FORTUNA:LIGA - preview 4. kola nadstavby: Ve středu o záchranu

23.05.2023, 08:59, aktualizováno 24.05.2023, 08:40
Previews

Zlín v neděli oživil naděje na záchranu a výhru z Pardubic potřebuje potvrdit proti Ostravě. Východočeši přivítají Jablonec, Brno se v Teplicích pokusí ukončit sérii nezdarů.

O titul

1. FC Slovácko - Sparta Praha

úterý 19:00

V sobotu si Sparta ještě titul nezajistila, v Uherském Hradišti už ale její hráči chtějí křepčit s trofejí. Tentokrát si totiž Letenští mohou první místo zajistit sami bez ohledu na výsledek Slavie. Stačí jim k tomu jakýkoli bodový zisk na hřišti Slovácka.

Sparťané udělali o víkendu proti Bohemians vše, co měli. I když se jejich výhra nerodila lehce, nakonec "Klokany" zásluhou tref Ladislava Krejčího a Jana Kuchty přemohli. Jenže konkurenční Slavia pár hodin nato porazila Plzeň a i po třetím kole nadstavbové skupiny o titul ztrácí na vedoucí Letenské pět bodů. Sešívaní tedy stále drží alespoň matematickou naději na zisk titulu.

V úterý ovšem může být po všem. Sparta si chce titul pojistit trochu paradoxně na stadionu, na němž před rokem nezvládla finále domácího poháru. Tentokrát ovšem může v Uherském Hradišti rozpoutat oslavy. "Máme to skvěle rozehrané a věřím, že ten zbývající krok uděláme na Slovácku. Máme dostatečně silný kádr na to, aby kluci mě nebo kohokoliv jiného zastoupili. Věřím, že to dotáhneme tam, kam chceme," uvědomuje si kanonýr Letenských Kuchta, který nebude hrát kvůli trestu za čtyři nasbírané žluté karty v sezoně.

U řeky Moravy se Pražané ukázali poměrně nedávno. Před měsícem zde i díky kontroverzní penaltě remizovali 1:1. Zatímco v dubnu je tento výsledek nepotěšil, nyní by jej brali všemi deseti.

Slovácko se ovšem jen tak jistě nezdá, neboť samo ještě hraje o dost. Uherskohradišťští by rádi vystřídali Bohemians na čtvrtém místě, neboť právě tato příčka jako poslední zaručuje účast v evropských pohárech pro příští sezonu. Zatím jsou ale na tom lépe "Klokani", které Moravané mohli přeskočit o víkendu. S olomouckou Sigmou však uhráli jen plichtu 2:2, po níž mají stejně bodů jako konkurenti z vršovického Ďolíčku.

V Hradišti věří, že favorita z Letné mohou v úterý potrápit. "Ve hře je šest bodů, které chceme získat. Variant je spousta, stát se může ještě cokoliv. Všechny týmy budou hrát až do konce. Závěr už je na krev, ale kluci se s tím perou dobře. Věřím, že seberou všechny zbývající síly a utkání zvládneme," prohlásil asistent hlavního trenéra Slovácka Josef Mucha.

Na straně domácích se jistě nepředstaví dva záložníci. Michal Kohút zůstává zraněný, Michal Trávník zase na Moravě hostuje právě ze Sparty a pravidla mu neumožňují nastoupit proti svému mecenáši. Nejisté jsou starty pravého beka Petra Reinberka a křídelníka Milana Petržely: oba dva si přivodili bolístky během uplynulého víkendu.

Letenští se budou muset obejít bez středopolaře Kaana Kairinena, jenž se stejně jako Kuchta nechal vykartovat. Zranění zůstávají křídelník Jakub Pešek s forvardem Tomášem Čvančarou, o nasazení záložníka Davida Pavelky a levého obránce Caspera Höjera se teprve rozhodne. Mimo kádr zůstává na základě rozhodnutí klubu křídelník Jakub Jankto.

1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Daníček - Sinjavskij, Juroška, Holzer - Mihálik

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Kovář - Vitík, Sörensen, Krejčí - Mejdr, Sadílek, Laci, Zelený - Karabec, Haraslín - Minčev

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.28 - 2.94 - 2.13

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slavia Praha

úterý 19:00

Když Slavia hrála v Olomouci naposledy, nezískala na Andrově stadionu ani bod. Tentokrát ji dost možná neuspokojí ani výhra. Sešívaní totiž vedle vlastního tříbodového zisku musí doufat v zaváhání Sparty, jinak pro ně sezona de facto končí.

V sobotu ještě slávisté zamezili, aby v hlavním městě na druhém břehu řeky Vltavy vypuklo veselí. Tentokrát už ale sami Vršovičtí radost Sparty ze zisku titulu nepřekazí. Musí jim pomoct sami Letenští porážkou na půdě Slovácka, přičemž je jasné, že pro zachování naděje na první místo musí sešívaní zároveň zvítězit v Olomouci.

S blížícím se koncem ročníku se naděje Slavie zmenšuje. Pořád ale existuje, a dokud tomu tak bude, bude mužstvo trenéra Jindřicha Trpišovského bojovat. "Konec není, dokud opravdu nenastane. Budeme dělat vše pro to, abychom Spartu ještě co nejvíce potrápili. Musíme zvládnout za šest bodů zbývající utkání a uvidíme," prohlásil útočník sešívaných Václav Jurečka, který v posledních týdnech nabral solidní formu a ve třech zápasech nadstavby vsítil úctyhodných šest gólů.

O body bude nicméně usilovat také olomoucká Sigma, která se stále může vyšplhat na důležitou čtvrtou příčku. Musela by ovšem porazit jak Slavii, tak následně o víkendu také Bohemians. Hanáci získali z posledních dvou utkání solidní čtyři body, zřejmě se však probudili příliš pozdě. Na čtvrtou Bohemku i páté Slovácko totiž ztrácí poměrně dost.

Také Olomoučtí však ještě neházejí flintu předčasně do žita. "Dokud je byť jen teoretická šance, tak se o ni budeme bít. Víme, proti komu budeme stát. Ale věřím, že budeme nepříjemný soupeř i pro Slavii a půjdeme do toho s vírou, že máme šanci uspět," uvedl kouč Sigmy Václav Jílek.

Na marodce Hanáků se již delší dobu vyskytují útočníci Antonín Růsek s Jakubem Přichystalem. A oba by neměli hrát ani proti sešívaným. Slavia už mezi zraněnými neeviduje křídelníka Petera Olayinku, trápí ji ale zdravotní stav jiných hráčů. V Olomouci se tak pravděpodobně nepředstaví hned tři záložníci: Lukáš Masopust, Petr Hronek a Ewerton.

Pražané na Hanáky dlouhodobě umí a porazili je v osmi z posledních deseti vzájemných měření sil. Naposledy se jí ovšem výlet do Olomouce nevyvedl, jarní odveta v Edenu už se ale zase vedla ve starých kolejích.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Pokorný, Beneš, Zmrzlý - Navrátil, Ventúra, Israel, Sláma - Pospíšil, Fortelný - Chytil

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Ousou, Holeš, D. Jurásek - Douděra, Oscar, Provod, Ševčík, Schranz - Van Buren, Jurečka

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.24 - 4.61 - 1.50

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905

úterý 19:00

Ani nahoru, ani dolů. Hráči Plzně již definitivně zakončí sezonu na třetím místě. Naopak Bohemians své postavení v tabulce ještě mohou změnit a ve Štruncových sadech budou mít o co hrát. Je tak klidně možné, že se příznivci Viktorie opět nedočkají výhry.

Západočeši získali všechny tři body naposledy před měsícem, kdy přemohli nejhorší mužstvo soutěže Zlín. Od té doby se ovšem Plzni hrubě nedaří. Podlehla oběma pražským "S" i olomoucké Sigmě a jen remizovala s Teplicemi a Slováckem. Ani náhodou tak Viktoria nestačila v závodě o titul Spartě se Slavií a na obhajobu prvního místa už musela před několika dny definitivně zapomenout.

Zatímco před rokem se ve Štruncových sadech v květnu bujaře slavilo, tentokrát se šampaňské určitě otevírat nebude. Přesto by Západočeši svůj poslední domácí zápas v probíhajícím ročníku rádi zvládli co nejlépe. Zejména kvůli věrným příznivcům. "Jarní část se nám hrubě nepovedla, ale byli bychom rádi, kdyby se s námi fanoušci přišli proti Bohemce v co největším počtu rozloučit," doufá trenér Plzně Michal Bílek, který mimochodem Viktorii po konci sezony opustí.

To hráči Bohemians jsou s prací hlavního kouče Jaroslava Veselého jistě spokojeni. Podceňovaný lodivod dovedl podceňovaný tým do nadstavbové skupiny o titul a vyvedený ročník může ukončit velkým úspěchem v podobě postupu do pohárové Evropy. Klíčové čtvrté místo drží "Klokani" zuby nehty především před uherskohradišťským Slováckem, bez šance ovšem není ani olomoucká Sigma.

Těsný náskok před konkurenty by Bohemka v Plzni ráda navýšila. Zvládne to? "Nečeká nás zápas s odevzdaným soupeřem. Bude se chtít v domácím prostředí rozloučit vítězstvím. To od něho očekáváme. Víme, o co v těchto dnech hrajeme a chceme si z Plzně odvézt nějaký bodový přírůstek do tabulky. Nejlépe samozřejmě ten nejvyšší," řekl před výletem do města dobrého piva asistent Veselého Ivan Hašek.

V Plzni Pražanům nepomohou brankář Martin Jedlička a záložník Aleš Čermák, neboť oba hostují u Bohemians právě z Viktorie. Čermák je nicméně tak jako tak zraněný, což platí též o zadáku Janu Shejbalovi a středopolaři Ondřeji Petrákovi. Nejistý je start křídelníka Jana Matouška, po čtyřech nasbíraných žlutých kartách nemůže chytat brankář Roman Valeš. Západočeši evidují na marodce gólmana Mariána Tvrdoně, stopery Lukáše Hejdu s Luďkem Pernicou, záložníky Jana Sýkoru s Václavem Pilařem a útočníka Jana Klimenta.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Kaša, Jemelka, Havel - Kopic, Kalvach, Bucha, Mosquera - Chorý, Durosinmi

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Soukup - Hůlka, Křapka, Vondra - Köstl, Jindřišek, Jánoš, Kovařík - Hála, Drchal - Prekop

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.40 - 5.54

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
33
23
8
2
76 : 32
77
2
Slavia Praha
33
22
6
5
91 : 29
72
3
Viktoria Plzeň
33
17
7
9
59 : 36
58
4
1. FC Slovácko
33
13
10
10
40 : 42
49
5
Bohemians Praha 1905
33
14
7
12
54 : 57
49
6
Sigma Olomouc
33
11
12
10
50 : 44
45

O udržení

FK Pardubice - FK Jablonec

středa 19:00

Tvrdou facku inkasovaly Pardubice v nedělním střetnutí. Východočeši ztratili dobře rozehraný duel se Zlínem a po porážce tak ještě musí tvrdě bojovat o prvoligovou příslušnost. Vzdálí se přímému sestupu proti Jablonci, který už nemá moc o co hrát?

Pardubice se drží na příčkách zajišťujících alespoň baráž, na Zlín ale mají k dobru jediný bod. "O záchranu to bude boj až do konce. Musíme rychle zregenerovat a ve středu musí zase nastoupit 20 válečníků, kteří jdou vyhrát. Čeká nás soupeř, který už je v klidu, bude to o to těžší. Rozhodně nemůžeme čekat, že nám to dá nějak zadarmo," řekl trenér Východočechů Radoslav Kováč.

Jablonec v neděli porazil Brno a již ví, že nemůže sestoupit. "Jsem rád, že nám vítězství přineslo klid a jistotu pro záchranu. Bylo to hlavně o výsledku a to jsme zvládli, po herní stránce jsme nemohli být spokojení s druhým poločasem. V týdnu před Brnem nám vypadl Jovović ze zdravotních důvodů a nebyl úplně k dispozici ani Martinec. Zranění máme hrozně moc a je pro nás těžké dávat to dohromady. Uvidíme, jak na tom budeme zdravotně do těch dalších dvou zápasů," uvedl kouč Severočechů David Horejš.

Vedle jmenovaných fotbalistů chybí Horejšovi levý bek Jan Krob a záložníci Miloš Kratochvíl s Tomášem Malínským a Davidem Houskou. Pardubicím nepomohou zranění pravý obránce Dominik Kostka a středopolaři Tomáš Solil s Dominikem Marešem.

Sázkové příležitosti od Tipsportu:
Pardubice vyhrají s čistým kontem
Padne méně než 2.5 gólu
Pardubice budou kopat 1. roh

FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Nita - Icha, Hranáč, Vlček, Chlumecký - Darmovzal - Sychra, Hlavatý, Janošek, Pikul - Černý

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Surovčík - Štěpánek, Král, Souček - Šulc, Heidenreich, Považanec, Polidar - Černák, Chramosta - Sejk

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.94 - 4.48

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Trinity Zlín - Baník Ostrava

středa 19:00

Zlín i se štěstím získal o víkendu tři body, stále však zůstává v tabulce poslední. Pokud se "Ševci" chtějí vyhnout přímému sestupu, musí ještě zabrat. Proti ostravskému Baníku by jim tak vhod přišlo především vítězství.

Moravané v neděli zvládli důležité střetnutí proti Pardubicím. Duel na východě Čech sice nezahájili dobře, výsledek ale nakonec i díky chybě brankáře soupeře otočili ve svůj prospěch. Právě na Pardubice i brněnskou Zbrojovku ztrácí Zlín před posledními dvěma zápasy v sezoně jediný bod.

Tuto ztrátu by Ševci rádi smazali ve středu proti Ostravanům. "Baník potvrzuje svoji kvalitu. Už je zachráněný, což ale pro nás nebude výhoda. Musíme se soustředit jen a jen na sebe. Věřím, že přijdou fanoušci a pomohou nám na cestě k záchraně první ligy," uvedl trenér Zlína Pavel Hapal.

Baník se hrozbě sestupu nakonec vcelku pohodlně vyhnul. I tak Slezané nemohou být s končícím ročníkem spokojeni. V posledních dvou utkáních by však ještě chtěli potěšit vlastní příznivce. "Víme, o co jde Zlínu. Ale chystáme se na to tak, že chceme vyhrát. Čekáme, že Zlín do toho půjde maximálně agresivně, hráče na to upozorňujeme, že to může být nervózní utkání. Nesmíme tomu podlehnout, udělat nějakou hloupost a je třeba soustředit se na svůj vlastní výkon," prohlásil kouč Ostravanů Pavel Hapal.

Na marodku Baníku přibyl křídelník Srdjan Plavšić, jenž tak doplnil delší dobu absentující spoluhráče. Spolu s Plavšićem limitují zdravotní trable také brankáře Jana Laštůvku, stopera Davida Lischku, středopolaře Daniela Tetoura s Jiřím Boulou, Matějem Šínem a Ladislavem Takácsem a útočníka Jiřího Klímu. Zlín se proti Slezanům bude muset obejít bez záložníků Vachtanga Čanturišviliho a Marka Hlinky.

Sázkové příležitosti od Tipsportu:
Zlín neprohraje
Remíza po poločase i po zápase
Padnou 2-4 branky

FC Trinity Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Cedidla, Simerský, Kolář, Bartošák - Didiba, Hrubý - Vukadinović, Slončík, Fantiš - Balaj

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Letáček - Juroška, Měkota, Pojezný, Šehić - Cadu, Kaloč, Buchta, Mišković, Fleišman - Tijani

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.61 - 3.53

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FK Teplice - Zbrojovka Brno

středa 19:00

Zbrojovka sice v neděli předvedla solidní výkon, nakonec však ani v Jablonci nevybojovala body. Sestupem ohrožený celek tak bude mít další příležitost k prolomení černé série v Teplicích, které si již zajistily udržení v nejvyšší soutěži.

Brňané čekají na jakýkoli bodový zisk už čtyři ligové zápasy, kvůli čemuž jim hrozí pád do druhé ligy. "V naší situaci do toho vstupuje i hlava. Kluci si minule v Jablonci (při porážce 0:1) šance připravili, udělali maximum možného, šli do úplného vyčerpání, ale body z toho nebyly. Je potřeba navázat na Jablonec, tam jsme podali asi nejlepší výkon za mé působení u mužstva. Musíme jen šance přetavit v gól," nevzdává se trenér Zbrojovky Martin Hašek.

Tepličtí "Skláři" sice o víkendu rovněž prohráli, avšak i díky výsledku Brna v Jablonci se již nemusí ohlížet na mužstva, která v tabulce nadstavbové skupiny o udržení sídlí pod nimi. "Záchrana? Hořkosladká úleva. Na druhou stranu jsme před třemi měsíci byli poslední a musíme si přiznat, že to bylo těžké období. Nakonec jsme z toho vyklouzli," těší středopolaře Severočechů Daniela Trubače.

Proti Zbrojovce budou Teplice postrádat dva zraněné zadáky Matěje Hybše a Aloise Hyčku. Brňanům po vypršení disciplinárního trestu konečně pomůže záložník Filip Souček, na marodce nicméně zůstávají stopeři Jakub Šural s Janem Štěrbou a křídelník Ondřej Pachlopník. A dost možná bude absentovat také tvořivý středopolař Michal Ševčík.

Sázkové příležitosti od Tipsportu:
Remíza a oba týmy dají branku
Oba celky zahrají 3 a více rohů
Jakub Řezníček vstřelí gól

FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Mucha - Hora, Chaloupek, Mičević - Urbanec, Jukl, Trubač, Mareček, Radosta - Gning, Fila

Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Hrabina, Hlavica, Tijani, Koželuh - Endl, Souček - Hladík, Falta, Alli - Řezníček

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.77 - 2.51

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
Baník Ostrava
33
11
9
13
50 : 44
42
12
FK Jablonec
33
10
10
13
49 : 59
40
13
FK Teplice
33
10
8
15
42 : 66
38
14
Zbrojovka Brno
33
8
7
18
40 : 63
31
15
FK Pardubice
33
9
4
20
32 : 61
31
16
FC Trinity Zlín
33
6
12
15
41 : 59
30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (408)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele