Haaland útočí na rekordy, po derby se ale řeší jeho špatný vliv na hru Citizens

17.01.2023, 14:58
Aktuality
Erling Håland (© AFP)

Střelec Manchesteru City Erling Haaland má jedinečnou příležitost překonat rekordy Premier League. Může se stát nejproduktivnějším střelcem, jakého kdy nejvyšší anglická liga měla. Po prohře Citizens v derby s Manchesterem United (1:2) se ale řeší i to, zda Haalandova přítomnost týmu svědčí. Klub, který vyhrál čtyři z posledních pěti ročníků soutěže, ztrácí na první příčku osm bodů a změnilo se i pojetí jeho hry.

Pohledem dat z posledního utkání s United se Haaland na výkonu svého týmu nepodílel tak, jak by si mnozí představovali. S míčem měl kontakt pouze devatenáctkrát, vypálil jen dvě střely a ani jedna z nich nesměřovala na bránu. Během říjnového derby to přitom bylo úplně jinak. Citizens vyhráli 6:3 a Nor tři branky dal a další dvě připravil. Byl aktivnější i při hře v poli, míče se dotkl pětatřicetkrát a mezi tyče vyslal šest střel.

Po sobotní porážce neskrýval zklamání z Haalandova vytěžení ani trenér Citizens. "Měl dost kontaktů s míčem, ale je pravda, že když se pak podíváte na jednotlivé pozice, tak to není ono," řekl na jeho adresu Pep Guardiola. "Musíme ho hledat trochu víc," dodal.

Haaland proti United nezářil (©Opta by Stats Perform / Reuters)

Norský forvard vstřelil před polovinou základní části ligy 21 gólů, to je jen o dva méně, než nastříleli nejlepší střelci minulé sezony Premier League - Son Heung-min a Mohamed Salah. Haaland může být prvním hráčem, kterému se podaří překonat ligový rekord 32 vstřelených gólů za 38 zápasů. Ten v sezoně 2017/2018 vytvořil právě Salah.

Doplnit lze i další mety, které Haaland může překonat. Nejvíce gólů za sezonu v Premier League dali Andy Cole (Newcastle 1993/94) a Alan Shearer (Blackburn 1994/95). Bylo to 34 branek, ale liga měla tehdy 22 účastníků a hrála se na 44 kol. Historický rekord pak drží Jimmy Greaves, který v dresu Chelsea v ročníku 1960/61 dal v nejvyšší anglické soutěži, tehdejší First Division, 41 branek.

Špatný vliv na hru Citizens

Podle některých komentářů ale rekordní počet Haalandových gólů hře Citizens nesvědčí a celkově ovlivňuje hru Manchesteru City. Faktem je, že tým má po 18 zápasech na kontě 39 bodů, což je o pět méně než ve stejné fázi minulé sezony. Manchester zároveň inkasoval dvojnásobný počet branek, i když nastřílel o dvě víc.

Kritika směrem k Haalandovi. (©Opta by Stats Perform / Reuters)

"City jsou lepším týmem bez Haalanda, i kdyby v této sezoně nastřílel 40 gólů," nechal se slyšet bývalý záložník Dietmar Hamann po manchesterském derby.

Tuto myšlenku ostatně potvrzuje porovnání letošních a loňských čísel, odpovědnost za střílení branek byla v minulé sezoně rozložena mezi více hráčů. Haalandovo angažování ubralo vstřelené góly zbytku týmu, v týmových statistikách je na druhém místě Phil Foden, který skóroval sedmkrát. Daleko za ním jsou se třemi brankami Julian Álvarez a Kevin De Bruyne.

V minulé sezoně, kdy Citizens vybojovali titul, byl De Bruyne s 15 ligovými góly nejlepším střelcem týmu, Raheem Sterling dal 13 a Riyad Mahrez 11 branek. Osmi hráčům se povedlo vstřelit sedm a více branek.

Přehled zápasu Man. United - Man. City 2:1

Autor: Livesport.cz / Matěj Lucovič / Reuters

Komentáře (131)

Přidat komentář
Gazdo

Jop to som spominal nedavno ze je to taky zaujimavy paradox podobne ako Barcelona. Prisiel Lewa ktory striela goly ale Barca sa relativne hlavne v dolezitych zapasoch trapi. City tiez zostreli kadekoho ale potom pride zapas ked musi byt pripraveny zobrat na seba zodpovednost cely tim nie len jeden utocnik a uz to drhne. Nevravim ze je to nemozne vyhravat aj s takym utocnikom ale treba mat na to nastavene hlavy ostatnych

Reagovat
vceradnesazitra

10HAG ho zničil

Reagovat
king23

Nesmysl.

To samé by se dalo svého času prohlásit o Ronaldovi.

A ano, v Juve by to možná byla pravda, protože idioti neměli kolem něho dostatečně kvalitní tým. Ale City? Kdo jiný než City je schopný postavit kolem Haalanda hvězdný tým? Pak se jim bude hodit, že Haaland podobně jako Ronaldo sám svou obrovskou produktivitou rozhodne i utkání, ve kterém třeba tým není lepší. A až si to sedne, tak klidně může City vyhrát 3x za sebou LM podobně jako Real.

Reagovat
Mercury

Nesmysl, v tom ze maji top hrotaka bych ten problem fakt nehledal

Reagovat
SunFells

Že ztratili Jesuse, Sterlinga a Zinchenka a nenahradili stejnou kvalitou ani je, ani to co přinášeli, v tom hraje roli. Ne Haaland.

Reagovat
ᴏᴡɴʏ

Jo, zrovna tihle deadwoodi jim určitě chybí.

Reagovat
SCELO

tak jesus je topka, sterling je overatted a zinchenko tiez....

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Taky jsem si o Zinčenkovi myslel, že neni nic moc. Není to ale pravda.

Reagovat
Front hell

Blbost

Reagovat
SCELO

co je blbost ?

Reagovat
Front hell

S tím zinchenkem. Není to top hráč,ale svoje kvality má.

Reagovat
SCELO

svoje kvality ma ale kazdy hrac ci nie ?

Reagovat
Front hell

To ano,ale tady se z něho dělá úplný traged. Zkus se raději někdy podívat na zápas Arsenalu s ním v sestavě.

Reagovat
Nizzie

Reagovat
SCELO

pozrem sa na neho teda este

Reagovat
SunFells

Úplného tragéda z něj udělá jen úplný tragéd. Zinna je top hráč, jehož neduhem jsou jen malé věci v defenzívě a jeho zdraví. Má stejný význam jako Jesus a kdyby chyběl Partey tak i větší.

Reagovat
Gazdo

Roberto nie

Reagovat
SCELO

Reagovat
Eichel

ale hej, pod Xavim hral v pohode.. on je len chudák neuveriteľne priemerný a reálne keby nebol odchovancom tak hrá stred tabuľky

Reagovat
Gazdo

Realne keby nebol odchovancom hra v druhej lige nie v strede tabulky. Ved ho nikto nechce. To je az neuveritelne ake ma ten chalan stastie

Reagovat
Eichel

Jeho nikto nechce, lebo má mzdové požiadavky absolútne neadekvátne. Podla mna by v Getafe hral, aj ked možno by ho davali na CM... Ono ako mi príde on ako symbol úpadku Barcelony a zlého vedenia toho klubu, keďže sa nedokázal ten post vyriesit od odchodu Alvesa.. stále mi v tejto sezone príde v pohode, to mu treba ferovo uznat. A z tej malej vzorky, ćo sa dalo vidiet, tak vyzeral lepšie ako Bellerín, ktorý je teda očividne hlavou v Betise.

Reagovat
Bakary3

Zinchenko je motorova myš, skvělá technika, inteligence, parádní hráč.

Reagovat
SunFells

1) to ty neposoudíš

2) neměň si furt nicky žalude

Reagovat
ᴏᴡɴʏ

3) ty to taky neposoudíš

Reagovat
Mato178178

A preco stale tie nove nicky?

Reagovat
ᴏᴡɴʏ

¯\_(ツ)_/¯

Reagovat
Frony

Reagovat
JohnnyBravo

Za Jesuse maji Alvarezer, to je dost obstojná náhrada. Zinchenko byl v podstatě nepotřebnej a nevyužívanej hráč. Jedinej koho možná nenahraidli je Sterling, protože Grealish neni tak produktivní, ale zrovna tohle mi nepřijde jako nějakej důvod jejich úpadku, spíš mi to přijde jako otázka motivace

Reagovat
Kinky7

Zina momentalne pri neforme Cancela fakt chybi. Zbytek ne

Reagovat
SunFells

Alvarez nyní není stejná kvalita jak Jesus, nicméně Jesus byl pro ně plnohodnotný hráč i z křídla a právě tam jim teď chybí takoví outleti se startovací kvalitou jakou byli oni. Taktéž přišli i možnosti posunu hry skrz jejich tah míče v hloubi, kterou by např. při Fredovi nalepeném na KdB v derby dobře využili.

O Zinchenkovi si teda asi něco zjisti, schválně kolik bys našel her, kde tam nebyl Cancelo nebo on, když byli k dispozici. Cancelo byl samozřejmě upřednostňován s formou jakou měl.

Reagovat
Ahoso Widaho

Nyní je Alvarez větší kvalita, protože Jesus je zraněnej

Reagovat
salami

Alvareze, kteryho se ale Pep zdraha pouzivat, protoze na to asi zatim dle jeho usudku nemam. jesus byl regulerni clen ty rotace a mohl nastoupit na hrotu i kridle, mel cisla, fakt to chces srovnavat s letosnim prinosem Alvareze? Cimz nerikam, ze Alvarez je spatnej a ze z nej nebude v budoucnu treba opora, jenom to pro tuhle sezonu je velky oslabeni ve spojeni s odchodem i Sterlinga, ja bych treba poustel jenom jednoho z nich, Alvarez se klidne ted mohl ohravat nekde na hostovani.

Reagovat
JohnnyBravo

No určitě to chci srovnávat. To, že ho Pep nepoužívá nemá nic společnýho s tim, že je adekvátní náhrada za Jesuse.

Reagovat
salami

Naprostej souhlas, v lete jsem se podivoval nad tim, ze City takhle lehkovazne pousti nesmirne uzitecny a pomerne univerzalni hrace, diky tomu ted maj mnohem min moznosti menit prubeh zapasu. A to se jeste Haaland chytl daleko rychlejc nez jsem cekal. Kdyz se k tomu pricte nic moc forma De Bruyneho a rozpad stopersky dvojice, tak z toho City nutne musi vyjit slabsi nez loni.

Reagovat
r.mrazik

nesmysl...tym maji extremne kvalitni

je fakt,ze hraji trochu jinak a bude to chvilku trvat,nez si to sedne uplne

ale preci jen jim odesel Sterling,ktery tech golu daval taky mraky...Foden neni tak golovy, Grealish taky ne...

Reagovat
Heisenberg

Největší problém je Pep, Ten Haag ho úplně zastínil. Kdykoliv byl záběr na jeho plešku, tak mi vzplály všechny hadry v bytě, zatímco Pepova mi ani nezapálila cigáro. Přitom v dobách sledování Barcy pod Pepem mi už v první půlhodině shořely trenky...

Buď začne znova leštit nebo si ty vlasy nastřelí, jinak to nevidím se City zářivě.

Reagovat
SunFells

Reagovat
mr.Silver

Reagovat
Beči

Reagovat
r.mrazik

our bald is best!

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
Mato178178

Reagovat
Euphael

Reagovat
Neutron

Reagovat
LaVolpe

Reagovat
Free_player

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
Freedo

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Pablos

Reagovat
Neon

Reagovat
jsemdement

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
Vsadim gule

Co to kurva…

Reagovat
bbbauch

Reagovat
Busby babes

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Yuriewitsch

Reagovat
Thorrin

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Arnar Resmusonn

Reagovat
TopinB

Reagovat
DrQQ

:-D

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

cože

Reagovat
krisa

Reagovat
ADM

Toto sa svojho času hovorilo aj o 70 gólovom Messim..

Reagovat
Gazdo

Snejder si ten GB zasluzil viac

Reagovat
JohnnyBravo

Casemiro i Fred na 4 žlutejch a v riziku, že nebudou moct hrát proti Arsenalu. Zaslouží si Scott šanci proti CP místa Caseho?

Reagovat
VojtovaChelsea

Takže prodat..kam s ním?

Reagovat
neyto

Reagovat
LyEX

To museli byť poriadni odborníci čo toto tvrdili, snáď nejaký Neville alebo Carragher. To fakt nevedia porovnať zápasy z pred MS a po, kedy sa hráči vrátili polovicni? Taký KdB, Bernardo, Foden, Cancelo hrajú hovno, posledné 3 zápasy si nevedeli prihrať, nesústredene straty lôpt pri zakladaní útokov, Cancelo sa vrátil k výkonom z prvej sezóny. Pričom práve Haaland koľko krát podržal nakopnutu loptu a pekne rozohral protiútok, zato že nedostal loptu do šestnástky, ani blízko nej, to už nie je jeho problém. Odborníci

Reagovat
Beči

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Ligter

tu by byl asi trochu jiný článek, kdyby nám ten první gól neuznali

Reagovat
VTID94

Weston McKennie has turned down a move to Unai Emery’s Aston Villa and is waiting for bids from Graham Potter’s Chelsea and Antonio Conte’s Tottenham Hotspur, according to Corriere dello Sport

Reagovat
Mastný Chobot

Namiesto kaluze radsej blato alebo hovno. Labuznik

Reagovat
VTID94

Reagovat
mr.Silver

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Euphael

Reagovat
Bowie

Reagovat
protiproudu

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
Hlahart

To je úplnej nesmyls. I v MotD rozebírali, jak měl rovnou několik world class náběhů, kdy mohl jít 30 metrů sám na bránu, ale hráči City to zazdili tím, že si chtěli ještě chvilku pinkat házenou ze strany na stranu...

Reagovat
JohnnyBravo

V tomhle je ten Guardioly fotbal horznej. Nesnášel jsem to u Barcy a nesnášim to u City

Reagovat
SCELO

ty musis nenavidiet hru LFC

Reagovat
JohnnyBravo

City si pinkají míč stokrát mezi sebou, liverpool to vždycky po chvíli bezpečně nahraje soupeři

Reagovat
SCELO

true

Reagovat
PP

já si všiml dvou přesně těchto situací.. Určitě jich mohlo být více.

Reagovat
SIRBRANIKE

Amen. Neuveritelne ma to sralo. Má tam párádne nábehy a nič z toho.

Reagovat
Beči

Takže za to, že City teď mají trochu zhoršenou formu může Halaand

Jasně, to je asi stejná písnička, jakou zpívali fandové Juventusu, když jejich tragický tým tahal jen Ronaldo. Nepsal ten článek náhodou některý z nich?

Reagovat
Hachim Mastour

musí jebať

Reagovat
Maximm9

Ten tym slapal jak hodinky pred MS a proste si to MS u nich vybralo dan. Treba takovy Kevin je mimo podle me, ale proste to hodinme na Haalanda

Vypada to na nastupce Ronalda, zachvilku tam rozhada kabinu

Reagovat
LaVolpe

Tak už i před MS tam byly náznaky, že vše není úplně ok, především v zápasech s Fulhamem a Brentfordem doma.

Reagovat
Hachim Mastour

ak to náhodou nefunguje, tak je to chyba trénera, alebo hráčov čo nemajú motiváciu a nie top strelca

Reagovat
Free_player

Ja myslím, že to je jasný ... do města přijel nový šerif jménem Weghorst - Haaland je z toho prostě ve stresu a bojí se, že zastíní jeho golostroj

Reagovat
Kucka

Reagovat
Salfovic

Takže za to, že záložníci hrají jak Horváth s Otepkou po nočním flámu může Haaland

Reagovat
eder

Omyl, Haaland je jen další z obětí. Viníkem je Guardiola.

Reagovat
Greny

Co ten Conte ? Vyhodí ho

Reagovat
Nizzie

Prosím ne.

Reagovat
SunFells

Met police confirm a man has been charged with assaulting Aaron Ramsdale after NLD

Joseph Watts, 35, of Hackney is due to appear at Highbury Magistrates’ Court on Friday, 17 February.

eeeh 35?

Reagovat
lofin9

Mozno mysleli IQ

Reagovat
Nizzie

Přesně to jsem si řekl, když jsem ten věk prvně zahlédl.

Reagovat
PP

Já chápu, že se musí o něčem psát a hledat nějakou senzaci na drobné ztrátě City, ale porovnávat jiné sezony s jinými hráči je hovadina.

Pořád má ta čísla neuvěřitelná, je tam první sezonu, co kdo čeká proboha?

Reagovat
Witcher

Zřejmě ho poznamenal herní výpadek v době MS ale stále to je po Ronaldovi nejlepší útočník na světě

Reagovat
Coutinho10

Darwin ještě teda není ready a aspoň protočil brankáře

Liverpool: Kelleher, Milner, Gomez, Konate, Tsimikas, Bajcetic, Thiago, Keita, Elliott, Carvalho, Gakpo.

Subs: Alisson, Fabinho, Salah, Oxlade-Chamberlain, Jones, Robertson, Matip, Phillips, Doak.

Reagovat
eder

Osa Bajčetič-Elliot-Carvalho by tomu snad mohla přinést jiskru...

Reagovat
avicii

no som zvedavy, sanca pre niektorych si vypytat miesto do zakladu..

Reagovat
Coutinho10

taky...teď je šance se ukázat

Reagovat
oli9

Reagovat
Coutinho10

Woooooow Harveeeeeeeeeey

Reagovat
Kixi Syhimour

hezký gól

Reagovat
avicii

Ten sa do toho základu pýta určite

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
oli9

Reagovat
Busby babes
Reagovat
Mastný Chobot

niekto asi strati pracu kvoli prokrastinovaniu

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Hlahart

Prý někdo přilepil telefon na kulisy, takže zřejmě vtípek

Reagovat
martin.b

Jinak ten opěvovanej Matheus Nunes je dnes hrůzostrašnej, už chápu proč o něj máme takovej zájem

Reagovat
Kixi Syhimour

ses rozjel

Reagovat
martin.b

Jojo nějak se nemůžu zbavit dojmu, že roky budovaná filosofie klubu jde do háje, snad se mýlím a jde jen o přechodný období spojený s nutným rebuildem, ale moc dobrej pocit z toho teď nemám. A to teď vůbec nemluvím o výsledcích týmu.

Reagovat
jack_donaghy

ta grafika posobi strasne spatne, az agresivne...

Reagovat
protiproudu

Nepůsobí.

Reagovat
jack_donaghy

posobi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele