Jak dopadnou evropské ligy? (2)

24.04.2008, 14:47
Fejetony
Dnes se podíváme na další evropské ligové soutěže. V Portugalsku je o titulu rozhodnuto, právě tak v Rakousku a Řecku. Téměř jasno mají ve Španělsku. Ve Skotsku je binec, na Slovensku se bude hrát celý květen. Ve Švýcarsku se pere Basilej s Bernem. A v Česku?

Portugalsko - Primeira Liga

Co napsat o této soutěži? Snad nejvystižněji, za všechny komentáře, mluví následující údaj: FC Porto má náskok 20 bodů! To je pomalu jak za dob slavné Klapzubovy jedenáctky! Druhá je Vitória SC Guimarães, má náskok tří bodů před Sportingem CP a čtyř před Benficou. Tyto tři týmy hrají příští utkání doma. Guimarães může o náskok přijít, jejím soupeřem je totiž mistrovské Porto. Benfica hostí CF Os Belenenses a Sporting hraje s CS Marítimo. Je jasné, že poslední dvě kola hrají nejdříve všichni venku a pak zase doma.

Kdo s kým? Paços Ferreira - Sporting CP, CF Os Belenenses - Vitória SC Guimarães, Estrela Amadora - SL Benfica. SL Benfica - Vitória FC Setúbal, Vitória SC Guimarães - Estrela Amadora, Sporting CP - Boavista FC. Karty jsou rozdány...

Rakousko - T-Mobile Bundesliga

Také v pořadatelské zemi EURO 2008 je jasno. Rapid Vídeň porazil Altach 3:0 a kolo před koncem si zajistil již 32. titul v historii klubu. Druhé místo patří Red Bull Salzburg, který porazil vídeňskou Austrii 2:0. Před tímto zápasem byl mezi těmito soupeři rozdíl čtyř bodů a mohl tedy být po něm jednobodový. Ale to by Austria musela v Solnohradě vyhrát. Austria hostí v posledním kole sestupující Wacker Innsbruck a tak pravděpodobně získá bronz. Dvoubodový náskok před Sturmem Graz a LASK Linz bude stačit.

Řecko - A Ethniki Katigoria

V Řecku je dohráno. Olympiakos Pireus vyhrál o dva body před AEK Atény, třetí, o další dva body zpět, skončil jiný tým z hlavního města - Panathinaikos. Ale dohráno? Ne tak docela. V Řecku se totiž rozhodli trumfnout kolegy z Nizozemska a také si vymysleli playoff. Sice jen o Ligu mistrů, týmy na 2. až 5. místě dvakrát každý s každým, ale výpočet tabulky tohoto playoff opravdu stojí za to. Každý z týmů začíná s tolika body, kolik je jeho zisk ze základní části, snížený o zisk pátého týmu tabulky, vydělený třemi a zaokrouhlený nahoru... V číslech to znamená, že AEK začne playoff s osmi body, Panathinaikos se sedmi, Aris Soluň se dvěma a Panionios Atény bez bodu. Spravedlivé? Asi ano. Ale šílené je to určitě.

Skotsko - Premier League

Tak ve Skotsku je pěkný binec. Vede Celtic o dva body ale druhý tým, Rangers, má o tři zápasy méně! Tomu se tedy říká regulérnost! Tento víkend hrají "Old Firm" spolu. Bude to po tomto utkáni o pět bodů? Ale ani tento případný náskok Celtiku stačit nemusí a asi ani nebude. Opakuji: mají v tom Skotsku pěkný binec! Mistrem asi budou Rangers...

Slovensko - Corgoň liga

V zemi našeho bývalého souputníka se bude hrát ještě celý květen. Psát o vyhlídkách jednotlivých týmů je tedy předčasné. Ale ono je to stejně o tom samém. Mistrem bude buď Artmedia Petržalka nebo MŠK Žilina. Bratislavský tým má zatím čtyřbodový náskok. Žilina musí vše vyhrávat a věřit, že Petržalka něco prohraje. Tedy dvakrát... Oba týmy spolu hrály včera, ale i v semifinálové odvetě Slovenského poháru měla navrch Artmedia. Vyhrála 1:0 a protože stejně uspěla i v prvním zápase v Žilině, postoupila do finále, kde si to rozdá s Trnavou. Tento výsledek, jak je všeobecně známo, se do tabulky nepočítá, a tak má Žilina ještě nějakou tu šanci...

Španělsko - Primera División

O lize v této zemi jsme psali nedávno (11.4.) v článku "Inzerát: Hledá se zájemce o titul”. Nemá tedy cenu se znovu příliš rozepisovat o situaci, která se nezměnila. Naopak, jak se zdá, v boji o titul se zjednodušila mnohem víc, než se dalo očekávat. Titul získá Real Madrid, o tom snad dnes nepochybují ani ti nejskalnější culés. Hraje se ještě 5 kol, ale náskok 10 a 11 bodů před Villarrealem a Barcelonou je víc než rozhodující. Pro pořádek se podívejme na posledních 5 soupeřů těchto týmů:

Real Madrid: doma Bilbao, Barcelona, Levante. Venku Osasuna, Zaragoza.
Barcelona hostí Valencii, Mallorcu. Venku ji čeká Deportivo, Real Madrid, Murcia.
Villarreal: doma Getafe, Espanyol, venku Betis, Huelva, Deportivo.

Švýcarsko - Super League

V druhé pořadatelské zemi EURO 2008 je stále o co hrát. Ale podobně jako v mnoha dalších zemích o titul bojuje jen dvojice FC Basilej a Young Boys Bern. "Mladí chlapci" z Bernu ztrácejí na basilejské 2 body, ale mají o zápas méně. Ten sehrají doma právě dnes a soupeřem jim bude FC Luzern. Dá se předpokládat, že do víkendového kola půjdou z první pozice.

V sobotu hraje Basilej v Aarau a tak v neděli bude Bern před utkáním v Sionu vědět, jak se věci mají. Pak již přijde máj, lásky čas, a Young Boys Bern čekají dva domácí zápasy za sebou. Proti Neuchatel Xamax a Grasshoppers Curych. V posledním kole si udělá výlet do... A tady se dá uplatnit ono známé "nejlepší nakonec!", do Basileje! Jejich soupeř hraje jednou doma, s Neuchatel Xamax, a jednou venku, s FC Curych.

A tak 10. května se v Basileji bude pravděpodobně rozhodovat o titulu mistra Švýcarska. O 28 dnů později, 7. června, zde začne zápasem Švýcarsko - Česká republika EURO 2008!

Česko - Gambrinus liga

Po utkání v Teplicích snad ani o nic nejde, co říkáte? Ale i tak se vrhneme po hlavě do až podezřele klidných vod naší ligy. Taky se vám zdá, že letos se nám "kapříci” nějak neurodili? Sparta má náskok tři body, sice horší bilanci ze vzájemných utkání, ale při současné "superformě superposílené a superkoučované” Slavie, by se musel stát zázrak aby titul nezískala.

S kým bude hrát Sparta? Tak nejprve ji ve vršovickém ďolíčku čeká malé pražské derby s Bohemians. Snadné? Pozor, hřiště je tam malé, kontakt s diváky bezprostřední. Klokani bojují o záchranu, v posledních kolech se jim výsledkově a střelecky daří, získali sebevědomí. V dubnu ještě neprohráli, 7 bodů si připsali na konto, skóre 8:4. Na Letnou zavítá v dalším kole Brno, pronásledované smůlou a celou řadou zranění, ale vždy nebezpečné, kousavé. Stejně jako Sparta je stále ve hře o Pohár ČMFS. Ale právě tak by rádo do Poháru UEFA ze 3. místa v lize.

Zatímco Sparta bude cítit v nohách zátěž 4 utkání během 12 dnů, Banik Ostrava přijede do Prahy téměř odpočatý. Sparta hraje 2 zápasy za sebou doma. Ale bude to opravdu to pravé domácí prostředí? Vždyť fanoušci Brna a Ostravy patří k těm nejpočetnějším a nejbouřlivějším. Souboje nás tedy čekají na hřišti právě tak, jako v hledišti!

V posledním kole jede obhájce titulu a současný vedoucí tým ligy do Liberce. Spartu tedy čekají 3 lahůdkové a těžké zápasy. V nich se nejlépe ukáže jak silný kádr hráčů má.

S kým bude hrát Slavia? Nejdříve si bude na Strahově vyřizovat nevyřízené účty s Viktorkou. Ta má sice náskok 5 bodů na místo znamenající sestup, ale dalším bodovým ziskem zcela jistě nepohrdne. Nic snadného Slavii nečeká.

Výlety na Hanou patří do kategorie příjemného cestování. Mírně zvlněná rovina, tak se to říká, ne? Ale proč právě do Olomouce, říkají si slávisté!? Sigma doma v dosavadním průběhu ligy prohrála jen jednou, počet výher a nerozhodných výsledků je vyrovnaný, 6:6. Je sice pravdou, ze horší střelce mají jen v Jablonci, ale i tak se dá očekávat, že olomoucké tvarůžky sešívaným zrovna moc vonět nebudou.

Sparta hraje dva zápasy za sebou doma, Slavia zase venku. A je to pro ni jak z bláta do louže. Po Olomouci jede do Mladé Boleslavi. Nenechte si namluvit, že "embéčkám" o nic nepůjde, že jsou tam nějaká hostování a uvolňování hráčů, a tedy jisté přátelské vztahy. Nic takového platit nebude. Další těžký zápas. A je tu ještě jedna zajímavá skutečnost. Pár hodin před tímto soubojem bude Slavia slavnostně otevírat nový stadión. Jaká asi bude "kocovina" z těchto oslav?

Z pohledu na odehrané zápasy se dá usoudit, že pro Slavii žádný zápas neni z kategorie snadných. Ale snad ten poslední tohoto ročníku Gambrinus ligy, proti Jablonci, bude vyjimkou potvrzující pravidlo. Definitivní loučení se Strahovem, dovolená na obzoru, Jablonci o nic nepůjde... Aha, a půjde o něco Slavii?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (49)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Superkoučované Slavie ?? Co může Jarolím dělat s tím, že jeho borci nedaj penalty a nechaj se stupidně vylučovat ? No a s tima kapříkama, že nepřipluli bych si nebyl tak jistej. Alegre ty si asi sparťánek viď ?

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu, alegre je hrdej parťaň

Reagovat
smazaný uživatel

...s

Reagovat
fantomas

Reagovat
M11

Reagovat
alegre

mmmisacek: urážej a nadávej mi jak se ti líbí, ale na kolenou tě prosím: sparťánek, sparťan a pod. nééé!!!

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Neurážim a nenadávam..jen je z toho články cítit kam si nakloněnej to je celý

Reagovat
alegre

Klid, já to beru s humorem. Fandím Slavii od roku 1959 a ta kjsem trochu "postiženej"!

Reagovat
smazaný uživatel

Slávie to musí napravit,prostě musí !

Reagovat
smazaný uživatel

Ohledně tech kaprů,myslim si,že jich bylo hodně

Reagovat
smazaný uživatel

pekny antislavisticky clanek...

Reagovat
fantomas

a to to psal Slávista, respekt!

Reagovat
alegre

Já bych snad ani neřekl antislavistický jako realistický...

Reagovat
fantomas

jj, bohužel

Reagovat
PJ

Neviděl bych to tak černě. Na Bohemce může Sparta dopadnout jakkoli, Baník bude nebezpečnej, v Liberci to taky nebude med. Oba týmy čekaji těžký zápasy, ani jeden neni v žádný oslnivý formě, to se může ještě několikrát otočit...

Reagovat
alegre

a Brno taky neni medové!

Reagovat
PJ

To neni, ale beru to asi jako nejsnazší zápas Sparty do konce sezóny. Na Bohemce to bude myslim těžší.

Reagovat
fantomas

Já bych řek, že nejlehčí bude Liberec, tomu už absolutně o nic nejde

Reagovat
PJ

To je na jednu stranu pravda, na druhou ale proti Spartě se chce každej pořád vytáhnout, takže mu určitě půjde o víc, než kdyby hrál to poslední kolo s někym "průměrnym".

Reagovat
fantomas

no proti nám se jim zrovna moc nechtelo a řekl bych, že domácí prostředí jim to nijak neusnadní

Reagovat
fantomas

no tak je to pravda, já furt v titul věřím, ale vidim to tak na 40 % pro Slavii a 60 pro Spartu

Reagovat
smazaný uživatel

přesně, v Liberci propuknou sparťanské oslavy už se těšim

Reagovat
alegre

Sparta 4x vyhraje 1:0, Slavia porazí Viktorku o gól z penalty, pak bude remizovat v Olomouci a v MB a v posledním kole dá Jablonci 5:0...

Reagovat
smazaný uživatel

na slávistu dobrej scénař hlavně že bude titul opět na Letný

Reagovat
smazaný uživatel

a nemyslel si třeba taky nato že přídete o druhou pozici?

Reagovat
alegre

Ne, s tolika body ne...

Reagovat
Tomik111

real joooooooooo izzy já tě znam

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers to maju na 90% iste ...hlavne v nedelu neprehrat,a titul je v modrej casti Glasgowa na 100%

Reagovat
smazaný uživatel

Průměr branek na zápas:

07/08: La Liga 2.66, Premier League 2.6, Serie A 2.51

06/07: Serie A 2.56, La Liga 2.48, Premier League 2.45

05/06: Serie A 2.61, Premier League 2.48, La Liga 2.46

Průměr za posl. 3 sezony: Serie A 2.56, La Liga 2.53, Premier League 2.51

Reagovat
alegre

Zajímavé... Ale rozdíly nejsou tak velké.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že bAranek zrovna říkal, že na net moc nechodí, ale možná ho upozorní syn.

Reagovat
Marv

Doufam ze titul se bude slavit uz s Banikem

Reagovat
božský John

doufam ze alegre myslel ze nam(Jablonci) uz o nic nepujde v tom slova smyslu ze uz budem zachraneny:D

Reagovat
alegre

Ano, tak tak...

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkná fotka

Reagovat
smazaný uživatel

škoda ty Slavie, Spartě ten titul nepřeju, ale rozhodně si ho zaslouží víc než Slavie

Reagovat
smazaný uživatel

Autor je Sparťan, to je jasný

Reagovat
rufus

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

neznalost neomlouvá...

Reagovat
alegre

Autor je sešívanej dokonce i na p*deli!

Reagovat
smazaný uživatel

Ja se bavim ... Sparta pry nic moc . Moment, spocitam to. Poslednich 7 zapasu 6-1-0 skore 12:2 Jsou spatny, no

Reagovat
alegre

Ale ona opravdu nehraje nijak slavný fotbal. Je to takový jednooký král mezi slepci.

Reagovat
smazaný uživatel

To play off ve fotbale je pekna komedie!Pekne me to sere!At si to tak hraji v USA a netahaji takove capiny sem.Jinak ve Svycarsku to musi vykopat Young Boys Bern.Pamatuju,ze onehda v mych sazkarskych zacatcich jeste kopali druhou ligu.Jinak s tim Jarolimem ma Alegre svatou pravdu.Dyliňák to je!

Reagovat
smazaný uživatel

Me bral zlucnik, kdyz jsem videl jeho jmeno mezi kandidatama na reprezentacniho trenera

Reagovat
smazaný uživatel

Kurňa Bern prohrava v 65min. 0:1.Od 51.min hraji proti 10.Nejaka nahoda,kdyz ve 48.min dostali gola?

Reagovat
smazaný uživatel

SMRT SPARTE, to neni mozny ta slavia, vsichni ji verili a oni to takhle zabijou, nedat ve trech zapasech asi 10 penalt je fakt mistrovskej vykon. doufam ze dnes bohemka predvede neco na spartu aby to nebylo o sest

Reagovat
smazaný uživatel

omg, páni tak toto hádam nie...na slovensku ani zďaleka nehrá o titul artmedia petržalka (tá je momentálne 8. alebo tak nejako) ale slovan, čo je kurevský rozdiel...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele