Hamburk zlomil prokletí, Reus dal hattrick a problémy sudích

21.11.2011, 14:15
Názory a komentáře
Říká se, že kdo si počká, ten se dočká. Rčení nakonec platí i pro Hamburk, byť mu museli jít jeho hráči výrazně naproti. V zápase proti Hoffenheimu se Imtech Arena dočkala prvního vítězství v tomto ligovém ročníku. Dočkal se i Thorsten Fink - první výhry co by trenér HSV a dočkal se dokonce i Jaroslav Drobný - ten zase premiérového čistého konta...

Že Fink poslal tým správným směrem, se začalo ukazovat okamžitě po jeho nástupu. Tři zápasy v řadě Hamburk neprohrál, navíc pokaždé zvládl dotáhnout nepříznivé skóre: při Finkově premiéře proti Wolfsburgu inkasoval hned ve 2. minutě gól od Mandžukiče, aby nakonec vydřel remízu 1:1. Proti Kaiserslauternu hráli hamburští hráči od 22. minuty bez vyloučeného Rajkoviče a prohrávali 0:1, ale i tehdy se zvedli a vybojovali bod. Dokonce i proti silnému Leverkusenu z toho byla remíza 2:2, a to HSV prohrával už 0:2. Zkrátka tým prokázal, že má bojovného ducha a to se při snaze odpoutat ze dna tabulky dost hodí.

První výhra pod novým trenérem se tentokrát rodila jednodušeji. Bíločervení předvedli od začátku bojovný kolektivní výkon, kterému dominoval obětavý Guerrero doplňovaný tentokrát i defenzivními záložníky Rinconem a Kačarem. Tým výborně napadal, nenechal Hoffenheimu žádný prostor ani čas na rozehrávku a když se ve 25. minutě dostal do vedení, ukázalo se, jak důležitý je první gól. HSV začalo hrát s ještě větším sebevědomím a působilo především kompaktním dojmem. Zároveň se potvrdilo, že celek z hansovního města si sice nevypracuje moc šancí, ale ty, které má, promění. Vzadu stál jistý Drobný a za pozorným Westermannem se určitě chytá lépe než za Manciennem či Rajkovičem.

Body z posledních zápasů nejsou náhodné, naopak jsou podložené pracovitostí hráčů. A to je dobré znamení do budoucna. Zimní přestávku by dost možná mohl Hamburk prožít v klidu poblíž středu tabulky.

Nejvýraznější postavou 13. kola byl asi Marco Reus. Letos naplno ukazuje svůj talent. V Mönchengladbachu dostává hodně prostoru a odvděčuje se nejlepším možným způsobem. V souboji o třetí místo tabulky nasázel Wiesemu z Brém hattrick a Borrusia Park prožil při výhře 5:0 takový větší fotbalový orgasmus. Pokud bude Reus dávat góly i dál, nebude tolik vadit, že na ně naopak čím dál marněji čeká Mike Hanke. I jeho působení na hřišti je totiž přínosem a v tomto případě jednoznačně platí, že je jedno, kdo góly dává. Hlavně že tam padají. Borussia je díky tomu na stejném bodovém zisku jako její jmenovkyně z Dortmundu.

Příjemné a dobré zprávy z Hamburku a Mönchengladbachu vystřídala hodně špatná zpráva z Kolína. Zápas Kozlů s Mohučí se neodehrál kvůli pokusu hlavního rozhodčího o sebevraždu. Nominovaný Babak Rafati k utkání nedorazil a podle SID (a AFP) byl později nalezen v hotelovém pokoji s podřezanými žilami v kritickém stavu. Transport do nemocnice naštěstí zabránil nejhoršímu a Rafati by měl být ve stabilizovaném stavu. Protože je Rafati z Hannoveru, byla to o to horší zpráva (na sebevraždu Roberta Enkeho si musel vzpomenout každý).

Pro rozhodčí to evidentně nebyl povedený víkend. Peter Gagelmann byl ve šlágru kola Bayern - Dortmund nejhorší na hřišti a rozhodčí před zápasem v Hamburku zase tak dlouho zápolil se svým dresem, respektive mikroportem a připojenou vysílačkou, až se museli diváci bát, že se snad uškrtí. Ve všech případech to snad dobře dopadlo a přejme zejména panu Rafatimu, ať se dostane z nejhoršího...

Babak Rafati, narozen 28.5.1970 (41 let)
premiéra v BL 6.8.2005
vloni odřídil 9 zápasů BL (10 ve 2. BL)
poslední utkání 29.10. (3. liga Offenbach - Regensburg)

Soutěžní otázka č. 6: Dva hrdinové mistrovství světa v roce 1990 proti sobě nastupovali také v německé Bundeslize v soubojích mezi Kaiserslauternem a Leverkusenem. Jeden z nich byl faulovaný ve finálovém duelu MS 1990 v pokutovém území proti Argentině a druhý nařízenou penaltu proměnil a rozhodl o titulu. Jak se oba jmenují?

Podrobnosti o soutěži najdete zde.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

takový větší fotbalový orgasmus článek

Reagovat
risk je zisk

Těším se jak bude válet v Mnichově.

Reagovat
smazaný uživatel

Z toho Reusa sa stáva veľmi zaujímavý hráč, som zvedavý, kde a kedy skončí.

Reagovat
smazaný uživatel

Rudi Völler a Andreas Brehme

Reagovat
smazaný uživatel

Co jsem vyhrál?

Reagovat
smazaný uživatel

mrkni na pravidla soutěže...

Reagovat
RickNash

vyhráli všichni ostatní - díky tobě znají odpověď

Reagovat
herbage

Reagovat
Maverick 65

omg ted sem to hodinu hledal a pak přijdu a vidim tohle...omg..

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

nejsi ty ten Švéd?

Reagovat
božský John

Správnou odpověd zná, teď může třen korunám provolávat slávu

Reagovat
FC Porto FC

Reus do BVB !

Reagovat
smazaný uživatel

Reus do Arsenalu !!

Reagovat
smazaný uživatel

proboha už me začínáte srát s tim sráčskym arsenalem

Reagovat
smazaný uživatel

A zdaleka né jenom s Arsenalem!

Reagovat
RickNash

Reus v Gladbachu!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Virtuos

Niekedy som bundesligu vôbec nemal rád, no však v poslednej dobe sa mi začal veľmi páčiť, futbal je zaujímaví i keď ešte nedosahuje kvality a hlavne nasadenie aké je možné vidieť v PL, avšak atmosféra a plné štadióny, ktoré je tam možné vidieť dodávajú zápasom lesk a náboj. Hlavne verím že si udrží stúpajúci charakter a vyrovná sa PL, pretože potenciál je tu asi najväčší aký je možne v Európe nájsť

Reagovat
smazaný uživatel

Neměla by to být šestá soutěžní otázka? Jen pro jistotu...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele