HODNOCENÍ: OBSTÁLI ČECH A POLÁK

25.03.2007, 20:10
Aktuality
Pojďme si společně zhodnotit včerejší "galapředstavení" našich hráčů v zápase roku, jak mnozí nazývali duel s Německem. Velmi očekávaný zápas, o kterém se už dlouho dopředu diskutovalo, měl být podle všeho vyrovnaný, ale přece jenom mírní favorité byli naši fotbalisté, i díky výhodě domácího prostředí. Samotná atmosféra na Letné je zase úplně jiná kapitola. Jak se ukázalo, vše bylo jinak, než se plánovalo...

Samotné utkání:

Do utkání jsme vstoupili dobře, po Polákově akci byl v dobré pozici Baroš a nebýt Ballackova zákroku, tak mohl být vývoj celého utkání úplně jiný. Jak se nakonec ukázalo, tato akce byla pouhou výjimkou potvrzující pravidlo. Německý tým vynikal pohybem, a to ať už s míčem, či bez něj. Naše obranná čtveřice hořela jak papír, hostující celek se dostával do jedné šance za druhou a mnohými nazývaný nejlepší brankař světa Petr Čech si zase jednou zachytal. Ze svého klubu rozhodně není zvyklý na tak děravou obranu a svoji vytíženost. Avšak ani on nezabránil gólu Němců. Po rohovém kopu nestačil Rozehnal uhlídat v hlavičkovém souboji Kevina Kuranyiho, útočník Schalke 04 hlavičkoval přesně k tyči, kde měl být jako vždy Galásek, ale svoji pozici nepochopitelně opustil.

Tak trochu odříznutý od hry byl Milan Baroš, ke kterému se nedostávaly vyhrané Kollerovy hlavičky, na což šedovlasý stratég Brückner spoléhá. Náš obr v útoku totiž prohrával dá se říct všechny hlavičkové souboje, když už nějaký vyhrál, pomohl si při tom útočným faulem - stoperská dvojice Mertesacker, Metzelder byla vynikající.

Druhý poločas to byla ta samá písnička. Brückner sice vystřídal neviditelného Sionka, ovšem jeho náhradník Plašil si počínal stejně, ne-li hůř. Tah s přesunutím Rosického na levý kraj zálohy se také českému trenérovi příliš nepovedl, český playmaker působil těžkopádně a k míči se dostával málokdy.

Po hodině hry utknul všechny naše naděje znovu Kuranyi. Situaci 4 na 4 vyřešil Podolski přenesením hry na druhou stranu hřiště, konkrétně na Lahma, který výborně nacentroval míč do malého vápna, kde Kuranyi předskočil v hlavičkovém souboji tentokráte druhého českého stopera, Martina Jiránka.

Čtvrt hodinky před koncem utkání sice snížil přešťastnou trefou Milan Baroš, očekávané drama se však nekonalo. Barošovi po šťastném gólu ohromně narostlo sebevědomí a v závěru byl z českých "hvězd" nejnebezpečnější, na všechno sám ovšem nestačil. V samém konci utkání se "blýskl" dvěma hrubými chybami Rozehnal, který tímto vlastně shrnul svůj výkon.

Jediný, kdo si vedle stabilně nejlepšího Čecha zaslouží pochvalu, je Jan Polák, který na hřišti odevzdal maximum a v české záložní řadě tvořil jako jediný nebezpečí hostujícímu mužstvu. Svěřenci Joachima Löwa si zaslouženě z Prahy odvezli tři body, po dobrém výkonu, kterému ale hodně pomohli sami čeští hráči.


Hodnocení českého mužstva:

Petr Čech: 1. Za svůj výkon si bezesporu zaslouží jedničku. Nebýt jeho, tak by náš nároďák dostal "bůra". S přehledem likvidoval jednu Německou šanci za druhou, ani za jednu branku nemohl.

Marek Jankulovski: 3. Na kraji obrany si počínal hodně průměrně, dopředu nic nevymyslel. V defenzivě v porovnání se stoperskou dvojicí jakž takž uspěl.

Martin Jiránek: 4. Se svým kolegou ve středu obrany působili na hřišti jako sůl v čaji. Na Jiránkovu hlavu jde druhý gól, kdy se nechal předskočit Kuranyim. Dále se často zapomínal za parťáky v obraně, třeba jako ve druhém poločase při Podolskiho sólu. I přes své svaly je Jiránek málo důrazný a také je pomalý.

David Rozehnal: 4-. Pětku ode mě nedostane snad jen kvůli tomu, že to nezabalil, neodešel do kabin a protrpěl si to utrpení až do konce – a my s ním. Stopera francouzského PSG evidentně rozhodila první branka Němců, při které asistoval ve vzduchu Kuranyimu. V prvním poločase ještě dvakrát zaváhal při šancích Podolskiho. Ve druhé půli zkazil spoustu přihrávek, tragikomické dílo dokonal dokonalou rozehrou standardní situace společně s Plašilem, kdy míč skončil v autě a samozřejmě vhazovali naši sousedé.

Tomáš Ujfaluši: 2-. Nejlepší z katastrofální obrany, snažil se podporovat útok, i když se mu to příliš nedařilo. V rámci možností uhlídal technického štírka Bastiana Schweinsteigera.

Jan Polák: 1-. V poli nejlepší z našich. Měl spoustu dobrých útočných akcí, v defenzivě vymazal Lahma. Ve druhém poločase byl po přesunutí do středu méně vidět. Nevyvaroval se nepřesným přihrávkám, ovšem podílel se naší jediné brance.

Tomáš Galásek: 4. Nepotvrdil své výkony z Norimberku, ve středu pole nestačil na Ballacka. Působil neobratným dojmem, obvykle pomalý. V útoku prakticky nepoužitelný.

Tomáš Rosický: 3-. Nebyl to ten Rosa, na kterého jsme zvyklí. Na českém kapitánovi byla vidět únava a častá zranění jej připravila o formu. V prvním poločase byl ještě průměrný, druhé dějství mu však nevyšlo.

Libor Sionko: 4. Nebyl tam jiný Libor oproti duelu se Slovenskem? Byla na něm vidět nerozehranost, byl málo u míče, v útočné fázi se mu nedařilo. V poločase byl střídán Plašilem.

Milan Baroš: 3. V prvním poločase byl úplně mimo hru. Hodně mu pomohla náhodná branka, kterou snížil. Od té doby nejlepší z našich.

Jan Koller: 4. Vyhrál minimum hlaviček, o Mertesackerovi se mu bude zdát ještě hodně dlouho. Až příliš často si pomáhal útočnými fauly.


Závěr:

Náš soused nás, dalo by se říci, lehce porazil 2:1 a vítězství si určitě zasloužil. Čeští fotbalisté teď musí zvednout hlavy a připravit se na další těžký duel s Kyprem, avšak ještě před tím by si měli sáhnout do duše a společně s trenérem Brückner rozebrat, zhodnotit a případně odvodit důsledky ze včerejší utopie. Fotbalová chytrost a tvořivost, dvě činnosti, ve kterých jsme měli být jasně lepší, byly v tomto utkání na straně Německa. A nakonec i v taktice porazil Joachim Löw našeho Karla Brücknera.

Ten by měl popřemýšlet nad složením obrany, neboť jestli bude pořád sázet na jeho osvědčenou stoperskou dvojici, může se klidně stát, že českému týmu proklouzne postup na EURO 2008 mezi prsty. V úvahu místo tristní dvojice Rozehnal, Jiránek přicházejí Grygera a Kováč. Zdeněk Grygera si svými výkony v Ajaxu vysloužil přestup do Juventusu Turín. Druhý jmenovaný výborně obstál loni na mistrovství světa proti Itálii. Navíc tuto sezonu si zahrál a dokonce vstřelil gól v lize mistrů v dresu Spartaku Moskva. Trenér ovšem Kováče od mistrovství světa ignoruje.

Na tiskové konferenci po utkání Brückner prohlásil: "Že nám to dnes nešlo, to hledejme především v kvalitě Němců." O moudrosti této věty rozhodněte sami...


Autor: Milan Kopal

Komentáře (105)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Když tak čtu známky, tak mi nesedí hlavně u Ujfiho. Nebál bych se rozdat i pětky, adeptů bylo dost, někdo z nich by si jí určitě zasloužil. Koller byl lepší, než za čtyřku.

Reagovat
smazaný uživatel

Koller byl tragéd.

Reagovat
HOST*-Kopy-

zaco si zasloužil lepší, než 4 ?

Reagovat
smazaný uživatel

V prvním poločase vůbec nebyl špatný, dokázal udržet spoustu míčů, které sklepával na záložníky. Že ti už s míčem nic nevymysleli nepadá na jeho triko, to ani náhodou. Pral se na hrotu se dvěma stopery, kteří se na něj dost zaměřili, přitom Baroš měl díky tomu dost prostoru, který ale vůbec nevyužil. Dát Kollerovi stejnou známku jako Galáskovi, Sionkovi, Jiránkovi či dokonce Rozehnalovi je výsměch. Tak jsem to viděl alespoň já.

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně tragicky pracoval s míčem ve vápně - to bylo něco neuvěřitelnýho, jak tam vždycky ty přihrávky lovil, zlatej Ruud, v této stupnici u mě za 4

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
HOST*-Kopy-

Ale ale ale...Nic nesklepával maximálně jeden či dva balony... za první poločas si zasloužil 3- a za druhej 4- což dohromady dáva 4

Reagovat
smazaný uživatel

Tak samozřejmě. Rozehnal, Plašil, Jiránek za pět, to je bez diskuze. Koller 3.5 - maximum. Sionko za čtyři.

Reagovat
smazaný uživatel

*Galásek místo Rozehnala. Jiránek 4 s mínusem.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasim, ze stejnou znamkku jako tyhle 4 si nazaslouzi, ale ty sou jasne na 5 a rozehnal by mel dostat i 6

Reagovat
HOST*

koler?jasná 4,nic nepředvedl

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak jsem absolutně nechápal poločasové ztažení Sionka, který byl nahrazen Plašilem. Jasně, Sionko neodehrál nejlepší poločas, ale více nás tlačila bota na jiných postech.

Plašil. Před lety jsem si bláhově myslel, že nám roste nový Nedvěd. Zatím se ale hodně mýlím, protože Plašil neumí centrovat, střílet, kličkovat, běhat - zkrátka nic. Alespon tak na mě působí v reprezentaci. Karel Bruckner by si měl uvědomit, že ten blondýn na reprezentaci nemá a nepovolávat ho jen kvůli tomu, že mu Plašil zařídil domeček se zahrádkou, kterou tak rád obdělává.

Reagovat
smazaný uživatel

Plašil se hodí na údržbu výsledku, posílat ho tam doma!! za stavu 0-1 je velká chyba.

Ve středu čekám tuto sestavu: Čech - Ujfaluši, Kovy, Grygera, Janek - Jarolím, Polák, Rosa - Bary, Dino, Kulič.

Reagovat
smazaný uživatel

To by se mi líbilo. Dost Rozehnalů a Galásků...

Reagovat
smazaný uživatel

Taková sestava je spíš, ale takhle to podle mě Klekí nepostaví.

Reagovat
smazaný uživatel

*spíš sen

Reagovat
smazaný uživatel

jsem si říkal, co to je ta "spíš" za perníkářskej výraz, jestli jako třeba nějaká děravá a riskantní spíž, resp. děravý vrata do spíže

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*-Kopy-

Možná, možná by měl Karel udělat změnu sám ze sebou... už tam sedí taky moc dlouho a změnu by to chtělo

Reagovat
smazaný uživatel

je to fakt ze si koler zaslouzil lepsi znamku..protoze koler tam byl od toho aby sklepaval mice na zalozniky a to se mu darilo...vim ze nevyhraval klicove hlavickove souboje v sestnatce ale nejhorsi to nebylo...bylo to teda lepsi nez za 4

Reagovat
HOST*-Kopy-

neřekl bych

Vyhrál minum v 1. polocase a ve 2. nevyhral snad jedinou hlavu a když jo tak si pomohl faulem...

Trápil se prostě...

Reagovat
smazaný uživatel

jako nevím, ale já bych dal kollerovi 4, jen v případe že by ostatní "čtyřkaři" meli za 5, ale urcite nehral stejne bídne, jako plašil, galasek, rozehnal a jiranek... myslím že celej tým hral trapne, vubec nikdo krome Čecha nebyl videt... byla to bída a tragedie...

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda no ale porad lepsi nez kdyz tam je lokvenc a taky nechapu proc treba nevzal Zapotocneho protoze ti nasi stoperi vcera !nebo proc bral vlcka(ja si myslim ze ho vzal jenom proto ze je ted slavia prvni ale on se taky trapi) myslim ze vcera mohl hrat v zakladu grygera se zapotocnym a taky nechapu ze tam neni Heinz

Reagovat
HOST*

aku znamku by ste dali ballackovi?

Reagovat
smazaný uživatel

1.5

Reagovat
HOST*

--------------------Cech------------------

Grygera-Zapotocny-Ujafaluusi-Kadlec

-----------------Polak(captain)----------

--Kolar----------Rosicky----------Heinz

-----------Baros-----------Kulic---------

Reagovat
smazaný uživatel

Kolář?! Samotní sparťané na něj nadávají horem dolem, ostatním je pro smích.

Reagovat
HOST*

(Pitak, Pudil, Kovac, Hubschman, Lastuvka)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*FanKulo

Ty budeš pěkný sparťan! Se podívej na jejich výkony v lize, to můžu rovnou napsat že bych tam vzal 4 hráče z Jablonce, když tak naložili Spartě! A Polák kapitánem? Za co? Za zápas s Itálii na MS?

Reagovat
HOST*

Galasek-ukoncit karieru

Plasil, Rozehnal, Jiranek- nebrat na zapasy

Reagovat
HOST*-Kopy-

max. ukončit reprezentační kariéru...

Reagovat
smazaný uživatel

do prava bych skusil Skacela

Reagovat
smazaný uživatel

do prava bych skusil Skacela

Reagovat
HOST*españa

rozhodně bych neřekl, že atmosféra na stadionu byla špatná..

Reagovat
smazaný uživatel

to máš pravdu, ona totiž byla přímo otřesná...

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj se, už za pouhopouhý rok bude kde hrát

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
HOST*-Kopy-

ty vole, dit mě to chvílema připadalo jak, když hrajem v Mnichově

Reagovat
HOST*españa

němci byli slyšet hlavně když vedli o dva goly, ale jinak skandovali češi

Reagovat
smazaný uživatel

ti lidi jsou dobří blbci, dají nevím co, aby tam byli a pak ani nehnou pusou

Reagovat
smazaný uživatel

To když byla baráž U 21 Česko - Švýcarsko na Bazalech, tak jsem skandoval jak blázen

...Samozřejmě hymnu Baníku.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně postavit za miliardy Národní stadion, ať máme všechny ty partnery kam naskládat...

Reagovat
HOST*-Kopy-

Přijed do Bolky! můžem něco domluvit a dáme si na držku samozřejmě, že my dva proti sobě... za Valencii!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že to nebylo na mě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*-Kopy-

Si můžem dát klidně nějakej srázek Valencia vs. Barca

Ty, spanhel, kyslík vs. Já, vinc, kily

rozhodčí pj

Reagovat
smazaný uživatel

Ale počkáme, až si v patnácti vyzvedneš občanku, aby tě policajti pak mohli identifikovat, až tam někde budeš bezvládně ležet.

Reagovat
HOST*-Kopy-

náhodou, už mam tři kreditní karty neříkam že zlaté, ale mam

Reagovat
smazaný uživatel

A na nich hovno, co? To je jako když řeknu, že Dynamo Moskva mělo za Hřebíka v kádru asi padesát hráčů, taky hrozně zajímavé.

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

On tam ani ležet nebude, při pohledu na odhodlané trio z řad Barcy, uteče jak vyplašený zajíc neznámo kam.

Reagovat
HOST*-Kopy-

Jestli to budou těla podobnej tlouštíkům jako hrajou v barca viz. Ronaldinho tak to se máme naco tešit

Reagovat
HOST*-Kopy-

Jinak kdyby v tom bylo něco osobního tak

sterdo 19.05.2007 hrajem u vás tak si to můžem vyřikat

a spanhel 26.02 přijede k nám tak taky

Reagovat
smazaný uživatel

Kde zas u nás? Jako myslíš Slavii, jo? Tou dobou stejně nebudu mít čas, takže můžeš ještě potrénovat.

Reagovat
HOST*-Kopy-

OK

Reagovat
HOST*hanzuss

nechte kopyho ten by vas hodil na jednu hromadu vsechny ...a ja mu pomuzu za boleslav protoze valencii neuznavam

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Mě hlavně straší, že absolutně postrádáme kvalitní křídelní hráče a když se tak porozhlédnu, tak je nevidím ani v brzké budoucnosti, to je velký průser. Bez nich je minimální šance hrát skvělý útočný fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

to si nemyslím, jen se to zkrátka musí vhodně poskládat a dát více šancí Jarolímovi

Reagovat
smazaný uživatel

Jarolím se mi do klasického 4-4-2 moc nezdá, ale i přesto by byl nejlepší možností. Dlouhodobě je skvěle hodnocený v Bundeslize, Bruckner ho ale nestaví. Proč? Není to zkrátka jeho oblíbenec, sotva se vejde do nominace. Sionko? Není ani v zápasových nominacích Rangers. Plašil? Možná tak na střídačku na bránění výsledku. Pudil? Ten bude muset ještě hodně makat, aby byl schopný hrát v základu. Skácel? Zakopal se v druhý anglický, na postup to moc nevypadá. Piták? Ve Slavii byl dobrý, v reprezentaci mě ale zatím vůbec nepřesvědčil. Matušovič? Ani zdaleka nevyužívá svůj potenciál. Kolář? Ani omylem. Je mi na něm sympatické, že pořád chce hrát, je útočný, má i dobrou techniku, ale zatím tomu dost chybí. Jarošík? Známý spor s Brucknerem, ten si pod ním už nekopne a ani nechce. Kdo dál? Zapomněl jsem na někoho?

Reagovat
HOST*-Kopy-

no i když se spíš playmaker...tak to nic...

Reagovat
HOST*-Kopy-

Jinak máš vesměs pravdu... Jedinej kdo na to momentálně má je Jarošík a a ten bohužel "nemuže" Nevim, už mě ten Karel taky začíná někdy srát

Reagovat
smazaný uživatel

My nevíme, jak to všechno mezi Brucknerem a Jarošíkem bylo, ale několikrát to podělal i Jarošík...

Reagovat
HOST*-Kopy-

Možný to je, ale i celkově víš co Karel... už je to starší člověk je tam dlouho měl by si taky odpočinout

Reagovat
smazaný uživatel

Začalo to tím, že ho nechtěl stavět a povolávat z CSKA kvůli tomu, že s ním počítal na jiné místo (hrál útonějšího záložníka, on ho chtěl na štít). To ale působí v kontextu dnešní doby jako totální výmluva (Grygera hrál v Ajaxu stopera, Ujfaluši krajního obránce, Rozehnal i DM, Kováč někdy stopera, někdy DM, Jiránek stopera - ti všichni hráli v repre něco jiného, než v klubu.

Reagovat
HOST*-Kopy-

a závěr z toho ?

Reagovat
smazaný uživatel

Že ho prostě nemá rád, což Jarošík pochopitelně nezkousl a raději se věnuje klubové kariéře, což se mu nedivím. Aby jezdil po srazech jako nějaký patnáctý hráč, když byl hvězdou v CSKA, hráčem Chelsea, stabilním hráčem Premier League a platným hráčem Celticu a ztrácel síly zbytečným cestováním je blbost. Tak se mu na to vykašlal a dobře udělal.

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

teď by se nám stejně nejvíc hodil jako of.záložník, na DM je plno, bo se asi o slovo brzy přihlásí "král Prahy" z Udine, toho Skácela je mi líto, ale na ten přestup jsem nadával už v létě a většina argumentovala tím, že je to přece krok vpřed, že za rok bude zářit v PL

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě by se hodil na post, který hrál v Birminghamu, takového levého záložníka, ne typické křídlo, spíš to, jak hrál teď Polák proti Německu.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas viz dole

Reagovat
HOST*Vincent

Petr Tomašák , nebejt po operaci, tak je je v repre místo Pudila on

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*Vincent Blanquinegro

čemu se směješ hovádko?

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

moje řeč, jarolím na plac!

Reagovat
smazaný uživatel

Už od MS se snažím obhajovat trošku jiné složení naší reprezentace a hlavně odlišné rozestavení, protože, jak už psal Majkl, zkrátka nejsou kvalitní křídla. A bez nich se jaksi hraje poněkud ztěžka. Jak to teda udělat? Jak to poskládat, aby byli dobře využiti naši nejlepší hráči a slabiny byly cítit co nejméně?

GÓLMANI:

Tady je to zaplaťpánbůh v pohodě – Čechíno drží a navíc mi připadá, že je hlavně v repre stále lepší. Nicméně mám ten pocit, a to je první výtka směrem k Brucknerovi, že jsme poněkud zaspali na postu dvojky. Blažek je možná osobností ligy, ale co může ještě dát národnímu týmu, když mu brzy bude pětatřicet let, to vážně nechápu. Zvláště když za Čechem prakticky nemá šanci. Měl skončit už po MS, máme zhruba o čtyři roky mladší gólmany Marka Čecha, Kinského a Zítku, což jsou nejlepší brankáři ve svých ligách. Z mladých zmíním Lejsala a Laštůvku, ale ti zatím nepřesvědčili o tom, že by měli pravidelně dostávat pozvánky.

Ideální trojice: Petr Čech, Marek Čech, Kinský

KRAJNÍ OBRÁNCI:

Tam je naše síla a zároveň i slabina. Jankulovski s Ujfalušim jsou totiž výborní, ale s jejich náhradníky je to už horší. Ujfalušiho bych do středu vůbec netahal, se stopery to sice není nijak slavné, ale rozhodně jich máme víc než „krajňasů“. Jako jeho zástup vidím asi Jiránka, protože Grygeru potřebujeme spíše ve středu. Nalevo za Jankula buď Kadlec, nebo proti slabším soupeřům Skácel. Každopádně až ti dva „Italové“ za 4 roky skončí, tak máme na talíři další průserové posty, protože kromě mladého Kadlece to je bída. Kaufman s Kopicem to vážně nevytrhnou a v zahraničních ligách už nikdo jiný ani není. Zd.Pospěch s Marešem se mi vůbec nelíbí.

Varianta A: Ujfaluši – Jankulovski

Varianta B: Jiránek – Kadlec

STOPEŘI:

Máme jich hodně, ale chybí kvalita. Rozehnal mě v sobotu opravdu vytočil. Není rychlý, není důrazný, tak by to chtělo aspoň trochu toho taktického myšlení a dobrou hru ve vzduchu, když už na to má postavu. Jenže proti Němcům to nedával a kromě prvního gólu mu vyčítám i ten druhý, kdy nesmyslně vyrazil na centrovaný míč, který prostě mít nemohl a nechal tam Jiránka samotného na dva soupeře. Nejde mu to ani v lize, takže teď to rozhodně není hráč pro základ. To samé platí i o Jiránkovi, který jednou zahraje a jednou ne. Zpravidla mu to jde spíš venku, kde nemusí honit rychlé brejky. Já ho momentálně nevidím ani na tu lavičku, jeho jedinou úlohou by mělo být, jak už jsem zmínil, krýt záda Ujfalušimu. Více šancí si určitě zaslouží Kováč, který podal na MS proti Itálii jeden z nejpozoruhodnějších výkonů českých hráčů na tomto postu za poslední roky. Vedle něho alespoň prozatím Grygera - bohužel od léta si moc nezahraje a hledání „toho rychlejšího vzadu“ tu bude možná znovu. Tomáš Zápotočný začíná v Udine pravidelně hrávat a bude tomu tak i v nové sezoně, protože 1-2 stopeři ze základní sestavy odejdou. Z mladíků časem určitě počítám s Hubníkem, ale to je spíše otázka až dalšího kvalifikačního cyklu. Rajnoch, Košťál a Latka mají problém v tom, že typově podobné stopery už máme a ti jsou určitě (zatím) kvalitnější.

Varianta A: Kováč – Grygera

Varianta B: Zápotočný – Rozehnal

ZÁLOŽNÍCI:

Dostávám se k hlavnímu českému problému. To hlavní, co chci říct, je fakt, že když zkrátka nemáme kvalitní křídelní hráče, tak nemůžeme čekat na zázrak a musíme jít problému naproti. Ale ne tak, že na (ostrých) krajích skončí Polák s Plašilem, ale zkrátka tím způsobem, že budeme muset trošku překopat rozestavení. Měli bychom vsadit na tři střední záložníky, protože když se po Evropě podívám na všechny možné adepty pro repre, tak 90% z nich mi do toho zapadá. Na DM bych poděkoval Galáskovi a nikdy více už ho nepovolával. Máme Poláka, který mile překvapil proti Němcům a zdá se mi, že herně v Norimberku hodně vyspěl. Hlavně technicky a takticky. Začíná mi připomínat De Rossiho, i když je samozřejmě kvalitou někde jinde. Důraz, slušná hra hlavou, rána z pětadvaceti metrů, čím dál lepší rozehrávka a technika, role vůdce… Alternativou je Sivok, který se ještě musí trošku vyhrát a hlavně být zdravý. Na pravé straně je pro mě jasnou jedničkou David Jarolím – takového druhého hráče tam zkrátka nemáme. Jarolím byl jedním z nejlepších hráčů našich medailových jednadvacítek a je mi trochu záhadou, proč v nároďáku nehraje víc, když pravidelně patří k nejlépe hodnoceným fotbalistům v zahraničí. Je to navíc přesně jeho post, umí útočit i bránit, takže není co řešit. Nalevo, stejně jako v Arsenalu, Rosa. S Rosou mám ten problém, že mi někdy připadá znuděný a málo bojuje. Čím víc se mu naloží defenzivních úkolů, tím lépe. Proti Němcům bylo jako na MS v posledních dvou zápasech – věčně někde vysunutej a skoro vůbec se nevracel. Takhle to teda nepůjde – zvlášť když se hraje ve vysokém tempu, tak zrovna on přece musí vynikat, má pro to ty nejlepší předpoklady a navíc je kapitánem.

A teď tady máme tu partu lidí, se kterou vlastně ani nevíme, co dělat. Jarošík je kopyto, ale není DM, není ani křídlo. Tak kam s ním? A kam s Plašilem? V systému 4-3-3 je to přece daleko jasnější! Pro ně jako dělané. Plašil bude tvořit, Jarošík střílet a jistit je bude Sivok, to je pro mě varianta číslo 2 v záloze, jenom s tím rozdílem, že Plašila nemám rád a přednost bych dal raději Matějovskému. Jinak v lize nevidím nikoho – Pudil na repre zatím nemá, pozvánky dostává jenom z toho důvodu, že v rozestavení 4-4-2 postrádáme levá křídla. Horváth už ne, Lukáš Zelenka taky ne.

Varianta A: D.Jarolím – Polák – Rosický

Varianta B: Matějovský – Sivok – Jarošík

ÚTOČNÍCI/“KŔÍDLA“

Tady by hráli tři. Uprostřed ještě 2-3 roky můžeme počítat s Kollerem, náhradníka má v Lafatovi a Lib.Doškovi. Nalevo vidím skvělou pozici pro Skácela, který by se velmi často dostával do zakončení, což přesně potřebuje. Prakticky na totožné pozici zářil v Hearts. Bohužel jeho letní přestup nebyl zrovna šťastný, takže na základ to momentálně není. Tam se mi spíš rýsuje Kulič, není to sice ideál, ale který český hráč má dneska takovou formu, že by ho o tuto pozici mohl připravit? Napravo je místo pro Sionka, opět velice podobné tomu, co hrál na podzim ve Skotsku. Góly od něho nikdo nechce, ale před spíše technickým a pracovitým Jarolímem tomu dá rychlost. Variantou číslo jedna je ovšem samozřejmě Baroš – stále není v ideální pohodě, ale stejně jako v případě Kuliče je namístě otázka, kdo by ho vlastně momentálně mohl vytlačit? Útočníci z jednadvacítky mi připadají tragičtí – Zb. Pospěch na to nemá, stejně tak Holenda s Papadopoulosem. Jestli někomu v tomto výběru chybí nějaký tvůrce, tak tu máme Heinze, který by mohl hrát z obou stran, nebo se postavit doprostřed mezi tři záložníky a dva útočníky. Štajner už ne!

Varianta A: Baroš – Koller – Kulič

Varianta B: Sionko – Lafata – Skácel

Varianta C: Heinz – Baroš, Koller

Víc už k tomu psát nebudu, snažil jsem se najít místo pro všechny hráče (je jich zhruba 30), kteří by nás v dnešní době mohli reprezentovat. Myslím, že se nenajde ani jediný, kterému by tento způsob hry vyloženě neseděl, navíc není žádný problém během vteřiny přejít na klasické 4-4-2, stačí jen jinak posunout krajní hráče. Pokud to někomu připadá moc ofenzivní, tak má asi pravdu, ale všichni naši kvalitní záložníci umí výborně bránit.

Reagovat
smazaný uživatel

To je román. Teď musím vlítnout na druhou maturitu nanečisto, tak až přijedu, tak si to přečtu.

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Nezlob se na mě, ale Kadlec je tragéd.

Reagovat
HOST*

souhlasim s tim, ze system 4-4-2 s kridelnima zaloznikama je pro nas uz mrtvy. ten stal a padal s karlem poborskym. to byla jeho pozice a jeho jedina pozice. s nim sme meli vyresenou pravou stranu a na levo to uspesne flikoval marek. nemuzeme ale pocitat s tim, ze to budeme flikovat po obou stranach, to by byla vazne pitomost. jediny vysledek je ten, ze ve snaze zachovat nevyhovujici system, se do repre dostavaji hraci typu sionka a plasila. myslete si o nich co chcete, ale uz jenom to, ze nedokazou hrat spolehlive a vyrovnane proste musi znamenat jejich vylouceni ze zakladni sestavy. proc udrzovat 4 zalozniky, kdyz by na krajnich pozicich meli hrat jarolim nebo heinz, pro ktery to neni prirozeny. heinz tuhle pozici vubec nezna a jarolim neni ten behavy rychlik, ktery by byl treba. tohle je treba si konecne priznat a neco s tim delat, protoze karel se uz nevrati a karel II. neexistuje

Reagovat
HOST*Vincent Blanquinegro

asi by to bylo nejlepší a svěřil bych to ščasnýmu, kerej se o tohle rozestavení snaží v mostě

Reagovat
HOST*españa

"náhradní" stoper - Hubschman

Reagovat
HOST*

------------------------------Čech P.(Čech M.,Laštůvka)-------------------

Ujfaluši(Jiránek)--Grygera(Sivok)--Kováč(Zápotočný,Latka)--Jankulovski(Kadlec)

Jarolím(Sionko)---Polák(Kováč,Jarošík)-----Rosický(Matějovský)----Heinz(Skácel)

--------Koller(??????)-----------Baroš(Kulič,Lafata)-------------------------------------

Skácel by měl okamžitě přestoupit do lepšího klubu, který hraje nejvyšší soutěž. Sionka potřebuje hrát jinak je v pytli. Uvidíme jak se prosadí v budoucnu mladíci ( Hubník, Kadlec, Mazuch, Holek, Střeštík, Suchý, Pekhart), jinak je to bída.

Reagovat
smazaný uživatel

V pořádnou ostudu se zvrhly oslavy 29. narozenin Tomáše Ujfalušiho. Podle bulvárního deníku Šíp hráči po prohře s Německem ponocovali dlouho do rána a pokoj s pěticí Rosický, Ujfaluši, Polák, Jiránek a Marek Čech navštívilo hned šest prostitutek, což samotní fotbalisté popírají. Vedení české reprezentace potrestalo celý tým pokutou jeden milion korun.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes jsem si poprvé koupil deník Šíp, když jsem to tam viděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Zakalili no. Bych to bral lidsky - zeptal se dotyčných, jestli maj teda vůbec chuť hrát za repre. Pokud přijdou na trénink OK, tak bych alkohol taky neřešil. A jestli tam někoho šukali nebo ne, to je jen a jen jejich věc! To jim můžou vytýkat leda jejich přítelkyně a manželky ( takže zase chvíli ručně? )

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě na tom není nic špatného, ne? Jsou to kokoti.

Reagovat
smazaný uživatel

A řekl jsem že není? Jenom říkám, že do toho, jestli nějakej hráč šuká kurvy a vůbec co dělá ve volnym čase, nám nic není, pokud se to nedotkne jeho výkonu na hřišti, tedy utkání s Kyprem. Jestli někteří nemají chuť reprezentovat, tak to teď jasně docela naznačili, takže si s nima o tom stačí promluvit, případně se rozloučit. Pokuta je v týhle situaci asi tím nejnešťastnějším řešením, morálka už je takhle u dna, ještě ji tam zahrabat.

Ale jednu výhodu to má - Brückne uvažuje o rezignaci.

Reagovat
HOST*-Kopy-

ale takovej konec by si teda nezasloužil...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně už měl vypadnout, po MS Košťál ani nepřipustil diskuzi a prodloužil s ním smlouvu ( a dědek se určitě zuby nehty bránil podepsat ). Teď mě mnohem víc zajímá osud repre než Brücknera, takže každý jeho konec dobrý.

Reagovat
smazaný uživatel

Na začátek bych chtěl říct, že ve valné většině věcí souhlasím s merenguesem a tak někomu může přijít, že píšu prakticky to samé. Chtěl bych se zaměřit nejen na tento kvalifikační cyklus, ale hlavně více do budoucna. Brucknera bych nechal dohrát tento cyklus, po ME (pořád pevně věřím, že se tam dostaneme, neboť soupeři kromě Německa mají také dost problémů) by však měl určitě odejít. Ve své době to byl vynikající trenér, nebál bych se tvrdit, že jeden z nejlepších reprezentačních na celém světě, ale tak nějak už mu začíná ujíždět vlak. Můj dojem navíc je, že dříve ho hráči mnohem více respektovali. Možná je to i tím, že odešli Poborský s Nedvěděm, ale teď mně někdy přijde, že tým ani zdaleka není tak bojovný, jako byl před lety. Mnohem více čekám od Rosického, který má sice na české poměry geniální schopnosti, ale s kapitánskou páskou musí mít kromě fotbalového umu i trochu víc, to u něj (doufám, že jen zatím) postrádám.

TRENÉR:

V tomto kvalifikačním cyklu by bylo nesmyslné vyhodit Brucknera, odvedl spoustu kvalitní práce, podle mě by to zkrátka ani nebylo fair. Jak už jsem psal, ať si odkoučuje ME a za potlesku fanoušků si může jít opečovávat svoji zahrádku. Koho místo něj? Toť otázka, adeptů je spoustu, zatím ještě nejsem zcela rozhodnut. Ze jmen jako Hašek (toho bych tam v současné situaci viděl nejraději), Ščasný, Mareček (věřme, že se uzdraví), Petržela, Lavička, Rada atd. se jistě najde vhodný kandidát, doufejme, že to nebude handrkování mezi moravskou a českou částí komory, což je klidně možné, jen si vzpomeňme, po jakých zákulisních tahanicích se stal trenérem Bruckner… Jenom bych chtěl ještě zmínit, že bych vyhodil Košťála, který je na místě manažera neschopný, nahradil bych ho známým bývalým hráčem, konkrétní jména bych zatím nechtěl jmenovat, zatím je to dost předčasné.

Návrh: Ivan Hašek

BRANKÁŘI:

Tak pozice jedničky je na dlouhé roky dopředu úplně jasná, Čechíno nemá konkurenci. V Chelsea byl skvělý od začátku, v reprezentaci se mu nevyhly některé menší či větší kiksy, ale v poslední době i na tomto zapracoval. Brankář nejužší světové špičky, zkrátka není co řešit. Blažek by měl být soudný a sám odejít, v pětatřiceti už nás stejně nevytrhne, ale chápu, že se mu v reprezentaci líbí, ostatně se není co divit. Jako dvojku bych prozatím asi volil Marka Čecha, který má stabilní výkonnost, snad ji udrží i v Rusku, kde však není moc pod dohledem, navíc ve Vladivostoku. Pozice trojky je spíše symbolická, kandidátů spousty, například Kinský (ten by mohl být i dvojkou místo Čecha), Lejsal, Laštůvka (má takový nebrankářský styl, po odchodu z Baníku jsem od něj čekal rozhodně víc, v Anglii mě zatím dost zklamal), do budoucna by se mi líbil možná i Zlámal, který má skvělý reflex, ale to je ještě daleká budoucnost. V úvahu připadá i Zítka, kterého je však na pozici trojky podle mě škoda. Nakonec se přikláním k variantě P. Čech, Kinský, M. Čech, ale určitě by stálo za to sledovat mladé brankáře.

Návrh: P. Čech, M. Čech, Kinský

KRAJNÍ OBRÁNCI:

Ohledně základní sestavy mám jasno, napravo Ujfaluši, nalevo Jankulovski. Ale kdo místo nich? Napravo jsou schopní zaskočit Grygera (toho bych viděl raději na stoperu), Jiránek (příliš pomalý), Zápotočný (stejně jako Grygera spíše stoper), R. Hubník (ten se mi hodně líbí, v Moskvě hraje zatím napravo, ale měl by se posunout do středu obrany, škoda). Ať už je to jakkoli, napravo to bude muset "odnést" někdo ze stoperů, kterých máme mnoho. Jiránka nechci, je příliš pomalý a navíc neumí podporovat ofenzívu, volil bych tedy mezi zbylou trojicí. Asi bych to zaplácl Grygerou, stejně nebudeme moci povolávat 8 obránců a takhle se zaplácnou dvě mouchy jednou ranou… Nalevo je jasný Jankul, ale za ním je jedna velká černá díra. Mareš je neschopný, zatím letos podle mě nejlepšího levého obránce ligy Hubáčka by byl nesmysl zabudovávat a tak to vidím na Kadlece. Je to nouzové řešení, nikoho jiného prostě nemáme. Jak už psal merengues, proti slabším by mohl hrát i Skácel, to je taky možnost. Možná by vlevo zvládl zaskočit i někdo zprava či středu, ale to nemám rád, muselo by to být fakt nouzové řešení.

Návrh: Ujfaluši (Grygera) – Jankulovski (Kadlec)

STOPEŘI:

Kvantita tu určitě je, ale zdá se mi, že nikdo výrazněji nevyčnívá, z čehož může být v konečné fázi velký průser, neboť se může zkoušet typem "jedna šance – buď ji chytíš, nebo zkusíme někoho dalšího", což určitě není nejlepší. Já osobně bych nepočítal s Jiránkem, který je příliš pomalý, není ani konstruktivní, jedinou jeho výhodou je silná hlava, ale to je málo. Vsadil bych na dvojici Grygera – Kováč, ale u prvního jmenovaného popravdě řečeno vůbec nechápu smysl jeho odchodu do Juventusu. Mnohem lepším řešením by podle mě byl tolik omílaný Tottenham, který měl velký zájem a navíc je pátým nejkvalitnějším anglickým týmem, na Grygerovy schopnosti tak akorát. Kováč je skvělý, umí dirigovat spoluhráče, vynikající ve vzduchu, má i rozehrávku, jelikož dlouho hrával DM, jediné co mu chybí (a co bohužel chybí VŠEM českým stoperům), je rychlost, přesněji řečeno výbušnost… Náhradníků je připravených spousta, nezatracoval bych ani Rozehnala, jehož hlavní problém je v psychice. Když je v psychické pohodě, je skvělý, když ne, je to průser. Dále jsou tam Zápotočný (který byl zatím až příliš nervózní, z čehož tropil chyby), R. Hubník (velký talent), Rajnoch (skvělý, tedy až na několikrát zmiňovanou rychlost, navíc skvělý při standartkách), Košťál (ten je ale na repre úroveň příliš neohrabaný, jinak král vzduchu), Latka (zatím nevyrovnaný, ale určitě na repre v blízké budoucnosti má), Drobný (mně osobně se velice líbí, nechápu, proč ho Bílek nestaví), Mazuch ("hudba" daleké budoucnosti, supertalent), Kopic (v Bolce se z něj stane stoper té nejvyšší ligové kvality, to mi věřte), Hubschmann (tak trochu "ztracen" na Ukrajině, ale Šachťar je velmi kvalitní, pro nic za nic asi není členem základní sestavy, že?). Možná jsem ještě na někoho zapomněl, možností je zkrátka spousty a spousty, "jen" zvolit ta správná…

Návrh: Grygera (Zápotočný, Rajnoch) – Kováč (Rozehnal)

ZÁLOŽNÍCI:

Systém stejný jako u mereho, ostatně bez kvalitních křídel se létat (hrát) jinak ani snad nedá. Ač se to možná nezdá, možností je docela dost, některé jsou však kvůli "Klekímu" zatím neuskutečnitelná… S díky bych se rozloučil s Galáskem – odvedl spoustu skvělých výkonů, měl jsem ho rád, ale takhle to dál nejde, jeho neschopnost útočit jsem vždycky trpěl, ale teď už ani neumí odevzdat míč nejbližšímu hráči, ani nemluvím o chybách v defenzívě. Na DM je jasnou jedničkou Polák, za ním pak neskutečně běhavý Abraham, dále asi známý "kanálník", toho času v Udine. Pak je tady pár řešení pro budoucnost (Bílek, Hušek, Švec), nebo přesunutí někoho z obrany (Kováč, Rajnoch či ještě někdo jiný). Polákovi dost prospělo památné vyloučení na MS, od té doby hraje mnohem zodpovědněji směrem k týmu, tedy taktičtěji. O jeho skvělé střele, hře hlavou, bojovnosti i rozehrávce snad ani nemůže být sporu, pro mě jasné číslo jedna. K němu je jasný Rosický, který však musí zlepšit přístup, takhle to dál nejde. Prostě je kapitán a ten musí jít příkladem, což zatím Rosický určitě není, bohužel. Jako třetího do party bych viděl zatím opomíjeného Jarolíma, který odvádí spoustu užitečné práce, navíc je konstruktivní. Rosického by mohl nahradit snad jen Matějovský, který má skvělou rozehrávku a herní inteligenci. Sice mu chybí rychlost, ale jako jediný v republice (samozřejmě kromě Rosy) má na to, aby diktoval v repre tempo hry. Místo Jarolíma bych viděl Jarošíka, který sice v ničem výrazněji nevyniká (což je jeho největší problém), ale je to komplexní hráč, určitě by se nám hodil.

Návrh: D. Jarolím (Jarošík) – Polák (Abraham)- Rosický (Matějovský)

ÚTOČNÍCI:

Uprostřed snad můžeme počítat i nadále s "Dinem" Kollerem, ale musíme si také uvědomit, že na něj nemůžeme mít takové nároky, jako když byl na vrcholu, to prostě nejde, už není nejmladší a rozhodně je snadněji uhlídatelný, než dříve. Bohužel, ale je to tak. Ale koho místo něj? Lafata pro mě zatím zůstává "mužem jednoho zápasu", s Kuličem a Barošem počítám spíš na křídla, Zb. Pospěch moc fauluje a nedává góly, Holenda na to zatím nemá (podle mě ani mít nebude), Bednář je s otazníkem. Došek také často fauluje, ale určitě by se s ním mělo počítat, i když to říkám nerad. Raději bych ho ale v repre neviděl, není nejmladší a nevím, jestli by se vůbec vyplatilo ho zabudovávat do mužstva. Do útoku by mohl být použitelný i Pecka, který je snad neunavitelný. Sionko buď musí začít hrát, nebo v létě změnit dres, což je mnohem reálnější. Svěrkoš ne, Papadopoulos ne, šance má Matušovič, ale to by musel začít naplňovat svůj potenciál, v tom případě by se na křídlo moc hodil. Počítat se určitě musí s Heinzem, který ale jezdí na "vlnách", snad se konečně usadí. Věřím i Skácelovi, který má nesporné kvality, bohužel je ale naplňuje pouze ve druhé anglické lize… Štajnera už nemá smysl povolávat.

Návrh – 4-3-3: Baroš (Sionko) – Koller (Baroš, Bednář, Lafata) – Kulič (Skácel)

Návrh – 4-3-1-2: Heinz – Baroš, Koller

Základní sestava: Čech – Ujfaluši, Grygera, Kováč, Jankulovski – Jarolím, Polák, Rosický – Baroš, Koller, Kulič

PS: Ten nadpis berte s rezervou.

Reagovat
smazaný uživatel

V nadpisu má být v závorce za "MS" otazník.

Reagovat
smazaný uživatel

jsem se chtěl jít dívat na hokej

Reagovat
smazaný uživatel

shodneme se prakticky ve všem , jenom se mi trošku nezdá ta dvojka Kulič - Baroš, ani jeden není typické křídlo a jsou si v mnohém podobní, fakt by to chtělo oživit Skácela

Reagovat
smazaný uživatel

Rajnoch je docela pomalej, v naší lize to docela zanikne, ale proti lepšímu soupeři to vyplave na povrch.

A s tim Kollerem - za 4 dny ( že by zase kalba? ) je mu 34 let, letos šel dolů a zlepšovat se nebude. Osobně bych ho už dal stranou úplně. Už to nemá význam, oodvedl skvělou práci, ale prostě je konec. Jako tohle ME je v prdeli a jestli nezačne okamžitě větší rekonstrukce kádru, tak bude v prdeli i MS a to totálně.

Nicméně světýlko na konci tunelu je, už pro repre připravujeme kanonýra ( Necid a jistě se přidá i Pekhart ), def. záložníka ( Švec ) a celou stoperskou dvojici ( Latka, Suchý )

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě mě napadlo - když tam nebude Koller, tak si možná někteří uvědomí, že "nákop na věž" neni možný.

Reagovat
smazaný uživatel

a kdo ty góly pak bude dávat, když vyženeš Kollera?

Reagovat
HOST*Venca

...ja vim, ze se asi vsichni poserete, ale aspon pro tuto chvili je na stopera potreba minimalne jeden hrac, ktery nenecha utocniky soupere ve vapne delat, co se jim zlibi ... Repka a ted me klidne ukamenujte, ale neverim tomu, ze by pres nej vzduchem sly 2 goly ... Repka s Kovacem nebo Grygerou je podle me optimalni reseni

Reagovat
smazaný uživatel

Kamenovat tě nebudu, nejsem méněcený muslim, ale s Řepkou si přestřelil jako nějakej zdejší kolega s Kolářem. Řepka nepředvádí odpovídající výkony ani za Spartu, tak co by dělal v repre?

Reagovat
HOST*

Kolář není špatný

Reagovat
smazaný uživatel

Špatnejch neni tolik hráčů a přesto do repre nepatří

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele