HISTORIE MS - ŠVÉDSKO 1958

06.06.2006, 00:06
Aktuality
Švédsko se stalo hostitelskou zemí pro šestý fotbalový světový šampionát, který se tak konal již počtvrté na evropském kontinentu. Na tomto mistrovství světa však poprvé zářila hvězda z jiného kouta světa. Nebyl jí nikdo jiný než tehdy sedmnáctiletý mladíček v brazilském dresu Pelé, celým jménem Edson Arantes do Nascimiento.

Mistrovství světa, které se v roce 1954 konalo ve Švýcarsku, dalo většině týmům impuls k modernějšímu pojetí fotbalu. Světová špička se stále víc rozrůstala, což dokumentovaly už kvalifikační boje o světový šampionát 1958, ve kterých ani jeden tým nezískal plný počet bodů a jen šest postupujících mužstev ani jednou neprohrálo. Mistrovství světa se stávalo čím dál víc celosvětovou soutěží, čemuž přispěla skutečnost, že přihlášku na šestý světový šampionát podalo 53 zemí.


KVALIFIKACE

Kvalifikace na švédský šampionát byla poprvé organizována v rámci jednotlivých kontinentů, tak, jak jí známe dodnes. V evropské zóně bylo rozděleno 27 reprezentačních celků do devíti tříčlenných skupin, ze kterých si postup zajistil vždy vítěz. Na jihoamerickém kontinentu se o postup bojovalo ve třech skupinách, ze kterých se na mistrovství světa kvalifikoval vždy také jen vítězný tým. Ze zóny CONCACAF, která sdružuje týmy severní a střední Ameriky a karibské oblasti, si postup zajistilo jen jedno mužstvo, které vzešlo z vítězů dvou skupin. Jedno místo měl mít zajištěno i tým ze společné kvalifikace Afriky a Asie, ale vše bylo nakonec úplně jinak. Oceánie zatím do bojů o světový šampionát nezasáhla.

Československo v kvalifikaci

Českoslovenští fotbalisté měli ve čtvrté evropské kvalifikační skupině za soupeře Wales a reprezentanty Německé demokratické republiky (NDR). Na úvod jsme 1. května 1957 cestovali do Cradiffu, kde na nás čekal Wales. Bohužel českoslovenští reprezentanti vstupní utkání nezvládli a díky brance ze 71. minuty prohráli 0:1. Pro nás bylo pak dobře, že Wales prohrál v Lipsku s NDR 1:2. Odveta Československa s Walesem se hrála 26. května 1957 v Praze na Strahově a po skvělém výkonu naši fotbalisté zvítězili 2:0. K postupu se československý výběr přiblížil 16. června 1957 v Brně, když po nevydařeném prvním poločase porazil fotbalisty NDR 3:1. Ještě o jeden gól víc pak doma nastřílel východním Němcům Wales, který pak už jen čekal na výsledek zápasu NDR - Československo, který se 27. října 1957 odehrál v Lipsku. Našim fotbalistům stačil k postupu na světový šampionát jediný bod, ale ti nenechali nic náhodě a zvítězili jasně 4:1. Československo tak mohlo podruhé za sebou slavit postup mezi světovou elitu.

Ostatní kvalifikační skupiny

EVROPA

Z první kvalifikační skupiny si bez problémů zajistila postup Anglie, která ztratila jen jediný bod a to až v posledním zápase v Irsku. Úplně stejný případ byli ve druhé skupině Francouzi, kteří ztratili také jeden bod a také v posledním utkání, když je o něj připravila Belgie. Z třetí skupiny bojovali o postup stříbrní medailisté z minulého šampionátu Maďaři a hned v prvním utkání překvapivě prohráli v Norsku 1:2. V dalších zápasech však Maďarsko zabralo a už neztratilo ani bod, čímž si zajistilo účast ve Švédsku. V páté skupině se rvali o postup Rakušané a Nizozemci. Oba týmy bez problémů dvakrát zdolali Lucembursko, ale ze vzájemných zápasů vytěžilo víc Rakousko, když doma zvítězilo 3:2 a v Amsterdamu uhrálo remízu 1:1. Šestá skupina přinesla největší drama. Fotbalisté Sovětského svazu a Polska nasbírali stejný počet bodů, a tak o postupujícím musel rozhodnout ještě jeden vzájemný zápas, hraný na neutrální půdě v Lipsku. Z účasti na mistrovství světa se nakonec radoval Sovětský svaz, když porazil Polsko 2:0. V sedmé skupině se rozhodovalo v posledním zápase mezi Jugoslávií a Rumunskem. Jugoslávci zvítězili 2:0, čímž o jediný bod předstihli právě Rumuny. Ve skupině číslo osm měli o postup hrát především Italové a Portugalci. Jenže jak už to bývá, smál se třetí vzadu, kterým bylo překvapivě Severní Irsko. Z poslední evropské skupiny si postup vybojovalo Skotsko, když za sebou nechalo Španělsko a Švýcarsko.

JIŽNÍ AMERIKA

V první jihoamerické skupině se střetla jen dvě mužstva, a to Brazílie a Peru. Favorizovaní Brazilci měli však namále, když v prvním zápase uhráli na soupeřově hřišti jen remízu 1:1 a doma zvítězili těsně 1:0. Ze druhé skupiny pak postoupila Argentina, která sice na úvod prohrála v Bolívii, ale pak stejného soupeře doma přehrála a stejně tak dvakrát Chile. Z poslední jihoamerické skupiny si postup překvapivě vybojovala Paraguay, když o jediný bod skončila před dvojnásobnými mistry světa z Uruguaje.

SEVERNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA, KARIBSKÁ OBLAST

Ve dvou tříčlenných skupinách si jejich vítězové vedli suverénně, když dokázali vyhrát všechna svá utkání. V první skupině triumfovala Kostarika, když za sebou nechala Nizozemské Antily a Guatemalu a ve druhé skupině uspělo Mexiko, které přehrálo Kanadu i USA. Oba vítězové skupin si to pak o postup rozdali ve vzájemném dvojzápase. Mexičané nejprve doma zvítězili 2:0 a v odvetě na kostarické půdě jim už stačila k postupu remíza 1:1.

AFRIKA, ASIE

Zemí z afrického nebo asijského kontinentu nebylo v kvalifikaci o mistrovství světa 1958 přihlášeno mnoho, a tak o šampionát bojovaly společně. Čtyři vítězové skupin se měli společně utkat o jediné postupové místo. Jenže díky suezské krizi a skutečnosti, že týmy Turecka, Indonésie, Egypta, Kypru a Súdánu odmítly nastoupit proti národnímu týmu Izraele, se většina zápasů ani neodehrála. Najednou měl na šampionát postoupit Izrael, aniž by v kvalifikaci odehrál jedinou minutu. Operativně však zasáhla FIFA, když Izraeli vylosovala soupeře do mezikontinentální kvalifikace. Tím soupeřem se nakonec stal Wales, jako vylosovaný tým ze všech mužstev, které v evropských kvalifikačních skupinách zůstala na druhých místech. Wales pak v obou zápasech zvítězil shodně 2:0 a stal se posledním účastníkem šestého světového šampionátu. Zajímavostí tak bylo to, že se do Švédska probojovaly všechny týmy z britských ostrovů.


FINÁLOVÝ TURNAJ

Dvanáct švédských stadionů se těšilo na šestnáctku vyvolených, kterými byly reprezentační výběry NSR, Anglie, Francie, Maďarska, Československa, Rakouska, Sovětského svazu, Jugoslávie, Severního Irska, Skotska, Brazílie, Argentiny, Paraguaje, Mexika, Walesu a domácího Švédska. Všechny týmy byly rozlosovány do čtyř čtyřčlenných skupin, ve kterých se utkal každý s každým. První dva celky si pak zajistily postup do čtvrtfinále, ze kterého pak přes semifinále vedla cesta do finále. Překvapením bylo, že si na tomto světovém šampionátu nezahráli dvojnásobní mistři světa Italové a Uruguayci.

Skupina 1

Do první skupiny byli vedle NSR, Argentiny a Severního Irska vylosováni fotbalisté Československa. Obhájci titulu z NSR hráli na úvod s Argentinou a i když prohrávali od 2. minuty 0:1, nakonec zápas otočili a zvítězili 3:1. Zato Československu se první vystoupení vůbec nepovedlo. Se Severním Irskem jsme prohráli 0:1, když jedinou branku dal po nenápadné akci v 16. minutě Cush. Severní Irsko pak ve svém dalším vystoupení podlehlo Argentině 1:3. Druhým soupeřem československé reprezentace byl výběr NSR a tentokrát to byl z naší strany o poznání lepší výkon než v prvním utkání. Hlavně v první půli jsme Němce přehrávali a nikdo se nemohl divit, že jsme vedli 2:0. Ve druhém dějství však vtrhl na hřiště německý parní válec a srovnával vše, co mu stálo v cestě. Anglický sudí často nechával tvrdé a nedovolené zákroky fotbalistů NSR bez povšimnutí. Nakonec se tedy Němcům podařilo vydolovat bod za remízu 2:2. Stejný výsledek uhráli překvapivě západní Němci i se Severním Irskem, a to ještě vyrovnávali jedenáct minut před koncem. Československým fotbalistům pak mohla zaručit naději na čtvrtfinále jen výhra nad Argentinou. Jihoameričané si sice plánovali finále s Brazílií, ale velkou čáru přes rozpočet jim udělalo právě Československo, které je rozstřílelo až překvapivě vysoko 6:1. NSR postupovalo do čtvrtfinále z prvního místa, to bylo v tu chvíli jasné. Jenže Československo a Severní Irsko mělo po třech bodech a podle tehdejších pravidel musel rozhodnout ještě jeden vzájemný zápas, i když Československo mělo o poznání lepší skóre. Náš tým v rozhodujícím utkání vedl sice od 19. minuty 1:0, ale díky chybám v obraně těsně před koncem první půle soupeř vyrovnal. Ve druhém poločase už žádná branka nepadla a muselo tak rozhodnout prodloužení. V něm se trefil hned v první minutě McParland a naši fotbalisté už nedokázali odpovědět. Do čtvrtfinále tak západní Němce doprovodilo Severní Irsko.

Skupina 2

Druhou skupiny tvořily týmy Francie, Jugoslávie, Paraguaje a Skotska. Všichni tak byli zvědavi právě na Paraguayce, kteří v kvalifikaci vyřadili dvojnásobné mistry světa z Uruguaje. Jenže první zápas Jihoameričanům nevyšel a prohráli vysoko 3:7 s Francií. Hattrickem se blýskl kanonýr Just Fontaine. Skotové pak uhráli bod za remízu 1:1 s Jugoslávií, což bylo od nich z hlediska fotbalového umění vše. Místo toho, aby naplnili velká očekávání, prezentovali se často tvrdými a bezohlednými zákroky. Skotsko tedy pak prohrálo obě zbývající utkání a to nejprve 2:3 s Paraguají a následně s Francií 1:2. Francouzi podlehli ve skupině pouze Jugoslávcům a to v poměru 2:3, i když ještě pět minut před koncem vyrovnávali na 2:2, ale o tři minuty později strhli vítězství na svou stranu přece jen fotbalisté Jugoslávie. Fotbalistům z jihu Evropy pak stačila k postupu remíza 3:3 v posledním vystoupení ve skupině proti Paraguaji, těm pak zůstaly jen oči pro pláč, poněvadž skončili ve skupině pouze o jediný bod jak za Francií, tak i za Jugoslávií.

Skupina 3

Ve svém úvodním vystoupení zdolali bez problému domácí Švédové Mexiko 3:0. Remízovým králem třetí skupiny se stali fotbalisté Walesu. Nejprve sebrali bod finalistům z posledního světového šampionátu Maďarům a poté o něj zase přišli minutu před koncem, kdy na 1:1 vyrovnávali Mexičané. V posledním zápase pak dokonali remízovou bilanci výsledkem 0:0 se Švédskem, které už mělo jistý postup mezi nejlepší osmičku. Zklamáním bylo Maďarsko, které už nedosahovalo výkonnosti předchozích let. Maďaři sice v posledním zápase skupiny rozstříleli slabé Mexiko 4:0, ale předchozí prohra 1:2 s domácími Švédy znamenala, že se maďarští fotbalisté o postup do čtvrtfinále střetnou ještě jednou s Walesem, který nasbíral stejný počet bodů. Maďaři sice vedli po první půli 1:0, ale ve druhé pětačtyřicetiminutovce Wales zaslouženě vstřelil dvě branky a mohl se tak společně s domácími Švédy radovat z postupu do další fáze.

Skupina 4

V poslední skupině šampionátu na sebe narazila mužstva Brazílie, Anglie, Rakouska a Sovětského svazu. Stejně jak Walesu ve třetí skupině se podařilo i Anglii ve čtvrté skupině remizovat ve všech utkáních. Nejprve se Sovětským svazem, a to ještě vyrovnávala pět minut před koncem z přísně nařízené penalty. Poté uhráli bezbrankovou remízu s Brazilci, což bylo bráno jako výrazný úspěch, poněvadž Brazilci patřili mezi největší favority na celkové vítězství. V posledním zápase pak získali bod za remízu 2:2 s Rakouskem, kde byli také dotahujícím týmem. Brazilcům se podařil husarský kousek, když ve skupině neinkasovali ani jednu branku. Na úvod přehráli Rakousko 3:0 a v závěrečném vystoupení ve skupině porazili Sovětský svaz 2:0, když obě branky vsítil Vavá. Do výčtu výsledků pak chybí ještě utkání Sovětského svazu s nevýrazným Rakouskem, ve kterém zvítězila sborná 2:0. Brazilci tak měli postup v kapse, ale fotbalisté Sovětského svazu a Anglie měli po třech bodech, a tak je čekalo ještě jedno vzájemné utkání. V onom zápase by snad Angličané nedali branku, i kdyby se hrálo týden v kuse, protože v brance Sovětského svazu stál vynikající Lev Jašin a ten nebyl ten den k překonání. A jelikož jediná branka padla v 68. minutě do anglické sítě, radovali se z postupu do čtvrtfinále hráči Sovětského svazu.

Čtvrtfinále

Tři týmy (Severní Irsko, Wales a SSSR), které ve skupině bojovaly o postup do čtvrtfinále v dodatečném utkání, měly o poznání ztíženou situaci, poněvadž hned za dva dny nastupovaly proti odpočatým soupeřům. Není divu, že všechna tři mužstva svou bitvu o semifinále prohrála. Od příštího mistrovství světa se naštěstí už žádná dodatečná utkání o postup nehrála.

V Norrköpingu si Francouzi pohráli s fotbalisty Severního Irska a nebýt brankáře Gregga, mohla být porážka až dvouciferná. Po první půli to sice bylo jen 1:0, ale ve druhém dějství proměnili Francouzi, pokračující ve fotbalovém koncertu, tři gólové příležitosti. Dvě branky si na svůj účet připsal nepolapitelný Just Fontaine.

V Göteborgu se střetla Brazílie s Walesem a měla to být jasná záležitost pro Kanárky. Jenže tým z britských ostrovů hrál skvěle a navíc fantasticky chytal Jack Kelsey, který tehdy nastupoval za Arsenal. V 66. minutě se však musel sklonit před sedmnáctiletým mladíčkem ve žlutém dresu. Ano, byl to Pelé, který donesl míč na prsou až do sítě a díky němu postoupila Brazílie do semifinále.

Obhájci zlata, fotbalisté NSR, se stejně jako před čtyřmi lety utkali ve čtvrtfinále s Jugoslávií. A stejně tak jako tehdy v Ženevě, tak tentokrát v Malmö měli více ze hry Jugoslávci, jenže opět prohráli. Jedinou branku utkání vstřelil už ve 12. minutě Helmut Rahn a poté už jen slavila úspěch tvrdá německá defenzíva.

Poslední čtvrtfinále viděl zaplněný stadion Rasunda ve Stockholmu mezi domácími Švédy a fotbalisty Sovětského svazu. První poločas držel bezbrankový stav opět skvělý Lev Jašin. Jenže hned ve čtvrté minutě druhé půle se dostali domácí do vedení a konečné vítězství 2:0 pečetili Švédové dvě minuty před koncem.

Semifinále

Semifinále mezi Brazílií a Francií bylo po právu považováno za nejkrásnější utkání šampionátu. A to s Francouzi před mistrovstvím světa nikdo nepočítal, ale ve skvělé formě jim hráli Raymond Kopa a Just Fontaine. První branka zápasu přišla už ve 2. minutě, to Garrincha unikl obráncům a Vavá krásnou trefou otevřel skóre. Francie vyrovnala hned za sedm minut a netrefil se nikdo jiný než Just Fontaine. Byla to vůbec první branka, kterou Brazilci na šampionátu dostali. Šest minut před koncem prvního poločasu strhli Jihoameričané vedení opět na svou stranu, když se trefil Didi. Ve druhé půli pak ukázal Pelé celému světu, jak se střílí branky - v rozmezí od 52. do 75. minuty dokázal docílit hattricku. Sedm minut před koncem už jen fotbalisté ze země galského kohouta snížili na konečných 2:5.

Ve druhém boji o finále mezi Švédskem a NSR byli domácí fanoušci plni očekávání. Navíc Němci už nebyli takovým týmem, který před čtyřmi lety triumfoval. Švédové však začali poněkud nervózně, což vyústilo ve 24. minutě ve vedoucí branku NSR. Domácí se pak vzchopili a do přestávky dokázali vyrovnat. Tentokrát byla německá tvrdost po právu oceněna jedním vyloučením, což umožnilo Švédům vystupňovat svou převahu. Rozhodnutí pak přinesla poslední desetiminutovka, kdy domácí vstřelili dvě branky a po vítězství 3:1 se tak mohli těšit na finále proti Brazílii.

O 3. místo

V souboji dvou zklamaných semifinalistů se hrál fotbal s nadprůměrnou úrovní. Němci sice stačili ještě vyrovnat na 1:1, ale poté Francouzi přidali další tři branky a o osudu utkání bylo rozhodnuto. Francie tak nakonec po vítězství 6:3 nad NSR získala bronzové medaile, na čemž se podílel Just Fontaine čtyřmi brankami. Skvěle hrající francouzský útočník se stal se třinácti zásahy nejlepším střelcem šestého mistrovství světa.

Finále

Neděle 29. června 1958 byla velkým dnem pro švédský i brazilský fotbal. Beznadějně vyprodaný stadion Rasunda ve stockholmském předměstí Solna vítal oba finalisty. Dokonce ani švédští fanoušci nepochybovali o tom, že Zlatá Niké bude po zápase patřit Brazilcům, ale i tak to bylo finále hodné mistrovství světa. Proti všem předpokladům se ale už ve čtvrté minutě dostali do vedení domácí, když se trefil Nils Liedholm. Kanárci však zůstali klidní a pokračovali ve své hře. Hned v 9. minutě vyrovnal Vavá a stejný hráč ve 32. minutě otočil skóre na 2:1. Rozhodující údery přišly od skvěle hrajících Brazilců ve druhé půli. Nejprve v 55. minutě přidal další branku Pelé a za třináct minut zvýšil už na 4:1 Mario Zagallo. V 80. minutě sice snížil na 4:2 Agne Simonsson, ale v poslední minutě uzavřel gólový účet celého šampionátu Pelé. Brazílie tak po vítězství 5:2 slavila svůj premiérový titul mistrů světa, který se jí podařilo získat až na šestý pokus. A jak jistě všichni víme, nebyl to titul zdaleka poslední...

V Rio de Janeiro vítaly nové mistry světa nadšené dva milióny lidí a následující den byl vyhlášen brazilským národním svátkem. Spokojeni byli také Švédové, a to nejen kvůli skvělému výsledku národního týmu, ale i díky skvěle zvládnuté organizaci šampionátu. Brazilský styl hry tak udával tón další roky ve světovém fotbale.


MISTROVSTVÍ SVĚTA 1958 VE VÝSLEDCÍCH

Kvalifikace

EVROPA
Skupina 1
Irsko - Dánsko 2:12:0
Anglie - Dánsko 5:24:1
Anglie - Irsko 5:11:1
1. Anglie 4 3 - 1 - 0 15:5 7
2. Irsko 4 2 - 1 - 1 6:7 5
3. Dánsko 4 0 - 0 - 4 4:13 0

Skupina 2
Francie - Belgie 6:30:0
Francie - Island 8:05:1
Belgie - Island 8:35:2
1. Francie 4 3 - 1 - 0 19:4 7
2. Belgie 4 2 - 1 - 1 16:11 5
3. Island 4 0 - 0 - 4 6:26 0

Skupina 3
Norsko - Bulharsko 1:20:7
Norsko - Maďarsko 2:10:5
Maďarsko - Bulharsko 4:12:1
1. Maďarsko 4 3 - 0 - 1 12:4 6
2. Bulharsko 4 2 - 0 - 2 11:7 4
3. Norsko 4 1 - 0 - 3 3:15 2

Skupina 4
Wales - Československo 1:00:2
NDR - Wales 2:11:4
Československo - NDR 3:14:1
1. Československo 4 3 - 0 - 1 9:3 6
2. Wales 4 2 - 0 - 2 6:5 4
3. NDR 4 1 - 0 - 3 5:12 2

Skupina 5
Rakousko - Lucembursko 7:03:0
Nizozemsko - Lucembursko 4:15:2
Rakousko - Nizozemsko 3:21:1
1. Rakousko 4 3 - 1 - 0 14:3 7
2. Nizozemsko 4 2 - 1 - 1 12:7 5
3. Lucembursko 4 0 - 0 - 4 3:19 0

Skupina 6
SSSR - Polsko 3:01:2
Finsko - Polsko 1:30:4
SSSR - Finsko 2:110:0
1.-2. SSSR 4 3 - 0 - 1 16:3 6
1.-2. Polsko 4 3 - 0 - 1 9:5 6
3. Finsko 4 0 - 0 - 4 2:19 0
Rozhodující utkání o postup na MS
SSSR - Polsko 2:0

Skupina 7
Řecko - Jugoslávie 0:01:4
Řecko - Rumunsko 1:20:3
Rumunsko - Jugoslávie 1:10:2
1. Jugoslávie 4 2 - 2 - 0 7:2 6
2. Rumunsko 4 2 - 1 - 1 6:4 5
3. Řecko 4 0 - 1 - 3 2:9 1

Skupina 8
Portugalsko - Severní Irsko 1:10:3
Itálie - Severní Irsko 1:01:2
Portugalsko - Itálie 3:00:3
1. Severní Irsko 4 2 - 1 - 1 6:3 5
2. Itálie 4 2 - 0 - 2 5:5 4
3. Portugalsko 4 1 - 1 - 2 4:7 3

Skupina 9
Španělsko - Švýcarsko 2:24:1
Skotsko - Španělsko 4:21:4
Švýcarsko - Skotsko 1:22:3
1. Skotsko 4 3 - 0 - 1 10:9 6
2. Španělsko 4 2 - 1 - 1 12:8 5
3. Švýcarsko 4 0 - 1 - 3 6:11 1

JIŽNÍ AMERIKA
Skupina 1
Peru - Brazílie 1:10:1
1. Brazílie 2 1 - 1 - 0 2:1 3
2. Peru 2 0 - 1 - 1 1:2 1

Skupina 2
Chile - Bolívie 2:10:3
Bolívie - Agentina 2:00:4
Chile - Argentina 0:20:4
1. Argentina 4 3 - 0 - 1 10:2 6
2. Bolívie 4 2 - 0 - 2 6:6 4
3. Chile 4 1 - 0 - 3 2:10 2

Skupina 3
Kolumbie - Uruguay 1:10:1
Kolumbie - Paraguay 2:30:3
Paraguay - Uruguay 5:00:2
1. Paraguay 4 3 - 0 - 1 11:4 6
2. Uruguay 4 2 - 1 - 1 4:6 5
3. Kolumbie 4 0 - 1 - 3 3:8 1

SEVERNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA, KARIBSKÁ OBLAST
Skupina 1
Guatemala - Kostarika 2:61:3
Kostarika - Nizozemské Antily 4:02:1
Guatemala - Nizozemské Antily 1:3nehráno
1. Kostarika 4 4 - 0 - 0 15:4 8
2. Nizozemské Antily 3 1 - 0 - 2 4:7 2
3. Guatemala 3 0 - 0 - 3 4:12 0

Skupina 2
Mexiko - USA 6:07:2
Kanada - USA 5:13:2
Kanada - Mexiko 0:30:2
1. Mexiko 4 4 - 0 - 0 18:2 8
2. Kanada 4 2 - 0 - 2 8:8 4
3. USA 4 0 - 0 - 4 5:21 0

Finále
Mexiko - Kostarika 2:01:1

AFRIKA, ASIE
Skupina 1
Indonésie - Čína 2:0
Čína - Indonésie 4:3
1.-2. Indonésie 2 1 - 0 - 1 5:4 2
1.-2. Čína 2 1 - 0 - 1 4:5 2
Rozhodující utkání o postup
Indonésie -Čína 0:0losem postoupila Indonésie

Skupina 2
Izrael (postoupil bez boje)
Turecko (odstoupilo)

Skupina 3
Egypt (odstoupil)
Kypr (odstoupil)

Skupina 4
Súdán - Sýrie 1:0
Sýrie - Súdán 1:1
1. Súdán 2 1 - 1 - 0 2:1 3
2. Sýrie 2 0 - 1 - 1 1:2 1

Finálová skupina
Izrael (postoupil bez boje)
Indonésie (odstoupila)
Súdán (odstoupil)

MEZIKONTINENTÁLNÍ KVALIFIKACE
Izrael - Wales 0:20:2


Na MS 1958 se kvalifikovaly tyto týmy: Švédsko (pořadatel), NSR (obhájce titulu), Anglie, Francie, Maďarsko, Československo, Rakousko, SSSR, Jugoslávie, Severní Irsko, Skotsko, Brazílie, Argentina, Paraguay, Mexiko, Wales.


Finálový turnaj - Švédsko - 8. 6. až 29. 6. 1958

Skupina 1
NSR - Argentina 3:1
Severní Irsko - Československo 1:0
Argentina - Severní Irsko 3:1
NSR - Československo 2:2
NSR - Severní Irsko 2:2
Československo - Argentina 6:1
1. NSR 3 1 - 2 - 0 7:5 4
2.-3. Československo 3 1 - 1 - 1 8:4 3
2.-3. Severní Irsko 3 1 - 1 - 1 4:5 3
4. Argentina 3 1 - 0 - 2 5:10 2
Rozhodující utkání
Severní Irsko - Československo 2:1 po prodloužení

Skupina 2
Francie - Paraguay 7:3
Jugoslávie - Skotsko 1:1
Jugoslávie - Francie 3:2
Paraguay - Skotsko 3:2
Francie - Skotsko 2:1
Paraguay - Jugoslávie 3:3
1. Francie 3 2 - 0 - 1 11:7 4
2. Jugoslávie 3 1 - 2 - 0 7:6 4
3. Paraguay 3 1 - 1 - 1 9:12 3
4. Skotsko 3 0 - 1 - 2 4:6 1

Skupina 3
Švédsko - Mexiko 3:0
Maďarsko - Wales 1:1
Mexiko - Wales 1:1
Švédsko - Maďarsko 2:1
Švédsko - Wales 0:0
Maďarsko - Mexiko 4:0
1. Švédsko 3 2 - 1 - 0 5:1 5
2.-3. Maďarsko 3 1 - 1 - 1 6:3 3
2.-3. Wales 3 0 - 2 - 0 2:2 3
4. Mexiko 3 0 - 1 - 2 1:8 1
Rozhodující utkání
Wales - Maďarsko 2:1

Skupina 4
Brazílie - Rakousko 3:0
SSSR - Anglie 2:2
Brazílie - Anglie 0:0
SSSR - Rakousko 2:0
Anglie - Rakousko 2:2
Brazílie - SSSR 2:0
1. Brazílie 3 2 - 1 - 0 5:0 5
2.-3. SSSR 3 1 - 1 - 1 4:4 3
2.-3. Anglie 3 0 - 3 - 0 4:4 3
4. Rakousko 3 0 - 1 - 2 2:7 1
Rozhodující utkání
SSSR - Anglie 1:0

Čtvrtfinále
Francie - Severní Irsko 4:0
Švédsko - SSSR 2:0
Brazílie - Wales 1:0
NSR - Jugoslávie 1:0

Semifinále
Brazílie - Francie 5:2
Švédsko - NSR 3:1

O 3. místo
Francie - NSR 6:3

Finále
Brazílie - Švédsko 5:2


Mistr světa 1958: BRAZÍLIE

Nejlepší: Just Fontaine (Francie) - 13 gólů



Co jiného se stalo v roce 1958?

Narodila se Madonna Louise Ciccone - Americká popová zpěvačka, vystupující pod jménem Madonna.

Narodil se Michael Jackson - Americký popový zpěvák.

V platnost vstoupily smlouvy o založení Evropského hospodářského společenství a Evropského společenství pro atomovou energii (Euratom).

Cestou z utkání v Jugoslávii zahynulo při leteckém neštěstí 8 hráčů fotbalového mužstva Manchester United.

Ve Štrasburku poprvé zasedal Evropský parlament, jako orgán Evropského hospodářského společenství.

Maďarskými komunisty byl popraven Imre Nagy, vůdce pokusu o převrat v roce 1956.

V USA vznikl Národní úřad pro aeronautiku a vesmírný prostor, známý jako NASA.

Československá televize zahájila pravidelné každodenní vysílání 7 dní v týdnu.



Autor: Marek Chromčák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele