FORTUNA:LIGA - preview 26. kola: Sparta chce zpět do čela

30.03., 08:23, aktualizováno 31.03., 08:57
Previews
Lukáš Haraslín (© AFP)

Slavia se v sobotu vyhoupla do čela tabulky a dnes bude odpovídat Sparta, která se představí v Českých Budějovicích. Baník hostí Teplice, otevřeny budou i stadiony v Hradci a Mladé Boleslavi.

FK Mladá Boleslav - FC Zlín

neděle 15:00

Poměrně povedené jarní výkony přiblížily Mladou Boleslav pozicím přinášejícím účast v evropských pohárech. Navázat na nedávné bodové zisky chce proti Zlínu, jehož aktuálně trápí úplně jiné starosti.

Středočeši v šestici utkáních po zimní přestávce poznali jen jednou přemožitele, bohužel pro ně v důležitém utkání s Baníkem Ostrava. Neméně významný ovšem bylo i jejich dosud poslední utkání, v němž změřili síly v přímém boji o elitní šestku s Olomoucí. Na brzkou Ladrovu trefu sice z penalty dokázal reagovat Juliš, a i když autor úvodní trefy stejnou standardkou pohrdnul, využil přesilovky John, který týmu vystřelil tři body.

Ševci už na jaře odehráli vydatné množství osmi soutěžních utkání. Dlouho mohli být výsledkově spokojeni zejména s domácími výsledky, když obrali Slavii, zdolali rivala Slovácko a přes Liberec postoupili do pohárového semifinále. Jenže v březnu nemohli být příznivci na Letné tak spokojeni, po nezdaru s Baníkem naposledy přišla těžce vybojovaná remíza 2:2 s Bohemians. Stejný výsledek v Českých Budějovicích přinesl jediný venkovní bod, a tak je Zlín v tabulce až čtrnáctý s pouze dvoubodovým náskokem na dno.

"V přestávce jsme načerpali síly, budeme je potřebovat. Boleslav má velkou kvalitu, je to ambiciózní klub. V mužstvu má mladé kluky i zkušené borce, hlavně doma je velice silná. My tam ale nejedeme odevzdat body, naopak, zápas chceme zvládnout. Věřím, že kluci, kteří budou nyní připraveni, se dostanou do ještě lepší formy. Myslím si, že každý z nich má v sobě ještě určité procento rezervy. Už se těším na to, až všem vyjde zápas na 100 procent a ukážou to, co umí," věří zlínský trenér Bronislav Červenka.

Jeho protějška Davida Holoubka trápí velké množství disciplinárních trestů. Kvůli červené kartě stojí Žitný, čtyři žluté karty zase do hry nepustí Júsufa, Matějovského a Suchého. Ti tak doplní na tribuně zraněné Suchomela s Pulkrabem, otazník navíc visí i nad Trmalem. Hosté dorazí bez zdravotně indisponovaných Didiby, Tkáče a Žáka.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Mikulec - Kadlec, Král, Karafiát, Fulnek - Sakala, Kubista - Jawo, Mareček, Kušej - Ladra

FC Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Cedidla, Černín, Kolář, Holík - Bužek, Janetzký - Vukadinovič, Slončík, Bartošák - Schánělec

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.14 - 5.51

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - MFK Karviná

neděle 15:00

Aktuálně sedmibodový náskok na barážové příčky není pro Hradec Králové i vzhledem k existující nadstavbě úplně bezpečný, avšak v neděli mohou Votroci udělat další krok k záchraně. Pokud porazí Karvinou, bude jejich pozice podstatně veselejší.

Východočeši dlouho působili jako aspiranti na jarního remízového krále, když se z úvodních čtyř utkání pokaždé rozešli smírně. Poslední dvě kola před reprezentační přestávkou to ovšem změnila. Nejprve přišlo úspěšné domácí derby proti Pardubicím, před dvěma týdny si pak Horejšova družina dojela pro porážku na pražskou Letnou. Po trefách Birmančeviće a Kuchty prohrávali už o dva góly, Koubek v závěru skóre jen korigoval.

Bilanci šesti zápasů s pouze jedním bodem na kontě odnesl po porážce v Liberci trenér Juraj Jarábek, karvinský sportovní manažer Lubomír Vlk pak hned při premiéře slavil tříbodový zisk ve veledůležitém utkání. Slezané si totiž i přes Suchanův gól vyšlápli na České Budějovice, o obrat se postarali Memić a z penalty Ivan.

Votrokům v tomto střetu nepomohou vykartovaný Krejčí ani zranění Heidenreich, Horák, Kaštánek a Leibl, k tomu je v ohrožení i start Spáčila. Na straně hostí nepustí zdravotní potíže do hry Bederku s Budínským.

FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Zadražil - Klíma, Čihák, Čech - Čmelík, Kodeš, Kučera, Pilař - Pudhorocký, Šašinka - Vašulín

MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Holec - Krčík, Svozil, Bergqvist, Fleišman - Moses, Boháč - Memič, Čavoš, Regáli - Doležal

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.79 - 5.21

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Teplice

neděle 15:00

Tři domácí zápasy jen se ziskem jednoho bodu, to je na tým bojující o evropské poháry bídná vizitka. Baník to sice kompenzuje pozitivními výsledky venku, avšak proti Teplicím už by potřeboval zabrat i ve Vítkovicích.

Slezané zatím na jaře odehráli sedm zápasů, přičemž doma uhráli jen zmíněný bod proti Bohemians. Ani mimo svůj stadion nezačali pozitivně a jasně prohráli v Českých Budějovicích, poté ovšem s pocitem vítězství odjížděli z Mladé Boleslavi, Zlína a naposledy i Pardubic. Tam jim tříbodový zisk vystřelil po třech čtvrtinách utkání Blažek.

"Během minulého týdne jsme trochu dobíjeli baterky. Ale od pondělka už jsme zase najeli na zápasový týden a koncentrujeme se na neděli s jediným cílem - konečně doma získat tři body. Teplice jsou poblíž v tabulce, přijedou se rvát o body. Ale věřím, že jsme na soupeře dobře připraveni. Jsme odhodláni udělat vše pro to, abychom už konečně prolomili tu sérii a podpořili to i dobrým výkonem," nabádá domácí kouč Pavel Hapal.

Teplice na rozdíl od svého soupeře předvedly výtečný vstup do druhé poloviny sezony, když z úvodních pěti utkání vytěžily hned jedenáct bodů a dostaly se do klidného středu tabulky. Až těžký los před reprezentační přestávkou jejich bilanci zhoršil, byť po jasné porážce se Slavií musí brát domácí remízu se Slováckem všema deseti.

Ostravští se musí v zápase obejít bez vykartovaného Riga a zdravotně indisponovaného Takácse, na straně hostí kvůli disciplinárnímu trestu nenastoupí Marečeke, zranění nepustí do hry Gninga, Grigara, Havelku ani Radostu. Otazník navíc visí i nad startem Hory.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Letáček - Juroška, Pojezný, Lischka, Kpozo - Buchta, Šín, Boula, Kubala, Ewerton - Tanko

FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Ludha - Kričfaluši, Chaloupek, Mičevič - Bílek, Knapík, Jukl, Labík - Trubač - Fila, Jásir

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.10 - 5.53

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha

neděle 18:00

Naprosto odlišné rozpoložení i pozice v tabulce znamenají, že utkání mezi Českými Budějovicemi a Spartou má jasného favorita. Letenští však na jihu Čech obvykle nemívají snadné pořízení.

Dynamo totiž dokázalo z posledních čtyř vzájemných zápasů na Střeleckém ostrově třikrát remizovat. Nepovedlo se mu to jen v tom úplně posledním případě, kdy se po brzkých gólech Höjera s Čvančarou Brian Priske radoval z premiérového vítězství na lavičce pražského celku. A o rychlý nástup se musí hosté snažit i tentokrát, vyplatil se jim totiž i v říjnovém střetu na Letné, kde Kairinen po čtvrthodině nastartoval čtyřgólovou demolici Českých Budějovic.

Ty do jara vstoupily poměrně sympaticky a uspěli v těžkých domácích zápasech s Baníkem i Sigmou, březen se však opět řadí mezi ty nevyvedené měsíce. Porážka v Mladé Boleslavi by ještě nebyla sama o sobě tragédií, v kombinaci s domácí remízou proti Zlínu a poslední porážce v Karviné, kde po Suchanově gólu a Memićově srovnání v úplném závěru dokonal obrat Ivan, to ale poslalo černo-bílé na samé dno tabulky.

Bilance posledních zápasů nevypadá příliš pozitivně ani pro Spartu. Ta totiž ze šesti případů slavila v základní hrací době jen jednou, jinak dvakrát remizovala se Slavií, dvakrát schytala debakl od Liverpoolu a jednou i od Plzně. Na dvoutýdenní pauzu se alespoň naladila pozitivně, když se Birmančević s Kuchtou postarali o domácí vítězství s Hradcem Králové.

"Dobili jsme baterky a jsme připraveni na závěr sezony. První zápas po reprezentační pauze je pokaždé trochu náročnější. Jsem si ale jistý, že rychle najedeme na své tempo. Soupeře nikdy nepodceňujeme, na každého se připravujeme stejně důkladně. Musíme předvést maximum nejen proto, že hrajeme v Budějovicích, ale také abychom dostáli svým nárokům a vstoupili do závěrečné části sezony dobrým výkonem," nabádá Lukas Babalola, asistent trenéra Priskeho.

Ten pro utkání nemůže počítat s potrestanými Wiesnerem a Preciadem stejně jako zraněnými Pavelkou, kterého na marodce zřejmě doplní i Karabec se Sörensenem. Domácím nepomohou zdravotně indisponovaní Čoudek a Dejanović.

České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Janáček - Sladký, Poulolo, Králik, Trummer - Čermák, Suchan, Hellebrand - Šigut, Alli - Ondrášek

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Vitík, Panák, Krejčí - Mejdr, Kairinen, Laci, Ryneš - Birmančevič, Haraslín - Kuchta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.36 - 5.64 - 1.33

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Pardubice

sobota 15:00

Po povedeném vstupu do jarní části ligy se Pardubice zase dostaly do výsledkového útlumu, který je nepěkně přibližuje barážovým pozicím. O moc lépe na tom není ani Sigma, které se i přes výměnu na lavičce vzdalují evropské poháry i elitní skupina.

Hanáci na jaře vytěžili ze sedmi utkání jednu jedinou výhru, byť ta přišla v důležitém a atraktivním utkání v Ostravě. Vedle toho však zapsali pouhé tři body a nechali se předskočit Mladou Boleslaví i právě Baníkem. Jejich náskok na jedenáctou příčku je zároveň pouze ve výši čtyř bodů, ohlížet se tak musí i za sebe.

Východočeši i přes zimní turbulence, kdy trenérské křeslo opouštěl a zase se na něj vracel Radoslav Kováč, vstoupili do jarního snažení dvěma výhrami a remízou. Porážky od Slavie a Plzně je ovšem zřejmě natolik zasáhly, že následně absolutně nezvládli ani venkovní derby v Hradci Králové, ani domácí měření sil s Baníkem.

Jiří Saňák se vinou karetních trestů musí obejít bez Pokorného, Vodháněla i Vraštila, kteří tak na tribuně doplní zraněné Růska a Navrátila. Disciplinární potíže trápí i hosty, kterým kvůli červeným kartám nepomohou Chlumecký, Halinský a Ortiz, zdravotní problémy pak do hry nepustí Vacka, Zlatohlávka a možná ani Daňka.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Beneš, Novák, Sláma - Breite, Pospíšil - Fortelný, Zorvan, Singhateh - Juliš

FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Kinský - Icha, Solil, Kukučka, Surzyn - Kissiedou, Donát, Hlavatý - Patrák, Krobot - Brdička

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.93 - 5.13

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec

sobota 15:00

Důležité utkání uvidí ti, kteří se při sobotním odpoledni vydají do vršovického Ďolíčku. Klokani totiž s Jabloncem napřímo zabojují o elitní desítku, která pro nadstavbu dává jistotu záchrany. Z případné remízy může pro změnu těžit Hradec Králové.

Bohemians se zatím na jaře prezentují jako čistě remízový tým. Připsali si jedinou porážku proti Plzni, jinak samé nerozhodné výsledky. Při třech z nich svítilo na světelné tabuli atraktivní skóre 2:2, stejně tomu bylo i naposledy ve Zlíně. Tam přitom před dvěma týdny Veselého družina vedla už o dvě branky díky Prekopovi s Petrákem, Fantiš a Simerský se však svými góly přičinili o konečnou plichtu.

Jablonečtí mohou být s dosavadním průběhem druhé poloviny sezony ještě spokojenější, i přes těžký los totiž vybojovali hned osm bodů. Podlehli pouze Slavii a Plzni, připsali si cenné remízy s Hradcem Králové i v Liberci a k tomu dokázali zdolat České Budějovice se Slováckem. Daleko od bodů přitom nebyli ani při zmíněném zápase proti Plzni. Po Hejdově úvodní trefě dokázal dvacet minut před koncem srovnat Chramosta, jenže naděje zhatilo Polidarovo vyloučení a následný vítězný gól Chorého.

"Asi to cítíme každý, že do konce základní části ligy zbývá jen pár zápasů, takže každý bod bude důležitý. Každý plusový bod z venku bude pro nás dobrý. Nechci říkat, že je Bohemka pro nás nejdůležitější zápas, protože každý nadcházející je pro nás důležitý. Je potřeba se na všechny dobře nachystat, abychom bodovali a dostali se v tabulce tam, kam chceme," nabádá hostující trenér Radoslav Látal.

Co vedle domácího prostředí hovoří ve prospěch Klokanů, to je bilance vzájemných zápasů. Bohemka uspěla ve třech posledních střetech s celkovým skóre 8:1. Říjnový úvodní mač této sezony byl na góly nejskoupější, v pětadvacáté minutě jej jediným zásahem rozhodl Prekop.

Trenéra Veselého tíží před zápasem velká marodka, na které se nachází Hála, Jánoš, Matoušek, Necid, Novák, Smrž, Vala i Vondra. Hosté mají zraněného pouze Pleštila, disciplinární tresty ale nepustí do hry Hurtada s Polidarem.

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Hůlka, Křapka, Hybš - Köstl, Beran, Hrubý, Kovařík - Prekop, Shejbal - Ristovski

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - F. Souček, Tekijaški, D. Souček - Štěpánek, Kratochvíl, Nebyla, Čanturišvili - Hollý, Martinec - Drchal

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.43 - 3.57

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec

sobota 15:00

Jednoznačně nejspokojenějšími z velké trojky mohou být na jaře plzeňští fanoušci. Viktoria totiž ze sedmi zápasů jen jednou ztratila, navíc nadále bude bojovat na evropském kolbišti. V cestě za dalšími body jí bude stát Liberec s novým majitelem v zádech.

Západočechy zatím může mrzet jediný z devíti jarních zápasů, a to hned úvodní domácí remíza s Mladou Boleslaví. V lize jsou od té doby stoprocentní včetně posledního těžkého utkání v Jablonci, kde vstřelili rozhodující trefu až v závěrečné přesilovce zásluhou Chorého. V rámci Konferenční ligy se Koubkovi svěřenci spoléhali zejména na defenzivu, po dvou bezgólových remízách se jim povedlo uspět v penaltovém rozstřelu a vybojovat si čtvrtfinále s Fiorentinou.

"Očekáváme těžký zápas. Liberec je nepříjemný soupeř, připravil nám jednu z těch těžších proher, které v této sezoně máme. Prohráli jsme tam zaslouženě 0:3. Připravujeme se na ně zodpovědně, chceme jim porážku vrátit. Uděláme maximum pro to, aby se nám to podařilo. Liberec je velice kvalitní tým s velmi dobrými individualitami, hlavně co se týče ofenzivy. Ať je to Tupta, Kulenovič nebo Višinský, na straně Ghali. Ale uděláme vše pro to, abychom navlékli další korálek na vítěznou šňůru," burcuje asistent plzeňského trenéra Koubka Jan Petřík.

To Slovan zatím nemůže být s druhou polovinou sezony příliš spokojený. Uspěl pouze v domácích zápasech se Sigmou a Karvinou, k tomu vytěžil jen další bod a navíc se poroučel i z poháru. Stále je tak spolu s Českými Budějovicemi jediným ligovým celkem, který si zatím nepřipsal ve venkovních zápasech ani jedno vítězství. Sympatickým výkonem se prezentoval i naposledy na Slavii, nakonec však soupeři podlehl na papíře poměrně jasným výsledkem 3:0.

Těšit může muže z Podještědí alespoň to, že v prvním vzájemném souboji sezony se jim povedlo najít na svého soupeře recept. Tehdy je nakopl rychlý gól Tupty, na kterého ve druhém poločase navázali Kulenović a nyní již plzeňský Červ, kteří stanovili konečný výsledek na 3:0. V Doosan Areně se ale Slovan radoval jen jednou z posledních třinácti pokusů.

Trenér Koubek nemůže pro nadcházející utkání počítat s vykartovanými Chorým a Červem stejně jako se zraněnými Durosinmim, Jirkou a Valentou. Liberečtí postrádají zdravotně indisponované Frýdka, Letenaye a Plechatého.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Cadu, Kalvach, Traoré, Souaré - Šulc - Vydra, Kliment

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Prebsl, Chaluš, Mikula - Penner, Žambůrek, Varfolomejev, Ghali - Kok, Tupta - Kulenovič

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.72 - 7.71

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slavia Praha

sobota 18:00

Pouhé čtyři body z úvodní šestice jarních zápasů dosud nastřádalo Slovácko, jehož čtvrtá pozice se tak ocitá v ohrožení. Strážit ji nyní bude proti soupeři z kalibru těch nejtěžších, do Uherského Hradiště totiž zavítá Slavia.

Svědíkovi svěřenci přitom s výjimkou pražské Sparty neměli zrovna nejtěžší los. Prohráli totiž se soupeři ze druhé poloviny tabulky v podobě Pardubic, Zlína a Jablonce, vítězství si připsali nad poslední Karvinou. Naposledy si pak alespoň pro remízu dojeli do Teplic, kde o výsledku 1:1 rozhodly slepené góly Jurošky a Fily.

"Jak nám reprezentační přestávka přišla vhod, se ukáže až v dalších zápasech. Každopádně jsme chtěli, aby se hráči dostali po psychické i fyzické pohody. Nyní nás čeká Slavia, my známe a respektujeme její sílu. Víme, že je veliká. Chystáme se na jednotlivce i celý tým. V minulosti jsme však dokázali, že doma za podpory fanoušků můžeme hrát vyrovnanou partii s kýmkoliv," věří Jan Baránek, asistent trenéra Svědíka.

"Tyto zápasy jsou vždycky hezké, mívají atmosféru. Já se na to těším. Slavia má kvalitu hlavně v ofenzivě. Jurečka s Chytilem mají formu, dávají spoustu gólů. Ale jsou tam i další fotbalisté, kteří navíc hrají dost týmově. Bude to spíš o jejich herním stylu, návycích," doplnil jej stoper Stanislav Hoffmann.

Sešívaní na jaře cítili hořkost ztráty bodů vedle zápasů se Spartou a AC Milán také ve Zlíně, jinak však zejména díky pevné defenzivě zvyšují tlak na letenského lídra tabulky. Z pěti posledních utkání získali třináct bodů a ani jednou neinkasovali, naposledy si na svém hřišti poradili s hosty z Liberce 3:0. Dvěma zásahy se na tom podílel Jurečka a jednu další přidal Chytil, tato dvojice je i díky tomu na druhé a třetí příčce v tabulce střelců.

Slovácko na Vršovické z dlouhodobého pohledu neumí, z předchozích devíti vzájemných střetů vytěžilo jediný bod v posledním domácím zápase. V této sezoně na sebe tito soci poprvé narazili v říjnu, kdy dlouhé ofenzivní trápení Trpišovského družiny zlomili až v závěru Jurásek s Jurečkou.

"Očekávám podobné utkání, které v Uherském Hradišti hrajeme vždycky. Slovácko se prezentuje hodně nepříjemným stylem, umí se připravit na těžké soupeře, navíc v jejich domácím prostředí. Zápasy proti Slovácku musíme vždycky odehrát na maximum a body si zasloužit dobrým výkonem. Myslím, že nás čeká podobně zkušený tým, hodně soubojový, silné standardní situace a výborné napadání," varuje Jindřich Trpišovský před náročností zápasu.

Trenér Martin Svědík nemůže pro utkání počítat se zraněnými Holzerem a Kadlecem, na straně hostí se vedle dlouhodobě zraněných Koláře s Pechem pravděpodobně nepředstaví ani trio Bořil, Masopust, Sinyan.

1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Daníček, Doski - Trávník, Havlík - Petržela, Kohút, Juroška - Cicilia

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Staněk - Vlček, Holeš, Zima, Diouf - Zafeiris, Oscar - Douděra, Provod, Jurečka - Chytil

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.06 - 4.08 - 1.57

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
25
20
3
2
57 : 20
63
2
Slavia Praha
25
19
5
1
53 : 17
62
3
Viktoria Plzeň
25
17
3
5
61 : 29
54
4
1. FC Slovácko
25
11
6
8
34 : 29
39
5
Baník Ostrava
25
11
4
10
34 : 28
37
6
FK Mladá Boleslav
25
10
6
9
42 : 39
36
7
Sigma Olomouc
25
9
6
10
34 : 34
33
8
FK Teplice
25
8
8
9
26 : 29
32
9
Slovan Liberec
25
8
8
9
35 : 39
32
10
FK Jablonec
25
6
10
9
32 : 38
28
11
Bohemians Praha 1905
25
6
10
9
22 : 33
28
12
FC Hradec Králové
25
6
9
10
27 : 35
27
13
FK Pardubice
25
6
5
14
23 : 36
23
14
FC Zlín
25
4
8
13
30 : 54
20
15
MFK Karviná
25
5
4
16
25 : 47
19
16
Dynamo České Budějovice
25
5
3
17
26 : 54
18

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (347)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele