HB Reavis nepřevezme projekt Hradci Králové

08.07.2014, 13:26
Aktuality
Slovenská developerská společnost HB Reavis nepřevezme od německé firmy ECE několikamiliardový projekt obchodního centra a fotbalového stadionu Arkády v Hradci Králové. ČTK o tom dnes informovala společnost HB Reavis. Odstoupení od projektu HB Reavis zdůvodnila údajným nedodržením dohod ze strany ECE. Vyjádření ECE ČTK zjišťuje.

Projekt za zhruba 3,75 miliardy korun už má pravomocné územní rozhodnutí. Vyrůst má na městských pozemcích na místě nynějšího stadionu "U Lízátek". Developer má postavit obchody, město si má vybudovat novou fotbalovou arénu.

"Projektu Arkády v Malšovicích jsme věnovali hodně energie i finančních prostředků. Ze strany ECE však nebyly dodrženy všechny body naší předběžné dohody, náprava takového porušení není reálná a důsledkem je ukončení jednání o vstupu naší společnosti do tohoto projektu," uvedla ředitelka HB Reavis Group v České republice Olga Humlová.

Firma podle ní v Hradci Králové zůstává, a to se svým dřívějším projektem nákupního centra Aupark v lokalitě u Koruny.

Společnost ECE malšovický projekt připravovala od roku 2008. Loni v prosinci ECE oznámila, že ji v projektu nahradí firma HB Reavis. Po dalších jednáních letos v květnu hradečtí zastupitelé souhlasili s tím, že projekt může HB Reavis převzít. Souhlas zastupitelstva byl podmínkou k pokračování projektu. Humlová tehdy uvedla, že by výstavba areálu měla trvat zhruba dva roky od získání pravomocného stavebního povolení.

Hlasování zastupitelů předcházela téměř tříhodinová diskuse, při níž někteří zastupitelé celý projekt kritizovali. Například zastupitel Richard Nádvorník (STAN) uvedl, že smlouvy mají 28 právních nedostatků. V sále byla i skupina fotbalových fanoušků, kteří projekt podporovali.

Princip malšovického projektu spočívá v tom, že ECE od města za 259 milionů korun koupí pozemky pro své nákupní centrum Arkády. Město si pak samo asi za půl miliardy korun postaví nový stadion. ECE se také zavázala, že fotbalovému klubu během deseti let dá 176 milionů korun a zaplatí asi 115 milionů korun za infrastrukturu, dopravní napojení a demolici stávajícího stadionu.

HB Reavis při jednáních o převzetí projektu tvrdila, že povinnosti vůči městu a fotbalovému klubu hodlá dodržet. Dnes Humlová uvedla, že HB Reavis i nadále počítá s podporou hradeckého fotbalu. "Jednáme se zástupci fotbalového klubu o další spolupráci včetně naší podpory klubu i jeho fanoušků," uvedla.

Podle projektu by výstavba stadionu s kapacitou 12.000 sedících diváků stála zhruba 0,55 miliardy korun. Obchodní centrum by na 39.000 metrech čtverečních nabídlo na 130 obchodů. V celém Parku Malšovice by mělo vzniknout zhruba 2000 pracovních míst.

Autor: Tomáš Pavlík / ČTK

Komentáře (4)

Přidat komentář
hradec

Zase se nic neudělá.. jak typické

Reagovat
didosh

To mě poser

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť se tady nepíše, že se výstavba neuskuteční, akorát proběhne pod jinou firmou

Reagovat
smazaný uživatel

Projekt za zhruba 3,75 miliardy korun už má pravomocné územní rozhodnutí. Vyrůst má na městských pozemcích na místě nynějšího stadionu "U Lízátek". Developer má postavit obchody, město si má vybudovat novou fotbalovou arénu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele