FOTBAL PONĚKUD EXOTICKÝ (III)

01.04.2004, 23:47
Aktuality
Není jich mnoho a nehrají za velkokluby. Ale i tak jsou to pro miliony místních "aficionados" ti nej.......! O koho se jedná? No přeci o RAMBA, TYSONA, BALÍNA, DANYHO a další hvězdy zdejšího, poněkud exotického fotbalového prostředí.....

Na obrázku Carlos Alberto Pavón, jeden z nejznámějších reprezentantů Hondurasu, který působil v Evropě.

O Hondurasu se tvrdí, alespoň v brožurách a turistických průvodcích,že je to "país de cinco estrellas". Přeloženo do češtiny, země 5*, prostě super! Pět hvězd má vlajka této země, právě tak jako je krása místní přírody, pláží, divokých řek, hor a lesů, pětihvězdičková. Ale ty nej......hvězdy září na fotbalových trávnících. V Hondurasu, Salvadoru, Guatemale, Kostarice, ale také v Evropě, USA, Asii ...... Vy, kteří se o fotbal zajímáte, pravděpodobně některé z nich budete znát, ale mnozí jsou velkou neznámou. Carlos Alberto Pavon hrával za Napoli a Udinese, nyní je hvězdou Morelie z Mexika. Obránce Samuel Caballero po Udinese a Salernitana skončil v Uruguai a hraje za tamní Defensor. Julio "El Rambo" Leon v Itálii hraje za Reginu a David Suazo za Cagliari. Jairo Martinez to zkoušel za Coventry City a Rostov, právě tak jako Mario Guerrero, dnes hrající za Peňarol Montevideo. Evropským fotbalem prošli také Walter Lopez a Juan Manuel Carcamo (Salzburg), Julio Suazo (Salzburg a nyní Badleiberg), Maynor Suazo (Salzburg), Mylton Nuňez (Sunderland a PAOK Soluň), dnes hraje za Necaxu v Mexiku.

V MLS, profesionální lize USA, hráli anebo hrají Alex Pineda Chacon (Miami Fusion a New England), Milton Reyes (DC United a Dallas). Do fotbalově nejexotičtější země se ovšem dostal Saul Martinez, dnes hráč Shanghai v Číně. Kdy se jeden z těchto hráčů objeví v Gambrinus lize? Kdo ví, ale nikdy neříkej nikdy!!! Co se týče zájmu o náš fotbal, pak vás nezklamu. Sice jen málo lidí zaregistrovalo, že Československo neexistuje od roku 1993, ale Nedvěda tu zná každý malý kluk. Mnozí Vám vyjmenují sestavu z nezapomenutelného finále Československo - Brazílie na MS v roce 1962, i když si musíte jména hráčů překládat, vyslovit Lála je bez problému, ale Schroifa nebo Pluskala bez slovníku nepoznáte. A při ME 1996 se mi podařilo zbláznit celou Santa Lucii, kde jsme v té době bydleli, tak, že jsem měl doma okolo padesáti fanoušků České republiky, volajících POBORKI, ESMIKER, NEDVED, BEKBL... Ta jména vám něco říkají? Ano, opravdu se jedna o Poborského, Šmicera, Nedvěda a Bejbla. Jen ta čeština je poněkud exotická.....

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (3)

Přidat komentář
šolim

Slíbil jsi nám výsledek přáteláku Hondurasu s Jamajkou. Možná mi to uteklo, hrálo se to minulou středu nebo to bude dnes?

Reagovat
šolim

Už jsem to našel. Na Jamajce hrál Honduras 2:2. To myslím není špatný nebo jo?

Reagovat
alegre

Omlouvam se, spojil jsem ten zapas s dalsim, ktery se hral tuto stredu proti Paname, je to v clanku cislo IV , kde je fotka Bory Milutinovice.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele