JAKO NA KOLOTOČI (IX)

12.09.2004, 10:34
Aktuality
Fandíte Realu Madrid? Svezte se s námi! Nemůžete mu přijít na jméno? Nastupte si také, protože i pro vás je dnešní jízda na našem kolotoči! Sněhobíle oblečené modelky rozdávají sladké "sněhové pusinky" a na bíle vyšňořené koníky vám pomáhá nasednout David Beckham...

... jehož rozjásaná mužná tvář je skryta za běloskvoucí pěnou na holení značky Gillette! A aby ne, když nová smlouva, kterou tento anglický fotbalista a jedna z mnoha hvězd Realu podepsal právě s touto firmou, mu zaručuje zisk 50 miliónů eur! Zástupce "žiletek" sice označil tuto cifru za "neomaleně nadnesenou", ale zároveň odmítl sdělit, za kolik se ten Becky vlastně bude v reklamní kampani holit! Oponu malinko poodhalila mluvčí Gillette Michele Szynal, která prohlásila: "Platíme mu mnohem více, než komukoliv jinému na světě!" Kdosi tvrdil, že smlouva je na 5 let, ale nakonec je to o dva roky méně. Co kdyby se nám David pořezal... A hned se objevili rejpalové a spustili, že to, co vydělá Beckham za pěnu a žiletky, dvojnásobně převyšuje roční rozpočet včerejšího soupeře Realu Numancie! Ještě, že nikdo nezačal sčítat eura a dolárky, které dostává od Adidasu, Pepsi, Vodafonu, Marks & Spencer... Takže pánové, nastavit tvář a přesně podle hesla: "Ohol jí jako Beckham"!

Do Realu se ale trefuje pomalu každý! Představte si, co si dovolil říct venezuelský útočník ve službách Mallorky Juan Arango: "Mám obavy z našeho příštího soupeře, kterým je Getafe, protože jeho obrana je mnohem lepší a organizovanější než ta, kterou mají madridští galacticos!" Otázkou je, proč tedy nedali Realu nějaký ten gól?

Luis Figo asi chystá psaní pamětí. Nebo rozdmýchává oheň pod kotlem, ve kterém se vaří a dusí směs nikdy nekončících svárů Realu s Barcelonou? Ač je derby zatím daleko, zavzpomínal na onen předposlední zápas na Nou Campu. "Zákony jsou od toho, aby se dodržovaly. Barceloně měla disciplinární komise zavřít stadión, protože to, co předvedli fanoušci Barcy, byla nehoráznost! Jinému klubu by to asi neprošlo!" Figo se tak připojil k výrokům prezidenta Sevilly José María Del Nido, kterému se právě nelíbilo ono mlčení zodpovědných za hladký průběh ligových utkání. Ale Luis Figo myslí také na svou budoucnost. Překvapením léta byly některé jeho výroky o nejasné budoucnosti v Realu, ale dnes se odmítá srovnávat s těmi spoluhráči, kteří podepsali prodloužení smluv rok před jejím vypršením. "Nebudu mluvit na toto téma, jsem v tuto chvíli spokojen a až přijde ten pravý moment, rozhodnu se. Rád bych hrál v Realu nějaký ten rok navíc, než je napsáno ve smlouvě, ale to nezáleží jen na mně." A co říká o svém rozhodnutí ukončit reprezentační kariéru? "Hráči v mém věku se musí postavit k tomuto problému čelem. Je těžké sloužit dvěma pánům. Rozhodl jsem se pro Real!" Zdá se, že se jedná o podobnost čistě náhodnou s (bývalým?) kapitánem reprezentace České republiky?! Nebo se mýlím?

Javier Mascherano hraje za River Plate v Argentině, moc se mu tam líbí, ale zároveň přiznává, že se již párkrát sešel se zástupci Realu Madrid a hezky si popovídali. O čem? Nevěřte tomu, kdo vám bude tvrdit, že o krásách Madridu a Stříbrné řeky... Ale nic se neděje, žádné závěry se dělat nedají, ve 20 letech má tento středopolař argentinské reprezentace spoustu času. Mascherano letos vyhrál jihoamerickou olympijskou kvalifikaci, byl ve finále COPA AMÉRICA, přivezl si zlato z Atén. Od července 2003 sehrál 61 oficiálních zápasů a tvrdí, že River je přítomnost, zájem Realu je pro něj motivem k pokračování tvrdé práce a snad se jednou dočká! José María Aguilar, prezident River Plate, přiznává, že o sledování každého kroku Javiera ze strany madridských ví, ale nejsou prý ani zdaleka jediným klubem, který by Mascherana rád měl ve svých službách.

A rozpovídal se nám ten, který je normálně tichým, mlčenlivým a nenápadným. Zinedine Zidane. Tisková konference v tréninkovém táboře Realu, Ciudad del Fútbol de Las Rozas, probíhala ve zcela jiném duchu, než je tomu zvykem. Zde jsou některé jeho výroky, bavte se jimi, bavte se společně se Zidanem:

O Ronaldovi: "Ptáte se, jestli je spokojený? Ale on je přeci stále spokojený, on je spokojenost sama! Co říkáte, že se bude ženit? Tak jo, gratuluji...!"
O utkání Francie - Izrael: "Tak ten zápas jsem neviděl, byl jsem na koncertu Madonny, ne Maradony, ten zatím nezpívá...!"
O reprezentaci Španělska: "Španělsku chybí k vítězství něco hrozně moc důležitého... vyhrát! Až se jim to jednou povede, uff, to bude mančaft!"
O Raúlovi: "Nic se neděje, bude dávat znovu góly za Real a za Španělsko!"

Real Madrid je velkoklub, ale musí stále dbát na budování svého dobrého jména. I proto před deseti měsíci zahájil kampaň pod názvem "Tour del Bernabéu" a pozval všechny na prohlídku stadiónu. Ohlas byl obrovský, a tak již tento pátek přivítali půlmilióntého návštěvníka, kterým se stal jedenáctiletý José Antonio Cárdenas z Las Palmas z Kanárských ostrovů... Dárkem pro něj nezapomenutelným je jistě kompletní vybavení ligového fotbalisty Realu a míč podepsaný hráči A týmu. Všichni jsou samozřejmě nejvíce nadšeni návštěvou šaten a vůbec celého zázemí, ale také pohledem na hrací plochu z čestné lóže. A na leden 2005 se chystá další překvapení! Pojede někdo z vás, dámy a pánové?

Iker Casillas se přiznal, že absolutního klidu dosáhne až po podepsání nové smlouvy s Realem, která mu splní jeho sen - skončit tam, kde začínal. Současný kontrakt má konečné datum 30.6.2006... "Rád bych obnovil, prodloužil, ale není to jen moje věc. Chybí ještě dva roky, budou-li ve vedení chtít, zavolají mne. Jsem v Realu od 8 let, nechce se mi odejít. Jsem 'madrileňo', mám tu rodinu, přátele, nikdy jsem nepřemýšlel o odchodu z Realu." Na tiskovce byl Casillas právě tak "mrštný" jako v brance a na otázku "co si myslí o vedení Realu" odpověděl: "Hele, jestli mě chceš dostat do problémů, tak se raději budeme bavit o Numancii!" A hned pokračoval: "Nebyl čas, nechci se vymlouvat, ale ve čtvrtek jsme se vraceli ze zápasů reprezentace, pátek a sobota na přípravu, nic moc, že? Ale hlavní bude vyhrát, musíme, jsme doma, fandové nám neodpustili ještě konec minulé sezóny." Nakonec se podařilo, i když jen těsně...

Walter Samuel měl být železobetonovým pilířem hliněné obrany Realu. Všichni věří, že jím hodně brzy opravdu bude. Zranění jeho kolene se lepší, udělal krůček, chybí krok. Již začal trénovat, ale pod dozorem José Antonia Camacha a pěkně daleko od ostatních, kteří se "prali" o onen kulatý nesmysl. Dvacet minut sice ve skupince běhal, pár přihrávek si zkusil, ale pak si ho vzal trenér stranou, chvíli si s ním povídal, vyměňovali si pasy na dlouhou a krátkou vzdálenost. Koleno vydrželo a tak se dohodli: "Numancie ne, Bayer Leverkusen ano!" A pokračovalo se dál, centry, odkopy, výskoky, hlavičky a pěkně dopadnout na obě nohy a na levou a na pravou a zas a znovu...

A pak sám velký "Macho" Camacho řekl: "Zkusíme to v lize?" Samuel se rozzářil a spokojeně přikývl. Ono je fakt, že bez fotbalu se opravdu nedá dlouho žít!

Vystupme z "Královského kolotoče" a nechme Real Realem. Ať se točí vesele dál. Příště nás sveze zase někdo jiný. Ve Španělsku, v Itálii, Anglii... Fotbal se hraje na celém světě. A víte proč? Je totiž tím nejkrásnějším sportem! Ze všech!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Proč se tenhle protekční článek jmenuje " Jako na kolotoči"...???

Reagovat
HOST*alegre

Z jednoho prostého důvodu: drzý a roztahovačný Real koupil všechny lístky a nenechal nasednout ani malé, plačící děti z Barcelony. Podle posledních zpráv to ale vedení Barcy nehodlá přejít mlčením, zakoupí vlastní kolotoč, na první jízdu pozve autora tohoto článku a pěkně s ním zatočí……

Reagovat
smazaný uživatel

jo tak to potom jo...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele