HVĚZDY NAŠICH SOUPEŘŮ - ALEKSANDS STARKOVS

18.04.2004, 16:41
Aktuality
Dnes se podíváme do země, o jejímž fotbale toho víme málo. Nebudeme se rovněž dívat jen na hrací plochu, ale i na lavičku. I trenér může být hvězdou týmu. I na něm a jeho rozhodnutích totiž často závisí úspěch a bodový zisk. Na lavičce našich prvních soupeřů na ME 2004, Lotyšska, bude sedět muž, jehož jméno zná v této zemi každý příznivec fotbalu: Aleksands Starkovs.


Lotyšsko je připraveno na boj. Jen málokdo si ovšem připouští myšlenku, že by to mohli být právě hráči této země, kteří po finálovém zápase zvednou nad hlavy trofej Henri Delanaye. Již postup na samotné ME 2004 je obrovským úspěchem trenéra Starkovse a jeho svěřenců. Skupina D a její zbývající tři účastníci, Česká republika, Holandsko a Německo, by měli být nad síly Lotyšů. Ale fotbal přináší překvapení a proč by tomu mělo být jinak v Portugalsku. "Můj tým je připraven nějakou tu senzaci na účet soupeřů udělat!"

Od chvíle, kdy se v Turecku rozhodlo o postupu na Euro, nemá tento trenér klid. "Ani kávu mě nenechají v klidu vypít při posezení v pouličních zahrádkách kaváren Rigy." Stejné zkušenosti jako trenér mají také samotní hráči, kteří se podepisují stovkám fanoušků doslova na každém kroku. Starkovs a hráči, ale ani fotbaloví fanoušci, postup neočekávali. Všichni si uvědomují, že je čeká moc a moc práce, aby tento úspěch nebyl na dlouho jediným. Starkovs zná velice dobře sílu soupeřů. "Chybí nám peníze, nemáme zázemí, ale věřím, že tento první krok probudí vládu a začne fotbal podporovat více. Stálo při nás štěstí, které ruku v ruce s nadšením a zkušeností hráčů, pomohlo k tomuto fantastickému výsledku."

Starkovs dále říká, že až budoucnost ukáže, zda los byl pro Lotyše krutý. Již Turecko mělo být soupeřem nad síly tohoto mužstva. "Ostatní týmy skupiny mají proti nám výhodu vlastně ve všem. Tituly mistrů světa a Evropy, sebedůvěru a zkušenost. Oni jsou silní, my jsme naopak nejslabší. Ale je tak snadné se splést při tipování!" A víte, koho považuje Starkovs za nejpřijatelnějšího soupeře ve skupině? Odpovídá na tuto otázku s úsměvem: "Nikoho. Pro nás by bylo nejlepší hrát s Lucemburskem!"

Strategie je pro všechny tři zápasy stejná a již dnes jasná: protiútok! Jména jako Andrejs Rubins, Maris Verpakovskis, Imants Bleidelis a Jurijs Laizans, patří hráčům, kteří jsou rychlí, s míčem si umí poradit a budou se snažit zamotat hlavu obranám soupeřů. Nechají-li obránci volný prostor, kdo ví, zda se pak nebudou divit...... Zda tuto možnou výhodu Lotyši využijí, uvidíme v červnu také my.

Každý z trenérů, kteří reprezentaci tohoto státu trénovali, položili jeden ze základních kamenů k tomuto úspěchu; Janis Gilis, Revaz Dzodzuashvili, Gary Johnson... Aleksands Starkovs je prý, na rozdíl od jiných mužů na lavičce, trenérem klidným. "Trenér má velice jednoduchou práci. Vybere správné hráče a rozestaví je na hrací plochu. To je vše. Oni pak udělají ostatní. To od nich očekávám i já!" To jsou slova, která vyslovil Konstantin Beskov. A Aleksans Starkovs k tomu dodává : "Trénovat je jednoduché!"

Lotyšsko tedy nemá jen jednu hvězdu. Pro tuto zemi a její lid jsou všichni, kteří se zasloužili o postup na ME do Portugalska, hvězdami!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

doufam ze si tu senzaci neuhrajou na nas....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele