Jak že vám říkají, pánové?

24.12.2007, 22:14
Fejetony
Stará dáma je Juventus, merengues neboli pusinky (ty ze šlehaných bílků) jsou z Realu Madrid, Rudí ďáblové sídlí v anglickém Manchesteru. Tak to ví každý, kdo se alespoň trochu o fotbal zajímá. Ale blíží se konec roku, tedy období plné radosti a smíchu. Podívejme se společně na přezdívky různých klubů, ale také na to, jak k nim přišly. Snad se budete "silvestrovsky" bavit!

V USA si každý majitel klubu zvolí jméno a tím mu vlastně také určí jeho přezdívku. Evropa a jih amerického kontinentu ovšem hrají první housle Většinou jsou to fanoušci klubů, kteří rozhodují, jak se jejich miláčkové budou jmenovat. Ale myslíte si, že jsou to převážně ti vlastní, skalní příznivci? Mýlíte se! Je tomu právě naopak a proto jsou mnohdy ony přezdívky plny "lásky" k bližnímu svému! Co rozhoduje? Tak například barvy dresů, jméno města nebo čtvrti odkud klub pochází, také stadiónu, obrázek na znaku. Ale existují výjimky potvrzující pravidlo, a tak nemáme jen samé červené a modré, reds a blues. A to je jen dobře!

Kde jsou nejnápaditější? Asi ve Španělsku.

Také tam se sice objevují různá barevná odlišení, ale mají spoustu vtipných dodatků. O Realu a jeho neposkvrněné bělosti jsme již mluvili, ale co takhle Atlético a Villarreal? Atléticu se říká "Colchoneros", v překladu matrace. Proč? Barvy jejich dresů jsou červená a bílá, svisle pruhované, něco jako má naše Viktorka ze Žižkova. A to právě připomíná kdysi tradiční potahy na postelové matrace. Villarreal je žlutý a tak někoho napadlo přidat mu onu ponorku ze slavné písničky neméně slavných Beatles. Yellow submarine, Submarino amarrillo, Žlutá ponorka.

Vraťme se ještě na chvíli k milovanému a zároveň mnohými nenáviděnému Realu Madrid. Merengues, sněhové pusinky, bílé čajové pečivo známé z francouzských cukráren. Ale také Galácticos, přezdívka ne příliš oblíbená. Vznikla v době šílených nákupů všech hráčů, kteří stáli desítky miliónů. Při zahájení sezóny to byla závist ostatních a označení pro něco nadpřirozeného, mimozemského. Jelikož ovšem tento experiment neskončil očekávaným titulem, nebo dokonce tituly, dostala tato přezdívka poněkud pohrdavou příchuť.

Myslíte si, že úhlavní nepřítel madridského královského klubu se zachránil jednou pro vždy? Omyl! Ono blaugrana používají snad jen příznivci Barcy. Ostatní jí říkají "Los Culés"! Toto slovo pochází z katalánského culer, tedy, hmmm, zadek. Nutno ovšem dodat, že slovo culo je ve španělštině používáno normálně a především v Evropě, tedy ve Španělsku, nemá onen význam jako v Mexiku, Střední a Jižní Americe. O Česku a překladu p...l ani nemluvě.

Ale proč vlastně "culés"? V době prehistorické, kdy fotbal byl ještě v plenkách, hrála Barca své domácí zápasy na starém stadionu Les Corts. A ten neměl sedadla, jen betonové stupně. Mnozí seděli dokonce na plotě, ohradě, ze stejného materiálu. A tak se kolemjdoucím nabízel nádherný pohled právě na tuto část těla, kde záda ztrácejí své slušné pojmenování. Z fanoušků Barcelony byly vidět jen ty zadnice.

Zajímavý je výklad přezdívky Valencie. Nikdo vlastně neví jaký je její původ. A tak si fandové tohoto klubu rychle našli vlastní vysvětlení! "Los Che" znamená "Velicí" a prý pochází z nějakého místního dialektu. Z kterého se nepodařilo objevit. Celta Vigo? "Celtiňas", Keltové. Proč? Kdo to ví, odpoví...

V Anglii má přezdívku každý.

Zdá se, že španělské přezdívky jsou kvalitní. Ty anglické, nebo lépe řečeno britské, vše nahrazují množstvím. Snad opravdu neexistuje klub, který by se nejmenoval jinak, než je tomu na oficiální přihlášce do té které fotbalové asociace. Všichni jistě znáte přezdívku Manchesteru United. Red devils, Rudí ďáblové. Ale víte, že ji ukradli? Komu? Sousednímu ragbyovému klubu ze Salfordu! A ten ji stále používá. Právem!

Pojďme se přesunout do Londýna. Tam si na přezdívky potrpí snad nejvíce. Arsenalu se říká "The Gunners". Když začínal hrát, jmenoval se tento klub Woolwich Arsenal a jeho sídlo bylo v jihovýchodní části Londýna. Blízko stály sklady zbraní a munice a tak proto... Později se Arsenal přestěhoval na sever města, ale přezdívka mu již zůstala. West Ham United, "Hammers", Kladiváři. Původně se jmenoval Thames Ironworks, původ tedy ocelářský, kladiva ve znaku, nebylo o čem diskutovat. Zajímavé je rovněž hledání okolo přezdívek Tottenhamu. Ono "Spurs" je vyňato z Hotspur, velice neutrální, nic moc říkající. Ostatní se totiž často hanlivě vyjadřovali o židovském původu velké části fanoušků. Ale snad ještě známější jsou pod přezdívkou Kohouti. Mají je rovněž ve svém klubovém znaku.

Spadněme z výšin Premier League a podívejme se do nižších pater. Manchester je ďábelský, Southampton zase plný svatých, "Saints". Také tady musíme hledat v minulosti. Původní název Southampton St.Mary's, zakladatelé mniši z nedalekého kostela Svaté Marie. Jasno? Velice zajímavá je historie z Leicesteru. "Foxes" jsou lišky, ale marně budete pátrat kolik těchto zvířat se pohybovalo po zeleném trávníku jejich stadiónu. Hrabství Leicestershire má totiž na mapě opravdu podobu hlavy lišky a ta je také ve znaku klubu. Kdo nevěří, ať se na mapu podívá.

Britové ale nejsou příliš vynalézaví, a tak se většinou jedná o ty barevné varianty. Také se nedohledáte urážlivých výrazů, na to jsou zase až příliš velcí gentlemani. Snad ještě nějaké ty přezdívky z říše zvířat, Berani z Derby County, Sršni z Watfordu, Černé kočky ze Sunderlandu...

Itálie pokulhává

"Vecchia Signora", Stará dáma, pochází z Turína. Juventus je nejstarším klubem na Apeninském poloostrově, a tak ta jeho dáma opravdu nemůže být mladá. Ale proč je Juventus nazýván dámou? V tomto případě musíme nahlédnout do slovníku jazyka latinského a tam zjistíme, že Juventus znamená mládí a je rodu ženského. Proto ta dáma...

Ovšem jinak je Itálie nudná jako byl kdysi její fotbal pověstný onou neprostupnou zdí. Snad jen "Lupi", Vlci z AS Řím, "La Viola", Fialky z Fiorentiny. A pak jen "rossoneri" a "nerazzurri", tedy červeno-černí a černo-modří...

V Argentině se s tím nemažou!

Jo to Argentinci, díky svému temperantu, jsou jiní borci. A na urážky a hanlivé výrazy jsou snad dokonce mistry světa. Boca Juniors a "Xeneizes" - Janované. Tak si říkají fandové tohoto klubu. Ve čtvrti Boca se totiž mluví zvláštním dialektem pocházejícím od původních obyvatel, tedy přistěhovalců z tohoto města v Itálii. Fandové soupeřů, tedy hlavně těch z River Plate, na ně ovšem volají úplně jinak: "Bosteros"! Tak se totiž říká těm, co uklízejí, zametají, ulice, pohrdlivě snad "Smetáci". Ulice v okolí stadiónu La Bonbonera jsou totiž vždy plné odpadků a čtvrť sama o sobě je jednou z nejchudších. Zajímavé je, že příznivci klubu jsou na svou chudobu velice pyšní...

Bohatí chodí na druhou stranu řeky, "přes ulici", na River Plate. "Los Millonarios" se nikdy netajili tím, že patří ke společenské smetánce, platí hráčům víc než jiní a proto jim náleží ono pojmenování Milionáři. Od roku 1966 má ovšem River také další přezdívku, méně vznešenou. "Gallinas", Slepice. Zbabělá a prchající slepice inspirovala nepřátele k tomuto pojmenování po prohraném finále Copa Libertadores s uruguajskym Peňarolem. Vrcholem všeho byl následující ligový zápas, v jehož průběhu někdo hodil na atletickou dráhu stadiónu slepici, v Argentině symbol zbabělosti, nabarvenou na červenobílo. A samotné sídlo River Plate, El Monumental, si to schytalo také. Dnes mu říkají Gallinero - Kurník!

A ještě jednou Argentina. Estudiantes de La Plata jsou terčem výsměchu celé země. Říkají jim "Pincharattas", řezači potkanů, krys. Proč? Ve městě La Plata je známá lékařská univerzita a páni doktoři, profesoři a zejména studenti, se učí pitvat právě na těchto "přítulných" zvířátkách.

A na závěr Honduras

Závěrem si neodpustím alespoň uveřejnit přezdívky ligových klubů z Hondurasu, kde 16 let žiji. Tak tedy Motagua jsou Aguilas, tedy Orli, Olimpia Leones - Lvi. Platense zase Tiburones - Žraloci, Real Espaňa - Máquina, v tomto případě Lokomotiva, když dají gól, rozléhá se stadiónem houkání vlaku a hlasatel křičí: "Pitó la Maquina!". Maratón si říká Monstruo verde - Zelená příšera. Victoria Lecheros - Mlékaři, podle továrny na mléčné výrobky, která je sponzorem, ale také Jaiba brava, podle mořského ráčka, který umí být někdy pěkně zlobivý. Vida jsou Cocoteros, okolo jejich původního stadiónu rostly palmy plné kokosů. Burros jsou z města Comayagua, tam zase oslíci spásají trávu přímo na hřišti. Olanchano má přezdívku Torros - Býci a Savio ze Santa Rosa de Copan Cabritos - Kozlíci.

A dost, jistě těch přezdívek znáte mnohem víc, sešívaní ze Slavie, železní ze Sparty, klokani z Bohemky, votroci z Hradce Králové...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (78)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Díky Alegre, velice zajímavé...i se to moc hezky čte

Reagovat
smazaný uživatel

"Celta Vigo? "Celtiňas", Keltové. Proč? Kdo to ví, odpoví..."

V severozápadním Španělsku se předpokládá původní keltské osídlení... Děkuji, podpisy až na letišti.

Těch španělských přezdívek je mnohem víc:

Pericos - Espaňol

Maňos - Zaragoza

Leones - Athletic

Mnoho dalších přídomků je odvozeno od barev dresů...

Dík za článek, nicméně.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je docela logické že...

Btw. "Espanyol".

Reagovat
smazaný uživatel

Autor se ptal, kdo ví, ať odpoví, chápu, že jsi naštvaný, že jsi nebyl zase první, ale to už je život. Zůstává mi otázkou, jaký musí být ten tvůj, když se neustále snažíš srážet znalosti druhých a dávat na odiv své...

Espaňol je kastilská transkripce, stejně jako vy používáte "madrista" 1-1

Reagovat
smazaný uživatel

Pericos není přezdívka "Espaňolu", je mi líto.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro KASTILSKY mluvící ano, je mi líto (Cataluňa - Catalunya)

Reagovat
smazaný uživatel

Žádný klub "Espaňol" v Barceloně neexistuje, stejně jako tam neexistuje klub "Španělský"... ale snažil ses.

Reagovat
smazaný uživatel

Tvá snaha i přes jasné vysvětlení "soupeře" je dojemná leč planá. Říkej "madridista" a budu psát Espanyol.

Reagovat
smazaný uživatel

Já se snažit nemusím, tys udělal chybu, s čímž se očividně těžko srovnáváš. A těší mě, jak se to snažíš křečovitě zachraňovat.

"Espaňol"

Reagovat
smazaný uživatel

Tvůj názor, který očividně opět podporuje hodně lidí... Ale hoň si ego dál, když neumíš číst vysvětlení někde nahoře, chudinko

Reagovat
-Kopy-

Nicméně bych chtěl ten životopis o Kempesovi

Reagovat
alegre

Tak jo, já se do toho pustím!

Reagovat
-Kopy-

Fakt ?

Super, yarda není schopný...

Reagovat
alegre

Jo, slibuji, bude to brzy. Mario Kempres je jední, z mych oblibenců, tak mi to půjde pěkně od ruky!

Reagovat
alegre

Kempes...

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn, to si budu pamatovat, s životopisy tedy končím

Reagovat
alegre

Nechci ti lézt do zelí...

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně lez, monopol na to nemám, ovšem narážky různých ...ehm... individuí možná dají monopol tobě...

Reagovat
-Kopy-

Ale tak sem to nemyslel

Reagovat
smazaný uživatel

S tím Maňos bych tak úplně nesouhlasila, protože takhle se říká obecně obyvatelům Zaragozy, ne jen fandům tamějšího fotbalového klubu.

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn, díky za rozšíření obzorů, možná bys mohla říct, z čeho to pochází?

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, tak jsem si je rozšířil sám:

Maňos se říká obecně všem obyvatelům Aragónu, je to takové neformální oslovení.

Pericos nebo lépe periquitos (andulky) - to je podle barev, co andulky někdy mívají (modrá a bílá).

Ještě přidám přezdívku fanoušků Santanderu - los montaňeses (horalé), patrně podle hornatosti celé provincie Cantabria, protože samotné okolí Santanderu je dost placka...

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasím.dalsi z rady ctivych clanku ale s jednou pro me dost osklivou vadou...zapomnel jsi na straky z newcastlu a to se neodpousti

Reagovat
Devil

Presne tak !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak magpies(straky) se jim říká podle jejich barvy dresů - ale to snad každý ví. Potom se jim říká Geordies (obecně se odkazuje na osobu z Tyneside) a The Toon.

Reagovat
smazaný uživatel

Normálně bych poděkoval za příjemnej fejetonek, ale už mi to připadá monotónní. Vilém Hodr je prostě DOST DOBRÉÉÉJ!!! Sakra, nemohl by dole bejt smajlík se zvednutým palečkem?

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo zbytečné, stačí napsal "prostě Vilém Hodr" (případně "prostě Alegre") a je jasno.

Reagovat
-Kopy-

Prostě Alegre...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevznikla nahodou ta prezdivka z toho obdobi, kdy se Villareal pohyboval na hranici mezi prvni a druhou ligou? Tedy ze porad sestupoval (ponoroval) a pak postupoval (vynoroval) a podle toho mu zacly rikat ponorka (zluta samozrejme podle drezu)??? Myslim, ze to Bosak nekdy rikal v televizi....

Jinak hezky clanek...jako fanouskovi Sheffieldu Utd. my tam samozrejme chybi vystvetleni przdivky "blades", ale tak na vsechny se asi dostat nemohlo

Reagovat
smazaný uživatel

To zní logicky, ale Villarreal sestoupil jen jednou, pokud se nemýlím.

Reagovat
-Kopy-

Jj.

Reagovat
smazaný uživatel

JA to sam nevim, pouze si vzpominam, ze Bosak neco takoveho rekl, kdyz Villareal tahl ligou mistru....A skutecne sestoupil jen jednou? ta prezdivka nemusi byt z novodobe historie, treba to vzniklo uz driv...

Reagovat
-Kopy-

Hm, tak to jedině, že sestupoval mezi druhou a třetí ligou

Reagovat
smazaný uživatel

To je mozne, na druhou stranu me nenapada racionalni duvod, proc by to rikal, kdyby to nebyla pravda...A jsem si jisty ze se nepletu....

Reagovat
-Kopy-

Né, je to od těch Beatles.

Reagovat
smazaný uživatel

jj Villarealu se tak rika podle toho songu od beatles...peace

Reagovat
smazaný uživatel

Manchesteru se taky rika kokotos ne?

Reagovat
smazaný uživatel

a tobe se rika los blbeckos ne???...peace

Reagovat
smazaný uživatel

Ten závěr se k tvému příspěvku moc nehodí.

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý článek ještě bys mohl napsat o hráčích přezdívky.Myslím že říkali o Crouchovi tyčka na rajčata nebo něco takovýho,Figo žralok a určitě by mě zajímali další

Reagovat
smazaný uživatel

Crouch tuším robot (Robocrouch - podle toho jeho tanečku ), Figo od jisté doby Jidáš či Pesetero, žralok mi k němu nesedí.

Reagovat
alegre

Jiz jsem o tom psal kdysi dvno, ale ten clanem oprasim, opravim a upravim a uvidime co z toho vypadne...

Reagovat
smazaný uživatel

dotoho!!

Reagovat
smazaný uživatel

jj aspoň někdo tady fandí Hradci , ale je nás teda pomálu

Reagovat
smazaný uživatel

ani se nedivím,že je vás málo .....

Reagovat
smazaný uživatel

hodně lidi co chodilo na fotbal (myslim prvni ligu) se na to po sestupu vy*ralo, je toho hodně co chybí, každopádně první liga v Hradci bude do tří let toť můj názor...

Reagovat
Votrok

Votrok zdraví Votroky z Hradce Králové!

Reagovat
smazaný uživatel

Není pravda, že se na to lidi v HK vykašlali, ale hlavní důvod, nejen u mne, je ten, že už nikdo nechtěl sledovat ty funkcionářské čachry, které mimochodem vedli k málem zániku klubu, navíc se nechce nikomu soudnýmu chodit na fotbal s dalekohledem a přitom si jen nechat mazat med kolem huby, že už se schyluje k přestavbě na čistě fotbalový stadión, ...Je toho více, přitom je známo, že v HK a okolí je na fotbal, samozřejmě je předpoklad I.liga, velký divácký potenciál. Navíc jak zbabrali oslavy 100 let klubu, symbolicky málem zaniklého a přitom oslavujícího výzmamné jubileum, stačí se přitom podívat jak naprosto stejné oslavy (stejné výročí, stejně mizerná existenční situace klubu) zvládli v Bohemians 1905 !!! A tak dál a dál ... Servus fans FC H.K. ( ex SK H.K. ).Nezapomněl jsem !!!

Reagovat
alegre

Žil jsem v H.K. 16 let, do roku 1992 a musím potvrdit, ze fotbal v tomto městě nemá dobré divácké zázemí. Stadion je omylem socialistické výstavby, nikdy nesplňoval požadavky, byl tak vhodný na dojezdy Závodu míru, okresní a krajské Spartakiády a podobné "hurá" akce. Návštěvnost i tak byla slušná, ovšem musel se hrát dobrý fotbal proti atraktivním soupeřům. Samozřejmě, že pád do 2. ligy, neustálé sliby ze strany úřadů, podvody a podvůdky uvnitř klubu, nepřispívají k návratu diváků na tribuny. To že H.K. a široké okolí bylo fotbalu nakloněno je známo. Dostat se v den konání zápasu do vlaků které směřovaly do H.K. bylo téměř vyloučeno! Jen těch hráčů co vyrostlo v H.K., Náchodě, Týništi nad Orlicí...Snad se jednou fotbal v Hradci Králové vzpamatuje, město uvolni peníze, sponzoři také a SK H.K. (FC H.K.) se vrátí do GL..

Reagovat
smazaný uživatel

Přidám pár svých skromných postřehů...

"Los Ches", pochází ze slova "che", což se hodně používá v Argentině jako takové neosobní oslovení, něco jako "hele". Četla jsem, že ve Valencii se to taky hodně používá a proto jim tak říkají.

Fanouškům FC Sevilla se říká "palanganas" neboli umyvadla, i když je to trochu hanlivé (ale ne moc). Vychází to z doby, kdy v Seville fandily téměř bez vyjímky nižší vrstvy Betisu a vyšší Seville. No a bohatí mělo ve zvyku po pokřtění dítěte ho vložit do takového zdobeného "umyvadla", z toho ta přezdívka.

Reagovat
smazaný uživatel

Thumbs up!

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, je to tak, "che" je typické slovíčko ve Valencii...

Reagovat
smazaný uživatel

Já klub FC Barcelona neznám, správně by se měl nazývat CF Barcelona! Proč se Racing Santander nejmenuje Real Santander?! Vraťme se do těch let, kdy všude bylo čisto a zdrávo, Real dominoval ve Španělsku a kluby neměly nešpanělské názvy.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to půjde dost těžko, Ramóne, když si vezmeš, kdy bylo založené Athletic Bilbao... Ale koukni se pořádně na oficiální název Santanderu, který je Real Racing Club de Santander. CF Barcelona bude pošpanělštěný název (Club de Fútbol), zatímco oficiálně to bylo založeno jako Futbol Club Barcelona.

Reagovat
smazaný uživatel

Tobe to tak vadi? Vzdyt k vyznamove zamene nedochazi, tak je to snad jedno ne...? To je jako kdyz se bruce zas vztekal na celej Eurofotbal, aby se nepsalo Celtic Glasgow a Glasgow Rangers, ale Celtic FC a Rangers FC......Je to asi chyba, ale uz je to proste docela zabehle a zas tak strasne to neni....

Reagovat
smazaný uživatel

Právě proto by to chtělo návrat ctihodného Francisca Franca, který by se postral o patřičné změny, jako tomu bylo v roce 1941.

Reagovat
smazaný uživatel

Ban na tebe, honibrku

Reagovat
smazaný uživatel

mozna je to pitomost, ale pokud "che" znamena velici, tak proc by to nemohl byt odkaz na el cida, asi urcite nejslavnejsiho cloveka co mel neco spolecnyho s valencii (dokazte mi opak). cid je z arabskyho sidi a znamena pan nebo prave velitel. tak proc ne? :)

Reagovat
smazaný uživatel

Je to velmi dobře a zajímavě napsané.

Reagovat
Shevchenko

No z té Itálie jste toho mohli napsat více jako Diavoli (Milán, ďáblové), Bianconeri (Juve, Siena, Udinese, bílo-černí), Giallorossi (AS, žluto-červení), Biancocelesti (Lazio, bílo-nebesky modří), Rossazzurri (Catania, červeno-modří), Blucerchiati (Sampdoria, tohle přesně nevím, něco jako modro-kroužkový), Reggina (Amaranto, Rudí), Rossoblu (Janov, něco jako Catania), Rosanero (Palermo, růžovo-černí).

Reagovat
Shevchenko

Gialloblu (Parma, Žluto-modří)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je úplně zbytečné, to by pak ve španělské mohli psát Los Blanquiazules, Los Verdiblancos, Los Rojiblancos a podobně... To jsou jen barvy.

Reagovat
alegre

Ovšem jinak je Itálie nudná jako byl kdysi její fotbal pověstný onou neprostupnou zdí. Snad jen "Lupi", Vlci z AS Řím, "La Viola", Fialky z Fiorentiny. A pak jen "rossoneri" a "nerazzurri", tedy červeno-černí a černo-modří... Barvy, baarvy a zase jen ty barvy...Nic víc. Proto jen krátká zmínka...

Reagovat
smazaný uživatel

a zapomel Romankos-Chelsea

Reagovat
smazaný uživatel

slavie - věčně druzí.....

Reagovat
smazaný uživatel

letos to tak nevypada

Reagovat
smazaný uživatel

no to ne,ale nikdy nevíš co se může stát...podle mě to letos nevyhrají zas

Reagovat
smazaný uživatel

ja myslim ze jo bo Sparta nevypada moc dobre a Teplice a Banik na to JESTE nemaji aby vyhrali titul

Reagovat
smazaný uživatel

sparta vyhraje titul

Reagovat
Zajda

Cavatores...FK SIAD MOST Kadeti 1.A třída dorost....z Italského Cavatore-lamač

Reagovat
Zajda

Liverpool FC-nikdy se nevzdávající

Reagovat
smazaný uživatel

jn..aby si historie zapamatovala co dokazali v LM 2005

Reagovat
smazaný uživatel

Článek zajímavý se dobrou tématikou, ale vloudila se bohužel chyba. A to chyba jak hrom !!! Autor Vilém Hodr píše v odstavci "Itálie pokulhává" o tom, že cituji "Juventus je nejstarším klubem na Apeninském poloostrově ..." což vůbec není pravda !!! Nejstarším fotbalovým klubem na Apeninském poloostrově je, jak jest velice známo, C.F.C. GENOA, v překladu: Cricet and Football Club Genoa (Janov), rok založení 1893. To bych si vyprosil !!! Kdežto Juventus, "Stará dáma" z Turína má rok založení až 1897 !!! To je pro důežité upřesnění.

Reagovat
alegre

Sportovně uznávám omyl.Genoa Cricket&Football Club S.p.A. byl opravdu založen 7. září 1893, v roce 1898 vyhrál historicky první scudetto italského fotbalu. V Serii A odehrál 40 sezón, v Serii B 35 a v Serii C1 jednu. Stadion se jmenuje Stadio Luigi Ferraris, má kapacitu 38 879 míst, barvy klubu jsou modrá a červená. Juventus Football Club S.p.A. vznikl 1.listopadu 1897...

Reagovat
smazaný uživatel

tak, tak

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za opravu. Přeji vše dobré !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele