Itálie postoupila s odřenýma ušima

13.06.2002, 16:26
Aktuality
Reprezentace Itálie byla jen malý krůček od národní tragédie. Stačilo jen, aby Chorvatsko porazilo Ekvádor a Italové si jako třetí favorit v pořadí mohla balit kufry domů.

"Squadra Azzura" potřebovala k jistotě postupu porazit Mexiko. Také podle toho hrála, hned od začátku do Mexické obrany bušila ze všech stran, gólu se ale nedočkala. Mexičané hráli výborně, předváděli nádherné kombinace a zaslouženě se ve 34. minutě dostali do vedení, když Blancův centr za Buffonova záda usměrnil Jared Borgetti. Italové se i nadále hnali dopředu, dvakrát se jim podařilo rozvlnit mexickou síť, oba góly ale rozhodčí kvůli ofsajdu neuznal. V 78. minutě přišel na hřiště Alessndro Del Piero a v 85. minutě, kdy vyrovnal na konečných 1:1, byl pro Itálii spasitelem. Ovšem vzhledem k výsledku zápasu mezi Chorvatskem a Ekvádorem by Itálii k postupu stačila i prohra 0:1.

Chorvaté potřebovali Ekvádor porazit o dva góly, pokud chtěli mít jistotu postupu. I Ekvádor měl šanci, musel by ale vyhrát o tři góly a doufat ve výhru Mexika nad Itálií. Ani jeden z těchto týmů ale ze své snahy nic nevytěžil, konečné vítězství Ekvádoru 1:0 gólem Mendeze znamená stop jak pro Ekvádor, tak i pro Chorvatsko.

Velmi příjemným překvapením byly určitě výkony Mexika a zasloužený postup z prvního místa ve skupině. Mexičané jsou na závěrečném turnaji MS už podvanácté a jejich největšími úspěchy jsou dvě účasti ve čtvrtfinále při dvou domácích šampionátech v letech 1970 a 1986. V osmifinále letošního MS na Mexičany čeká druhý tým ze skupiny D, kterým bude někdo z trojice Korea, USA nebo Portugalsko.

Itálie je po Brazílii druhou nejúspěšnější zemí fotbalové historie. Chyběla jen na prvním mistrovství v Uruguayi, při druhém a třetím (v letech 1934 a 1938) se dvakrát stala mistrem světa. Svůj třetí a zatím poslední zitul světových šampiónů Italové vybojovali v roce 1982 ve Španělsku. Prvním soupeřem Italů ve vyřazovacích bojích bude vítěz skupiny D.

Pro Chorvatsko je vyřazení v základní skupině obrovským zklamáním. Při své první účasti na MS před čtyřmi lety ve Francii totiž Chorvaté příjemně překvapili třetím místem. Ekvádor se na závěrečný turnaj probojoval poprvé a předvedl to, na co v současné době má. Postup nidko nečekal a přesto od něj Ekvádorci nezůstali daleko.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele