FOTBALISTÉ A JEJICH PŘEZDÍVKY

26.09.2004, 12:07
Aktuality
Víte, jakou má přezdívku váš oblíbený fotbalista? A víte, kdo jsou to Nedotknutelní? Kdo z vás ví, že na J. S. Veróna volají, mimo jiné, Nimbus 2000, podle létajícího koštěte z Harry Pottera? Bavme se dnes nad tím, jaké přezdívky mají desítky známých, či méně známých fotbalistů dneška, ale také ne tak dávné historie. Začněme třeba Nedotknutelnými...

Ono to sice přestává být tak docela pravdou, ale tak se říkalo hvězdné pětici Realu Madrid; Raúl, Figo, Zidane, Ronaldo, Roberto Carlos. Sedm trpaslíků měla rovněž španělská liga a Roberto Carlos má skvělou společnost: Ibagaza, Xavi, Víctor, Overmars, Makelele a Saviola. Kde ty loňské sněhy jsou... Mnozí na své působení ve Španělsku již jen vzpomínají. V dobrém, ve zlém... Tři blázni jsou trenéři a nedivme se. On jeden musí být opravdu tak trochu cvok, aby trénoval některé kluby. Tato trojka nese jména Bielsa, Van Gaal a Pitterman. Ten třetí nyní vystřídal ve vedení "blázince" jménem Argentina toho prvního.

Pro změnu tři mušketýři pocházejí z Calcia a jejich jména jsou Gatuso, Maldini a Nesta. Čtveřice, které se přezdívalo báječní, fantastičtí, hrála kdysi pohromadě: Kluivert, Saviola, Riquelme, Overmars. A skončeme u skupin fotbalistů osmi divy světa. Zázrakem fotbalu v tomto případě jsou Maradona, Di Stefano, Pelé, Beckenbauer, Cruyff, Platini, H. Sánchez a R. Baggio. Někdo vám chybí? Doplňte si jména těch vašich favoritů třeba v diskuzi na konci tohoto článku.

Navštivme nyní naše sousedy a v Bundeslize začněme dvojící reprezentantů České republiky. Jan Koller a Tomáš Rosický, Obr a Trpaslík. Který je který si jistě doplníte bez problémů. Bayern Mnichov a jeho fotbalisté, současní a bývalí... Jens Jeremies je Šakal, Zé Roberto Zamba Magic, Owen Hargreaves OSN aneb všechny možné národnosti, Michael Ballack zdědil po Beckenbauerovi přezdívku Císař, Oliver Kahn je Chuki, Bixente Lizarazu Vasco, Steffan Effenberg Tygr a Claudio Pizarro Dobyvatel And.

Přeleťme Atlantik a podívejme se na americký kontinent. Tady si na přezdívky obzvlášť potrpí, ale vybereme jen ty nejznámější hráče. Faustino Asprilla slyší na Smith&Wesson, Iván Zamorano je Monumental, Robinho zase Garrinchita, Carlos Tevez, asi podle své tváře, Toni Montana, Pablo Aimar El Hobbit, Carbonari Bazuka, Acosta Super Beto.

Vraťme se do staré dobré Evropy, a udělejme si mezipřistání na ostrovech, kterým se říká Britské. Henriku Larssonovi v Celtiku říkali Leopard a Claudio Caniggia zase slyšel na zavolání Dlaždička! Sylvian Wiltord je Tank, Pascal Cygan Cyborg, David Seaman Námořník, Patrick Vieira Eiffelovka, Sol Campbell Polévka, Freddie Ljungberg Řepa, Thiery Henry Titi Versace, Denis Bergkamp Ledový muž, Robert Pires Pan Pires, Nwankwo Kanu Pštros, Juan Pablo Angel Anděl z Birminghamu, Tore Andre Flo Komár, Claude Makelele Anakonda, Edwin Van der Sar Dlouhatánský, Jimmy Floyd Hasselbaink Dr. Doolitle, Emmanuele Petit Poník, Wayne Rooney Astroboy, Jerzy Dudek Triko, Emile Heskey Traktor, Steve McManaman Karate Kid, Nicolas Anelka Puma, Paulo Wanchope Gazela, Paul Scholes Mrkev, Ricardo Lopez Antonio Banderas, Nicky Butt Zadnice, Ruud Van Nisterooy Vannisteror, Ryan Giggs Voják Ryan, Fabien Barthez Odranec, Rio Ferdinand Potůček, Mickael Silvestre Kocour, Roy Keane Kapitán Furie, ale také Irský čtyřlístek. Gary Neville je Abel, Phil Neville je Kain a Tomáš Řepka Van Damme.

Do Španělska je to kousek a tam se to přezdívkami přímo hemží, jedna hezčí té druhé. Mnozí ale již v této zemi a v této lize nehrají... Iván Alonso je Hrozný, tak, jako byl ruský car Ivan, Abelardo je zase Mnich. Joseba Etxeberria je Hříbě, Sergi Barjuan Kojot, Fernando Torres Bouřka, Gonzalo De los Santos Velbloud, trenér reprezentace Luis Aragones je odjakživa Táta Pitufo, Juan Pablo Sorín Odvážné srdce, Gaizka Mendieta Pozlacený, Javier Saviola Šťastný králík, Xavi Generál, Thiago Motta je Klon, Carles Puyol zase Tarzan. Phillip Cocu je Výr, Víctor Valdés Dítě z pralesa. Donato je Děda, Juan Valerón Učitel, Noureddine Naybet Kobra, Acuňa Býk, Diego Tristan Ještěr, Raul Tamudo Býček, Dario Silva Koza, Walter Pandiani Puška, Oscar Miňambres Kdoule, Luis Figo Bílý tygr, Ivan Helguera Maršál, Raúl Anděl z Madridu, Fernando Hierro Bubu, Roberto Carlos Gladiátor, Javier Portillo Andílek, Zinedine Zidane Harry Potter, Esteban Cambiasso Aladín, Albert Celades Alfalfa, Santiago Solari Peter Parker ze Spidermana, Francisco Pavon Forrest Gump, Raúl Bravo Robertek, Florentino Perez Onassis, Sander Westerveld Nizozemský pavouk, Valeri Karpin Faraón, Santiago Caňizáres Dragoun aneb Drak, John Carew je Žirafa, Mauricio Pellegrino Klobása, Miguel Mista je Netopýr, Roberto Ayala Létající myš...

Itálie nechce zůstat pozadu, a tak například Giusepe Signori je Spartakus, Gianluca Pagliuca Dean Martin, Roberto Baggio Il codino, Francesco Toldo Padovská věž, Andy Van der Meyde Ostřelovač, Kily Gonzáles Speedy, Mohammed Kallon Africký princ, Luigi Di Biaggio Dobrman, Alvaro Recoba je Samuraj, ale také Číňan, Modrý lev je zase Matias Almeyda, Hernán Crespo je Petr Pan, Igor Tudor Hrbáč, Edgar Davids Pitbul, Alessandro Del Piero Alpský král, David Trezeguet Trezegól, Marcelo Salas Básník gól, Gianluigi Buffon Bláznivý pták, Antonio Conte Nesmrtelný a Ciro Ferrara Nekonečný. Pavel Nedvěd neni jen Méďa, ale také herec Patrick Swayze. Paolo Montero je Super lepidlo, Marcelo Zalayeta Dunaj, Mauro Camoranesi Albiazzurro, Jaap Stam Mumie. Jména herců, zpěváků a dalších známých osobností si například přivlastnili: Marcelo Lippi je Paul Newman, Siniša Michajlovič John Wayne, Fernando Couto Ricardo Arjona, Clarence Seedorf je dokonce "herečkou" jménem Whoopie Goldberg, David Pizarro David Copperfield. Fernando Redondo je zase Princem madridským a Rivaldo je hned Svatý. Rui Costa zase Magický, jeden Inzaghi je Pipo a ten druhý samozřejmě Pipito. Alessandro Nesta je Strážce, Andrej Ševčenko Labuť z Kyjeva, Sebastian Frey Magické ruce, Gabriel Batistuta byl Císař Calcia, Walter Samuel Kápo, Francesco Totti Princ Říma. Tak je všechny pojmenovali v době jejich italského působení.

A na závěr trochu všehochuti: Sven Goran Ericksson je Casanova, proč asi...? Walter Centeno Paštika, René Higuita Škorpión, Bora Milutinovič Cestovatel, Christo Stojčkov Kmotr, Ronaldinho byl ve Francii Pókemon, Rafa Marquez zase Monacký Princ, Sony Anderson Pistolník. Rumun Christian Chivu si vysloužil v Ajaxu přezdívku Antivirus, Joey Didulica Krokodýl Dundee. Roberto Koeman je Rambo, Pierre Van Hooijdoonk Mini Ruud, Francisco Palencia z mexické Guadalajary je Pocahontas, Marcelo Delgado z Cruz Azul je zase Tříprstý. Ernesto Arakaki z Alianza Lima je "případ" jak má být. Mluví se o něm jako o: Po večeři!

Fotbalistů jsou na světě milióny. Přezdívej snad ještě více. Znáte je? Neváhejte a napište. Ať se, díky vám, baví ostatní také.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (12)

Přidat komentář
HOST*

Div světa Baggio

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*sicomoro

Bozsky copanek je nesmrtelny, vedle Baresiho a Maldiniho nejlepsi italsky reprezentant posledni dekady, kde se na nej hrabou Totti, Del Piero ci Vieri, to jen pro ty usklebniky

Reagovat
HOST*

Pravda pravdoucí!

Reagovat
HOST*

Maldini a Baresi byli lepsi, Totti je rozmazlenej parchant s talentem a někdy mu chybi inteligince, Del Piero nezvladne nektere herni situace, Vieri taky a Baggio byl posledni dobou nejak pomalej ale podle me jednou Cassano predci Tottiho, Del Piera, Vieriho i Baggia, kterej podle mě nějak zvlášť dobrej nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

Baggio byl minimálně stejně dobrý jako ti dva. Sice po MS 94 trochu klesl, stále je to jeden z nejlepších fotbalistů 90. let, určitě patří mezi takové jako Stoichkov, Romario, Hagi, Baresi...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, nejdřív klobouk dolů před článkem, fakt pěkný, musel dát práci, nebo si sáhnul do osobního archívu

Samozřejmě si musím píchnout do Realu.

A.Celades - Alfalfa (nevíš proč? španělsky by to byla vojtěška )

Raúl Bravo - no, ehm, za to co předvedl proti Bilbau, bych ho s chutí poslal do místa, na které se používá ta jeho přezdívka

Reagovat
HOST*alegre

Tak teď jsem se zase zasmál já! S tím Celadesem víc nevím, ale vojtěška je opravdu správný překlad. Kolikrát to taky pěkně "zvojtí", ale to s tím asi nemá nic společného, protože tento výraz se používá ve spojení "poplete, zkazí" a má původ u velkého českého herce Jaroslava Vojty......Raúl Bravo se opravdu předvedl, možná že funguje mnohem lépe jako jeho přezdívka.........Tedy v živém provedení! Ale to asi ve Španělsku neznají, je to opravdu jen český výraz. A už se nezlob na tu moji narážku na GALACTICOS (GALAPITOS), v Bilbau zase měl Real blíže k tomu druhému pojmenování!

Reagovat
HOST*yarda

Označení GALÁCTICOS je výmyslem novinářů, které řada hráčů ani neuznává (R.Carlos). Výsledek je jediný - nežádoucí zvýšená pozornost.

Reagovat
smazaný uživatel

A o co asi Perezovi celou dobu jde?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, o to "nežádoucí" asi spíš ne, nemyslíš?

Reagovat
HOST*yarda

Španělsky se to řekne "consolador".

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele