Inzerát: Hledá se zájemce o titul

11.04.2008, 09:36
Fejetony
Kde? No přeci v zemi, jejíž liga si sama hrdě říká Liga hvězd. Jenže letos se zdá, že ony hvězdy a hvězdičky silně pobledly a o mistrovský titul této Galaxie, zvané Španělsko, nemají moc zájem. Jak jinak si vysvětlit nikdy nekončící ztráty Realu Madrid, Barcelony, Villarrealu, Atlética de Madrid, Sevilly...

Konec roku 2007

Podívejme se nejdříve na tabulku k 31. prosinci roku 2007. Vedl Real Madrid, měl 41 bodů a jeho náskok před druhou Barcelonou byl sedmibodový. Třetí místo patřilo Espanyolu Barcelona, čtvrté Villarrealu a páté Atléticu de Madrid. Barca měla 34 bodů, ostatní týmy se za ní seřadily pěkně bod po bodu.

První letošní kolo se hrálo 5. a 6. ledna, uplynuly tedy přesně 3 měsíce. Za tuto dobu ve Španělsku všichni odehráli 14 utkání. Co se změnilo?

Leden

Od Barcelony se čekalo, že začne stíhací jízdu a Realu se začne přibližovat. Hned první utkání s Mallorkou, na jejím hřišti, vyhrála 2:0. Real ovšem nezaváhal a doma porazil Zaragozu stejným skóre. Espanyol nastoupil k zápasu o "šest" bodů, jeho soupeřem byl Villarreal, tedy soused v tabulce. Po výhře 3:0 nikdo netušil, co se bude v řadách druhého barcelonského zástupce odehrávat v následujících kolech. A jelikož výhru slavilo také Atlético, vyhrálo na stadiónu Deportiva 3:0, nic se nezměnilo. O týden později Barca rozstřílela Real Murcía (4:0), Real Madrid si poradil na hřišti Levante a vyhrál 2:0, Villarreal rovněž nezaváhal a porazil Deportivo 4:3. Atlético prohloubilo krizi Valencie, porazilo ji 1:0. Začal pád Espanyolu, prohrál na Almerii 0:1. Na čele tabulky nic nového, Barcelona se mírně vzdálila další trojici.

Ani další kolo nenaznačovalo žádnou krizi, boj o čelo tabulky pokračoval. Všichni vyhrali, Real dokonce v derby na hřišti Atlética, Barca se zapotila na gól proti Santanderu, suverénně svou roli zvládl Villarreal, Espanyol opět prohrál, tentokráte s Valladolidem. Poslední lednové kolo svedlo k vzájemnému souboji Real a Villarreal a merengues znovu vyhráli. Tentokráte 3:2. Zdálo se, že se pomalu, ale jistě, zbavují všech pronásledovatelů. Atlético a Espanyol prohrály. A Barcelona ztratila první "jarní" body. V Bilbau pouze remizovala 1:1. Lednová bilance? Real Madrid 100% zisk,12 bodů, Barcelona 10, na 3. místo se dostal Villarreal, získal 6 bodů, Atlético se za stejný počet bodů posunulo na 4. příčku, zcela se propadl Espanyol, který jen jednou vyhrál a klesl na 5. místo.

Únor

Ale přišel únor a s ním "morová" epidemie zejména na Real Madrid. Za 4 odehrána kola získal jen 3 body! UD Almería - Real Madrid 2:0, Real Betis - Real Madrid 2:1, Real Madrid - Getafe CF 0:1. Jako krutý žert pak vypadal výsledek toho jediného vyhraného zápasu: Real Madrid - Real Valladolid 7:0. Barcelona naopak válela a po deseti lednových bodech přišel stejný počet těch únorových. A rázem byla jen o dva bodíky za Realem! Postupně porazila Osasunu 1:0, remizovala v Seville 1:1, vyhrála v Zaragoze 2:1 a měsíc ukončila deklasováním Levante v poměru 5:1. Villarreal nenápadně hrozil, v únoru si připsal 8 bodů za 2 vítězství a stejný počet remíz, Atlético vyhrálo jen jednou a díky jedné plichtě získalo 4 body. Na prvních čtyřech místech se nic neměnilo, pátá byla Sevilla, přeskočila Espanyol a Racing Santander. Real 56, Barca 54, Villarreal 46, Atlético 41...

Březen

Byl zde první březnový den a všichni čekali, kdy dojde k sesazení Realu z vedoucí pozice. To ovšem ještě nikdo netušil, že se ona únorová "morová" epidemie přesune z Madridu do Barcelony. Asi to Barca "chytla" hned onu sobotu. Prohrála na Atléticu 4:2! Real se sice ve stejnou chvíli potil proti Recreativo Huelva, po výhře 3:2 si domů vezl nejen 3 body, ale zejména zvýšení náskoku. Při pohledu na los asi Laportovi s Rijkaardem začal tuhnout úsměv na tváři. Na Camp Nou se chystal Villarreal. A nejen chystal! On ho dokonce dobyl! Vyhrál 2:1 a rázem se ocitl za Barcelonou o pouhé 4 body. Pomocná barcelonská ruka od Espanyolu nepřišla, Realu nedokázal uzmout ani bodík. Madridští si libovali, po dvou březnových kolech najednou vedli o 8 bodů.

Jak se to říká? Pýcha předchází pád, že? Real následující sobotu prohrál. S Deportivem na jeho hřišti. Sice jen 1:0, ale prohrál. Villarreal a Barcelona se těšily na snížení rozdílu. Jen jednomu se to povedlo na 100%. Villarreal CF - Real Zaragoza 2:0. Barcelona vezla z Almeríe pouze bod za remízu 2:2. Boj o čelo tabulky a přímý postup do dalšího ročníku Ligy mistrů se začal odehrávat jen mezi touto trojicí. Ostatní se dívali z uctivé vzdálenosti.

Byl zde první jarní den, nová míza a chuť do života. Dostali ji ale jen fanoušci dvou týmů z tohoto trojlístku. Villarreal vyhrává na Levante 2:1 a Barca září proti Valladolidu. Výsledek 4:1 mluví jasnou řečí. A co královský Real? Ten hrál doma s Valencií. Ano, právě s onou Valencií, která procházela nejhlubší krizí za poslední roky. V roce 2008 vyhrála jen 2x, remizovala 4x a prohrála 5 utkání. Třetí výhru získala na Santiago Bernabeu. Utkání skončilo 3:2 v její prospěch a bílé kapesníčky patřily Schusterovi a spol.

Poslední kolo třetího měsíce roku bylo očekáváno s napětím. Barca hrála o den dříve než Real, aby se mohla v klidu připravit na utkání Ligy mistrů se Schalke 04. Prohrála v Seville s Betisem 3:2. Vedla 2:0. Dalšího komentáře netřeba, že? A co Villarreal? Hrál ve stejný den a porazil vysoko, 3:0, Atlético de Madrid. Dostal se na 2. místo v tabulce. V neděli ráno ztrácel na Real pouze 3 body. Ale kapitán Raúl již nechtěl slyšet další pískot a proto zavelel k útoku. Sevilla padla, odešla poražena 3:1.

Jak dopadl březen? Villarreal 13, Racing Santander 12, Bilbao 11, Deportivo La Coruňa 10, Mallorca 10, Betis 9, Atlético 9, Real 9, Osasuna 8, Getafe 7, Almería 6, Sevilla 6, Espanyol 6, Valencia, Valladolid, Huelva, Zaragoza a Barca po 4, Murcia a Levante 3. Celkově: Real 65, Villarreal 59, Barcelona 59...

Duben

Poslední ligové kolo máme všichni v živé paměti. Real Madrid získal šťastně nezasloužený bod za 1:1 s Mallorkou, Villarreal prohrává v Seville 0:2 a Barca? Remizuje bez branek, doma, s průměrným Getafe... Asi měla prohrát.

Do konce ligy chybí 7 kol

Soupeři Realu Madrid? Doma Murcia, Bilbao, Barcelona, Levante. Venku Santander, Osasuna, Zaragoza. Barcelona hostí Espanyol, Valencii, Mallorcu. Venku ji čeká Huelva, Deportivo, Real Madrid, Murcia. Villarreal: doma Valladolid, Getafe, Espanyol, Venku: Almería, Betis, Huelva, Deportivo.

Stát se opravdu může cokoliv. Barcelona v posledních 6 zápasech získala 5 bodů! Villarreal se stal březnovým králem, ale duben začal prohrou. Real má Barcu doma...

Ostatní? Při vší slušnosti a úctě nemají na zisk titulu ani tu minimální naději. Vzhledem k nevyrovnanosti výkonů se asi rozpoutá mezi týmy Atlético de Madrid, Racing Santander a Sevilla boj o postup do kvalifikace LM 2008/09. Barca a Villarreal si to rozdají o postup přímý.

A Real Madrid? V posledním kole přivítá na Santiago Bernabeu Levante. Sestupující Levante. Co je na tom kuriózního? Ve španělštině "levante" znamená východ, východní vitr. Ale také odehnání ze stáda. Poslední význam je víc než výstižný: nadzvednutí. Levante bude opravdu "odehnáno východem" do 2. ligy. A Real "nadzvedne" Pohár pro mistra Španělska.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (51)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Letos podobně jako loni je to o tom, kdo dokáže ztratit víc bodů. Tato sezona je jedno velký zklamání

Reagovat
smazaný uživatel

no neřekl bych že Getafe je průměrný tým

Reagovat
Dubov

taky bych řekl, už jenom to jak dokázal hrát s Bayernem

Reagovat
smazaný uživatel

to semi LM bych z fleku vyměnil za 7 bodů v lize a bylo by

Už jsem to tu psal: vem to z toho lepšího hlediska - po hodech přichází většinou sračka a když to tak vezmeš, tak pro nás ta sračka tak špatně nedopadla - loni druzí, letos asi taky + minimálně semi LM ... Neříkám, že je to úspěch, to v žádným případě, ale zase na druhou stranu jsem si s Barcou vytrpěl i daleko horší období ...

A doufám, že tohle období konečně otevře lidem v klubu oči a začne se něco dít. Uvidíme

BARCA, BARCA, BAAAAAAARCA

Reagovat
smazaný uživatel

ehm, to měla být reakce na Jakuba

Reagovat
smazaný uživatel

To, že nemáme výsledky, s tím bych se vklidu dokázal smířit, kdyby alespoň hra byla na dobré úrovni (v poháru doma proti Valencii jsme hráli skvěle a i když výsledek nebyl dobrý, vzpomínám na toto utkání rád). Mě jde spíš o samotnou hru a ta je až na vyjímky hrozná. V této sezoně jsem barcelonský koncert mnohokrát neviděl.

Reagovat
smazaný uživatel

mě vadí hlavně nevyrovnanost. Už jsem viděl zápasy výborný, dobrý, ucházející, ale taky podprůměrný a druhej poločas s Betisem? To je memento. Skorem bych řekl, že těch 45 minut by mohlo sloužit jako náhrobní kámen týhle úspěšný generace.

Kdybych měl vybrat, koho bych si z tohohle týmu určitě nechal, tak by to byli: Victor, Carles, Milito, Rafa (nebo min. jenoho z dvojice Rafa, Milito), Xavi, Iniesta, Eto´o, Messi, Bojan. Na tomhle bych to postavil. Neříkám, že bych zbytek vyházel, ale tohle by pro mě byla kostra mužstva, která se bude jen obalovat masem

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, nevyrovnanost je další velký problém v této sezoně. No a s těmi hráči souhlas, snad jen Toureho bych k nim přidal. A jak vidno, v létě budou nemalé změny, což velmi vítám. Teď jen aby se změnil i trenér a s ním i vše okolo.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi to bude Real hraje už jen ligu kdežto Barcelona kromě ligy hraje i ligu mistru to muže anemusí hrát roli. A hlavně Real má Barcu na domacím hřišti. Ito muže být duležité vboji otitul. Bude to zajímavé až do konce. Jeto jen muj názor který se nemusí schodovat s ostatními.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam, že se v létě začne něco dít! A taky doufam, že to zvládneme lépe než Real v tomhle post-galactickém období, kdy sice vyhrál dva tituly, ale hra je víceménně děsná a ty výsledky jim stačí taky díky totální impotenci ostatních španělských týmů a notný pomoci rozhodčích. Naše poslední dva tituly a jejich nové dva tituly mají opravdu rozdílné hodnoty...

Chce to lehce obměnit tým, trenéra, realizační tým a metody... A výsledky snad časem přijdou! Visca el Barca! Visca Calalunya!

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně změnit ty metody tréninku a vůbec bych trochu vyhranil vztah vedení - trenér - hráč. Aby bylo jasně vidět, kdo komu je nadřízenej. Dále bych ubral na alibismu a neprofesionalitě - když někdo něco udělá, tak musí přijít trest, ne jen omlouvání, obhajování. Ano, klub musí navenek působit kompaktně a soudržně, ale vevnitř musí být dána jasná pravidla a musí být jasně fungující zákon akce a reakce (zločin a trest)

Reagovat
smazaný uživatel

Real má v tabulce pravdy na oba +10, navíc nás ještě čekají poslední tři mužstva tabulky, takže tohle už asi ani nejde prohrát.

Ještě doplním dvě zajímavosti:

Letošní mistr získá víc bodů než loňskej.

Tabulka 2008: 1.Villarreal 27, Real 25, 3. Barca 25.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem na to koukal, že Real získá nejspíše víc bodů jak loni, naopak Barca určitě ne. Ale když vezmu, že vedoucí tým PD prohraje za sezonu cca 8-9 zápasů, tak v porovnání s Anglickou či Italskou ligou, kde vedoucí týmy prohrají cca 3-4 zápasy, je to velkej rozdíl.

Reagovat
smazaný uživatel

španělska je podle mě nejvyrovnanější ligou z TOP 5

Reagovat
smazaný uživatel

Letos určitě. Na podzim jsem neměl moc času sledovat, ale teď se dívám a jsem příjemně překvapenej kvalitou týmů ze středu tabulky, resp. všech od Villarrealu až po Recreativo. Na čele je to ale o poznání slabší, než by mělo být. Neříkám, že si ten titul neoslavím (snad to neříkám předčasně, ale už mi to opravdu připadá neprůstřelný), ale když sleduju komentáře ze zahraničí, tak zrovna velkou hrdost necítím. Na jednu stranu výrazná pomoc od rozhodčích, a pak samozřejmě taky to neuvěřitelně špatný jaro, za který se nám třeba v Itálii smějí a odsuzují kvůli tomu celou soutěž. Jenže oni taky nemají co říkat, sice to tam na špici celkem drží Inter, ale ten zbytek je na tom snad ještě hůř, chybí vyrovnanost a kvalita středu tabulky je daleko za Španělskem. Letos zcela jednoznačně.

Reagovat
smazaný uživatel

jestli bereš k TOP 5 i německou tak tak by jí zdatně sekundovala.....

Reagovat
smazaný uživatel

beru tam i německou, ale přece jen Spanelska je vyrovnanější

Reagovat
smazaný uživatel

Ta vyrovnanost je dík poklesu Barci, Realu, Sevilly i Valencie oproti minulým sezonám. Pokud by hráli to, na co mají, tak by byl vyrovnaný ten střed, ale špice by byla jinde, podobně jak tomu je v Anglii.

Reagovat
smazaný uživatel

je to pravda,ale je na druhou stranu dobře,že je to vyrovnanější...i když nejsem rád že třeba Valencie Real nebo Sevilla maj pokles formy, ale je to k něčemu dobré

Reagovat
smazaný uživatel

Ono by to bylo dobré, kdyby všichni hráli "stejně dobře", ale takhle je to o tom, že všichni si v této sezoně prošli určitou krizí, někdo je v ní pořád, někdo jich zažil několik atd. a to navazuje na můj první příspěvek, že spíš se týmy předhánění v tom, kdo víc ztratí.

Reagovat
smazaný uživatel

Na druhou stranu máme semi španělského poháru, semi ligy mistrů a pravděpodobně druhé místo v lize... byly už i horší sezóny.

Reagovat
smazaný uživatel

tato je právě dobrá,snad si nemyslíte,že budete furt vyhrávat tituly?? Ve španelsku vládne Real , a ne barcelona. Byt vama tak su spokojený,protože to bude čím dál horší...ale jestli si někdo z vás myslí ,že máte na real tak sme pěkně mimo..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak,realu se v minulých sezonách nedařilo,vy jste ligu dvakrát vyhráli a myslíte si jací nejste šampioni ve španelsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi tragéd.

Reagovat
smazaný uživatel

asi taký jako ty,aspon si nenamlouvám kraviny jako vy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

zhulený ??

Reagovat
smazaný uživatel

sjetej jako paprika.měl bys přestat brát drogy chlapečku a otevřít oči

Reagovat
smazaný uživatel

No teda.

Reagovat
smazaný uživatel

kam ten 1.stupeň základní školy spěje,to fakt netuším...

Reagovat
smazaný uživatel

už jsem viděl i lepší provokace. Musíš přidat

Reagovat
smazaný uživatel

říkat fakta, a provokovat je něco jiného holčičko

Reagovat
smazaný uživatel

kde se to tu vzalo??

Reagovat
fantomas

ty se mi snad jen zdáš

Reagovat
Devil

Koukam,ze tu mate veselo!

Reagovat
smazaný uživatel

ani tohle není nic moc. Ještě přidej

Reagovat
smazaný uživatel

ještě by to mohl nějak vyšperkovat když vidim jeho prozatimní nápady

Reagovat
PJ

Kam ho to navádíš, Jiříku?

Reagovat
alegre

Jiřík ho navádí do slepé uličky a tam mu dáš červenou kartu! Je t oale exot dementní ten Mikenoda...

Reagovat
Kapřík

"Holčičko" ? Boha jeho... ... a kdy příjde ta pasáž s bonbónkama zadarmo a bezplatnou prohlídkou soukromé sbírky plyšáků? Ten internet přitahuje čím dál větší devianty... .

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelona v posledních 6 zápasech získala 5 bodů!

Reagovat
smazaný uživatel

tolik?

Reagovat
plechi

Předběžná nominace španělů na euro (bez raúla )

Real Madrid - Iker Casillas, Serio Ramos

FC Barcelona - Andrés Iniesta, Xavi, Carles Puyol, Bojan Krkić

Mallorca - Daniel Güiza, Fernando Navarro

Arsenal - Cesc Fàbregas

Liverpool - Pepe Reina, Álvaro Arbeloa, Xabi Alonso, Fernando Torres

Getafe - Rubén De la Red, Pablo Hernández

Sevilla - Andrés Palop

Betis - Juanito

Valencia - Carlos Marchena, Joaquín, David Villa, David Silva, David Albelda,

Atlético - Pablo Ibañez, Mariano Pernía, Antonio López

Villarreal - Marcos Senna, Ángel, Joan Capdevilla

Espanyol - Raúl Tamudo, Luis García, Albert Riera

Reagovat
smazaný uživatel

Bojaaaaaaan.

Reagovat
Tsigi

Albelda

Bojan

Marchena(spíš Albiol)

Nenominace Raúla je poměrně logická na podzim hrál mnohem líp a myslím že pozice nějakýho 4. útočníka je pro bývalýho kapitána nedůstojná

Reagovat
Radin

Capel a Navas na to ještě nemaj nebo proč?Nebo třeba Jargue

Reagovat
smazaný uživatel

Nechapu proc nenominoval raula torres a villa jsou lepsi utocnici nez ona ale on je hned za nima spolu s bojanem mel by jet

Reagovat
smazaný uživatel

No osobně bych chtěl, aby titul vyhrá Villarreal CF , ale to se asi nestane, myslim že to Real nějak ukope

Reagovat
smazaný uživatel

Hej kolik mela sevilla minuly rok touto dobou bodů?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele