Herní progres Sparty v nedohlednu aneb Události 18. kola FORTUNA:LIGY

09.02.2023, 12:53
Názory a komentáře
V 18. kole FORTUNA:LIGY pražská Sparta poprvé na jaře bodovala naplno, když prodloužila svou domácí neporazitelnost a porazila Mladou Boleslav 4:1. Dařilo se i Slavii, ta překazila Pardubicím otevření nového stadionu a vyhrála 2:0. Třetí do party Viktoria Plzeň otočila vývoj utkání a vyhrála na Zbrojovce Brno 3:1.

Kanonádu rozjel Baník Ostrava, který vůbec nešetřil na Stínadlech Teplice a vyhrál na jejich půdě 5:0. Formu potvrdili Bohemians, kteří na stadionu v Mladé Boleslavi porazili Hradec Králové hrající v azylu zvítězili 2:0. Stejným poměrem vyhrál Slovan Liberec v Českých Budějovicích.

Poslední ligové kolo má ve statistikách i dva remízové souboje. Ten zajímavější viděli diváci na jablonecké Střelnici, kde Zlín vybojoval remízu 2:2. Uherské Hradiště zažilo poněkud nudnější střet, Slovácko hrálo se Sigmou Olomouc bez branek.

Zápas kola


Teplice - Baník Ostrava

Baník si na druhou půli připravil excelentní kanonádu, ta se nakonec zastavila na čísle pět. Takhle by se to určitě fanouškům "chacharů" líbilo častěji.



Gól kola


1. Jan Kopic (Viktoria Plzeň)

Přímý kop téměř od rohového praporku zamířil na hranici vápna, kde si balon zpracoval Kopic a nádherným obstřelem zamířil do horního růžku.



2. Filip Kaloč (Baník Ostrava)



3. Jakub Považanec (Jablonec)



Jedenáctka kola





Brankář - Martin Jedlička (Bohemians 1905)

Královehradečtí vítězné Bohemians přestříleli, "klokani" můžou za výhru hodně děkovat jejich gólmanovi, který si připsali zasloužené čisté konto. Na jeho branku mířilo devět střel, vyznamenal se při hlavičce Leibla a Dvořáka či střele Koubka. V oslabení se mezi třemi tyčemi vůbec nenudil.

Pravý obránce - Jan Juroška (Baník Ostrava)

Na parádní výhře Baníku se podílel asistencí na nádherný třetí gól Filipa Kaloče. Pustil si míč kousek za sebe a poté nahrál do území před šestnáctkou. Blýskl se dalšími několika povedenými centry. V prvním poločase, kdy byla hra vyrovnanější, pomáhal k udržení čistého konta.

Střední obránce - David Lischka (Baník Ostrava)

Další brilantní výkon z utkání v Teplicích v obrané řadě Slezanů. V nastaveném čase druhého poločasu se spolu se svými spoluhráči vydal na útočný výlet, z pravé strany poté před bránu nahrával Kuzmanović. Tam míč tečoval Tijani a Lischka uklízel do prázdné brány.

Levý obránce - Lukáš Hůlka (Bohemians 1905)

Nastoupil sice v defenzivě, ale podílel se na obou brankách Bohemians proti Hradci Králové. Nejprve po přímém kopu využil chyby Ryneše a nikým neatakovaný zamířil přesně k tyči. Poté předvedl, jak má hrát moderní bek, uvolnil se na pravé straně a po jeho centru skóroval Drchal.

Pravý záložník - Cadu (Baník Ostrava)

Svými triky motal teplickým hlavy, nakonec si připsal gól a asistenci. Před prvním gólem ustál souboj na pravé straně a našel Klímu, který míč protečoval za Grigara. Za několik málo minut Cadu sám skóroval, když si s Klímou prohodili role a parádně načasovanou přihrávku nasměroval do sítě.

Střední záložník - Jakub Považanec (Jablonec)

Jablonec doma prohrával se Zlínem 0:2, Považanec dvěma góly zařídil alespoň vyrovnání. Hosté jej před první brankou trefili svým odkopem, on po narážečce se Šulcem snížil. Srovnávací gól také tak trochu zapříčinili hosté, když jeho parádní volej do protipohybu Rakovana srazil Didiba.

Střední záložník - Pavel Bucha (Viktoria Plzeň)

Plzeň opět ztrácela krok, Bucha si však připsal gól a asistenci a v Brně řídil obrat. Zařídil vyrovnání, když jej perfektně našel Mosquera a zamířil do pravého dolního rohu. Poté si sám připravil výbornou finální přihrávku, kterou v gól do prázdné brány přetavil Adam Vlkanova.

Levý záložník - Vachtang Čanturišvili (Trinity Zlín)

V Jablonci byl u obou branek Zlína. Sám ve dvacáté minutě otevřel skóre, když si navedl míč na střed a tečovanou ránou na zadní tyč nachytal domácího Surovčíka. Na začátku druhého poločasu předvedl svou skvělou kopací techniku, když přesně našel Martina Filla, kterému stačilo pouze nastavit hlavu.

Útočník - Václav Drchal (Bohemians 1905)

Ukázal, že je stále platnou ofenzivní zbraní a zařídil "klokanům" klid v podobě dvoubrankového vedení. Velký podíl na Drchalově brance má Lukáš Hůlka, který se parádně protáhl po pravé straně hřiště, po jeho pasu vznikl v šestnáct zmatek a bývalý sparťan se zorientoval nejlépe.

Útočník - Martin Minčev (Sparta Praha)

Na hřiště přišel jako žolík za trápícího se Kuchtu a sázka na něj se Brianu Briskemu náramně vyplatila. Sparta se totiž s Boleslaví trápila, Minčev však přidal dva rozhodující zářezy. Nejprve jej do úniku vyslal Daněk, on přesně obstřelil Mikulce. Poté jej za obranu poslal Kairinen a blafákem dokonal dílo.

Útočník - Jiří Klíma (Baník Ostrava)

Další z baníkovců, který ve druhé půli herně i statisticky rozkvetl. V 51. minutě jej z pravé strany našel Cadu, on se dostal před svého strážce a překonal Grigara. Následně si na pravé straně chytře počkal na náběh Cadua, jež poté jeho pas uklízel do téměř prázdné brány.

Nemělo by vám uniknout


Bývalé spoluhráče přišel podpořit současný útočník Leverkusenu Adam Hložek s přítelkyní.


Tady ani VAR nemusel zasahovat, Köstl hned věděl, že druhou žlutou dostane. Čas 1:20.


Jasná druhá žlutá karta pro Libora Kozáka, tohle se gólmanům nedělá.


Krásná kombinační akce posledních Pardubic proti první Slavii neskončila gólem díky skvělému zákroku Koláře.


Slávistický šéf Jaroslav Tvrdík fandil v Pardubicích v sektoru hostí.


VAR v akci


Divíšek sice za přišlápnutí Kopice nejprve viděl jen žlutou kartu, po zásahu VAR viděl červenou.


Faul Tomiče na Haraslína sice přímo před zrakem sudího, penaltu ale zařídil na Letné až VAR.


Kotkovu hru rukou v pokutovém území videorozhodčí posoudil jako nepovolený.


Změny v tabulce


Na čele tabulky dál figuruje Slavia Praha o bod před Viktorií Plzeň, která o první příčku přišla díky zaváhání z minulého kola. Třetí je Sparta, ta na první příčku ztrácí stále sedm bodů. Na čtvrté místo poskočili Bohemians, dva body za nimi je pátá Sigma Olomouc a šestý Hradec Králové.

Stejný počet bodů má na kontě i sedmé Slovácko, na které ztrácí jediný bod osmý Slovan Liberec. Devátá příčka momentálně patří Baníku Ostrava, ten by se určitě viděl raději na lepších pozicích. Nejlepší desítku uzavírá středočeská Mladá Boleslav.

Skupinu o záchranu otevírá z jedenácté pozice Zbrojovka Brno, s odstupem dvou bodů následují Teplice. Třináctá příčka patří jihočeskému centru dění Českým Budějovicím, na barážových místech se nachází Jablonec a Zlín. Přímý sestup by nyní neminul Pardubice.

Autor: Petr Procházka

Komentáře (16)

Přidat komentář
db18

V 17. kole se nic neudálo?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Podle EF ne, takže by to LFA měla zohlednit a výsledky 17. kola nezapočítávat do tabulky.

Reagovat
db18

Reagovat
ratusek

Nic podstatného

Reagovat
John Obi Mikel
Reagovat
Salfovic

Spíš by to chtělo téma: Je pardubický stadion moc ošklivý?

Reagovat
Spalovač šancí

Téma: Je pardubický stadion stadion?

Reagovat
ratusek

Téma: Je pardubický stadion malý nebo velký?

Odpověď: ano

Reagovat
Kaspar

Kde je zachyceno na sitich? Jen kvuli tomu tohle sleduju

Reagovat
db18

Reagovat
kilobyte

Vynechali 17. kolo a teď tohle.

Reagovat
shitcool

Reagovat
smazaný uživatel

Už slyším, jak Kozák říká rozhodčímu: "Ale dyk to nebylo loktem! Nohou se to taky nesmí?"

Reagovat
smazaný uživatel

"Kopni to tam hlavou."

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele