hrdina? Brankář Andrés Palop! Nejprve dal gól hlavou ve čtvrtfinálovém utkání na Ukrajině a tím pomohl k vyřazení Šachtaru Doněck. A jen tak mimochodem ve finálovém zápase chytil 3 penalty.

Santiago Bernabéu patřilo v loňském roce k oblíbeným místům zábavy pro všechny Sevillany. V červnu zde ve finále Copa del Rey porazili Getafe a o 2 měsíce později si vychutnali dokonce domácí Real. Tento triumf znamenal zisk španělského Superpoháru. V nejlepším přestat, si zcela jistě řekl trenér tohoto týmu Juande Ramos a v říjnu přijal nabídku anglického Tottenhamu. Loučení bývají někdy velice těžká, ale v tomto případě mohl Ramos odcházet se vztyčenou hlavou. Celkem pět různých titulů z něho udělalo nejúspěšnějšího trenéra Sevilla FC všech dob.

Ani v prosinci sláva neskončila. Postup do osmifinále LM a obhájení prvenství v žebříčku nejlepších klubů světa zastínilo trochu jen umístění v lize... Ale jinak: Rok 2007 patřil tomuto týmu!

Blahoslavený buď Lionel Messi!

O kom jiném psát než o tomto mladém argentinském reprezentantovi, hráči Barcelony. Celý rok dokazoval, že přes svůj věk je dnes jedním z nejlepších fotbalistů světa. Snad jako jediný si ze všech těch, kteří oblékali dres Barcy udržel formu od ledna až do prosince.

Zdá se, že když dostane míč, přilepí ho na svou levačku a je téměř nemožné mu ho sebrat. Je výbušný, hraje většinou "dopředu", i když umí míč podržet a vést ho podél obrané zdi soupeře z jedné strany na druhou. Dokázal to hned při svém prvním derby na Camp Nou. Hrál již předtím proti Realu, ale doma je doma... Utkání skončilo nerozhodně 3:3 a Messi dal všechny branky svého týmu. Tu poslední v 91. minutě...

Ať se to někomu líbí nebo ne, srovnání s Maradonou je na místě. Po dvaceti letech nám všem ukázal, že ten Diegův gól z roku 1986 nebyl neopakovatelným. V utkání s Getafe převzal míč na půlící čáře, obešel všechny a všechno, a po 11 vteřinách s míčem na kopačce skóroval. Aby nebylo všemu konec, o pár dnů později napodobil onu "Ruku Boží". Obětním beránkem se tentokráte stal Espanyol... Dočkáme se jednou přiznání, jako tomu bylo u Maradony?

Za rok 2007 nám nezbývá nic jiného než povstat a Messimu zatleskat. La Pulga si to zaslouží!

Konec dobrý, všechno dobré

Začátek kvalifikace o postup na EURO 2008 byl pro reprezentaci Španělska doslova katastrofální. Porážky v utkáních se Švédskem a Severním Irskem zatřásly sebevědomím, ale také trůnem Luise Aragonese. Ale to se stalo dávno... V roce 2007 byla La Furia úplně jiným týmem. Čísla mluví za všechna slova: 12 utkání bez prohry, 10 vítězství, 2x remíza. V kvalifikaci z devíti zápasů 8 výher a jedna plichta. Poosmé postup na EURO. Soupeři ve skupině Švédsko, Rusko a Řecko. Mají se na co těšit! My také...

Real: Naděje nikdy neumírá!

Já vím, říká se, že naděje umírá poslední. Ale v případě Realu Madrid je nutno toto přísloví upravit. Los Merengues všichni kritizovali. Hlavně hru, kterou jim naordinoval, výrazem ve tváři ne příliš sympatický, Fabio Capello. Ale účel světí prostředky a Real Madrid titul získal. Capello také. Jako prémii ovšem dostal vyhazov, byť se slušným balíkem peněz k tomu. Jak se to říká? Světská sláva, polní tráva...

Kdy začal tento "madridský zázrak"? Pravděpodobně v utkání s Barcelonou. Sice si Real vezl jen bod, ale hráčský projev a zejména chuť do hry, soudržnost a ono mušketýrské "Jeden za všechny, všichni za jednoho!" ukázaly, že je zde nový, jiný, lepší tým. Santiago Bernabéu se stal nedobytnou tvrzí, Nástic, Osasuna, Valencia, Sevilla, Espanyol, Deportivo a Mallorca odjely s prázdnou.

Capello dokázal přesvědčit hráče o tom, že víra, soudržnost a pořádně vystrčené drápy jsou ty nejlepší zbraně, jak porazit každého soupeře. Ve "sněhobílém" slovníku přestalo existovat slovo nemožné a hráči to na trávníku každým okamžikem potvrzovali. Vítězství vybojované v poslední vteřině na hřišti Recreativo Huelva, nebo zachráněný bod v prodloužení v Zaragoze, toho byly jasným důkazem.

Náhoda? Ne, v žádném případě ne! Stačí se podívat na tabulku po podzimu 2007 a všem musí být jasné, že Real začíná být znovu tím starým, dobrým Realem. K radosti svých příznivců a ku prospěchu fotbalu.

Mládí vpřed!

Není nutno psát oslavné ódy, dvě slova postačí: Radost pohledět! Na koho? Tak například na trojici Giovani Dos Santos, Bojan Krkič a Sergio Agüero. Roku 2006 se objevil Lionel Messi, o rok později na nebi začaly zářit jiné, nové hvězdy.

První dva jsou synové bývalých fotbalistů, pocházejí z mládežnických týmů Barcelony a přes svůj věk, 17 a 18 let, patří k základním pilířům reprezentace ve svých kategoriích. Minulý rok byl pro ně nezapomenutelnym. Sbírali minuty jak ve španělské lize, tak v LM, zapsali se do tabulky střelců, naplnili to, co od nich trenér Rijkaard vyžadoval. V roce 2008 se od nich očekává to samé, co předvedl Messi: získat pevné místo v základní jedenáctce a fotbalově dále růst.

Na druhé straně Kun je v Atlético de Madrid již hráčem základu. Musel moc a moc pracovat, aby získal důvěru trenéra Javiera Aguirreho, ale po mnoha zápasech strávených na lavičce náhradníků se prosadil. Startem na oběžnou dráhu byla pro něj účast na MS do 20 let v Kanadě, kde Argentina ve finále porazila naše reprezentanty 2:1 a Kun dal jeden z gólů. Celkově jich nastřílel šest a stal se králem střelců. A nejlepším hráčem k tomu...

Dávat góly má tedy v genech, ale ještě něčím jiným zaujal. Umí vést míč, udělat kličku v pravý okamžik a na tu správnou stranu. Fanoušci Atlética vypsali konkurz na nového oblíbence. Volné místo po sobě zanechal Fernando Torres. Kun Agüero je jasným favoritem.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (46)

Přidat komentář
smazaný uživatel

O fenomenálním duetu Casillas - Robinho napíšeš příště?

Reagovat
alegre

O tom jak zpívali na tom mejdanu po utkání v Barceloně?

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě, že už je rok 2007 za námi.

Reagovat
alias

Taky bych si něco rád přečetl o začínajícím ročníku CopaLibertadores, nebo tento víkend začínající Argentinské lize a probíhajících šampionátech SaoPaula a Ria.

Reagovat
alegre

Ano, je to v plánu, ale rozhodující slovo má webmaster a majitelé. Bude zájem?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo, přesně tak,plně s tebou souhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

"Real začíná být znovu tím starým, dobrým Realem. K radosti svých příznivců a ku prospěchu fotbalu" No nevím, výsledkově to tak možná vypadá, ale herně , rozhodně ne, ale příznivcům stačí asi pouze ty výslekdy, že?!

Jinak Messi, Bojan, Dos Santos

Reagovat
smazaný uživatel

Musím uznat, že je rozhodně snesitelnější hrát špatný fotbal a mít náskok šesti bodů na druhého, než hrát špatný fotbal a mít ztrátu šest bodů na prvního....

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, jenže pokud by byla Barca první o 6 bodů a hrála stejně nezáživný fotbal jako hraje Real, tak bych spokojenej nebyl! A navíc Barca sice teď hraje špatně, ale není tomu tak dávno, kdy hrála moc pěkně.

A když jsme u toho Realu, tak mají hráče, aby hráli atraktitvní fotbal, ale vydali se cestou účelového fotbalu a to já fakt nemusim a nesnesl bych to ani u Barci. Dřív jsem se na Real kouknul rád, když tam hrál Zidane, Figo či Ronaldo v té první sezoně, pač to byla radost pohledět. Ale poslední sezony se na to dívat nedá.

Reagovat
smazaný uživatel

Každý klub má slabší období, kdy jeho fotbal není zrovna koukatelný a takové období má i Barca. V podobné situaci jako teď Real jsme byli v jednom období v sezoně 06/07, byl to výrazný pokles oproti výkonům z před dvou let, sice jsme soupeře přehrávali, ale byla to většinou vyloženě nuda. Spokojen s předvednou hrou jsem tehdy nebyl, ten pokles byl výrazný, ale co bych teď dal, kdybychom ten titul minulou sezonu urvali.... Úspěšnost klubu dělají trofeje a já chci, aby byla Barca úspěšná, protože jsem přesvědčen, že joga bonito zase příjde, jen se o to pořád neopírat a na nějakou dobu překousnout, že potřeba vyhrávat i jinak...

Reagovat
smazaný uživatel

No to je jasné, že chci aby byla Barca úspěšná, ale chci aby byla úspěšná dík atraktivní ofenzivní hře, nebo aby se o ní snažili, což jak v minulé sezoně, tak v té letošní v celku +/- je, co se hry týče. A nemyslím si, že bychom museli jít cestou Realu abychom získávali body, když to jde i tak jako dřív.

Co se Realu týče, tak oni jsou první ale fotbal atraktivní nehrajou a nehráli ho ani loni či předloni (a stejně na tom byla i Chelsea atd.) a být na jejich pozici, tak bych spokojený taky nebyl. Určitě však spokojenější než v současné situaci. A o to jde.

Reagovat
smazaný uživatel

A to není jen u Realu, když byla Chelsea první a vyhrála tituly, tak se na její fotbal taky nedalo koukat, kdybych byl její fanoušek, tak by se mi to moc nelíbilo a to samé platí např. i u Sparty, které fandím. Sice loňský titul byl super, ale herně to bylo hrozný, nedalo se na to dívat a nakonec i ten titul byl dost náhodný. Ale někomu stačí ty výsledky, já jsem o hodně náročnější

Reagovat
alegre

Fotbal by se měl hrát pro diváky. Problém je v tom, že oni dávají klubu nejméně penělz a sponzor chce body a zase jen body...

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím, že se to dá spojit. Body i hra pro diváky, ale někdo na diváky vyloženě

Reagovat
smazaný uživatel

to furt jen brečíte and tím že real vedeligu,je to těžké skousnout...tak se jen vymlouváte na to že Real vede ligu nezaslouženě a hraje hnusně.Jo hraje hnusně,body sice má...ale to se jen chlácholíte...Real na fans nesere,tak se jen nedaří ustálit výkonnost,může to být jen lepší. Navážíte se do Realu....Kdyby byla v té semé pozici barcelona,tedy 6 pts naskok a hrala hnusně,tak ji chvailte,i presto jak hraje hrozne ze vede ligu...ted se jen vymlouvate na fanoušky,ale být v té samé pozici barca,tak jste nadšení...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to si vyloženě mimo. Jak jsme psal, není to jen případ Realu, ale i jiných týmů - viz v minulosti Chelsea (jak níž píše merengues i ona dávala spoustu gólů a měla impozantní bilnaci výher a přesto se na to nedalo dívat).

NIKDY jsem nepsal, že Real vede ligu nezaslouženě. I loni jsem napsal, že dík bojovnosti a také naší neschopnosti si ten titul Real zasloužil!!!

Ale zároveň píšu, že jejich fotbal se mi nelíbí, že dřív hráli hezčí fotbal a že kdyby byla Barcelona první a prezentovala se takovým fotbalem, tak bych spokojený nebyl! Ale jak jsem psal. Asi má moc velké nároky.

Reagovat
smazaný uživatel

* mám

Reagovat
smazaný uživatel

tak jo,ale podle mě i kdyby vedli ligu katalanci,tak si spokojen,s hrou! Však sem nikde nenapsal ze bys rekl ze vedem nezaslouzene....i vy hrajete blbě,i my!

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud bys někdy navštívil české stránky o Barce, tak u posledních zápasů, které jsme vyhráli, či těch v poháru najdeš asi tento můj komentář: s výsledkem spokojenost, s hrou vůbec ne! A o tom je celou dobu řeč, na to nemá postavení v tabulce vůbec žádný vliv!

Reagovat
smazaný uživatel

Mě ale nestačí jen výsledky. Ale na nějakou dobu přetrpím, že nehrajeme dobře, ale máme body. Proto jsem na nějakou dobu pro účelný fotbal. Hráčům se vrátí ztracená sebedůvěra a pak je o hodně pravděpodobnější, že se vše vrátí do starých dobrých kolejí, než se za každou cenu pokoušet hrát pohledný fotbal, když k tomu chybí nápad, pohyb a podobně....

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes druhý amen.

Reagovat
alegre

Kardinál s Benediktem z Vatikánu z Tebe musí mí radost! Amen!

Reagovat
smazaný uživatel

Tím si nejsem zase tak jistý.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alegre

Snad i k tomu (jednou) dojde...

Reagovat
smazaný uživatel

Real od zápasu s Barcelonou (včetně): 35 - 27 - 4 - 4, skóre 80:37, tj. průměr 3,34 branek v našich zápasech. V LM je to za tohle období dokonce 3,5. A někomu ty zápasy pořád připadají nudné . My spokojení opravdu jsme, ta bilance je skvělá a určitě aspoň třetina z těch zápasů byla absolutně strhující. Zatím máme pořád novýho trenéra, takže snad se ten herní projev do budoucna ještě podaří vylepšit, aby už byli spokojení i nároční culés .

Reagovat
alegre

Nerad, móóóc nerad, ale musímn souhlasit...

Reagovat
smazaný uživatel

Amen.

Reagovat
Shevchenko

Dobré, prostě

Reagovat
Shevchenko

Jak by jste otipovali tyto zápasy?

Middlesbrough-Fulham 1

West Ham-Birmingh. 1

Chelsea-Liverpool 10

Manch.Utd.-Manch.C. 1

Arsenal-Blackburn 1

Derby-Tottenham 2

Barnsley-W.B.A. 2

Lyon-Sochaux 1

AS Roma-Reggina 1

Nürnberg-Rostock 1

Frankfurt-Bielefeld 10

PSV Eindh.-Heerenveen 1

Gl.Rangers-Falkirk 1

Real Madrid-Valladolid 1

Reagovat
smazaný uživatel

Middlesbrough-Fulham 1

West Ham-Birmingh. 1

Chelsea-Liverpool 1

Manch.Utd.-Manch.C. 1

Arsenal-Blackburn 1

Derby-Tottenham 02

Barnsley-W.B.A. 2

Lyon-Sochaux 10

AS Roma-Reggina 1

Nürnberg-Rostock 1

Frankfurt-Bielefeld 1

PSV Eindh.-Heerenveen 10

Gl.Rangers-Falkirk 1

Real Madrid-Valladolid 1

Reagovat
Laneey

SEVILLA

Reagovat
alegre

Jo, souhlas, ale Slavii nemusela dat 2x kotel...

Reagovat
Laneey

njn, ale poslední zápas na Strahově byl perfektní , i když Sevillka nasázela Slávce 3 góly

Reagovat
smazaný uživatel

On to zase nebyl takový kotel, jsem rád, že Slavia dala venku dva góly a herně to taky vypadalo trochu jinak, než napovídá celkové skóre 7:2. Jasně, fotbal se hraje na góly, ale já rád hledám pozitiva.

Reagovat
smazaný uživatel

To alegre: dnes za fejeton , ale včera mi to připadalo, že jsi se chtěl "pomstít" za tu málo diskutovanou Itálii 2007. Nejsem odborník na italskou ligu, nedovedu posoudit tvou objektivitu, protože jsem ty incidenty prostě neviděl, jen něco četl, ale ten fejeton byl podle komentářů hodně kontroverzní. Jsem rád, že jsi nezahořknul.

Reagovat
M11

to by si nesmela v prvni rade vetsina uzivatelu ten clanek vylozit spatne

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem z toho vyrozuměl, že po korupční aféře nastoupila generace "nezkušených" chybujících rozhodčích. Možná je to tím, že je mi celkem jedno, jestli titul bude mít Inter nebo Palermo, takže mám pohled s odstupem. Ale zase je dobře, že alegreho "seřvalo" tolik lidí (některé nadávky mě teda štvaly), alegre se zamyslí, přidá na kvalitě a to potom teprve bude bomba.

Reagovat
M11

ona ma uz velkou kvalitu ted

Reagovat
M11

*on

Reagovat
smazaný uživatel

No právě, a ten včerejší "pojeb" ho ještě vyštengruje. Dneska se mi to taky líbilo.

Reagovat
alegre

pojeb, hmm? Já vám teda něco řeknu: pořád lepší pojeb a vědět, že se něco děje, než napsat článek, sedět u počítače pár hodin a pak zjistit, že jsou tam 2- 3 komentáře, což znamená, že většina jen udělala klik, přelétla to během pár vteřin a kde nic, tu nic. Ten pojeb se mne ale vůbec nedotknul, NAOPAK!

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak zase neber to tak vážně, vždyť jsem ten pojeb dal do uvozovek. Já jsem nevěděl, jak jednoduše napsat, že oproti zvyklostem bylo hodně kritických ohlasů. Jindy všichni chrochtají blahem. A já v podstatě taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Alegre, tohle "pořádně vystrčené drápy" je ze španělského "garra"?

Reagovat
alegre

Ano, já vím, že to taky znamená odvahu, atd., ale takhle mi to vyznělo lépe.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele