FRANCIE MISTREM EVROPY DO 19 LET

22.09.2005, 00:19, aktualizováno 22.09.2005, 00:19
Aktuality
V belfastském Windsor Parku vyvrcholil 29. července evropský šampionát hráčů do devatenácti let. Z vítězství se nakonec radovali mladí fotbalisté ze země galského kohouta, kteří si ve finále poradili s mladými Angličany. Naopak zcela vyhořelo pořádající Severní Irsko, které nezískalo v turnaji ani bod.

Mistrovství Evropy do devatenácti let se zúčastnilo osm týmů, rozdělených do dvou čtyřčlenných skupin, ze kterých si pak postup do semifinále zajistily vždy dva nejlepší týmy. Celý šampionát začal 18. července prvními zápasy ve skupinách.

Ve skupině A dělaly společnost domácímu výběru týmy Srbska a Černé Hory, Německa a Řecka. Na úvod se střetlo Německo se Srbskem a Černou Horou. Němci vykročili rázně za vítězstvím už v 51. minutě, kdy vedli už 2:0. Jenže v rozmezí 57. a 59. minuty se podařilo fotbalistům z Balkánského poloostrova vyrovnat, a to ještě nebylo vše. V 75. minutě se podařil dokonat obrat a v nastaveném čase pečetilo Srbsko a Černá Hora vítězství na 4:2. Severní Irsko čekalo v prvním zápase Řecko, kterému se podařilo udržet těsné vítězství 1:0 od 15. minuty až do závěrečného hvizdu. Ve druhých zápasech skupiny A si Němci spravili chuť, když jednoznačně rozstříleli Řecko 3:0. Domácí reprezentanti pak podruhé podlehli 0:1, tentokrát Srbsku a Černé Hoře, které rozhodující branku vsítilo v 78. minutě. V posledních zápasech si Srbsko a Černá Hora zajistilo vítězství ve skupině bez ztráty bodu, když jednoznačně přehrálo Řecko 3:0. Divoký závěr pak mělo utkání Severního Irska s Německem. Téměř po celý zápas svítil na ukazateli skóre bezbrankový stav a zdálo se, že tak i utkání skončí. Jenže v 85. a v 89. minutě dali Němci dva góly. Na tuto sprchu odpověděli domácí už jen snížením v nastaveném čase na konečných 1:2. Do semifinále tak ze skupiny A postoupily reprezentace Srbska a Černé Hory a Německa.

Skupinu B tvořili reprezentanti Francie, Anglie, Norska a Arménie. Úplně prvním utkáním celého turnaje byl souboj mezi Francií a Anglií. Zápas skončil smírně 1:1, když obě branky padly v úvodní dvacetiminutovce. Norové na úvod bez větších problémů zdolali Arménii 2:0. Ve druhém zápase pak však Arméni překvapili, když získali bod v utkání s Anglií, kterého docílili vyrovnávací brankou z 87. minuty. Norové si pak mohli vítězstvím nad Francií zajistit předčasně postup do semifinále, jenže nestalo se. Mladí Francouzi zvítězili 3:1, když dvě branky vstřelili z pokutového kopu. V posledních zápasech bylo vše otevřené. Vítězství ve skupině si zajistili Francouzi, když porazili Arménii 1:0. Přímý souboj o druhé postupové místo se udál mezi Anglií a Norskem, přičemž seveřanům stačil k postupu bod. Vše také nasvědčovalo tomu, že právě Norové doprovodí Francii do bojů o medaile, když v 79. minutě vedli 2:1. Jenže o minutu později se podařilo Angličanům vyrovnat a v 83. minutě se jim podařilo vsítit dokonce vítězný a postupový gól. Mladým fotbalistům Norska zůstaly jen oči pro pláč. Do semifinále tak postoupila Francie společně s Anglií.

V prvním semifinále se střetlo Srbsko a Černá Hora s Anglií. Už v 18. minutě se reprezentanti Albionu dostali do vedení, když branku vstřelil Matthew Fryatt. Stejný hráč pak přidal v 81. minutě druhou branku a zdálo se být rozhodnuto. Jenže v 87. minutě snížil Nebojsa Marinkovič a Angličané se museli obávat o výsledek. Ve třetí minutě natavení však pečetil postup do finále a i svůj hattrick Matthew Fryatt. Druhé semifinále svedlo dohromady Francii a Německo. Zemi galského kohouta přivedl do vedení ve 34. minutě Abdoulaye Balde, ovšem za jedenáct minut Němci srovnali krok zásluhou Denise Epsteina. Ve druhé půli však Francouzi odskočili na rozdíl dvou branek, když se nejprve v 58. minutě podruhé trefil Abdoulaye Balde a hned o pět minut později Yohan Cabaye. Němcům se pak už jen podařilo zkorigovat v 86. minutě na konečných 2:3, když se trefil Eugen Polanski.

Finále mezi Anglií a Francií bylo reprízou otevíracího utkání šampionátu, tehdy skončil vzájemný souboj nerozhodně 1:1. V první půli se titulu mistrů Evropy do devatenácti let přiblížili Angličané, když ve 41. minutě otevřel skóre Lee Holmes. Jenže ve druhém dějství se Francouzům podařilo zápas zcela otočit. Nejprve v 56. minutě vyrovnal Mohamed Chakouri. V 75. minutě pak převážil jazýček vah na stranu Francie Abdoulaye Balde, pro kterého to byla již čtvrtá trefa na turnaji. Vítězství 3:1 a zisk evropského titulu v této věkové kategorii pečetil v 88. minutě Yohan Gouffran. Po závěrečném hvizdu mohla tak vypuknout obrovská radost francouzské trikolóry.

Po květnovém mistrovství Evropy do sedmnácti let ukázal i šampionát devatenáctiletých, že mládežnický fotbal na starém kontinentu jde správným směrem. Samozřejmě že se ukáže až za pár let, zda novopečení mistři Evropy do devatenácti let nahradí jednou své idoly, kterými jsou Zinedine Zidane, Thierry Henry a další.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele