ITÁLIE ČELÍ SKANDÁLU

12.05.2006, 19:40
Aktuality
Před dvěma lety si celá Evropa ukazovala na Českou republiku jako na centrum fotbalové korupce, letos se pozornost obrací na jih. Velké vyšetřování, v jehož středu je slavný Juventus, ale i další renomované kluby, se rozjíždí v Itálii...

Nejen fanoušci konkurenčních týmů, ale i neutrální pozorovatelé italského fotbalu často poukazují na podivné rozhodování v utkáních Juventusu. Právě začínající vyšetřování nabízí vysvětlení - podle odposlechů telefonických hovorů měl Luciano Moggi, generální ředitel turínského klubu, se svazovými funkcionáři domlouvat nasazování sudích právě na zápasy Staré dámy.

Rodící se skandál už má své první "dobrovolné" oběti - začátkem týdne rezignoval prezident italského svazu Franco Carraro a včera se k němu přidal viceprezident Innocenzo Mazzini. Údajně proto, aby měl svaz více možností při vyšetřování, ne náhodou jsou však oba dva na seznamech funkcionářů, kteří mají být do aféry zapleteni. Včera navíc odstoupilo i celé vedení Juventusu, včetně Luciana Moggiho.

Vyšetřování se netýká pouze Juventusu. Otázkám budou čelit také představitelé AC Milán, Lazia Řím a Fiorentiny. Posledně jmenovaný klub podle informací římského deníku Il Romanista dlouho nechtěl mít s Moggiho praktikami nic společného a často měl být spíše obětí, potíže se záchranou v minulé sezóně však prý přiměly vedení Fionretiny také se aktivně zapojit do ovlivňování zápasů. Mimo pochopitelně nestojí ani rozhodčí, mezi podezřelými je i známý Massimo De Sanctis, který by měl pískat na blížícím se mistrovství světa.

Aby toho nebylo málo, do centra pozornosti se dostali i čtyři hráči Juventusu - Gianluigi Buffon, Enzo Maresca (dnes působí v Seville), Antonio Chimenti (Cagliari) a Iuliano (Sampdoria). Ti údajně měli vsadit neobvykle vysoké sumy na prohru svého týmu v osmifinále italského poháru s Atalantou Bergamo v minulé sezóně. I zde mají jako důkazy sloužit odposlechy telefonů.

Celá aféra je teprve na svém začátku a přestože šéfové italského fotbalu doufají, že se vše uzavře před mistrovstvím světa, nezdá se to být moc pravděpodobné. Zvlášť, když se na seznamu vyšetřovatelů během pár dní objevilo více než 40 jmen klubových funkcionářů, svazových funkcionářů, rozhodčích, novinářů a dokonce i policistů...


Autor: Petr Starý

Komentáře (64)

Přidat komentář
smazaný uživatel

snad usvedcia juve,ocistia ACM a titul bude nas

Reagovat
ronaldinho_10

To by museli hodně přehlížet! Myslím, že AC je stejný jak Juventus. Pamatuju, jak jednou hrálo AC doma a vyhrálo tuším 2:1! Gólem v 97.minutě z ofsajdu Rozhodčí chtěl nastavovat 5 minut, ale musel to ještšě o 2 protáhnout a pak to asisitent ošetřil...

Ten zápas jsem měl zrovna vsazený, takže jsem jim mohl děkovat. Ale nevypadalo to moc na fair-play.

Reagovat
smazaný uživatel

to samy juve s interem jak rozhodci piskal samy neprimy kopy pro inter a kdyz to tak dal adriano tak gol neplatil a kdyz to pak dal del piero tak to platilo.....

Reagovat
HOST*

problem je v tom ze to vypada na lazio, as, ac a fiorentinu a juve....a je to jen povrch ledovce takze na titul takle ziskany zapomen ty milansky vemeno

Reagovat
smazaný uživatel

je to všude stejné,Ivánci jsou zkrátka všude!!!!!!!

Reagovat
Shevchenko

Scudetto získá AC Milán?

Je to stále jasnější a jasnější. Úspěšná éra Juventusu právě skončila. Boj o titul sice momentálně vypadá lépe pro bianconeri, ale vzhledem k současnému vyšetřování jeho podvodů se AC Milán nemusí bát. Byl to právě on, kdo byl v roce 1980 za podobné skandální prohřešky poslán do Serie B. V Itálii se při tvrdém potrestání nezastaví ani před slavnými jmény. A navíc čin jedné osoby, je chápan jako čin celého klubu.

Každým dnem se dostávají na povrch další a další nekalé praktiky. Momentálně je vyšetřováno hned devět týmů - Juventus, Lazio, Fiorentina, Udinese, Siena, Messina, Arezzo, Crotone a Avellino. Z toho jsou tři, nebylo zveřejněno které, vyšetřovány i policií a hrozí jim i jiný než sportovní trest. S největší pravděpodobností je mezi nimi i Juventus. Chod mezi všemi těmito kluby zajišťoval sportovní ředitel tohoto klubu Moggi. Ovlivňoval výsledky a zároveň i přestupy hráčů.

Důležitým mužem k ovlivňování zápasů byl rozhodčí Massimo De Santis, který plnil jakousi roli koordinátora. Měl styky prakticky s každým, včetně obviněné hráčské agentury GEA, která je zapletena do nelegálních sázek. Policie má již příští týden předat podklady fotbalové federaci. Ta chce jednat co nejrychleji, aby se vše stihlo před začátkem nové sezony.

Kvůli skandálu s nasazováním rozhodčích na zápasy italské ligy již odstoupil druhý funkcionář. Po prezidentovi Italské fotbalové federace Frankovi Carrarovi rezignoval i viceprezident Innocenzo Mazzini.

Ve všech novinách se v souvislosti s Juventusem nahlas hovoří o sestupu. Administrativně by měl být dán na poslední 20.místo. AC by získal titul, Inter 2.místo a jistý start v Lize mistrů, regulérní sestup do Serie B by čekal pouze na tři týmy.

zdroj:http://www.fcintermilano.com

Co povíte ??

Reagovat
smazaný uživatel

Že by to bylo jen dobře!

Reagovat
Jajinek

A co rikas na tohle.....stejny zdroj.....

12/05/06 - Jako tradičně vám přináším exkluzivní novinky ze světa Italského fotbalu. Jak jsem minule psal o tom, že scudetto získá AC Milán, tak jsem moc předbíhal. Nezíská ho ani Juve, ani AC, ale... Správně, Inter! Tedy pokud se všem prokáže vina a pokud se bude vůbec někomu udělovat. Rossoneri jsou také mezi vyšetřovanými kluby! Interu se všchni smějí, že nikdy nic nevyhrává. Čím to asi je? Co je lepší hrát čestně nebo si výhry kupovat? Jaké tresty by měli dostat viníci?

Podle nejnovějších zpráv je podle policie celkem 41 podezřelých osob. Všichni jsou zapleteni do aféry s ovlivňováním výsledků. Jsou mezi nimi novináři, dnes již bývalý prezident federace Carraro a jeho viceprezident Mazzini, prezidenti klubů Lotito (Lazio), Della Valle (Fiorentina), Giraudo (Juventus), sportovní ředitel Juventusu Moggi, rozhodčí De Santis a další.

Vyšetřováno je 19 zápasů Serie A 2004/2005 a jeden zápas Serie B. Mezi nejvíce "zaprodané" kluby patří Juventus, Lazio, Fiorentina a AC Milán. Pokud se bude postupovat tak jako doteď tj. tvrdě, liga se pročistí hned o čtyři ze šesti nejslavnějších klubů Itálie. Jeden příklad za všechny. Loni FC Janov podplácel v jediném utkání a za to šel místo do Serie A rovnou do Serie C. Pokud se zmiňovaným klubům prokáže aspoň jedno ovlivnění výsledku, čeká na ně druhá liga. V tabulce budou přemístěny na poslední místa. Prvním čistým klubem je Inter a na něj by případně připadlo scudetto.

Policie dnes prohledávala sídlo fotbalové federace. Má namířeno i k jejímu bývalému předsedovi. Systém ovlivňování výsledků byl tak propracovaný, že největší hvězdy soupeře byly na povel Juventusu sledováni rozhodčími už několik zápasů před vzájemným duelem. Sudí měli za úkol dát těmto hráčům tolik žlutých karet, aby v utkání proti Juve nemohli hrát. Hlavní podezřelý Moggi měl domluvené všechno. I v televizi ho vždycky všichni obdivovali a nikdo mu neřekl křivé slovo. Mafie tak vládla i ve státní televizi RAI. Zatím je vyšetřován pouze jeden její pracovník.

pokračování...

Podle zprávy na serveru Scudetto se navíc do aféry zapojili přímo někteří hráči Juventusu a Parmy. Více zde scudetto.bloguje.cz. O Moggim a jeho telefonátech si můžete přečíst zajímavé informace na stejném serveru zde.

Z odposlechů také vyšlo najevo, že hráčská agentura GEA radila kouči reprezentace Lippimu, které hráče má zvát, aby se zvýšila jejich cena na trhu.

Včera odstoupilo bez udání důvodu kompletní vedení Juventusu. Skončila tak "úspěšná" éra Giraudo, Moggi a Begetta. Celkem odstoupilo minimálně 12 lidí. Navíc bývalý italský fotbalový reprezentant Michele Padovano byl zatčen kvůli podezření z obchodu s drogami. Bývalý útočník Juventusu Turín prý hrál významnou úlohu v mezinárodní organizaci zabývající se distribucí drog.

Seznam vyšetřovaných:

Rozhodčí a jejich nadřízení: Paolo Bergamo, Pier Luigi Pairetto, Tullio Lanese, Massimo De Santis, Gennaro Mazzei, Pasquale Rodomonti, Duccio Baglioni, Paolo Bertini, Enrico Ceniccola, Gabriele Contini, Paolo Dondarini, Silvio Geminiani, Alessandro Griselli, Marco Gabriele, Giuseppe Foschetti, Marco Ivaldi, Domenico Messina, Narciso Pisacreta, Claudio Puglisi, Gianluca Rocchi, Salvatore Racalbuto, Paolo Tagliavento, Stefano Titomanlio a Carmine Alvino

Prezidenti klubů: Figc Franco Carraro, Innocenzo Mazzini, Francesco Ghirelli, Maria Grazia Fazi.

Hráčská agentura GEA Alessandra Moggiho

Novinář: Ignazio Scardina (TV Rai)

Mimo fotbal: Francesco Attardi, Giuseppe Lasco, Fabio Basili a Pier Luigi Vitelli.

Jako tohle se mi zda opravdu prehnany.....preradit 2 nejvetsi tymy v Italii do druhe ligy si nikdo nedovoli......

Reagovat
HOST*ital

Je to stejné jako u nás,ale s tím rozdílem,že je tam zapleten nejslavnější klub.Takže to podle mě odserou všichni.Nezdá se mi,že by byl Moggi italský obětní Ivánek a všichni ostatní z toho vyšli bez poskvrny,i když se ví,že to dělají víceméně všichni.Nejvíc by mě nasralo,kdyby to schytal Juventus a AC a titul získala itaská Slávie.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to teda mazec no. Jestli k tomu orapvdu dojde, asi si dokážete představit, jak moc by to mohlo změnit síly v Evropě. Nejvíce by to mholo pomoci možná Realu Madrid a Arsenalu, tedy týmům, co chtějí posilovat nejvíce. Pokud by AC i Juve byli přeřazeni níže, většina hráčů by odešla.

Co se týče Barcy, tak by zase byl blíže příchod Chivua.

Teda já pevně doufám, že to všetakhle dopadne, italský fotbal se pročistí a bdue asoň VELMI zajímavé léto.

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle se italský fotbal pročistí stejně jako ten český.Pár obětních beránků a je klid.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím o tom, že by třeba Saprta, Libgerec a Salvia byli přeřazeni do druhé ligy, abys to mohl srovnávat...

Reagovat
smazaný uživatel

ehm..."Sparta, Liberec a Slavia"

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu,je to trošku jiný kalibr.

Reagovat
PJ

Měl bys přestat chlastat

Reagovat
smazaný uživatel

Zarážející je, že v žádném jiném slovu chybu nemám, akorát v názvech těch klubů a to pro jistotu u všech třech.

Reagovat
HOST*empty

dokud se vedeni realu neuchopi nekdo schopny tak myslim ze posily pro leto nebudou nijak oslnive a vse "vyzerou" ostatni kluby...

Reagovat
smazaný uživatel

tjn, Tam jde ale taky o to, že většian týmů má svůj kdár vybudovaný a nějaký velký hon an ty hráče až tak nebdue (i když samzožřejmě zájem bdue), prim v tomto boji by hráli pdoel mě týmy, co kídr přestavují, mají generační výměnu a tak podobně. A jendím z takových je právě Real. Ono i kdyby všechny hráče vyžraly jiné týmy, tak zase budou k mání hráči, kteří budou těmito nově příchozími nahrazeni...

Reagovat
HOST*empty

otazka je v jake kvalite tito hraci budou...bohuzel ale pristi rok bude real rad za pohar UEFA

Reagovat
smazaný uživatel

Velký prd, jsme zatím aspoň najisto v předkole LM

Reagovat
smazaný uživatel

Přijde mi to směšné.Na konci loňské sezóny bylo domluvených snad 70% zápasů a nikomu to nevadilo.Letos už nebylo tolik mužstev,které by hráli o záchranu a tak toho nebylo tolik,ale např. minulé kolo Inter-Siena?Ať mi nkdo netvrdí,že to nebylo domluvené.A takových zápasů je v každé sezóně mraky.Je to zase o tom,že se odposlouchávají jenom určité osoby a na ostatní se kašle.Akorát by mě zajímalo,kdo má zájem na tom,aby tak skončily právě tyto kluby.Ten výběr mi hlava nebere.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale nemyslíš, že oni toho ví poněkud více než ty? Pochybuju, že kdyby jsi měl pravdu, tak by vyšetčřovali tolik klubů a Interu to "jen tak" odpustili...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejde o Inter,ale o všechny.Viděl jsi v nějaké jiné soutěži kurzy 1,3 na plichtu?Loni na konci to byly tak tři,čtyři zápasy v každém kole.Takže,ať mi nikdo netvrdí,že jeden klub je čistý.VŠICHNI jsou stejní,stejně jako u nás.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to je zas něco jiného. Tohle jim prostě nedokážeš, je to sice všem dávno jasné, ale domluvený výsledek mezi dvěma týmy se hrozně těžko dokazuje, to prakticky nejde...

Reagovat
smazaný uživatel

Museli se domluvit stejně jako Moggi s těmi ostatními.Neříkej mi,že se sešli v kabině půl hodiny před zápasem.Až někdo dokáže,že ho odposlouchávali a nic na něj nemají,teprve uvěřím,že je čistý.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je těžký no. Já si vážně myslím, že tady v těchto případech není prosět ptořeba žádná velká domluva. No a taky, to máš pravdu, to jsou moc malí ryby a jít po velkých je lepší...

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně jako u nás.Odposlouchávali se funkcionáři Synotu a Ivánek.Liberec a spol. měli smůlu,že se domlovaly se stejnými rozhodčími jako odposlouchávaní.Kdyby se odposlouchávali všichni,zjistilo by se,že čistý není nikdo.V Itálii to bude stejné,akorát Ivánek bude Moggi a Zejda De Sanctis.

Reagovat
smazaný uživatel

é

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
HOST*sansiro

De Sanctis si nezapíská MS !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Já už to vidím na jasnou věc, že minimálně Juve půjde dolů, otázkou už je jen kam, s kým a kolik titulů se odebere...

Reagovat
HOST*sansiro

Já jsem zase přesvědčen o tom, že to půjde pod koberec. O to se v Itálii postarají. Jsou v tom obrovské peníze, dolů nepůjdou.

Reagovat
smazaný uživatel

Už to podle mě nechali zajít až příliš daleko, aby to šlo pod koberec. Jsou volně na internetu záznamy odposlechů, skoro nikdo nemluví o ničem jiném, dokocne i fanoušci Juve někteří chtějí potrestání...osobně si nedovedu představit, že by to teĎ šlo zamést...Přecejenom italská liga je mnohem více na očích než česká.

Reagovat
HOST*sansiro

Já o tom vím. Už týden se v Itálii o ničem jiném nepíše. Dosáhlo to skutečně velkých rozměrů. Jenže těch týmů je až moc. Vidím to max. na nějaké odpočty bodů na začátku sezóny.

Reagovat
PJ

Byla by to prdel, kdyby půlku Serie A přeřadili třeba do třetí ligy

Reagovat
HOST*

To se právě stát nemůže

Reagovat
smazaný uživatel

V tomto případě to bude hrůza.Nedovedu si fotbal bez Juventusu vůbec představit.Snad tam bude tolik mužstev,aby je všechny vyhodit nemohli.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zas je jasné, že do roka (popřípad do dvou - serie c) by byl zpátky...

Reagovat
smazaný uživatel

I rok je hodně.

Reagovat
Mr.Jindros

Hlavně by Juve nebylo tolik na očích a sledovat bys ho mohl jenom podle výsledků. Což ovšem neznaméná že bych mu přestal fandit.

Reagovat
HOST*

Sparta - Plzeň 0:2

na naši ligu asi nic nemá

Reagovat
PJ

Viktorka jedeeeeem

Reagovat
smazaný uživatel

Mám obavy,že ji sešívky odstřelí.

Reagovat
HOST*

Juventus hadra

Reagovat
Mr.Jindros

Nemá smysl debatovat, víme o tom hovno... počkáme si na výsledky. A kam se hrabem na Viktorku Plzeň.

Reagovat
smazaný uživatel

Tipuju,že Boleslav udrží,Sparta samozřejmě prohraje a Jihlava vyhraje gólem z nastaveného času.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a šašci budou zase brečet!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak odposlechy jsou volně na netu, takže "hovno" o tom nevíme...

Reagovat
Mr.Jindros

O tom jak to dopadne můžeš jenom hádat, nevíš kdo tahá za jaký nitky. Jinak tě prosím, abys na mé příspěvky nereagoval a já se budu chovat stejně.

Reagovat
smazaný uživatel

Však od otho to tady je, nebo snad je diskuze od toho ,aby se bavilo jen o jasných věcech? To asi těžko...

Ať už to doapdne jakkoli, Juve má

Reagovat
smazaný uživatel

OPĚT posranou pověst...

Jinak samozřejmě budu reagovat jak uznám za vhodné, je mi líto.

Reagovat
smazaný uživatel

Doktore,kde seženu ty odposlechy?

Reagovat
smazaný uživatel

tady jsme někde dával odkaz, na této diskuzi...

http://www.goal.com/en/articolo.aspx?ContenutoId=50679

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem s toho hodně zklamaný... jsem dlouholétý fanda Juventusu a tohle je na mě moc. Jsem naštvaný ne proto že bysme spadly ale s toho jak to v italii chodí... že prachy prostě zničí všechno. Přečetl jsem si ty odposlechy a nemužu tomu uvěřit. Moggiho jsem měl vždycky za genia a jaké je štěstí že ho máme... a takhle to dopadlo. Narostlo to hrozně moc ted už to nikdo nezastavý.... a pokud si federace nedovolí poslat dolů tak velké týmy příjde Serie A o spoustu fandu po celém světě...

Reagovat
smazaný uživatel

UUUF,ten Liberec hrál jako by mu Boleslav odmítla zaplatit.Nebo,že by Leška něco přihodil .Každopádně jsem rád,že to zkončilo tak,jak to zkončilo.

Reagovat
HOST*

Mě to spíš připadalo jako komedie. Někteří ti beci Liberce nechávali procházet ty balóny až moc nápadně a ten komentátor ještě přihodil, že brání dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Ani bych se moc nedivil,kdybychom zítra rupli v té Reggině.

Reagovat
Shevchenko

Juve tak 9, AC, Viola, Lazio atd. tak 3

Reagovat
PJ

Myslíš? Před dvaceti lety AC kvůli jednomu zápasu vyřadili do druhý ligy. A loni FC Janov kvůli jednomu zápasu místo postupu do Serie A sestup do třetí ligy... Já bych řek že jestli se něco doopravdy dokáže, tak to bude velká mela...

Reagovat
Marv

FIORENTINA V TOM JE NAPROSTO NEVINE!!!!!!!!!!

FIORENTEINA FIORENTINA FIORENTINA FIORENTEINA FIORENTINA FIORENTINA FIORENTEINA FIORENTINA FIORENTINA FIORENTEINA FIORENTINA FIORENTINA FIORENTEINA FIORENTINA FIORENTINA FIORENTEINA FIORENTINA FIORENTINA FIORENTEINA FIORENTINA FIORENTINA FIORENTEINA FIORENTINA FIORENTINA FIORENTEINA FIORENTINA FIORENTINA FIORENTEINA FIORENTINA FIORENTINA

Reagovat
HOST*OUC

TAK TO BYCH NEŘEK!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*fgdgdfgg

Reagovat
HOST*

Fiorentina ,prosim vás ty sou špatný

Reagovat
HOST*

ty buzerante!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele