Filmová recenze: Fever Pitch (Fotbalové opojení, 1997)

23.09.2010, 12:57
Profily, historie
Zaujalo nás
V tomto článku se zaměříme na to, jak dopadla filmová adaptace kultovní knihy Nicka Hornbyho Fotbalová horečka. Zároveň nahlédneme do historie a podíváme se na dramatické rozuzlení sezony 1988−89, které ve snímku hrálo důležitou roli.

Pokud jste Fotbalovou horečku ještě nečetli, vřele vám tuto knihu doporučuji. Nick Hornby v ní autobiograficky popisuje svůj život s Arsenalem v letech 1968−92. Vůbec nezáleží na tom, komu čtenář fandí. Hornby je výborný spisovatel a skvěle se mu podařilo zachytit myšlenkové pochody fanatických fandů, které má každý klub. Režisér snímku David Evans si ukousl velké sousto. Tato předloha je jen obtížně zfilmovatelná, založena je na autorově vnitřním monologu. Hornby tak speciálně k filmu vytvořil scénář, jenž se soustředí na krátké časové období.

Kniha byla zfilmována hned dvakrát. Hornby se jako producent podílel v roce 2005 také na americké verzi z prostředí baseballu. Nás samozřejmě zajímá britský film z roku 1997, v němž Colin Firth hraje učitele Paula Ashwortha. V českém prostředí se můžeme setkat hned se třemi různými názvy tohoto snímku: Fotbalové opojení, Ve fotbalovém kotli, Fotbalová horečka. Hlavní hrdina se v práci sblíží s novou kolegyní Sarah (Ruth Gemmell), ale jejich vztah komplikuje Paulova láska k jeho týmu. Gunners po dlouhé době hrají o vítězství v lize a svým fandům připraví infarktový závěr sezony. V historii anglické nejvyšší soutěže nenajdeme napínavější souboj o titul, než ten z roku 1989.

Z předchozích řádků vyplývá, že film je hodně volnou adaptací knihy. Přestože se nejedná o autentickou biografii, hlavní hrdina snímku je založený na Hornbym. Ten skutečně byl učitelem a trénoval školní tým. V knize se také věnuje dilematům souvisejícím s partnerskými vztahy. Když jeho přítelkyně omdlela na fotbale, rozhodl se nedoprovodit ji k lékařské pomoci, protože chtěl sledovat důležitý zápas až do konce. Ve filmu je na hlavní postavě především ukázáno, jak fotbal dokáže ovlivňovat náladu fanoušků a jejich chování k ostatním lidem.

Knižní zpracování této látce skutečně sluší mnohem více. Film Fever Pitch je celkem obyčejnou romantickou komedií. Nedá se říct, že by tento snímek něčím vynikal. V paměti vám dlouho neutkví, jeho příběh je triviální a snadno předvídatelný. Filmové zpracování Fotbalové horečky tak připomíná další adaptace Hornbyho knih Jak na věc a Všechny moje lásky. Jedná se o lehce nadprůměrné filmy, které sice neurazí, ale zároveň nejsou natolik kvalitní, aby se k nim divák opakovaně vracel.

LIVERPOOL − ARSENAL (26. květen 1989)

Toto utkání se mělo odehrát už v dubnu, po tragédii v Hillsborough bylo odloženo na úplný konec sezony. Liverpool měl před zápasem v tabulce náskok 3 body na Arsenal a rozdíl ve skóre o 4 branky lepší. Větší počet nastřílených gólů mluvil pro Gunners, ti tedy k zisku titulu museli na hřišti Liverpoolu vyhrát o dvě branky. Podle statistik byli jasnými favority svěřenci Kennyho Dalglishe. Liverpool doma dvougólovým rozdílem neprohrál tři roky, Arsenal na Anfieldu naposledy v lize vyhrál v roce 1974.

Kapitán Arsenalu Tony Adams měl v té době problémy s alkoholem. Jeho příprava na páteční zápas probíhala svérázným způsobem. Adams a Nial Quinn se v pondělí opili a obtěžovali pasažéry na lodi plující po Temži, v pití pokračovali i v úterý. Ve své autobiografii Addicted tvrdí: "Musím se smát, když vidím film Fever Pitch, založený na knize Nicka Hornbyho o životě fanouška Arsenalu. Polovina Severního Londýna se nervovala kvůli souboji o titul a já, kapitán týmu, jsem flámoval."

George Graham měl ve zvyku brát s sebou na těžké zápasy početný realizační tým. Do Londýna tak s týmem cestoval i současný asistent manažera Pat Rice, který tehdy pracoval u mládeže. Graham hráče nabádal k trpělivosti a sdělil jim, že by byl v poločase spokojený s bezgólovým stavem. Arsenal sice potřeboval vyhrát, ale zároveň by mu inkasovaná branka hodně vážně narušila plány.

V první půli skutečně gól nepadl. Liverpool už po půlhodině přišel kvůli zranění o kanonýra Iana Rushe. Sedm minut po pauze si na nepřímý volný kop Nigela Winterburna naskočil Alan Smith a poslal Gunners do vedení. Dlouho to vypadlo, že Liverpool tento výsledek udrží. Ve druhé minutě nastavení však John Lukic místo dlouhého výkopu nahrál Dixonovi, přes Smithe se dostal míč k Michaelu Thomasovi. Tento záložník, který později hrál i za Liverpool, svou trefou rozhodl o tom, že se titul po osmnácti letech stěhoval na Highbury.



Další informace k filmu naleznete na Česko-Slovenské filmové databázi.

Autor: Martin Hájek

Komentáře (109)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jo, tohle byl dobrej film, s hlavním protagonistou se docela ztotožňuji, fotbal a podpora klubu je pro nás víc než holka atd. A je tam i dobře vyobrazena tragedie v Nottinghamu

Reagovat
-Kopy-

viděl sem...geniální scéna je jak ten 13letý kluk vyjde v takovém kabátu z domu za doprovodu té písníčky z kriminálky las vegas a ověnčen dvěma šálamy si kráčí na zápas....úplně si tam místo něj představuju 13letýho herbageho.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

a je to z CSI NY, ne CSI LV

Reagovat
-Kopy-

jo jo sorry

Reagovat
-Kopy-

jo jo jo jo ! hezky ! to je ono... "nikdy jsme nebyli mimo stadion"

Herbage hadr.

Reagovat
herbage

Docela je mi i podobný

Reagovat
$dolar$

Trochu jo

Reagovat
milan78

fajne reakce toho bobíka stojícího za brankou.. po druhé brance

Reagovat
centos

Fajně pohodový film.

Reagovat
milan78

kdysi v brightonu jsem koukal v narvané paluši na arsenal leeds, po každé brance leedsu byl nadšenej hukot, po hvizdu titul pro MU 4. květen 2003 (datm jsem si musel najít) http://www.youtube.com/watch?v=xc1NN6JOrt8

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

by mě zajímalo, kdy konečně příjde na řadu ten pravej fotbalovej film a Fotball Factory

Reagovat
-Kopy-

líbil se ti gsh ?

Reagovat
smazaný uživatel

to je pohádka s frodo pytlíkem v hlavní roli

Reagovat
madridcan

taky nezvyk ten Pytlik Aj v harrym Potterovi uplne ine mena

Reagovat
smazaný uživatel

Football Factory je o třídu níž než GSH...ono žádný film o těch dmeentních scumech není opravdu dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

GSH je něco jako Non plus ultra, takže blbost o ničem

Reagovat
smazaný uživatel

Neříkám že není, ale FF je podle mě ještě horší..jeden z mála případů, kdy se shodnu s filmovými "experty"

Reagovat
smazaný uživatel

Co se ti nelíbí na věčně vysněžených londýnských chuligánech ? Ten film se pro mě stal klasikou . A hlášky typu: "To preso mě fakt nakoplo." si budu pamatovat ještě hodně dlouho.

Reagovat
smazaný uživatel

pro mě je klasika ta závěrečná bitka. Dneska si to pustím znova

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se nejvíc líbí výjezd do Liverpoolu. Všichni tam fetujou jak prasata, na benzínce kradou jak straky a jakmile vidí maníka z jinýho klubu, daj mu do držky. To prostě nemá chybu. A navíc u filmu je skvělá muzika. Rozhodně lepší než u GSH. Ale to je taky otázka vkusu.

Reagovat
Arbiter

NPU je dobrá prdel

Reagovat
smazaný uživatel

tam je sranda to, jak kotel Sparty dali uplně jinam než kde klasicky je a jak z Krajča udělali Baníkovského chuligana, něco jako Frodo pytlík bojující za WHU

Reagovat
smazaný uživatel

Ale aspoň tam sparťani řvali: Pavel Kuka nemá čůráka

Reagovat
centos

FF je jasná jednička. Ale GSH taky nezatracuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší fotbalový film je Proč? . Navíc je to znamenitá příručka, jak cestovat vlakem .

Reagovat
smazaný uživatel

v Českých poměrech nemá konkurenta ale se světem zaostáva. A když si u té příručky, jak cestovat, přečti si toto: http://hooligans.cz/view.php?cisloclanku=2010090011 Hlavně odstavec, jak jeli Slávisti domů

Reagovat
smazaný uživatel

No tam to teda muselo vypadat. Tyhle popisy výjezdů a zápasů před deseti lety mě baví. A nejlepší jsou derby "S" z roku 99.

Reagovat
smazaný uživatel

jo jo, tyhle články jsou super, to jsou samé náběhy na hřiště, pouliční války, ne jak je to teď

Reagovat
smazaný uživatel

a když sme u toho, tak se koukni, co se chystá na neděli v Edenu: http://www.slaviaultras.cz/t/54364-Pozor-velka-akce-na-nedeli.html

jako za starých času

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý. Jsem zvědavý, kolik slávistů přijde. Dost možná se tím zhorší jejich vztahy. A třeba si zase pár antirasistů z Bohemky zakřičí Jude Slavia

Reagovat
smazaný uživatel

kolik jich příjde nedokáže odhadnout nikdo bo někteří slávisiti furt bojkotujou, některým to bude jedno. Ale i tak to bude dobrá konfrotace síly na třech stranách :) Prostě všichni proti všem A vedení Bohemky udělalo to, že nechtějí od nás nic, žádný OP, žádné lupeny na jméno, takže čekám velkou návštěvu od nás

Reagovat
smazaný uživatel

Asi nejste takový kriminálníci jako sparťani .

Reagovat
smazaný uživatel

no, beztak to myslím, že tenhle dárek dostanem zas až tak za 5. let

Reagovat
madridcan

tesim opat na diskusiu s filmovymi fajnsmekrami Skoda,ze teraz musim odist,ale som zvedavy kde sa az vyvinie tema Dakde az ku Mechanickemu pomarancu

Reagovat
j_mrazik

Pán Prstenů je lepší než Harry Potter.

Reagovat
smazaný uživatel

oboje je dobrý tak k tomu, že si to pustíš, když chceš usnout či když to chceš mít k "něčemu" kulisu

Reagovat
j_mrazik

V podstatě jo. Hezký pohádky to jsou.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě teda Harry Potter nikdy nebavil. A hlavně jsem ho nedokoukal, protože mě kdysi z toho letního kina, kde jsem na něm byl, vyhodili. Parchanti.

Reagovat
smazaný uživatel

bo tam nesmíš mlátit ty slavisty, co seděli kolem. Ty jo ale škoda, že v Praze nejsou letní kina, to by byli pyro show

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle bylo v Boskovicích. A vyhodili mě, protože jsem neměl lístek . Nás bylo asi dvacet, všichni načerno a ten debil na nás svítil baterkou. Čapnul mě zrovna ve chvíli, kdy jsem o balvan otevíral jedno lahvový. V Praze jsou letní kina, třeba letos jsem byl dvakrát na Petříně v kinobuse a pak v Karlíně jsou dvě. Ale jen takový provizorní.

Reagovat
smazaný uživatel

to ani nevím. Heh, dávat nějakej film, všichni do něj zažraný a v tu chvíli odpálit pyra, to by byl zážitek

Reagovat
smazaný uživatel

V tom Karlíně jsme byli na českým filmu jak tam Poláci nabouraj tankem do baráku a zůstanou v tý vesnici a lidem vadilo, když jsme si tam dávali vodnici. Nějaký pako na nás spustilo: "Já se chci koukat na film a ne poslouchat jak vy tady bubláte". Ale nenechali jsme se zastrašit. Bylo nás víc Příští léto bude po Praze určitě jezdit kinobus. Letos byl na Petříně, na Novodvorský, Na Opatově a ještě na pár místech.

Reagovat
smazaný uživatel

nebyl to nějaký zdechlý důchodce? Bych se k vám aj i přidal, hned musel bejt lepší požitek z filmu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak asi třicátník. Děsně chytrej. Ta jeho stížnost byla nemístná. To je jako bych si stěžoval, že tam někdo nahlas prdí nebo kašle. To bylo nej kino, rumajzl s kofolou, šíša a točený pivka. A žádnej malej smrad, co ti kope zezadu do sedačky nebo dvoumetrový hovada, přes který nevidíš. Jo a myslím, že to bylo zadarmo.

Reagovat
smazaný uživatel

takže něco ve stylu z filmu Pelíšky, jak roztáhli prostěradlo, na to namířili ten pseudo promítač a celá ulice viděla Alana Delona v akci na Dejvické Hanspalce?

Reagovat
smazaný uživatel

No až takhle undergroundový to nebylo. Na Kontroll jsme byli na nějakém parkovišti, kde bylo provizorní plátno, ale docela velký a na tom českým filmu jsme byli ve dvoře nějakého domu, pár laviček a židlí a o něco menší plátno.

Reagovat
smazaný uživatel

viděls Control od Corbijna? To je vynikající film o Joy Division

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl. Moc dobrej film. Akorát kvůli němu režisér přišel na buben. Jinak Kontroll je film o maďarských revizorech. A velmi dobrý, ale respekt a sympatie k revizorům ani po shlédnutí tohoto filmu nemám. All revizors are bastards, nebo zkráceně A.R.A.B.

Reagovat
smazaný uživatel

I ten Gogolův

Reagovat
smazaný uživatel

jo, ten o těch revizorech sem taky viděl, takovej zvláštní film. Včera sem si dal Requiem for dream a taky maso, sem si nejdřív myslel, že to bude kravina. A Crobijn není na "bubnu", ba naopak, jeho filmová premiera se velmi podařila Ale snad dál bude spolupracovat s Depeche Mode

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem právě četl, že byl kvůli filmu nějak na mizině. Snad kvůli tomu zastavil barák, či co. Ale jestli je pořád v plusu, tak tím líp. Mohl by natočit další film plný punku, drog, chlastu ze staré dobré Anglie. Třeba o Sidovi, kterej byl, jak všichni ví nevinej .

Reagovat
r.mrazik

letni kino je treba na Střeláku

Reagovat
smazaný uživatel

tak jim to příští léto opepřím

Reagovat
smazaný uživatel

Tam vlastně taky, byl jsem tam po koncíku Sto zvířat na nějaké arabské alternativní blbosti. Ideální místo pro letní kino. A hlavně má to úplně jinou kulturu, místo koly a popkornu pivo a šnaps.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych to asi nemohl dělat u Harryho Pottera

Reagovat
j_mrazik

Se bojíš, že by ti holka řekla: "Tak ten tvůj klacík vůbec není kouzelnej, jak jsi sliboval."

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

Bych jí řekl, že tím, že u toho bude jen říkat abrakadabra, tak asi kouzlit ani nezačne

Reagovat
smazaný uživatel

jakože tu kouzelnou "formulku" musí produkovat jinak a na jiném místě? To by měl Harry radost.

Reagovat
smazaný uživatel

To bych se do těch Bradavic přihlásil asi taky..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

To jsi to dost degradoval.

Reagovat
milan78

není, kozy hermiony sou

Reagovat
madridcan

ked uz v porovnani spominas Pana Prstenov sa mi vybavuje scena z Clerks II ako Randall ukazoval dvom fanatikom do Pana Prstenov o com su tie filmy http://www.youtube.com/watch?v=b0sc-gS9AqM

Reagovat
centos

Mechanický pomeranč je imho silně přeceňován. Přijde mi to jako uměle vyhoněný kult, kdy se to všem "líbí", jen aby nebyli out.. ;) Ale viděl jsem to dávno.

Třetí Harry Potter je vynikající film

Reagovat
smazaný uživatel

celá serie o Potterovi je jedna velká blbost, taková sci-fi pohádka pro děti

Reagovat
Arbiter

záleží, co se komu líbí, pokud nejsi fanda sci-fi nebo fantasy, je jasné, že tě asi neosloví

Reagovat
smazaný uživatel

tak třeba Kubrickova Odysea, to je film par excellans, to je to pravé sci-fi a psycho

Reagovat
centos

Když se řekne sci-fi a psycho, vybaví se mi Horizont události :)

Odyseu jsem ještě neviděl, každopádně, až ji někdy uvidím, neubráním se při odletu kosmounauta hlášce "Hoši ja jedu do piče z tadyma! Nebudu montovat traktor.."

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc parádní, ale naprosto geniální dlouhý záběry...

Reagovat
centos

Vězeň z Azkabanu se dá považovat za téměř regulérní thriller, ty pohádko.

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska uz z toho nejsem tak odvazany jako pred cca 7,8 lety. :)

Reagovat
Arbiter

viděl jsem Mechanickej pomeranč před nedávnem, skoro vůbec jsem o něm nic neslyšel, jen ho kámoš měl v noťasu a ten film mě uchvátil, takže s tím vyhoněním kultu bych byl opatrný, ten film kvality má

Reagovat
smazaný uživatel

jj, třetí HP je asi nejpovedenější. on vůbec Cuaron je výbornej režisér.

Reagovat
centos

Dlouhé scény v Potomcích lidí jsou naprosto úchvatné Takové mám nejraději. Skvěle to zvládnul i Spielberg ve vynikající Válce světů (auto na dálnici, schovávání ve sklepě). Nějak se mi k tomu v hlavě vtírá ještě geniální scéna s rasistickým monologem ve 12 rozhněvaných mužích, ale nejsem si jistý, jestli k těm výše zmíněným svou délkou hodí.

Reagovat
centos
Reagovat
smazaný uživatel

Je pravda, že Mechanický pomeranč se může lidem líbit tak nějak z "povinnosti". Ale dosah filmu je obrovský. Částečně ovlivnil subkulturu skinheads. Pronikl do punkové scény, třeba punková legenda The Adicts se do drughi oděvu stylizovala. A nejsou jediní. Clockwor styl si osvojilo mnoho dalších kapel. Pro mě je to supr film, parádní hudba, ultranásilí a vrchol nechutnosti - naplno otevřené oči .

Reagovat
smazaný uživatel

Od Cubricka predevsim The Shining. :)

Reagovat
smazaný uživatel

*Kubricka

Reagovat
smazaný uživatel

Když sem to asi v jedenácti letech viděl, tak sem celé 2 hodiny čuměl s otevřenou hubou. asi žádný film na mě nezapůsobil jako tenhle

Reagovat
smazaný uživatel

Videt to v jedenacti, tak asi tri dny neusnu. Kazdopadne vyborne zpracovanej film, ta atmosfera tam je neskutecna. Akorat Shelley Duvall nic moc.

Reagovat
smazaný uživatel

Pred 5 rokmi vznikol americký remake s rovnomenným názvom s Drew Barrybore, ale s tým rozdielom, že bol zmenený šport (baseball).

Reagovat
smazaný uživatel

Je to však v článku

Reagovat
REPLIKATOR

Jak si tam dávali malou domů s golmanem

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodom, Grobelaar to bol kápo

Reagovat
smazaný uživatel

špageťák

Reagovat
7kaka7

To byla ještě ta stará dobrá Anglie ne ta komerční s...ka co je ted.....

Reagovat
smazaný uživatel

David Rocastle

Reagovat
Sancek

Chtěl jsem zeptat neviděl někdo film o dvou fanouškách Newcastelu jak se chtěli dostat na jejich zápas a neměli na to prachy?

Reagovat
centos

"Fanoušci"? Ten byl supr.

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, klasičtí anglický sígři. Fetujou, flákaj se, kradou, ale nadevše milujou svůj klub . Neštípnou tam náhodou Shearerovi auto?

Reagovat
Arne

Pokud si dobre pamatuju, tak po Sherarovi chteji, aby jim dal llistek, a on se jim vysmeje.

Reagovat
-Kopy-

kde jste sehnali titulky ?

Reagovat
centos

ČT2

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Co takhle podívat se na titulky.com.

Reagovat
-Kopy-

lol ja to vdžy hledal na titulky.cz a ani vygooglovat sem to nemohl a ono je to tady, moc dík

Reagovat
-Kopy-

aha tak oni tam jsou nové, proto...ja to před měsícem hledal jak kokot a oni je vydaj před 14 dněma...

Reagovat
smazaný uživatel

vole

Reagovat
smazaný uživatel

jop, jak se chtěli dostat na zápas Newcastlu a mám pocit, že matka jednoho z nich jim chtěla udělat radost a koupila jim lístek na...Sunderland, což je jejich úhlavní rival

Reagovat
Arne

To byla paradni scena, jak tam nejakej fanatik vedle nej zpiva a on se ho boji, pac si mysli, ze se provali jeho fandovstvi NUFC.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Nejvic se mi v knize libily kapitoly s georgem grahamem. Jinak ten film fakt nic moc, ale oproti te americke sracce je to vysoce nadprumerny film

Nevim, neprijde mi, ze sem recenze filmu patri. To si radeji zajdu na csfd a prectu si nejake komentare od mych oblibenych uzivatelu. Radeji bych uvital treba uceleny seznam fotbalovych filmu a vypichnout z toho ty nejlepsi. Neni treba recenzovat kazdou blbost

Reagovat
smazaný uživatel

Znáte seriál Life on Mars? Je to o policajtovi co ho srazí auto a on se probere v roce 1973, neví jestli se mu to zdá, jestli se zcvoknul a nebo jestli není v komatu. V páté epizodě seriálu řeší vraždu fanouška Man Utd, která se odehrála zrovna týden před Manchesterským derby. Jestli budete mít čas, tak se alespoň na tu jednu epizodu podívejte, ale celý seriál stojí za to. Je ke stažení na uloz.to

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele