FOTBAL - ZRCADLO SPOLEČNOSTI

26.10.2005, 12:19
Aktuality
Situace ve Spartě se uklidnila. Všichni, kromě pana Hřebíka, jsou spokojeni. Fanoušci mají po Hřebíkovi, hráči mohou volně dýchat a vedení Sparty bude jistě brzy spokojeno také, vždyť atmosféra je k práci jako stvořená (pomiňme nedělní blamáž v derby, zatím jsou hráči pod Hřebíkovou dekou, že pane Košťále). Jako fanoušek českého fotbalu jsem však zklamaný...

Začínám se smiřovat s tím, že nevyhrává pravda a správný názor, ale staré pořádky. Proč je český národ tolik zatížen korupcí? Protože byl k ní vychován přímo vzorově socialismem. Služba, protislužba, úplatek. Odsouhlasí si poslanci zúžení imunity, zmrazení platů? Ještě ne, vždyť jim to lidé trpí, tak proč?

Tento naprostý amatérismus v naší společnosti se projevil i nedávno ve Spartě. Pan Křetínský je sice mladý a ve fotbale neprotřelý, ale jeho vize byla správná. Udělat ze Sparty klub, který bude respektovaným týmem v Evropě. Tým, kterému nebudou připískávat rozhodčí, protože to nemá zapotřebí. Tým, na který bude pravidelně chodit 15 000 diváků na ligová utkání. Jmenoval trenéra, který sleduje nejnovější fotbalové trendy, člověka, který hledá inspiraci i v jiných sportech. Někteří lidé považují jeho dřívější úspěšné účinkování v Lize mistrů za náhodné. Základní skupina 11 bodů, skóre 10:3, 2. místo, postup dál, osmifinálová skupina 6 bodů, skóre 6:10, 3. místo. Jestli někdo považuje toto vystoupení za náhodu, je ignorant.

Jsem přesvědčen, že i letos měl Hřebík šanci něco podobného zopakovat. Bohužel narazil. Narazil na odpor fanoušků, kteří milovali trenéra Straku. Jeho až fanatický přístup vykonal Spartě medvědí službu. Zfanatizovaný fanoušek povzbuzený Strakovým pláčem na tiskové konferenci po jeho odvolání a prohlášením, že se jednou vrátí, nemohl zůstat klidný.

Hřebík však narazil ještě na jednoho protivníka. A tím mu byli samotní hráči. Neztotožnili se s tím, co dokázali před pár lety Hartig, Kincl, Mareš, Michalík, Labant, Novotný atd. Copak to byli géniové, že porozuměli naordinované taktice? Ne, pouze věděli, že musí makat. Tedy dodržovat taktické pokyny trenéra. Odměnou za tuto náročnou práci jim byly například 2 góly v síti Realu Madrid, dvojzápas s Feyenoordem se skóre 6:0!!!

Pokud někdo hodnotí hru Sparty proti Ajaxu a Thunu v letošním ročníku Ligy mistrů jako Hřebíkovo absolutní selhání v určení taktiky, mýlí se. Hráči, kteří by vás nejraději viděli za horama, jsou materiálem, který je pro trenéra jako časovaná bomba v rukou pyrotechnika. Nevíte, co jaký drátek udělá, a vy jste pak nervózní. Hřebík byl pod neuvěřitelným tlakem. Nikdo kromě vedení za ním nestál.

Zde bych připomněl jednu neoddiskutovatelnou ctnost pana Hřebíka. Až do konce svého účinkování na Spartě se snažil vystupovat jako součást týmu, veškeré problémy, které mu hráči připravovali, nekomentoval. Fanoušci však milovali Straku, hráči nesnášeli jeho taktiku. A měli ve svém středu kapitána, který není žádný nazdárek. Jestli někdo vidí v Karlu Poborském profesionála, oponuji mu a říkám, že jím byl v Anglii, Portugalsku a Itálii. Po návratu domů se nechal unést malostí českého člověka. Proto ten úvod článku, zdánlivě nesouvisející s fotbalem.

Sparta se rozhodla jít cestou nelehkou, ale zato bohatou na ovoce. Tomu je třeba velkých obětí. Touto obětí by se stal právě Karel Poborský, kdyby nevyhrála hráčská vzpurnost a on se nedokázal přizpůsobit. Vážil jsem si Poborského, byl pro mě fotbalistou nejen dobrým, ale také rozumným. Snad by si ani nezasloužil takový konec kariéry.

Nyní má Sparta "sparťanského" trenéra a zdá se, že dobrého trenéra. Přeji mu, aby byl se Spartou úspěšný. Přesto musím napsat, že v této kauze vyhráli možná hráči, ale to je vše. Proč by přeci Poborský dřel, když to nemá zapotřebí, proč Zelenka (přestože v přípravě si lebedil, jak mu to s trenérem klape).

No co, válku s kabinou Hřebík nevyhrál, jak prorokoval pan Vízek. Chápu ho, protože on by byl jedním z těch, kteří by si dnes u Hřebíka ani neškrtli. Ale to nic neznamená. On hrál v době, kdy bylo na hřišti hodně prostoru pro techniku, kličky apod. Dnes je to jinak a proto jsou i jiní trenéři. Chelsea je toho pravým důkazem. I Sparta před pár lety pod Hřebíkem makala a dávala góly. Je mi líto, že trenér Hřebík zůstane v myslích fanoušků jako blázen s taktikou čtverců. Teď je otázkou, jak dlouho to bude trvat než naše hlavy opustí pochybnost, že případné neúspěchy jsou ještě dílem Hřebíka a kdy konečně dokážeme popsat charakter hráčů typu Zelenky.

Stejně tak veřejnost příliš nerozvášní volba pana Mokrého za předsedu ČMFS. Všichni ví, o čem to je, prohrál zdravý rozum. A fanoušci? Těm se to vždy nějak vysvětlí, Hašek umí jen čutnout do míče, že pane Košťále. Vždyť fanoušci neví, jak to je. Kdo do toho vidí? Čím méně lidí, tím lépe. A tak si nechejme zdát o novém stadionu Slavie, o české Chelsea, o transparentním předsedovi ČMFS. Trpká však bývají rána opilcova. Abychom se jednou nedočkali trochu jiného sloganu na stadionech než Nova k.... fotbal. Mokrý má stejně slabik...


Autor: Radek Konop

Komentáře (33)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Když Hřebík nahradil Straku, trochu mě to překvapilo, ale byl jsem docela rád, jelikož byl právě Hřebík trenérem, kterýho jsem si ve Spartě přál...Jenže - očividně se s nikým nesnesl a i přesto, že jeho taktika nebyla rozhodně špatná (ba naopak, podle mě byla skvělá), měl odstoupit. Tak by reagoval rozumný člověk, když vidí že není vítaným členem ve Spartě. Nikam to nevedlo, když vidim, že hráči jasně neplní(a to úmyslně)instrukce a publikum na mě celejch 90 minut píská, prostě už nebyla jiná možnost, než rezignovat...Navíc všude, kde Pan Hřebík ¨působil spolu s hvězdami, tam mu to prostě neklapalo - viz.Dynamo Moskva, tam přeřadil 2 reprezentanty prakticky do B týmu a zachvíli letěl. Prostě Hřebík není trenérem pro velkoklu...

Reagovat
smazaný uživatel

ona spis sparta neni velkoklub a tamni hraci nejsou hvezdy, jak si o sobe mysli

Reagovat
HOST*jampadampa

souhlasím. Akorát bych to otočil - hráči nejsou hvězdy jak si to o sobě naivně myslí a to je jeden z důvodů proč Sparta není velkoklub

Jinak mi připadá divné, že když tam byli daleko lepší hráči, tak byli přesto daleko skromnější. Současná Sparta je snad nejslabší jakou pamatuji a přesto jsou ti hráči namyšlení. A jako na co? No hlavně, že za nimi stojí fanoušci - blbci

Reagovat
smazaný uživatel

tak o stadionu Slavie snim uz dlouho a snit budu dal. Jinak ta mizerie Sparty nebyla primo Hrebikem, ale hracema - proste byli nasrany, ze nemaj "kamarada Frantu", ze si tam Hrebik dotahl "svy hrace", ze musej makat a takhle to dopadlo. Jen pro ilustraci si to srovnejte s tim, co se stalo v zime ve Slavii - aky odesel oblibenej trener Csaplar a hraci byli nasrany, prej ze tym drzel pokupe on. A jak to vypada ted? Najednou se nehraje na dobrej pocit, ale na vysledky. Otaci se zapasy z 0:2 na 3:2, otaci se derby z 0:1 na 4:1 a de to i minimem posil za minimum penez. Holt kdo neposlouchal trener, ten sel do "Becka" a byl klid.

Reagovat
smazaný uživatel

Na jaře to Spartě nešlo, hráči nemakali, tak si Hřebík přivedl polovinu týmu novou. Ale pak to neklapalo zase, i když hrály Hřebíkovy posily. Jediní podávali ucházející výkony Blažek, Kadlec, Sivok, Pospěch a Hašek se snažili. Ale jen poslední dva jsou ve Spartě od léta... Takže jak můžeš napsat, že hráči byli naštvaní, že si Hřebík přivedl svoje hráče, když nemakali ani ti noví? Proč se to všechno vztahuje hlavně na Zelenku a Poborského, proč ne třeba taky na Kisela a další?

Reagovat
smazaný uživatel

tema jeho hracema sem myslel jeho 2 oblibence: Hasek a Petrous, kterx podle me uz na spicku nemaj. To pak ostatni, co si to angazma vydreli (Zelenku nemyslim, to je nejvetsi spina ),tezce nesou.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v tom žádný velký problém rozhodně nebyl, dalšího defenzivního záložníka než Haška se Sivokem Sparta nemá, takže když se hraje na 2 def. štíty, tak proti tomu nikdo nic namítat nemohl. Hašek mezi hráči oblíbený není, ale to je jen kapka v moři problémů. O Petrouše Hřebík hodně stál, ale hraje v základu stejně jak Lukáš a Pospěch, kteří jsou v obraně taky noví. Nenapadá mě nikdo, kdo by měl těžce nést, že mu Petrouš vzal vydřené místo. Petráš nikdy jisté místo v základu neměl, Pergl byl zraněný a na jeho místo přišel lepší Pospěch.

Reagovat
smazaný uživatel

on je Pergl vlastne def. zaloznik. Petras mohl bejt nastvanej, pac na misto dlouho cekal, furt se s nim pocitalo jako s modelino - kde byl problem, tam se to zaplaclo. Ale za vsim byli podle me Poborsky se Zelenkou, at uz jim treba straka septal do ucha nebo ne. Oni pak ( hlavne asi Poborsky ) neco rekli a podle toho se kabina ridila...

Reagovat
smazaný uživatel

O tom že vím, že Sparta kupovala Pergla z Příbrami na post def. záložníka, nemusíš vůbec pochybovat. Ale vůbec tu o to nejde, Pergl se nikdy ve Spartě v záloze víc neprosadil a sám se teď považuje za pravého obránce.

Petráš mohl být naštvaný a určitě byl, ale toto už zažil několikrát, že dostali v obraně přednost jiní (Homola, Kováč, Sivok, ...) a nikdy se nic nedělo. Podle tvých dřívějších názorů a příspěvků jsem tě považoval za většího znalce fotbalu a vůbec nechápu, jak můžeš napsat něco takového, co píšeš a ještě to nějak obhajovat. Přece by Petráš s Perglem nevyvolali rebelii celého týmu proti Hřebíkovi, to snad je naprosto jasné...

O celkovém problému ve Spartě už jsem se tu rozepsal docela rozsáhle nedávno, znovu to tu psát nebudu. Kdo chce, může si to najít.

Reagovat
smazaný uživatel

ja nerikam, ze za to rozpoutali Petras s Perglem, ale Poborsky se Zelenkou. Oni mi ti 2 posledne jmenovani prijdou jako 2 velci manipulatori, proste vic kecaj nez hrajou - a ted si to spoj dohromady: Poborsky - nejvetsi autorita, vse se tocilo (toci?) kolem nej; Zelenka - lenoch, co dela chytrejsiho, nez je; par nastvanejch "starousedliku", kteri zase nedostali sanci, kvuli nekomu, kdo tam je diky "nadstandardnim" vztahum s trenerem; vzpominky na oblibenyho trenera a kamarada Straku. Ted prijde Hrebik, kterej nenecha Poborskyho kecat do vseho, po Zelenkovi chce, aby behal a uz se to zacne sypat - Poborsky se nastve, poskok Zelenka zacne stejne jako on makat, do toho reknou par slovicek tem starousedlikum, satna se rozdeli, nastavaji spory s trenerem, vysledky nestoji za nic, nasledne se to jeste vyhroti odchodem Poborskyho a jeste horsich vysledku. No, a uz sme v dnesnich dnech, kdy to vypada tak, jak to vypada. P.S. Tvuj nazor na to, jestli rozumim fotbalu nebo ne ti neberu, myslet si muzes co chces,to je tvoje vec

Reagovat
HOST*jampadampa

Souhlasím s tím článkem. Prostě jsme národ "připosránků" a proto dobře nám tak. Vedení ČMFS a fotbalisti našich prvoligových klubů nám budou sr*t na hlavu a my jim to budem tolerovat. Srovnání naších mužstev a mužstev ze záp evropy je propastné.

No a ještě jeden postřeh - vzpomínám si jak pan Hřebík válel v LM a fanoušci aplaudovali ve stoje. Sparta zahrála spoustu krásných zápasů a dosáhla nejlepších výsledků ve své novodobé historii. Připomínám, že pod panem Hřebíkem alias "nepřítelem č. 1". Za vlády "velkého France" však získala v zákl skupině jediný bod za ubráněnou remízu s oslabeným Manchesterem, hrála ustrašený fotbal, ale přesto je Franz za hrdinu.

Já prostě tuhle logiku nějak nemůžu pochopit. Nejsem fanouškem Sparty a proto bych rád poprosil nějakého Sparťana o vysvětlení. Děkuji

Reagovat
smazaný uživatel

Právě že Strakova Sparta žádný ustrašený fotbal nehrála. Třeba v Manchesteru sice prohrála, ale za svůj výkon sklidila poklonu i v Anglii. Straka chtěl hrát atraktivnější fotbal pro lidi, než to zabetonovat doma i venku a získat tak o nějaký bodík víc. Pak se taky už nikdo nezmiňuje o tom, že propad Sparty v LM byl způsobený z velké části problémy v obraně, protože na poslední chvíli Straka přišel o Kováče a žádnou náhradu za něho nedostal (třeba chtěl Kučeru).

Teď ještě k Hřebíkovi. Zmiňuje se tu jen jeho podzimní účinkovámí v LM, ale už nikdo nevidí jaro, hlavně teda v lize. Sparta hrála velmi podobně jejím letošním a loňským jarním výkonům, ztrácela šanci na titul zápas od zápasu a nakonec po 5 letech titul nezískala. A už v tom nehraje roli, že poslední zápasy vedl Spartu Lavička... V LM to nebylo o moc lepší, z těch 2 zápasů s Portem si rozhodně 6 bodů nezasloužila.

Reagovat
smazaný uživatel

Prikláňam sa k názoru, že v republikách ako je vaša alebo naša majú hráči veľkú moc, a preto dokážu odpísať ktoréhokoľvek trénera.Bohužiaľ.Je to chyba ale je to tak.Kde vládne korupcia a nejasné prostredie, tam vládnu iné zákony ako sú bežné vo fungujúcich demokraciách.Záujmy úzkej skupiny ľudí sú povýšené nad záujmy ostatných.Kto z nás teraz vie, kto vlastne za tým všetkým v Sparte stál?Možno to bol niekto, kto je považovaný za bezúhonného a tak ho možno i vidia fanúšikovia.Kto vie..Je to džungľa, v ktorej nikto neverí nikomu.

No a čo sa týka Hřebíka, jeho osud bol spečatený v momente, keď stál proti nemu Poborský, to je jasné.Ale kto stojí za tým, aby Poborský alebo ďalší hráči konali tak ako konajú?Jak to, že vtedy stáli hráči za Hřebíkom a teraz už nie?

Kto pozná odpoveď?

Reagovat
HOST*apolon

Na jeho první štaci ve Spartě tam hráli úplně jiní hráči. To je podle mě ten důvod...

Reagovat
smazaný uživatel

Dobre , ale hráči zväčša bývajú podobní alebo podobne rozmýšľajú.Vo väčšine berú prachy, trochu potrénujú, chodia do stávkových kancelárií a za ženskými.Ale môže byť, že ich Straka trochu rozmaznal a potom im ten tvrdý štýl Hřebíka prekážal.

Reagovat
HOST*apolon

Hřabík je autorita. Nevybavuje se s hráčema a to ty primadony v čele s Poborským neunesly.

Reagovat
smazaný uživatel

Malé přirovnání, když budete mít šéfa, který na vás řve i za maličkosti a často neoprávněně, protože si potřebuje na někom vybít zlost, a budete mít tu sílu a moc v kolektivu se proti tomu postavit, taky to uděláte...

Reagovat
smazaný uživatel

ale zase musis uznat, ze ti hraci maji celkem i moznost volby diky spouste klubu, radovej zamestnanec diky % nezamestnanosti musi snaset spoustu veci...

Reagovat
smazaný uživatel

Slušný argument, ale Sparta je u nás jen jedna a kdo chce do Evropy, musí jít přes Spartu a Ligu mistrů. Toto nebyl problém jednotivců, kteří by neunesli Hřebíkovy nároky a raději šli jinam. Problém byl v jeho přístupu k celému mužstvu, jen Hašek byl rád, že ještě dostal šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

to jo, ale ber to tak, ze i ve Slavii, Liberci nebo Teplicich se da slusne vydelat, akorat se tam musi neco hrat, pac v tehle klubech se uz nepreplaci jako driv...

Reagovat
HOST*spartička

Už nám toho předvedl dost. My chceme zpátky Hřebíka a čtverce - kurňa

Reagovat
HOST*

Griga skončil v Liberci a počkal si na Spartu. Teď sám skončil Straka v Ahlenu, asi si počká do jara ...

Reagovat
HOST*

Jasně, na jaře je tady zase Franz. Ale podle mě by si fanoušci měli uvědomit co Straka dokázal, že ho tak zbožňjou. Nedoved udržet celkem solidní mužstvo ve 2. Bundeslize a tady by na něj čekali ultras jako na smilování. Nabízí se tedy otázka, zda by udržel v lize Spartu

Reagovat
smazaný uživatel

1. Straka ale dokázal udržet Ahlen ve 2. Bundeslize, což bylo považováno za malý zázrak.

2. Ahlen rozhodně není celkem solidní mužstvo, na německé poměry je to "žebrák".

3. Straka dokázal vrátit na Spartu ztracenou hrdost a sebevědomí... Fanoušci na něho nečekají jako na smilování, víme, že jsou kvalitnější trenéři, ale Straka nám vrátil sparťanské srdce a sounáležitost s týmem a za to si ho vážíme jako Sparťana s velkým S.

Reagovat
HOST*

Jasně, na jaře je tady zase Franz. Ale podle mě by si fanoušci měli uvědomit co Straka dokázal, že ho tak zbožňjou. Nedoved udržet celkem solidní mužstvo ve 2. Bundeslize a tady by na něj čekali ultras jako na smilování. Nabízí se tedy otázka, zda by udržel v lize Spartu

Reagovat
smazaný uživatel

Straka je dobrej trener leda na zaskok, na pul roku a ven. On dokaze hrace jak rikaj media "poblaznit", ze jedou a nejak to dokopou. Hrebikovi to holt chvili trva, ale aspon vi, co chce, ne ze vsede rika "hlavne srdicko, srdicko do toho musime dat...". Jenze co by hraci makali? To radsi pohodovou cestu pod Strakou, na Blsany to Zelenkovo vyklusavani staci, ale v LM nebo proti Slavii, Liberci, Teplicim se ukaze, jak na tom kdo je

Reagovat
HOST*azulgrano

plně souhlasím a přidávám že ohromnou roli v krizi Sparty způsobili její rádoby fanoušci kterým velice ochotně na pomoc přispěchala média

Reagovat
smazaný uživatel

Autor v tomto článku očividně nemá objektivní informace, píše více svůj "zaujatý" osobní názor, než pouze skutečné a pravdivé informace. V mnohém nemůžu souhlasit, nicméně respektuji cizí názor, ale autor nemůže psát něco, co není pravda a špinit tím jméno Sparty, hráčů a hlavně fanoušků (tím netvrdím, že je všechno špatně).

Pokud chcete někdo reagovat, doufám, že jste dostatečně informovaní o celém případu a nemáte taky jen povrchní informace... Já se tu nechci hádat, ale musel jsem se ohradit a vyjádřit nesouhlas.

Reagovat
smazaný uživatel

a ty mas nejaky hlubsi informace, Ty sedis v satne nebo kecas s Hrebikem ( Kretinskym, Poborskym, Zelenkou... ) u piva? Tak se pochlub, kdyz ses tak dobre informovanej, dej sem svuj nazor a pak se muzeme bavit. A ze to je nazor autora neni chyba, kazdej clanek je vice ci mene osobnim nazorem nejakeho cloveka

Reagovat
smazaný uživatel

Už jsem psal nahoře, že jsem to tu rozebíral nedávno, tak si to můžeš najít.

Reagovat
smazaný uživatel

jako nejakej clanek nebo komentar? zase tolik linej nejsem, abych to hledal, ale nejak ted nemam poc casu...

Reagovat
HOST*azulgrano

Zaujatě mi připadá 99procent všech komentářů které hovoří proti Hřebíkovi a Křetínskému, ono je jednoduché se svést na vlně většiny.

Stojím za Hřebíkem i Křetínským!

Reagovat
HOST*Luis

Mo děkuji za článek, jsem rád, že to někdo vidí úplně stejně jako já.................. je to 100%pravda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele