HISTORIE MS - ANGLIE 1966

14.06.2006, 01:51
Aktuality
Osmé mistrovství světa se v roce 1966 konalo v zemi, která dala světu hru jménem fotbal. Roku 1961 se stal předsedou FIFA Angličan Stanley Rous a byl to právě on, kdo se postaral o to, že po sto třech letech od založení anglické fotbalové federace zavítal světový šampionát přímo do kolébky fotbalu.

Ještě než samotné mistrovství světa začalo, stala se v březnu 1966 nepříjemná událost. V Londýně v rámci výstavy Sport byla ukradena soška Zlaté Niké, naštěstí ale byla nalezena v zahradě na předměstí Londýna foxteriérem. Z Brazílie zaznívaly hlasy, že u nich by se nic podobného nemohlo stát, ale jak to později u nich dopadlo, všichni dobře víme.

Opět stojí zato se zmínit o evropském šampionátu, který se konal v roce 1964 ve Španělsku, tedy mezi světovými mistrovství v Chile a Anglii. Španělsko dokázalo na domácí půdě ve finále porazit obhájce zlata z roku 1960 SSSR 2:1. V boji o bronzové medaile zdolalo Maďarsko Dánsko.


KVALIFIKACE

Stejně jako před čtyřmi lety v boji o Chile se i teď přihlásilo do kvalifikace 54 zemí. V Evropě se hrálo v devíti skupinách, ze kterých si postup do Anglie vybojovali vždy vítězové. Na jihoamerickém kontinentu se bojovalo ve třech tříčlenných skupinách, ze kterých si postup zajistili také vítězové. Zóna CONCACAF čítala v první fázi tři tříčlenné skupiny, ze kterých se jejich vítězové utkali o postup ve finálové fázi. Patnáct afrických zemí, které se přihlásili do kvalifikace, nakonec odstoupily a to na protest vylosování a proti přihlášce tehdy rasistické Jihoafrické republice. Nakonec v kvalifikaci zůstaly jen dva týmy a to Austrálie a KLDR, které se ve vzájemném dvojzápase střetli o postup na světový šampionát. Oba zápasy mezi zástupci Oceánie a Asie se sehrály v Kambodži a v obou případech zvítězila KLDR, která tak překvapivě postoupila do Anglie. Pořadatelská země a obhájce titulu z Brazílie měli účast na osmém světovém šampionátu jistou.

Československo v kvalifikaci

Československo bylo vylosováno do čtvrté skupiny k týmům Portugalska, Rumunska a Turecka. Portugalci včele s Eusebiem měli hned po dvou zápasech kvalifikace na kontě čtyři body, když dvakrát porazili Turecko. 25. dubna 1965 v Bratislavě na Tehelném poli jsme se s Portugalskem střetli my. Českoslovenští reprezentanti se vůbec nepotkali s dobrou formou, což dokumentovala už ve 20. minutě jediná branka utkání, kterou vsítil právě Eusebio. Po domácí porážce s Portugalskem nás čekalo 30. května 1965 v Bukurešti Rumunsko, které před tím doma porazilo Turecko. Do sestavy se po delší době vrátil Josef Masopust a hrál skvěle, jenže výkon zbytku mužstva byl tristní. Rumuni nakonec díky brance ze 33. minuty zvítězili 1:0 a s československými ambicemi na postup to bylo zlé. Po porážce v Rumunsku odstoupil trenér Václav Jíra, kterého nahradil Jozef Marko. Ten vsadil na mladé hráče s cílem budovat kádr pro mistrovství světa v roce 1970. S odcházejícími reprezentanty se národní tým důstojně rozloučil 18. května 1966 v přátelském zápase se Sovětským svazem. Poté co Rumuni prohráli v Portugalsku, podlehli i 19. září 1965 v Praze omlazenému československému výběru 1:3. Hned 9. října 1965 jsme si v Istanbulu připsali druhou výhru, když jsme domácí Turecko rozstříleli 6:0. 31. října 1965 v Portu jsme sice uhráli remízu 0:0 s Portugalci a 21. listopadu 1965 v Brně porazili Turecko 3:1, ale na postup do Anglie, díky pokaženému začátku kvalifikace, jsme mohli zapomenout. Ten si zaslouženě vybojovali Portugalci, i když v posledním zápase kvalifikace prohráli v Rumunsku 2:0.

Ostatní kvalifikační skupiny

EVROPA

V první evropské kvalifikační skupině získaly na prvních dvou místech týmy Belgie a Bulharska po šesti bodech, a tak se o postupujícím na šampionát muselo rozhodnout v dodatečném zápase, který se hrál ve Florencii. Po vítězství 2:1 se z postupu nakonec radovali Bulhaři a byl to také úspěch československého fotbalu, poněvadž trenérem fotbalistů z Balkánu byl Rudolf Vytlačil, tolik úspěšný s československým týmem v Chile 1962. Ve druhé skupině sice na úvod remizovali fotbalisté NSR doma se Švédskem, ale poté už jen naplno bodovali a postup do Anglie jim nemohl uniknout. Třetí skupina nakonec patřila Francii, když jen jednou prohrála a to v Jugoslávii. O tom že nebyli Jugoslávci vážnějším konkurentem Francie v boji o postup, rozhodli Norové, kteří dokázali Jugoslávcům sebrat tři body. Pátou skupinu vyhráli o jediný bod před Severním Irskem Švýcaři. Ten jediný bod, který by zaručoval dodatečné utkání, ztratili fotbalisté z britských ostrovů v posledním zápase za remízu v Albánii, pro kterou to byl jediný bodový zisk. Šestá skupina se nakonec stala kořistí fotbalistů Maďarska, když za sebou nechaly výběry NDR a Rakouska. Skupinu číslo sedm vyhrál s čtyřbodovým náskokem před Walesem Sovětský svaz. Na dalších místech pak skončily týmy Řecka a Dánska. V osmé skupině mrzela Skoty domácí porážka 1:2 s Polskem, protože právě tyto dva body jim chyběli na vítěznou Itálii. V poslední evropské skupině se střetli jen dva týmy a to Španělsko a Irsko. Obě mužstva vyhrála svůj domácí zápas, a tak se rozhodovalo na neutrální půdě v Paříži. Po vítězství 1:0 se na cestu do Anglie těšili Španělé.

JIŽNÍ AMERIKA

V první skupině si počínala suverénně Uruguay, když dvakrát porazila Peru i Venezuelu. Ve druhé skupině to už bylo o poznání napínavější. Chile i Ekvádor získali před Kolumbií pět bodů, a tak se v Limě hrálo znovu. Chile porazilo Ekvádor 2:1 a mohlo se těšit na svou čtvrtou účast na mistrovství světa, ale poprvé na evropském kontinentu. Třetí skupinu pak bez problémů vyhrála Argentina, když ztratila pouze jediný bod za remízu v Paraguaji.

SEVERNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA, KARIBSKÁ OBLAST

Vítězstvím v první skupině si zajistila postup do finálové skupiny zóny CONCACAF Jamajka, když o jediný bod předčila Nizozemské Antily a o dva Kubu. Ze druhé skupiny postoupila do druhé fáze kvalifikace Kostarika, když dvakrát porazila Surinam i Trinidad a Tobago. Poslední skupinu pak vyhrálo favorizované Mexiko před fotbalisty USA a Hondurasu. Vítězství ve finálové skupině patřilo Mexiku, které nejprve uhrálo bod v Kostarice, poté dvakrát porazilo Jamajku a postup do Anglie pečetilo výhrou 1:0 nad Kostarikou.


FINÁLOVÝ TURNAJ

Anglická města Londýn, Birmingham, Sheffield, Manchester, Liverpool, Sunderland a Middlesbrough přivítala reprezentační výběry Brazílie, Bulharska, NSR, Francie, Portugalska, Švýcarska, Maďarska, SSSR, Itálie, Španělska, Uruguaje, Chile, Argentiny, Mexika, KLDR a především domácí Anglie. Tato šestnáctka vyvolených se po osmé střetla o zlatou sošku bohyně Niké, na kterou si po třetí v řadě dělali zálusk Brazilci. Moc dobře věděli, že když ji získají potřetí, tak jim ji už nikdo nevezme. Systém finálového turnaje mistrovství světa zůstal naprosto stejný jako před čtyřmi lety v Chile. Hrálo se tedy ve čtyřech čtyřčlenných skupinách, ze kterých si pak první dva týmy zajistily postup do čtvrtfinále a pak už se vyřazovacím systém bojovalo o postup do finále.

Skupina 1

11. července 1966 ve Wembley zahajovaly celý šampionát domácí Angličané s Uruguají. Velká očekávání však zůstala nenaplněna, zápas nepřinesl nic zajímavého a nemohl jinak skončit něž 0:0. I ve druhém zápase první skupiny mezi Francií a Mexikem se zrodila remíza, ale na rozdíl od předchozího utkání na každé straně padla jedna branka. V dalším zápase se střetla Uruguay s Francií. Fotbalisté ze země galského kohouta vedli od 15. minuty díky proměněné penaltě, ale ještě do přestávky Jihoameričané otočili na konečných 2:1. Ve svém druhém vystoupení se podařilo dosáhnout Albionu na plný bodový zisk, když zdolal bojující Mexičany 2:0. Před zápasem Uruguay - Mexiko mysleli na postup ještě oba týmy, ale to by museli Sombreros zvítězit alespoň o dvě branky. V první půli bylo sice Mexiko v soustavném tlaku, ale brankovou radost to nepřineslo. Zápas nakonec skončil bez branek a do čtvrtfinále postupovala Uruguay. V posledním utkání první skupiny porazili Angličané Francouze 2:0, když obě branky zařídil Roger Hunt, a zajistili si tak postup do čtvrtfinále z prvního místa.

Skupina 2

Ve druhé skupině na sebe narazily týmy NSR, Argentiny, Španělska a Švýcarska. Že budou Švýcaři platit za největšího outsidera ukázalo hned první utkání proti výběru NSR, které prohráli 5:0. Dvěma brankami se blýskla nastupující hvězda německého i světového fotbalu Franz Beckenbauer. Argentinci se na úvod střetli se Španělskem. Po bezbrankovém poločasu dostal v 65. minutě Jihoameričany do vedení Luis Artime, ale za dvě minuty byl opět nerozhodný stav. Stejný hráč však svou druhou brankou rozhodl jedenáct minut před koncem o důležitém vítězství Argentiny. V zápase Španělska se Švýcarskem vedli překvapivě po první půli reprezentanti helvetského kříže 1:0, jenže po vyrovnání Švýcaři odpadli a čtvrt hodiny před koncem vstřelilo Španělsko vítěznou branku. Střetnutí mezi NSR a Argentinou slibovalo velkou podívanou, ale nakonec přineslo jen argentinské vyloučení a výsledek 0:0. Argentinci si pak výhrou 2:0 nad Švýcarskem bezpečně pohlídali postup do čtvrtfinále. Vítězství ve skupině díky lepšímu skóre nakonec získali fotbalisté NSR, kteří otočili zápas proti Španělsku a vybojovali vítězství 2:1.

Skupina 3

K obhájcům zlata z posledních dvou šampionátů Brazilcům byly vylosovány týmy Portugalska, Maďarska a Bulharska. Brazilci se na úvod střetli s Bulhary, které vedl československý trenér Rudolf Vytlačil, strůjce chilského stříbra. Už v 15. minutě dal branku Pelé, ale to bylo vše co v Anglii předvedl. Ne že by nebyl ve formě, ale bulharští hráči si ho vzali do parády natolik, že konec zápasu už jen dokulhal. Na konečných 2:0 pak ve druhém dějství upravil Garrincha. Nádherné utkání se hrálo na Old Trafford v Manchesteru mezi Portugalskem a Maďarskem. Hned v první minutě šli Portugalci do vedení zásluhou Augusta. Vyrovnání se pak Maďaři dočkali až po hodině hry, jenže hned za sedm minut strhl vedení na portugalskou stranu opět Augusto. V poslední minutě pak pečetili Portugalci své vítězství na 3:1. V zápase proti Maďarsku nenastoupil v dresu Brazílie Pelé, který si tak léčil rány z předchozí duelu. První poločas tohoto utkání skončil sice 1:1, ale ve druhé půli vstřelili Maďaři dvě branky a mohli se tak radovat z vítězství 3:1 nad úřadujícími mistry světa. Bulharům se nepodařilo vstřelit branku ani ve druhém zápase, když tentokrát prohráli 3:0 s Portugalskem. Právě proti Portugalsku se snažili Brazilci zachránit postup do čtvrtfinále. Tentokrát nastoupil Pelé, ale po půlhodině hry byl doslova dokopaný. Z anglického šampionátu pak odjížděl rozhořčen s tvrzením, že na mistrovství světa se už neukáže. Jenže všichni dobře víme, jak to za čtyři roky dopadlo. Že Pelé i jeho spoluhráči odjížděli domů překvapivě už po zápasech ve skupinách rozhodla porážka 1:3 v zápase právě s Portugalskem, kde se dvakrát trefil Eusebio. Maďarsko si pak pohlídalo druhé postupové místo, když přehrálo Bulharsko 3:1.

Skupina 4

V poslední skupině byly jednoznačnými favority na postup do čtvrtfinále fotbalisté Sovětského svazu a Itálie. Za outsidery zde měly být týmy Chile a Korejské lidově demokratické republiky (KLDR). Vše ale bylo jinak. V prvních zápasech bylo ještě vše podle předpokladů. Sovětský svaz bez problémů zdolal fotbalisty KLDR 3:0 a Squadra azzura porazila Chile 2:0. Když bronzoví medailisté z posledního šampionátu Chilané remizovali s KLDR 1:1, nikdo se nad tím nepozastavoval. Vítězství Sovětského svazu nad Itálií 1:0 nasměrovalo sbornou k vítězství ve skupině, což potvrdila i výhrou 2:1 nad Chile. Obrovská senzace se však udála 19. července v Middlesbrough, kde si podle předpokladů měla Itálie poradit s reprezentanty KLDR. V zápase se asijským fotbalistům dařilo na co sáhli a navíc ve 42. minutě vstřelil branku Pak Doo Ik. Ve druhé půli to už byl jen obrovský tlak Italů, jenže ten narážel na dobře organizovanou obranu soupeře. I přes velkou snahu se vyrovnat nepodařilo a největší překvapení šampionátu bylo na světě. Vedle Sovětského svazu postoupili do čtvrtfinále fotbalisté KLDR.

Čtvrtfinále

O další senzaci se reprezentanti KLDR málem postarali ve čtvrtfinále proti Portugalsku. V liverpoolském Goodison Parku se dostali zástupci asijského kontinentu do vedení už v první minutě. Bylo znát, že Portugalci vstoupili do zápasu v tréninkovém tempu a než se rozkoukali, tak byl po dalších brankách z 22. a 25. minuty stav 3:0 pro KLDR. Jenže v té době ještě asijské týmy neoplývaly taktickou vyzrálostí, a tak fotbalisté KLDR útočili vesele dál. Kdyby to tenkrát jak se říká zavřeli, jistě by byli v semifinále. Hned za dvě minuty po třetí korejské brance snížil na 1:3 Eusebio a stejný hráč přidal dvě minuty před přestávkou další branku, tentokrát z penalty. Ve druhé půli už jasně dominovali Portugalci. Dalšími dvěmi brankami otočil Eusebio stav skóre na 4:3 a na konečných 5:3 stanovil výsledek deset minut před koncem Augusto. Portugalsko tak po nečekaně těžkém boji bylo v semifinále.

V dalším čtvrtfinále na sebe narazili fotbalisté NSR a Uruguaje. Od 11. minuty sice vedlo zásluhou Hallera NSR 1:0, ale stále to bylo velmi vyrovnané a otevřené utkání. Vše se pak zlomilo na začátku druhého poločasu, kdy během pěti minut vyloučil rozhodčí dva hráče Uruguaje. Od té doby se Jihoameričané sesypali a v poslední dvacetiminutovce obdrželi ještě tři branky, když se postupně trefili Beckenbauer, Seeler a podruhé v zápase Haller.

Do čtvrtfinálového utkání se Sovětským svazem vstupovalo Maďarsko s nelichotivou bilancí, poněvadž svého soupeře neporazilo celých dvanáct let. A nebylo tomu jinak ani tentokrát, především proto, že sovětští fotbalisté měli v brance skvělého Jašina. Naopak maďarský brankář nepodržel svůj tým vždy na začátku obou poločasů, kdy pustil laciné góly. Maďaři se už jen zmohli v 57. minutě na snížení, kterým upravili stav skóre na konečných 2:1.

V posledním čtvrtfinále se ve Wembley utkala domácí Anglie s Argentinou. Bylo zjevné, že hned od úvodního hvizdu se rozhodčí, pan Rudolf Kreitlein z NSR, snažil zavděčit pořadatelům. Nebylo to vůbec pěkné utkání a vše ještě umocnil právě hlavní sudí, když ve 30. minutě nepochopitelně vyloučil Argentince Rattina. Jihoameričané po tomto výroku odmítali hrát, ale nakonec se uklidnili a pokračovali v zápase o deseti hráčích. Rozhodnutí nakonec přinesla 78. minuta, kdy se za domácí krásně trefil hlavou Geoff Hurst. Argentinci už nenašli sílu na odpověď, a tak Albion postupoval v turnaji dál. Samotný zápas měl i dozvuky v podobě vypovězení sportovních styků Argentinců s Anglií, k čemuž se připojili Brazilci i Uruguayci. Předseda FIFA Stanley Rous pak musel vyvinout značné úsilí, aby spory urovnal.

Semifinále

V Liverpoolu se v prvním semifinále střetla NSR se Sovětským svazem. Bylo to velmi tvrdé a bojovné utkání, ve kterém měli mírnou převahu západní Němci. Do vedení poslal NSR dvě minuty před přestávkou Helmut Haller. Naopak dvě minuty po přestávce byl vyloučen Igor Čislenko a sborná musela dohrávat v deseti. V 67. minutě pak svou brankou přiblížil finále pro NSR Franz Beckenbauer. Sovětští fotbalisté se snažili o nemožné, ale dokázali už jen dvě minuty před koncem utkání snížit na konečných 2:1. Po dvanácti letech se tak dostal tým NSR do finále mistrovství světa.

O den později bojovala kolébka fotbalu o své první finále proti skvělému Portugalsku. 94 000 diváku ve Wembley sledovalo krásnou podívanou, která neměla nouzi o dramatické okamžiky. Největší hvězdou zápasu byl Bobby Charlton, který se největší měrou postaral o nejlepší výkon Angličanů na šampionátu. Bobby Charlton dal také obě branky Anglie, které padly ve 30. a 80. minutě. Eusebio tentokrát zůstal ve stínu, stačil už jen v 82. minutě snížit z penalty, která byla nařízena za ruku Jackieho Charltona. Anglie to dokázala, poprvé v historii se probojovala do finále mistrovství světa hry, kterou sama vymyslela.

O 3. místo

Na utkání o bronzové medaile se přišlo podívat přes 80 000 diváků. Portugalci se dostali do vedení už ve 12. minutě, když nařízenou penaltu proměnil Eusebio. Dvě minuty před přestávkou bylo však vyrovnáno. V závěru zápasu rozhodlo to, že Portugalsku zbylo více sil a vůle k vítězství. Minutu před koncem utkání zajistil Portugalcům bronzové medaile svým gólem Torres.

Finále

30. července 1966 celý fotbalový svět vzhlížel k Wembley, kde se ve finále mistrovství světa utkala domácí Anglie s NSR. Finále začalo lépe pro fotbalisty NSR, když už ve 12. minutě vstřelili vedoucí branku. To se k odraženému míči dostal Helmut Haller a umístěnou střelou k tyči nedal Banksovi šanci. Ovšem hned za šest minut bylo vyrovnáno, o které se postaral Geoff Hurst. Hrálo se stále ve vysokém tempu, ale do přestávky se skóre už neměnilo. Další branka padla až v 78. minutě a dala ji Anglie. Martin Peters se dostal k míči po zahraném rohu a bylo 2:1. Poté se už Angličané viděli jako mistři světa, začali hru kouskovat a zapomněli na skutečnost, že Němci bojují svou zarputilostí vždy do poslední vteřiny. Minutu před koncem normální hrací doby přece jen hráči NSR vyrovnali, když se po obrovském závaru dostal k míči Wolfgang Weber. Muselo se tedy hrát prodloužení a v něm přišla památná 101. minuta. Geoff Hurst poslal z dvaceti metrů ostrou střelu do břevna a od něj se odrazil míč k brankové čáře. Dodnes nikdo stoprocentně neví zda to byla branka nebo nebyla. Tehdy to nevěděl ani hlavní sudí Gottfried Dienst ze Švýcarska, a tak se běžel poradit s pomezním Tofikem Bachramovem ze SSSR, který měl na věc lepší pohled. Po této konzultaci hlavní arbitr branku uznal. Západní Němci nepřestávali bojovat a snažili se o vyrovnání. Několik málo okamžiků před koncem prodloužení vybouchlo Wembley počtvrté obrovským nadšením, když se po samostatném úniku krásně trefil potřetí v zápase Geoff Hurst. Vzápětí rozhodčí ukončil finálový zápas a nic už nemohlo bránit obrovským oslavám prvního titulu mistrů světa pro Anglii, kolébku moderního fotbalu.

Anglie se tak stala pátou zemí, která vyhrála fotbalové mistrovství světa a mohla nad hlavu pozvednout zlatou sošku bohyně Niké. Navíc z osmi světových šampionátů se stalo již potřetí, že triumfoval domácí tým. Za čtyři roky se světová elita sejde v Mexiku…



MISTROVSTVÍ SVĚTA 1966 VE VÝSLEDCÍCH

Kvalifikace

EVROPA
Skupina 1
Belgie - Izrael 1:05:0
Bulharsko - Izrael 4:02:1
Bulharsko - Belgie 3:00:5
1.-2. Belgie 4 3 - 0 - 1 11:3 6
1.-2. Bulharsko 4 3 - 0 - 1 9:6 6
3. Izrael 4 0 - 0 - 4 1:12 0
Rozhodující utkání o postup na MS
Bulharsko - Belgie 2:1

Skupina 2
NSR - Švédsko 1:12:1
NSR - Kypr 5:06:0
Švédsko - Kypr 3:05:0
1. NSR 4 3 - 1 - 0 14:2 7
2. Švédsko 4 2 - 1 - 1 10:3 5
3. Kypr 4 0 - 0 - 4 0:19 0

Skupina 3
Jugoslávie - Lucembursko 3:15:2
Lucembursko - Francie 0:21:4
Lucembursko - Norsko 0:22:4
Francie - Norsko 1:01:0
Jugoslávie - Francie 1:00:1
Norsko - Jugoslávie 3:01:1
1. Francie 6 5 - 0 - 1 9:2 10
2. Norsko 6 3 - 1 - 2 10:5 7
3. Jugoslávie 6 3 - 1 - 2 10:8 7
4. Lucembursko 6 0 - 0 - 6 6:20 0

Skupina 4
Portugalsko - Turecko 5:11:0
Československo - Portugalsko 0:10:0
Rumunsko - Turecko 3:01:2
Rumunsko - Československo 1:01:3
Portugalsko - Rumunsko 2:10:2
Turecko - Československo 0:61:3
1. Portugalsko 6 4 - 1 - 1 9:4 9
2. Československo 6 3 - 1 - 2 12:4 7
3. Rumunsko 6 3 - 0 - 3 9:7 6
4. Turecko 6 1 - 0 - 5 4:19 2

Skupina 5
Nizozemsko - Albánie 2:02:0
Severní Irsko - Švýcarsko 1:01:2
Severní Irsko - Nizozemsko 2:10:0
Albánie - Švýcarsko 0:20:1
Severní Irsko - Albánie 4:11:1
Nizozemsko - Švýcarsko 0:01:2
1. Švýcarsko 6 4 - 1 - 1 7:3 9
2. Severní Irsko 6 3 - 2 - 1 9:5 8
3. Nizozemsko 6 2 - 2 - 2 6:4 6
4. Albánie 6 0 - 1 - 5 2:12 1

Skupina 6
Rakousko - NDR 1:10:1
NDR - Maďarsko 1:12:3
Rakousko - Maďarsko 0:10:3
1. Maďarsko 4 3 - 1 - 0 8:3 7
2. NDR 4 1 - 2 - 1 5:5 4
3. Rakousko 4 0 - 1 - 3 1:6 1

Skupina 7
Dánsko - Wales 1:02:4
Řecko - Dánsko 4:21:1
Řecko - Wales 2:01:4
SSSR - Řecko 3:14:1
SSSR - Wales 2:11:2
SSSR - Dánsko 6:03:1
1. SSSR 6 5 - 0 - 1 19:6 10
2. Wales 6 3 - 0 - 3 11:9 6
3. Řecko 6 2 - 1 - 3 10:14 5
4. Dánsko 6 1 - 1 - 4 7:18 3

Skupina 8
Skotsko - Finsko 3:12:1
Itálie - Finsko 6:12:0
Polsko - Itálie 0:01:6
Polsko - Skotsko 1:12:1
Finsko - Polsko 2:00:7
Skotsko - Itálie 1:00:3
1. Itálie 6 4 - 1 - 1 17:3 9
2. Skotsko 6 3 - 1 - 2 8:8 7
3. Polsko 6 2 - 2 - 2 11:10 6
4. Finsko 6 1 - 0 - 5 5:20 2

Skupina 9
Irsko - Španělsko 1:01:4
1.-2. Španělsko 2 1 - 0 - 1 4:2 2
1.-2. Irsko 2 1 - 0 - 1 2:4 2
Rozhodující utkání o postup na MS
Španělsko - Irsko 1:0

JIŽNÍ AMERIKA
Skupina 1
Peru - Venezuela 1:06:3
Uruguay - Venezuela 5:03:1
Peru - Uruguay 0:11:2
1. Uruguay 4 4 - 0 - 0 11:2 8
2. Peru 4 2 - 0 - 2 8:6 4
3. Venezuela 4 0 - 0 - 4 4:15 0

Skupina 2
Kolumbie - Ekvádor 0:10:2
Chile - Kolumbie 7:20:2
Ekvádor - Chile 2:21:3
1.-2. Chile 4 2 - 1 - 1 12:7 5
1.-2. Ekvádor 4 2 - 1 - 1 6:5 5
3. Kolumbie 4 1 - 0 - 3 4:10 2
Rozhodující utkání o postup na MS
Chile - Ekvádor 2:1

Skupina 3
Paraguay - Bolívie 2:01:2
Argentina - Paraguay 3:00:0
Argentina - Bolívie 4:12:1
1. Argentina 4 3 - 1 - 0 9:2 7
2. Paraguay 4 1 - 1 - 2 3:5 3
3. Bolívie 4 1 - 0 - 3 4:9 2

SEVERNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA, KARIBSKÁ OBLAST
Skupina 1
Jamajka - Kuba 2:01:2
Kuba - Nizozemské Antily 1:10:1
Jamajka - Nizozemské Antily 2:00:0
1. Jamajka 4 2 - 1 - 1 5:2 5
2. Nizozemské Antily 4 1 - 2 - 1 2:3 4
3. Kuba 4 1 - 1 - 2 3:5 3

Skupina 2
Trinidad a Tobago - Surinam 4:11:6
Kostarika - Surinam 1:03:1
Kostarika - Trinidad a Tobago 4:01:0
1. Kostarika 4 4 - 0 - 0 9:1 8
2. Surinam 4 1 - 0 - 3 8:9 2
3. Trinidad a Tobago 4 1 - 0 - 3 5:12 2

Skupina 3
Honduras - Mexiko 0:10:3
USA - Mexiko 2:20:2
Honduras - USA 0:11:1
1. Mexiko 4 3 - 1 - 0 8:2 7
2. USA 4 1 - 2 - 1 4:5 4
3. Honduras 4 0 - 1 - 3 1:6 1

Finálová skupina
Kostarika - Mexiko 0:00:1
Jamajka - Mexiko 2:30:8
Kostarika - Jamajka 7:01:1
1. Mexiko 4 3 - 1 - 0 12:2 7
2. Kostarika 4 1 - 2 - 1 8:2 4
3. Jamajka 4 0 - 1 - 3 3:19 1

MEZIKONTINENTÁLNÍ KVALIFIKACE
KLDR - Austrálie 6:13:1


Na MS 1966 se kvalifikovaly tyto týmy: Anglie (pořadatel), Brazílie (obhájce titulu), Bulharsko, NSR, Francie, Portugalsko, Švýcarsko, Maďarsko, SSSR, Itálie, Španělsko, Uruguay, Chile, Argentina, Mexiko, KLDR.



Finálový turnaj - Anglie - 11. 7. až 30. 7. 1966

Skupina 1
Anglie - Uruguay0:0
Francie - Mexiko 1:1
Uruguay - Francie 2:1
Anglie - Mexiko 2:0
Uruguay - Mexiko 0:0
Anglie - Francie 2:0
1. Anglie 3 2 - 1 - 0 4:0 5
2. Uruguay 3 1 - 2 - 0 2:1 4
3. Mexiko 3 0 - 2 - 1 1:3 2
4. Francie 3 0 - 1 - 2 2:5 1

Skupina 2
NSR - Švýcarsko 5:0
Argentina - Španělsko 2:1
Španělsko - Švýcarsko 2:1
NSR - Argentina 0:0
Argentina - Švýcarsko 2:0
NSR - Španělsko 2:1
1. NSR 3 2 - 1 - 0 7:1 5
2. Argentina 3 2 - 1 - 0 4:1 5
3. Španělsko 3 1 - 0 - 2 4:5 2
4. Švýcarsko 3 0 - 0 - 3 1:9 0

Skupina 3
Brazílie - Bulharsko 2:0
Portugalsko - Maďarsko 3:1
Maďarsko - Brazílie 3:1
Portugalsko - Bulharsko 3:0
Portugalsko - Brazílie 3:1
Maďarsko - Bulharsko 3:1
1. Portugalsko 3 3 - 0 - 0 9:2 6
2. Maďarsko 3 2 - 0 - 1 7:5 4
3. Brazílie 3 1 - 0 - 2 4:6 2
4. Bulharsko 3 0 - 0 - 3 1:8 0

Skupina 4
SSSR - KLDR 3:0
Itálie - Chile 2:0
KLDR - Chile 1:1
SSSR - Itálie 1:0
KLDR - Itálie 1:0
SSSR - Chile 2:1
1. SSSR 3 3 - 0 - 0 6:1 6
2. KLDR 3 1 - 1 - 1 2:4 3
3. Itálie 3 1 - 0 - 2 2:2 2
4. Chile 3 0 - 1 - 2 2:5 1

Čtvrtfinále
Portugalsko - KLDR 5:3
NSR - Uruguay 4:0
SSSR - Maďarsko 2:1
Anglie - Argentina 1:0

Semifinále
NSR - SSSR 2:1
Anglie - Portugalsko 2:1

O 3. místo
Portugalsko - SSSR 2:1

Finále
Anglie - NSR 4:2 po prodloužení


Mistr světa 1966: ANGLIE

Nejlepší střelec MS 1966: Eusebio (Portugalsko) - 9 gólů



Co jiného se stalo v roce 1966?

Narodila se Lucie Bílá - Česká zpěvačka, její pravé jméno je Hana Zaňáková.

Narodil se Jan Železný - Český oštěpař.

Zemřel Walt Disney - Zakladatel světoznámého studia kreslených filmů. (narodil se 5. 12. 1901)

Čínský komunistický vůdce Mao Ce-tung vyhlásil Velkou proletářskou kulturní revoluci. Ta přikazovala všem obyvatelům, aby udávali ty, kteří nebyli pravověrnými komunisty.

Televizní stanice NBC začala vysílat seriál Star Trek, jenž se později stal kultovním.



Autor: Marek Chromčák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele