Fotbalové trapasy

12.09.2007, 11:33
Fejetony
Reprezentační srazy jsou náročné. Ani ne tak pro hráče, jako spíš pro nás, pro fanoušky. Takže zkuste se na náš fotbal podívat z trochu jiného pohledu, i když reprezentaci se nelze nevyhnout. Pojďte shlédnout deset největších trapasů našeho fotbalu za poslední léta a zkuste je nějak seřadit.

1. Kapr je kapr
Legendární výrok vypustil z úst právník Hrádela, který se tak snažil očistit svého klienta Zejdu z podezření braní úplatků. Před soudem dokonce vykládal poutavé story o tom, jak vášnivým rybářem Zejda je. Spíše mu měl ale opakovat větu z Jáchyme hoď ho do stroje: "Neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš...". Klika je, že páni rozhodčí používali ve svých šifrách kapry. Co by Hrádela ze Zejdy udělal, kdyby se jednalo třeba o tuny koksu těžko říct. Ale je pravděpodobné, že buď havíře, nebo narkomana.

2. Daniel Křetínský – vyhazov Františka Straky
Straka se musel z Letné pakovat poté, co neudělal díru do fotbalové Evropy. V základní skupině Ligy mistrů jeho Sparta nestačila na Manchester, Fenerbachce a Lyon. Tam dokonce dostala "bůra". Expert na fotbal Křetínský usoudil, že nastal čas na změnu a že nový trenér Spartu v Champions league provede do dalších bojů. Na lavičku přibil Jaroslava Hřebíka a všichni víme, jak to dopadlo. Sparta nestačila ani na Thun a opět obsadila poslední místo. Po Hřebíkovi nastoupil Griga a jeho mužstvo prohrálo i s obuvníky z Belgie. Michal Bílek také nezačal svoji evropskou misi zrovna nejlépe – vyřazení ve třetím předkole.

3. Daniel Křetínský – vyhazov Poborského
Karel Poborský se nedržel s Jaroslavem Hřebíkem kolem ramen jako se Strakou. To bylo všeobecně známo. Křetínský tak svému oblíbenci Hřebíkovi chtěl patrně udělat radost a zavést v týmu pořádek a vyhodil reprezentanta Poborského. Patrně měl tenkrát asi na svém mobilním telefonu tarif na psaní SMS zpráv. Svému hráči se ani neobtěžoval zavolat, pouze mu poslal textovku, že končí.

4. Vlastimil Košťál
Tomu se nedá přilepit jen jeden trapas. On sám je totiž jeden velký omyl. Na fotbalové stadiony se chodí se svými přáteli dobře bavit. O úplatcích ve fotbale nikdy neslyšel. Z peněz daňových poplatníku by chtěl postavit Spartě nový stadion (jakoby nemohl skousnout, že Slavie bude v novém). Jako manažer reprezentace si vede asi tak, jako kdybychom požádali královnu Anglie, ať nám zryje záhon a ta by to vyřešila tak, že by na záhonek nechala svrhnout atomovou pumu. To, že je místopředseda svazu a vlastně ho celý sám řídí (a podívejme se především jak), snad není třeba ani zmiňovat.

5. Karel Brückner – JÁ si Poborského připravím
Český lodivod občas připomíná francouzského panovníka Ludvíka XIV. Věta "Stát jsem já" snad k Brücknerovi patří ještě více než k monarchovi. Poté co Poborského vyhodila Sparta na dlažbu, tak reprezentant přijal angažmá v tehdy druholigových Českých Budějovicích. Náš trenér to hodnotil slovy, že v tom nevidí žádný problém. On si totiž prý Poborského na turnaj připraví dokonale. Bohužel nepřipravil a všichni jsme to viděli. Je to škoda především pro Poborského, který by si zasloužil loučit se na velkém turnaji v takové formě, jakou měl v Portugalsku na Euru. Potom by byl král.

6. Česká reprezentace – regenerace po utkání s Němci
Český výběr byl pro našeho západního souseda asi tak nebezpečný jako rozšlápnutý slimák pro salát. Němci v pohodě v Praze zvítězili a fotbalisté si z porážky velkou hlavu nedělali. Sešli se (údajně) všichni na jednom pokoji a za zády trenéra porušili nejen večerku, ale i životosprávu. Trenér Brückner se potom svých hráčů ještě ptal, jestli má odstoupit, nebo setrvat ve funkci. To mi přišlo, jako když dítě přinese ze školy pětku na vysvědčení a rodič mu dá vybrat – buď ho přetrhne vejpůl, nebo mu koupí nové Porsche.

7. Slávistická stavba
Kdyby se dalo na prstech jedné ruky spočítat, kolikrát už Vladimír Leška sliboval sešívaným nový stadion, měla by ta jedna ruka dobrých dvanáct prstů. Leška dokonce už i jednou určil přesný čas výkopu na novém stánku. V reálu se na staveništi, tenkrát sešlo pouze pár recesistů, kteří se přišli podívat, jestli přes noc náhodou nevyrostl nový Eden.

8. Návraty hvězd
Radoslav Látal se po letech v Schalke vrátil do své milované Olomouce. Chtěl si tam v klidu užít své poslední fotbalové roky a plánoval předat zkušenosti mladým a odvděčit se tak oddílu za výchovu. Realita byla taková, že byl nakonec vypoklonkován s tím, že je pomalý a hře ničím nepřispívá. Tak šel do Ostravy a vyhrál titul. Látalovým opakem byl třeba Martin Frýdek. Vrátil se z angažmá v Německu jako velká hvězda a tak se k němu v Teplicích i chovali. Dostal královskou mzdu, volnost na hřišti a málem i půl princezny a celé království, ale výkonnost měl leda tak na špici druhé ligy.

9. Spasitel Petržela
Car Vlastimil se vrátil z velké Rusi pomoci kamarádu Kubíčkovi vyvést Olomouc z bahna první ligy. Nevyvedl. Neustále si na něco stěžoval. Tu na špatné hráče, jindy na rozhodčí. V novinách dával rozhovory a "machroval", jak se ho mladí hráči v Olomouci bojí. Inu Petržela asi zapomněl, že není v Rusku a nemůže neposlušné hráče zavřít na bázi a tam jim nabacat na holou. Ukázal se i jako vynikající psycholog. Po prohře se Slávií na tiskové konferenci prohlásil, že už dopředu věděl, že jeho tým prohraje. Byla to zkrátka čest hrát pod uznávaným odborníkem. Vedení Olomouce ale vyrazilo klín klínem, přišel Pulpit.

10. Česká televize – nové naděje
Rozjel se sportovní kanál ČT 4, což sportovní fanoušek jenom ocení. Ne všichni ho mají sice zrovna doma, ale už téměř každý si k němu našel cestu – restaurace, hospody a jiná kulturní zařízení. Otevřela se tak i nová pracovní místa pro sportovní redaktory a komentátory. Jenže bohužel když nějakého nováčka slyším, připadám si, že jsem přepnul na dřevní doby, kdy fotbal začínala dělat Nova. Utkání Sparta – Olomouc zahájil komentátor například slovy: "Vítám vás na zaplněném letenském stadionu. A když říkám zaplněném, myslím tím spoře, je zde velmi málo lidí." V tu chvíli jsem zpozorněl a řekl si: "Aha, bude sranda". Utkání sice bylo katastrofální ale mladík u mikrofonu bavil dál. Třeba téměř vždy, když míč proletěl vápnem a dopadl za autovou čáru, dozvěděli jsme se, že to byl zajímavý centr. Tuto hlášku jsem napočítal myslím šestkrát. Jeho projev byl též velmi zajímavý. Pomlky mezi slovy byly tak velké, že jsem si říkal, jestli komentátor nešel na párek, nebo na záchod. Je dobře, že v televizi dostávají šanci mladí lidé, ale chtělo by to pečlivěji vybírat, nebo je déle nechat otrkat na pozici redaktora, který dělá například rozhovory. Mizerný komentář pak kazí dojem nejen z utkání, ale i z celé České televize.

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (38)

Přidat komentář
rufus

"Expert na fotbal Křetínský"

Reagovat
HOST*

o spartansejch trenerech to je vsechno pravda, ale nerek bych to o bilkovi...ten do sparty prisel, vyhral ligu a pak vypad s arsenalem, nerek bych ze to je spatnej rozjest..?..

Reagovat
rufus

co se týká ligových výsledků, tak to špatnej rozjezd určitě nebyl, stačí se kouknout kam to dotáhl . Jiný je to v Evropě, Arsenal se dá omluvit, Waregem už ne

Reagovat
HOST*vasil

no fakt dobrej rozjezd ještě že mame tu slaviu ta aspon získá nějaký body do koeficientu

Reagovat
HOST*

já bych řekl, že to je špatnej "rozjest"...

Reagovat
HOST*

Tak co ma z toho najviac pobavilo:

"jako kdybychom požádali královnu Anglie, ať nám zryje záhon a ta by to vyřešila tak, že by na záhonek nechala svrhnout atomovou pumu"

"kolikrát už Vladimír Leška sliboval sešívaným nový stadion, měla by ta jedna ruka dobrých dvanáct prstů"

Reagovat
HOST*

"Vítám vás na zaplněném letenském stadionu. A když říkám zaplněném, myslím tím spoře, je zde velmi málo lidí." to taky neni spatna hlaska

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší je "půl princezny a celé království". To bych poslal Troškovi, ať má námět na novou pohádku "Jak se půlí princezny"

Reagovat
smazaný uživatel

To je ze "Šíleně smutné princezny"...

Reagovat
smazaný uživatel

To je jedno... Samozřejmě se to může jmenovat i "Šíleně rozpůlené princezny", že...

Reagovat
HOST*GATTUSO

nejvíc jsem svíjel: "Kdyby se dalo na prstech jedné ruky spočítat, kolikrát už Vladimír Leška sliboval sešívaným nový stadion, měla by ta jedna ruka dobrých dvanáct prstů."

Reagovat
HOST*

K tem hlaskam bych dodal, ze treba stary znamy a zkuseny komemtator Petr Sveceny rekl pri utkani Boleslav-Kladno presne toto: "Středočeši nyní vedou nad jinými středočechy"...takze bych nerek ze takoveto prehmaty budou vekem nebo zkusenostmi ;-)

Reagovat
HOST*

dobrej clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Možná bych tam přidal ještě ten odchod ze hřiště. Byť se ten zápas rozhodčímu opravdu "vydařil" po všech stránkách a chvílema sem si myslel, že to pivo asi říznuli 100%-ním lihem, tak to bylo gesto úplně na hovno a stálo zbytečně 2 miliony.

Reagovat
HOST*LMHR

clanek fak o ho...

1.Ta česká televize je fakt mimo mísu. Probuďte se...žijeme v Čechách. Co čekáš SkySport?

Kolik myslíš, že tam ti "studentíci" dostávaj? = Talentovaní lidé jdou uplně jinam.

Bohužel pro soukromé televize ligovej fotbal neni zajímavej.

2.A za problémy českého fotbalu, podle toho co se všude píše, muže snad jenom velký satan Košťál.

Nebuďme naivní! Někdo ho do těch funkcí musel zvolit, nebo vybrat.(nepočítám funkce ve Spartě)

Reagovat
HOST*ump

jen tak mimochodem....urcite ste se divali na premier league na prime....liverpool vs. derby county .....nvm jestli tom byt komentator nebo "expert" ale jeho caste "hm" se me zdalo temer nekonecne a navic byl zjevne zamerenej proti Pennantovi

Reagovat
HOST*Martas

Něco je sice vtipný ale mě to spíš příde smutný...kam se s takovouhle českej fotbal asi dostane?

Reagovat
HOST*Figo

Kam se českej fotbal dostane? No přece do prdele. No vlastně tam už je!!

Reagovat
HOST*Igis

Vazeny pane Rysavy, jako u kazdeho vaseho clanku jsem se naramne bavil. Narozdil od jinych se nehonite po agenturnich zpravach, aly vzdycky prijdete s komentarem vlastnim, coz je super. Dekuji a preji mnoho dalsich, podobne barvitych prispevku:-)

Reagovat
HOST*dubov

je to báječný článek, kdybych ho měl hodnotit dal bych jedničku podtrženou

Reagovat
dakri

Připadá mi to, že jsme objevili nového Bosáka, nebo se mi to zdá?

Reagovat
smazaný uživatel

4. Vlastimil Košťál

Tomu se nedá přilepit jen jeden trapas. On sám je totiž jeden velký omyl

Reagovat
HOST*sterda

Ještě bylo zajímavé, jak si do San Marina zvolil skvělou společnost - Starku a Spěváka.

Reagovat
smazaný uživatel

Dosť dobrý článok. vidím že v ČR to vo futbale funguje asi rovnako ako u nás . slovenských trapasov je ale toľko že 10 naj by sa hľadalo dosť ťažko

Reagovat
HOST*Vacin

Neboj my me na tom stejne, muselo dat praci osekat to jenom na deset

Reagovat
smazaný uživatel

Vy ste to osekali na 10, my kľudne môžeme urobiť TOP 100

Reagovat
HOST*Vacin

Napodobne

Reagovat
HOST*Sniper

Jednoznacně nej je 4. Vlastimil Košťál a nejlepší hláška asi: O úplatcích ve fotbale nikdy neslyšel.

Reagovat
HOST*plzenak

Tvý články mě baví, dobrá práce, těším se na další tvůj výtvor...

Reagovat
HOST*Kapřík

Skvěle napsaný článek. A ten Petržela mě fakt svým Olomoucký působením naštval, vždyť on neuměl vůbec mluvit a ta arogance se v jeho větách dala přímo krájet! Vidět ho na obrazovce bylo utrpení. A to jsem ho chtěl jednu chvíli do Sparty místo odcházejícího Grigy...díky bohu že se tak nestalo.

Reagovat
HOST*wenca01

tak to je velmi podareny clanek...kdyby tu bylo vic takovych autoru,kteri se neboji rict pravdu naplno...fakt super...

Reagovat
HOST*

petrzela je nahodou skvelý trener

Reagovat
HOST*

vubec

Reagovat
HOST*jointislav

ale jenom náhodou.....

Reagovat
smazaný uživatel

Najlepšie články na EF sú od Pavla Ryšavého..fakt.. super, len tak dál

Reagovat
HOST*GATTUSO

ty woe mu muselo tady po tom návalu chvály "trošičku" stoupnout sebevědomí . ale je fakt, že píše kvalitní články no...

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj, po příštím článku mi ho zase srazíte

Reagovat
HOST*Staford

Děti já nevím jestli to víte , ale Arsenal nakpe Slávistům asi zadek co myslíte ? Možná budou slávisti Fabregasovi před zápasem leštit kopačky ....inu třeba vlček Arsenal Arsenal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele