Fotbal Fulnek – tým s vysokými ambicemi

10.06.2008, 17:48
Názory a komentáře
Píše se rok 2002, Fulnek sestupuje do I.A třídy a úspěšný léta se mu rozhodně neprorokují. Když se však podíváme do současnosti, vidíme tým, který touží po Gambrinus lize. Za tímto razantním skokem stojí jediná významná osoba – podnikatel Roman Mroček.

Ještě donedávna bylo toto slezské městečko nedaleko Opavy téměř neznámé, za poslední rok se ale vše změnilo. Klub má před sebou velkou budoucnost, ovšem jedině v případě finanční jistoty firmy Romana Mročka.

Kdo je vůbec Roman Mroček?

Najít informace o tomto kontroverzním podnikateli je téměř nemožné. Kromě toho, že vlastní firmu na tuzemskou a mezinárodní přepravu a disponuje pro většinu Čechů slušným finančním kapitálem se o něm téměř nic neví. Zaručeně je však nejslavnější fulneckou osobností současnosti.

Za jedinou sezónu ve druhé lize však z jeho úst vyšlo několik zajímavých výroků. Pochvaly se ale od něj téměř nikdy nedočkáme, zato kritiku můžeme slyšet v každé druhé větě. Ještě před prvním kolem se pustil do zastupitelstva města, které mu odmítlo poskytnou dotaci ve výši dvou miliónů korun na rekonstrukci fotbalového stadiónu, a proto vyhrožoval odstěhováním klubu z města. "Město má možnosti, jak získat dotace na to, aby postavilo tribunu na protilehlé straně u cesty. Jestli ale nebude spolupracovat, odstěhujeme se jinam," prohlásil Mroček.

Jak se později ukázalo, jeho slova byla jen planým poplachem. To byl ale teprve začátek. V zimní přestávce pro změnu kritizoval svůj tým, který i přesto, že se jako nováček pohyboval v horní části tabulky a s reálnou šanci na postup, nebyl jeho ostrých slov ušetřen. "Nejsem vůbec spokojen, měli jsme mít minimálně o pět bodů více. Naše zápasy venku pro mne byly zklamáním," uvedl tenkrát.

V jarní části Fulnek zabral a téměř až do závěrečných kol bojoval o postup, nebyl by to ale Mroček, aby si opět nerýpnul. Tentokrát byl nespokojen s rozhodčími, kteří pískají utkání jeho týmu. Dokonce prohlásil, že ČMFS zosnoval spiknutí, aby Fulnek nepostoupil do Gambrinus ligy. A tak přišel se zajímavým nápadem – Slezsko a Morava by se měly od Čech osamostatnit, a to nejen sportovně, ale také ekonomicky...

Nová éra začíná

Jaro 2002 – šestitisícové město se topí ve smutku ze sestupu jejich svěřenců až do I.A třídy. Rodák Mroček už má dost špatných výkonů a ujímá se místního týmu. Jasným cílem pro nadcházející období je návrat zpět do krajského přeboru. Po dvou letech se to konečně podaří, Fulnek vyhraje tabulku s třicetibodovým náskokem a míří nahoru. I ve vyšší soutěži pokračuje jeho nadvláda a série bez prohry, té se tým kouče Baláše "dočkal" až v posledním kole.

Obdobně si celek z podhůří Oderských vrchů vede také v Divizi E. Dlouhou dobu bojuje o postup s Frýdkem Místkem, nakonec ale obsadí první místo se sedmibodovým náskokem. V posledním kole se navíc na hřišti objevil také samotný mecenáš Roman Mroček, který nastoupil sice jen k závěrečným minutám zápasu s Dětmarovicemi, ale i přesto si na své konto připsal gól! Za postup si hráči vybojovali společnou dovolenou na Kanárských ostrovech, na kterou odletělo zhruba padesát lidí - vše hradil samotný Mroček.

Už v té době měl Fulnek velmi kvalitní tým, nejvýraznější osobností byl zcela jistě zkušený Tomáš Vajda, ale také třeba současný kanonýr Liberce Ondřej Smetana.

Moravskoslezská fotbalová liga se měla stát pro Fulnek konečnou stanicí, cílem vedení nebylo postoupit, nýbrž jen hrát na horních pozicích tabulky. Jenže situace se vyvinula úplně jinak a tým Miroslava Kouřila opět bez problému postoupil, i když tentokrát se mnohem více nadřel, navíc hned pětkrát v sezóně prohrál, na což nebyl z předchozích ročníků zvyklý.

"Druhá liga je za trest," prohlásil Mroček pár dnů před startem nové sezóny 2007/08. Týmu se ujal zkušený Václav Daněk a měl jasný cíl, a to popáté v řadě postoupit, tentokrát až do Gambrinus ligy. Jak už asi víte, nepovedlo se, ale Fulnek se rozhodně nemá zač stydět, jelikož na domácím hřišti nepoznal za celou sezónu hořkost porážky, přesto skončil až šestý. Na druhé postupové místo ale ztrácel pouze pět bodů.

Jak dlouho bude fulnecká pohádka pokračovat?

Toť otázka, na kterou je ale v podstatě jednoduchá odpověď - do té doby, než to Romana Mročka přestane bavit. Bez jeho finanční podpory by rozhodně klub nebyl tam, kde se nyní nachází. Město totiž nemá dostatečné finanční prostředky na to, aby dokázalo tým udržet ve druhé lize z vlastní kapsy.

Hlavně proto většina příznivců nepřisuzuje Fulneku moc dlouhou budoucnost na profesionální úrovni. Nejlepším příkladem jsou určitě Jakubčovice Fotbal, které se předminulou sezónu dostaly za finanční podpory dalšího majetného podnikatele Hájka až do druhé ligy. Jenže když zjistil, kolik taková soutěž stojí, usoudil, že jeho klubu by bylo v nižších soutěží mnohem lépe, a proto se rozhodnul licenci prodat Dukle Praha. A je s největší pravděpodobností jen otázkou času, kdy to nějak podobně dopadne také s Fulnekem, klubem s ambicemi na Gambrinus ligu.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ten klub je přízrak. po očku ho stíhám sledovat, zhruba od začátku jeho vzestupu. pamatuju si, jak hrál Fulnek v divizi s Českým Těšínem (moje bydliště) a s kámošema jsme ten zápas brali ve stylu - přijela Chelsea . jsem zvědavej, kam to dotáhne...

Reagovat
smazaný uživatel

Já si zas pamatuji, jak do Bohumína přijely Jakubčovice. Tak doufám, že Fulnek dopadne stejně, jak ty Jakubčovice.

Reagovat
smazaný uživatel

ještě bych doplnil, že fotbalové týmy Jakubčovic se nyní jmenují: Hájek a synové ..hloupější název týmu jsem už dlouho neviděl

Reagovat
smazaný uživatel

docela zajimave :-) ale myslim (doufam) ze nadchazejici rocnik nebude tak uspesny jako letos ... verim v postup slovacka do GL a druheho postupujiciho tipuju opavu.:-) FCS !!!

Reagovat
smazaný uživatel

s tou opavou bych to moc růžově neviděl...to co předvedli v posledním kole byl podraz všem věrným fanouškůmm

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak

Reagovat
smazaný uživatel

pěkne .... jen takovy detail .. Hajek opustil Jakubčovice kvuli zdravotnim duvodum ...

Reagovat
smazaný uživatel

joo ten to preju

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli ti budou hrát první ligu, tak to bude ostuda. Nemají ani vlastní stadion. Fuj.

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

příští ročník bude opět mazec ambice na postup bude mít ještě víc týmů něž letos Fulnek se tam snad nedostane

Reagovat
smazaný uživatel

Příští rok postoupí : Opava,Fulnek

Reagovat
smazaný uživatel

Bohemka , Hradec , Opava , Slovácko , Jihlava do ligy - Jablonec , Zlín , Kladno , Příbram , Střížkov ven !!!

Reagovat
smazaný uživatel

co mas proti Zlínu ..ty hrdinO!!???????????????????????

Reagovat
smazaný uživatel

Fulnek ..tuhle sezonu ukazal že hrat umí ..Kdyby neposraly ..zapas s Duklou ..mely bdo posledního kola o co hrát ....sem zvedavý jak se povede príští sezonu ...ale na postup pasuju PRAVOU Bohemku ..s nasím bývalím Trenerem Hoftychem .!!!! ::thumbsup:Která vystrída Zlodejmians !: a jeden s trojice Slovacko ,Hradec,Most !!jinak Fulnek na druhou ligu ma ...mozna se i o ten postup popere ...ale GL .si podle me nezahrajou ..

Reagovat
smazaný uživatel

mrdat je!ještě pár let zpět hráli to,na co mají.stejnou soutěž s náma pak mroček začal pumpovat prachy a vyhrávat v 95. minutě z penalt.taky na tom už finančně není zrovna nejlíp,takže tipuju,že pokud udělá ligu,tak ji prostě prodá.kdo by tady na něho taky chodil v konkurenci milovaného baníčku a taky opavy

Reagovat
smazaný uživatel

kde oni hrajou?...no me prijde Fulnek celkem simpatický

Reagovat
smazaný uživatel

na svém pseudostadionku ve fulneku

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se nemýlím tak první liga se nedá prodat...

Reagovat
smazaný uživatel

ale jde to...

Reagovat
smazaný uživatel

SPANHEL je magor salala

Reagovat
smazaný uživatel

pokud se nemylim, tak TOm.83 je kreten

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele