Honduras: prezident v pyžamu a postup na MS 2010

18.09.2009, 18:45
Názory a komentáře
Již jsem se o tom zmínil několikrát, ale zopakuji to znovu: v Hondurasu se fotbal jí, pije, dýchá, žije. Chudoba, vysoké ceny, nezaměstnanost, epidemie? Nezájem, hlavně když vyhraje národní tým! A ten má po 28 letech velkou šanci postoupit na MS 2010. Celá země tomu věří. Ale...

Dovolte mi začít událostí, která zdánlivě nemá s fotbalem nic společného. Ti z vás, kteří chcete číst jen o fotbale a boji o postup na MS 2010, přeskočte následující řádky.

Politika - vojenský převrat
Na kalendáři se objevila číslice 28, den neděle, měsíc červen, rok 2009. Ráno, těsně po šesté hodině, Honduras dospával klidnou noc, katolíci se připravovali na mši, sem tam se někdo objevil na ulici, poslední opilci opouštěli bary, diskotéky. Na pitevně počítali zavražděné, deset nebo patnáct, to na víkend neni zase tak moc. Jsme ve Střední Americe, v Hondurasu, tady jsme na to zvyklí. V jedné čtvrti, ne té nejluxusnější, ale i tak pěkně drahé, se připravovala akce, která během několika minut změnila život více než 7 milionů lidí žijících v této zemi.

V prvním patře rodinného domku spal muž, 58 roků, 188 cm vysoký, blázen do koní a motorek, ženatý, otec 4 dětí. Mimo jiné také prezident Hondurasu. Do ospale tiché ulice se pomalu přibližovalo několik vojenských aut, z kterých vyskákalo, vylezlo a jinak se dostalo více než 200 důstojníků a vojáků. Snadno odzbrojili prezidentovu ochranku, vykopli dveře ložnice a milého pana prezidenta zatkli. Marně žádal o přítomnost náčelníka generálního štábu, marně upozorňoval, že právě on je nejvyšším velitelem armády. Pantofle, pyžamové kalhoty, bílé tričko, peněženka. To bylo vše, co měl na sobě a u sebe. Naložili ho do auta a odvezli na letiště. Šoupli do připraveného letadla a bez většího rozruchu se vznesli směrem Kostarika. Tam letadlo přistálo o necelou hodinu později, pan prezident byl doslova a do písmene vystrčen za dveří na schůdky a když udělal první kroky po betonové ploše, letadlo již rolovalo s povolením ke startu, k návratu. Jen málokdo v tu chvíli poznal, jak vzácného hosta mají na letišti v San José.

V Hondurasu již se o všem dozvídali první novináři a začali informovat. Nikdo nevěděl nic a všichni věděli všechno. Těm, kteří tento vojensko-civilní převrat zorganizovali, se ale nelíbil způsob komentování událostí, a tak nechali téměř celou zemi bez elektrické energie, postupně pak odpojovali televizní a rozhlasové stanice, které celou akci kritizovaly. Ve 13:00 zasedl Kongres, prezidenta odvolal a o hodinu později již přísahal ten nový. Shodou okolností dosavadní šéf Kongresu. Jeho tajemník se posunul na uvolněné křeslo, všech 128 poslanců zdvihlo ruku na souhlas, zazpívali si 4 ze 7 slok hymny, zatleskali a zvolali "Ať žije Honduras"!

Země se rozdělila na dvě poměrně stejné poloviny, pár mrtvých, zraněných, zatčených, rozbité výlohy, vypálený obchod, restaurace, pomalované zdi. Svět ukázal Hondurasu záda, neuznal důvody a důkazy, zastavil pomoc, Američani zavřeli konzulát, odebrali viza více než tisícovce politiků, bankéřů, soudců, továrníků, atd. Psát o tom, co se zde děje, neskončím nikdy. A musím se přeci dostat k tomu co vás nejvíc zajímá, k fotbalu.

Fotbal - minulost
Psal jsem o rozdělené zemi. Jedno ji ovšem spojuje bez rozdílu. A to je právě národní tým, seleccion, bicolor! Jedna jediná účast na MS má pořádné fousy. V roce 1982 Honduras odehrál 3 vyrovnané zápasy a dost nešťastně vypadl již ve skupině.

Nejprve ve Valencii překvapivě remizoval s domácím Španělskem 1:1, když v 7. minutě dal vedoucí gól Zelaya. Shodou okolností svržený prezident má stejné příjmení! Až v 66. minutě vyrovnal López Ufarte a v Hondurasu od Atlantiku po Pacifik vypuklo davové šílenství. Také následující utkání s Irskem a v Zaragoze skončilo 1:1. Pro změnu vedl soupeř, branku dal v 9. minutě Armstrong. Za Honduras vyrovnal v 60. minutě Laing. Posledním soupeřem byla Jugoslávie a hrálo se o postup do druhé fáze. Prohra 0:1 byla smolná, nešťastná. V 87. minutě byl vyloučen Yerwood, o minutu později rozhodčí odpískal penaltu a tu proměnil Petrovič. Jugoslávcům to k postupu nepomohlo. Dát gól Honduras, vypadlo by domácí Španělsko. Po příletu do Tegucigalpy, hlavního města Hondurasu, byli hráči, trenéři, oslavováni jako národní hrdinové. Přijetí u prezidenta střídalo to v Kongresu, oslavy nebraly konce. Nám všem asi bude připadat trochu směšné, že všichni hráči dostali titul "profesor". Někteří z nich ani neuměli číst a psát. Od té doby se zde trenérům říká "profe"...

Fotbal - před převratem
Honduras má tým, jaký snad nikdy v historii neměl. Zkušenosti mnozí získali a získávají ve vyhlášených evropských ligách. A nejen tam. Podívejme se na hráče a jejich kluby: obránce Víctor Bernández hraje v belgickém Anderlechtu. Mayonor Figueroa v anglickém Wiganu, kde je jeho spoluhráčem Hendry Thomas. Wilson Palacios pravidelně nastupuje v dresu Tottenhamu a patří k nejlépe hodnoceným hráčům tohoto týmu. David Suazo má za sebou dlouhá léta strávená v italském Cagliari, v současné době je hráčem Interu Milán. Amado Guevara nastupuje v MLS za Toronto, Julio César de Leon má bohaté zkušenosti z italské Serie A i B, Carlos Costly zase z polského Belchatova.

Honduras nezačal Hexagonal, z kterého přímo postupují první tři týmy a čtvrtý pak čeká baráž s pátým z Jižní Ameriky, dobře. Prohra 0:2 v Kostarice na umělé trávě bolela. Snad ještě víc pak následující ztráta dvou bodů v Trinidadu a Tobago, když na vedoucí gól Carlose Pavona odpověděli domácí až v úplném závěru brankou Khaleema Hylanda.

Ve 3. kole přijelo do San Pedro Sula, průmyslového města na severu země, "nenáviděné" Mexiko. Domácí fotbalisté se vypjali k výbornému výkonu a soupeře porazili 3:1. Dvakrát se trefil Carlos Costly, jednou jeho jmenovec Pavon. Za Mexiko snížil v 82. minutě Nery Castillo. Z penalty. Porážka s USA v Chicagu se snad očekávala, ale nemuselo k ní dojít. Již ve 4. minutě se znovu trefil Carlos Costly a "gringové" trpěli až do 41. minuty, kdy vyrovnal Landon Donovan. Z penalty. Ve 22. minutě druhého poločasu zajistil tři body domácím Carlos Bocanegra. Poslední utkání první poloviny finálové skupiny se hrálo znovu v San Pedro Sula a Honduras upoceně porazil Salvador 1:0, když jediný gól vstřelil v 15. minutě Carlos Pavon. 0:2

Fotbal - po převratu
12. srpna se v San Pedro Sula hrát nemělo. Byl vyvolán tlak ze zahraničí, především z Mexika a Kostariky. Důvody? Vojenský převrat, nelegální vláda, nepokoje v ulicích, vysoký počet případů oné "prasečí" chřipky. Nakonec se hrálo. Mexický sudí neodpískal penaltu ve prospěch Hondurasu, následně mu neuznal již předem odpískaný gól. Bouře v hledišti, u mikrofonu, po celé zemi. Ale domácí byli ten den k neporažení! Snad ani Barcelona by zde nevyhrála. Výsledek 4:0 proti týmu, který vedl tabulku, byl fantastický. Do poločasu (30) se trefil Carlos Costly, na začátku druhé půle Carlos Pavon, v 89. minutě dal třetí branku Melvin Valladares a ve druhé minutě nastavení jako zákusek na cestu upravil na konečných 4:0 autor první branky!

Zářijové dvoukolo mohlo rozhodnout. Nerozhodlo. Nejdříve v sobotu večer přišla další "čtyřka". Obětí se tentokráte stal Trinidad a Tobago. Utkání se původně mělo hrát v hlavním městě Tegucigalpě. Ale vedení, trenéři, celý realizační tým, hráči, prostě všichni, oznámili, že chtějí nastoupit znovu v San Pedro Sula. A protože zde vládne heslo "všichni jednotně pro postup na MS 2010", nikdo neprotestoval. Carlos Pavon (20 a 28), Amado Guevara (62) a David Suazo (83) rozjásali celý Honduras. Mnozí jásali tolik, že se o čestném úspěchu soupeře, Kerry Baptiste (86) dozvěděli až druhý den ze stránek tisku.

Nadšení, sebedůvěra, jistota, první místo v tabulce. Porazíme Mexiko, ukážeme jim kdo nyní vládne v této části světa! Připravovalo se "aztecazo" neboli dobytí svatostánku mexické národní hrdosti. Nic takového se ovšem nekonalo. Tým, který 3x v řadě vyhrál a v posledních dvou zápasech dal 8 branek, si "zahnědil" trenýrky již při pohledu na majestátné tribuny stadiónu. A ze záplavy červenobílozelených barev strachy zežloutnul. Mexiko nehrálo dobře, ale Honduras nehrál vůbec. Taktika vše na obranu, rozestavení 5 - 5 - 0. K čemu to mohlo vést? Samozřejmě že k prohře 0:1. Gól dal Cauhtémoc Blanco. Z penalty.

Fotbal - budoucnost
Chybí poslední dva zápasy. Honduras hraje doma s USA, samozřejmě že v nedobytné tvrzi jménem Estadio olimpico v San Pedro Sula. A na závěr jede na stadión Cuscatlan do San Salvadoru. Na prvním místě jsou Spojené státy americké (16). Následuje Mexiko (15), na třetí příčku se propadl Honduras (13). Kostarika, která vedla po polovině kvalifikace, v druhé části nezískala ani bod a je čtvrtá. Bodů má 12. Salvador vzkřísil své mizivé naděje, díky výhře nad Kostarikou 1:0 se dostal na 8 bodů a ještě žije.

Postup nemá zajištěn nikdo, byť se zdá, že pozice USA a Mexika, ale také historie a jejich síla, jim první dvě místa zaručují. Jak dopadne předposlední kolo? Mexiko by mělo vyhrát nad Salvadorem a Kostarika nad Trinidadem a Tobago. Utkání Honduras - USA je zcela otevřenou záležitostí, přikláním se k remíze. No a v tom posledním v tomto případě Mexiku o nic nepůjde a jeho zápas na ostrově Trinidad a Tobago nebude nikoho zajímat.

Američanům bude doma s Kostarikou stačit bod, ale asi vyhrají. Salvador - Honduras? Favoritem budou hosté, ale "přátelství" těchto dvou zemí, které v roce 1969 vyvrcholilo dokonce 100 hodinovou "fotbalovou" válkou, dává jasný vzkaz všem tipujícím: nesázet.

Nejen v Evropě nebo v Jižní Americe je kvalifikace zajímavá a plná záhad. Také na severu amerického kontinetu je o co hrát. A rozhodovat se bude až v posledních minutách těch posledních zápasů. První tři postupují přímo. Toho čtvrtého může čekat třeba taková Argentina...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (75)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

tam sa deju veci...asi zacnem davat 11ky takmer co gol to 11ka inak moc pekny clanok prijemne ozivenie

Reagovat
alegre

Diky obema,opravduj jste to precetli!!!

Reagovat
stas87

jo precital som to 100krat lepsie nez clanky pred zapasom svk-cze

Reagovat
alegre

tak ty bylo lepsi snad ani necist...

Reagovat
stas87

no tak ja necital clanky ale komentare uzivatelov obsahovo fakticky o nicom ale nieco sem museli dat...jel bys do afriky v pripade postupu hondurasu??

Reagovat
alegre

Jel! Cestovni kancelar Arrecife Tours jiz zacala nabizet rezervace na pobyt, letenky a vstupenky. Je to trichu predcasne, ale majitel je muj dobry znamy a tak se snad na me dostane! Ovsem mel jsem jeden sen. videt souboj Cesko - Honduras! Toho se asi nedockam. Mozna Slovensko - Honduras, co rikas?

Reagovat
stas87

dalo by sa...skupina slovensko honduras kldr a srbsko by bola zaujimava nie ze ne...

Reagovat
alegre

Tak to by byla bomba! Ale nelze, ani jeden tym nepatri do prvniho kose. Rekl bych, ze temer, opakuji slovo TEMER, vsichni do to ho ctvrteho.

Reagovat
stas87

tjn my spis chytneme nieco ako taliansko paraguay a australia

Reagovat
alegre

I s takove skupiny se da postoupit!!!

Reagovat
alegre

uy, z takove...

Reagovat
herbage

Skvělý článek alegre, supr čtení Přeposlal jsem ti ten mail zminula, tak se těším na odpověď. A zaráží mě, že o situaci v Hondurasu, co se tam skutečně děje, nenapíšeš do některého listu, čtenáře by to jistě zajímalo

Reagovat
alegre

Hmmm, snad bych mel a mohl, ale je to dost osemetne. Jsem tady 18 let, bez lhani me hodne lidi zna, zastupuji zajmy nekolika ceskych firem a jeden nikdy nevi... Asi bych mel byt neutralni. Mam vlastni nazor na celou situaci, samozrejme. Ja jen nerozumim jednomu: Kdyz byl u moci byvaly prezident tak vsichni vyhrozovali, ze Honduras bude mit potize pro jeho levicovou politiku a kamaradstvi s Chavezem, Castrem, Ortegou, Moralesem, Correou. A kdyz ho vyhodili, sesadili, tak to kteri vyhrozovali,s Hondurasem prerusili styky! MZ Ceske republiky me poslalo upozorneni, ze v pripade posunu doleva, nedostaneme dalsi vyvozni licenci do Hondurasu. Ale vystavilo ji. Kdyz Zelaya padnul, tak ji zrusili az do jeho navratu do zeme!!! Politika je svinstvo!

Reagovat
herbage

To je fakt. Docela by mě zajímalo, co za tím je, protože tady musí jít o nějaké vyšší zájmy, ta omáčka o demokracii apod., to je jen pro média a pro lidi v západním světě, které to buď vůbec nezajímá nebo jen přežvýkaj co jim řeknou. Možná v tomu bude mít prsty Chávez, který dodává ropu do USA a etn výpadek by mohl poznamenta jejich ekonomiku. Pak přijdou poradci za Obamou, ten řekne že je převrat nepřístupný, a už to jede. Médiální agentury jako reuters přijmou jednu verzi, kterou ostaní média jen přeloží a pošlou dál, takže vlastěn žádná pluralita názorů, jen jeden výklad události

Reagovat
alegre

Venezuela ma nejvetsi naleziste plynu a ropy na svete. Nedaleka budoucnost to potvrdi. Kdyz se podivas na mapu tak uveris dalsi zprave: na severovychodu Hondurasu byla objevena obrovska naleziste ropy. Jedna se o oblast Moskytie, departamento Gracias a Dios a celou oblast Karibskeho more az po 15 rovnobezku, ktera patri Hondurasu a sousedi s Kolumbii. PEDEVESA /pETROLERA DE VENEZUELA SOCIEDAD ANONIMA/ vlastni v USA temer 70 tisic benzinek! Co tam dodava Honduras? Par pytliku kafe, nejakou tu morskou potvoru, banany.

Reagovat
herbage

No, o tohle se trochu zajímám a není to pravda. Největší zásoby ropy má stále SA a plynu Rusko s Iránem. Průměrná denní těžba Venezuely za rok 2009 je 2566 mbpd(megabarellperday), zatímco peak byl v roce 1998, kdy se jednalo o 3480 mbpd. Až do roku 2002 se těžba pohybovala na plató, ale poslední roky těžba klesá přibližně tempem 2% ročně. Proto taky Chávez domluvil kšeft s Čínou, která dodá modernější těžící přístroje, ale víc než 3000 mbpd již Venezeula nikdy těžit nebude. Jinak prokázané zásoby ropy Venzeuly v milardách barrelů jsou 99,4, což ji řadí až na 5. příčku na světě za SA, Irák, Irán a Kuwajt, nicméně tyto zásoby tvoří 7,9% všechn světových zásob a Venzeuela je jasným lídrem celého kontinentu

Reagovat
herbage

Zdroj: statistical_review_of_world_energy_full_report_2009, staženo ze stránek BP

Reagovat
alegre

mluvil jsem o nedaleke budoucnosti, vim ze pritomnost je trochu jina. Cetl jsem, ze se udelala cela rada vyzkumu a pruzkumu. Tim by se snad dal vysvetlit onen zajem USA, EU, a dalsich. Ta levicacka politika je ponekud zahadna a zarazi.

Reagovat
herbage

No, pokusím se ti to jednoduše vysvětlit. Když se provádí další průzkumy a investuje se do těžby, tak to volně přeloženo znamená: lehce dostupná a tudíž levná ropa je všechna pryč, musíme teď těžit drahou, méně dostupnou a méně kvalitní a z menších ložisek. Všechna velká byla dávno objevena a šasnce že se nějaké velké a lhce dostupné objeví je rovná prakticky nule. Jedná se většinou o malá, izolovaná naleziště. tím neřikám, že ropné zásoby Venezueli jsou málé. Jsou velké a strategicky nesmírně důležité, proto se také USA o ně nesmírně snaží a proto provedli na Cháveze v roce 2002 puč. Jenže nyní by si znepřátelili celou Jižná Ameriku a všechna volná vojska mají vázaná v Afghanistánu a v Iráku, proto si nemůžou dovolit silácké kecy, protože jsou momentálně nesmírně slabý a svět to ví

Reagovat
alegre

Diky, rozumim. Jajsem cetl nejakou zpravu o tom, ze Venezuela podepsala smlouvu s jednou spanelskou firmou a tam se psalo oobrovskem nalezisti zemniho plynu. Asi pletu jablka s hruskama, ale pravdou je to, ze USA opravdu nemaji zajem na dalsim ohnisku konfliktu. Chavez prevzal roli Castra, je silny, ma podporu mnoha emi Latinske Ameriky, hlavne od lidi ze nizsi stredni a chude vrstvy. Take se nesmi zapomenout na to, ze v USA dnes zije vic nez 50 milionu Latincu, to znamena, ze kazdy sesty obyvatel teto zeme je Latinec.

Reagovat
herbage

No tak se zemním plynem jsou na tom ještě hůře. Mají prokazatelných zásob jen 4,84 bilionů kubickýc metrů zemního plynu, což je jen 2,6% světových zásob a druhé místo na kontinentu po USA. Takové Rusko má 23,4% všech zásob plynu, což je skoro 10x více. Navíc zemní plyn se hůře transportuje než ropa, protož do tankerů se musí zkapalňovat. Jinak Venezuela může ještě tak 30 let v klidu těžit, jenže pak bude těžba již tak nákladná, že ta ropa zkrátka zůstane v nadobro v zemi. Ty prokazatelné zásoby jsou totiž ty, které dokážeme vytěžit se stávající technikou, takže se rok od roku mění. Jinak Chávez je takový tiskový mluvčí Latinské Ameriky a můžem si o něm myslet co chcem, ale ty prachy dává převážně chudým lidem a mnoho se toho ve Venezuele za ta léta zlepšilo. Jenže nebýt té ropy, tak by asi neměl co rozdávat a Venezuela pak spadne asi na zem. Více ale spadnou USA, protože ti tu ropu potřeubjí ze všech nejvíce a Venezuela to má k nim poměrně blízko. A ještě reakce na ty tvé obrosvké zásoby ropy nalezené tam někde v mořích. Jednak jsou hluboko v moři, dále jsou tam hurikány a jsou obtížně dostupné + možná výpadky dodávek. K tomu je zapotřebí velkých investic a kdyby to za to stálo, tak je to tam dávno postaveno a už se těží. Navíc slovo "obrovská" většinou používají média, aby se umlčeli kritici, přitom se jedná většinou o ložiska kolem 3 miliard barrelů, což stačí tak na 30 dnů světové spotřeby, tedy nci, co by vytrhlo světu trn z paty

Reagovat
alegre

rozumim a diky za vynikajici vysvetleni!

Reagovat
herbage

Nz, už končim, ať neruším diskusi Nedávno jsme si objednal knížku o tomto tématu od jednoho geologa. V pondělí snad přijde

Reagovat
herbage

Jinak ještě pro představu. Těch 99 miliard barelů ropy by stačilo při současné spotřebě ropy světu přesně na 3 roky a 69 dní

Reagovat
herbage

Jinak můžeš publikovat na nějaký anonymní blog a není problém pak na něj odkázat

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

pěkně jsem si početl

Reagovat
smazaný uživatel

Super článok, pekne napísané

Reagovat
Tomanatura

Corinthians se zajímají o Riquelmeho

Prezident Corinthians Andréz Sanchéz potvrdil, že má zájem Juana Riquelmeho z Boky Juniors. Chtěl by jej získat do příští sezony.

NIKDY!!!

Reagovat
domingo

Krize je zažehnána, už zase píšeš výborně

Reagovat
alegre

Chachacha, byl jsem jak kytka bez vody...

Reagovat
smazaný uživatel

Parádny článok .

Toto ma dorazilo :

Mnozí jásali tolik, že se o čestném úspěchu soupeře, Kerry Baptiste (86) dozvěděli až druhý den ze stránek tisku.

Reagovat
smazaný uživatel

no,když vidím dlouhý článek,tak mě to od čtení odradí.ale když píše alegre,přečetl bych cokoli od něj,třeba i Bibly nebo Korán,jen kdyby ji napsal on.Alegre,ty si mistr svého "řemesla" jenom tak mimo,c ty máš společného s Hondurasem?tam žiješ?

Reagovat
domingo

Bibli si můžeš přečíst i tak, je to zábavný :))

Reagovat
alegre

Bible? Cist ji je docela zajmave. Je to jako cist 2 knizky najednou. Je to zluty? Ano! Ale kdo si mysli, ze je to cerveny, tak ma taky pravdu! Zjednodusene, moc zjednodusene, je to asi tak, jako se zije v Hondurasu: Operace, pacient prezije. Diky Bohu! Pacient zemre. Byla to vule Bozi.

Reagovat
alegre

Ano, ziju tady temer 18 roku, zastupuji nejake ceskomoravskoslezske firmy, malinko podnikam, opaluji se na jednom ostrove v Karibiku, kde momentalne ziju a taky obcas, od roku 2004, pisu na EF!

Reagovat
$dolar$

A co deti? Umi cesky?

Reagovat
alegre

Ano, mluvi cesky, spanelsky a anglicky. Jsou po tatinkovi

Reagovat
$dolar$

A citi se byt cechy?

Reagovat
alegre

Ano, oba, i kdyz jeden tihne do Ceska a druhy neda na Honduras dopustit.

Reagovat
$dolar$

tak to je dobre

Reagovat
smazaný uživatel

hodně povedený článek ..

Reagovat
smazaný uživatel

ta situace tam škoda že to ej tak krátké nějak jsem se do toho začet .. :)

Reagovat
smazaný uživatel

nenapadlo tě začít dělat do žurnalistiky?udělat si třeba svůj alegre times nebo třeba dělat pro nějaké noviny?

Reagovat
smazaný uživatel

reakce na alegreho

Reagovat
alegre

Jo hochu, na to je treba moc a moc casu, elanu a mladi. Cas by´se snad i nasel, elan je diskutabilni a mladi je v p.....i! Jinak: nejsem profik, jen takovy amatersky pisalek.

Reagovat
smazaný uživatel

amatéři sou mnohdy lepší než profíci.jako ve fotbale.jako u nás na dědině.máme tu fotbalistu jako víno,22 roků,střílí 27 branek za sezonu.POZOR!je to záložník a nekope penalty,protože se bojí.co tím chci říct.že i když máš talent,tak když tě nikdo neobjeví,tak je ti to na nic.

Reagovat
alegre

Ja vim, ale talentovanych je spoustu, tech vyvolenych malo. Ja se snad az tak moc neprecenuji, ale kdyz ctu blaboly, nektere, na strankach profesionlnich deniku, rikam si: vole, nemas se zaco stydet. Ale oni jsou uzavrena skupina a nenechaji se odsunout od koryta.

Reagovat
Lovec

Super čtení,kéž by tu toho bylo víc . Co se stalo se Zelayou? Přece teď nežebrá někde na ulici v Kostarice... (pokud mě neuniko, že ho na tom letišti rovnou nepopravili)

Reagovat
alegre

Zelaya lita z jedne zeme do druhe, letadlem PEDEVESA z Venezuely. Je s nim nebo okolo nej, temer cela minula vlada. Vsichni mu jdou na ruku, prijimaji ho jako prezidenta zeme, odvolava a jmenuje velvyslance, atd. Jeho manzelkaje na cele organizvaneho odporu v Hondurasu.

Reagovat
smazaný uživatel

a ten prezident kterého teďka svrhli .. ten byl špatnej .. nbo jak to tam je ? .. nemám o Hondurasu vůbec přehled .. :D Krom Suaza a pár dalších jmen z fotbalu jsem mimo .. :D

Reagovat
alegre

Jako vsichni prezidenti. Pro nekoho spatnej, pro druheho dobrej. Cpal to moc doleva a podnikatelum, armade, bankerum, atd., to moc nevonelo. Ted je to tak 50 na 50, nepokoje, binec. Svet ovsem jednotne novou vladu neuznal.

Reagovat
alegre

Ivo Karlovič (Chor.) - Radek Štěpánek (ČR) 7:6(5), 6:7(5), 6:7(8), 7:6(2), 14:16!!!

Reagovat
$dolar$

77 es Karlovice a 5:59 trval zapas

Reagovat
stas87

ty stavkar mal si stepanka podaneho?ja mam cilica

Reagovat
$dolar$

Mal, a ted mam i Berdycha

Reagovat
stas87

tak to zahod marin ho da 3:1 na sety bude zalezat koho nasadi chorvatsko do stvorhry

Reagovat
$dolar$

Pokud Marin prohraje set, prohraje i zapas

Reagovat
božský John

Tak prej ne..

Reagovat
alegre

Ja to nepocital, ale rika se, ze tech es blo 78

Reagovat
Godwinson

jo, bylo jich 78 ...

Reagovat
smazaný uživatel

Hezkej článek

Reagovat
Houska

Teda,ten článek je supr jinak mě docela zaujalo,že tam žiješ 18 let,docela by mě zajímal tvůj životní příběh,jak často navštěvuješ ČR?

Reagovat
alegre

1 - 2x do roka.

Reagovat
smazaný uživatel

čest tobě. je neuvěřitelné jakou máš úroveň češtiny i po 18ti letech v cizině

Reagovat
terry

Jak se pod každým alegreho článkem všichni ptají na jeho životní příběh, na to proč žije v Hondurasu apod. Že tě to, alegre, pořád baví.

Reagovat
Tomanatura

Být jím, posílal bych odkazyna předešlé diskuze.

Reagovat
homeles8

Reagovat
božský John

Jó, šťastný( po pár hodinách špániny vim co znamená alegre,teda aspoň myslim,že vim ) umí...

Reagovat
Shevchenko

Čilič, Ljubičič i Djokovič. Všishni fandí Milánu, to jsou borci.

Reagovat
GEGE

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal, vášeň, politika... ... super článek alegre.. to musím ještě znovu pročíst(i s komentáři)

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek, alegre

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele