FIFA oznámila nominaci na Zlatý míč

27.06.2002, 18:35
Aktuality
Na každém mistrovství světa uděluje FIFA jednomu fotbalistovi prestižní cenu, Zlatý míč. Mezi deseti nominovanými, ze kterých bude vybrán ten nejlepší, je šest finalistů, další dva se představí v utkání o bronzové medaile.

Největším favoritem je podle mnohých zatím nejlepší střelec šampionátu, Brazilec Ronaldo z Interu Milán. V šesti zápasech nastřílel soupeřům celkem šest branek a s náskokem jedné přesné trefy na krajana Rivalda a německého hlavičkáře Miroslava Kloseho vede pořadí úspěšných střelců. Před šampionátem snad nikdo netušil, v jaké formě se kdysi nejlepší hráč světa předvede. Ronaldo ale všechny pochybující přesvědčil o tom, že kdyby ho poslední čtyři roky nesužovala zranění kolene, možná by tím nejlepším stále byl.

Dalším kandidátem nejen na Zlatý míč, ale i na Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce, je Ronaldův krajan Rivaldo, který na klubové úrovni obléká dres Barcelony. Ten až do semifinále držel skvělý standard, co zápas, to gól. Z utkání s Tureckem se ale ani jedna z jeho mnoha střel neujala a na jeho kontě je před posledním zápasem pět branek.

Třetím "R" brazilské ofenzivy je asi největší objev poslední doby, hráč francouzského Paris Saint-Germain, Ronaldinho. Blýskl se hlavně ve čtvrtfinále, kdy jednou přesnou trefou a jednou gólovou přihrávkou zařídil výhru 2:1 nad Anglií, ale i v ostatních zápasech při některých akcích zastiňoval své mnohem známější a slavnější reprezentační kolegy.

Posledním Brazilcem v nominaci je asi nejlepší krajní obránce na světě, Roberto Carlos z Realu Madrid. Má na svém kontě i jeden gól, v utkání základní skupiny s Čínou se mu povedl přímý kop. Carlos je výborný nejen v defenzivní části hry, umí také dopředu, jeho brejky po levé straně jsou vždy nebezpečné.

Zcela po zásluze je mezi nominovanými také německý kapitán, brankář Bayernu Mnichov Oliver Kahn. Ten je zatím nejlepším gólmanem turnaje, v šesti zápasech dostal jeden jediný gól a předvedl několik skvělých zákroků, kterými své spoluhráče nejednou podržel.

Posledním finalistou mezi nominovanými je německý záložník Michael Ballack, který pro příští sezónu posílí Bayern Mnichov. Jako jediný z dosud jmenovaných si ale v nejdůležitějším zápase celého turnaje nezahraje, kvůli dvěma žlutým kartám může jen sedět na lavičce. Nominaci si ale určitě zaslouží, k jednomu gólu z utkání proti Saúdské Arábii totiž přidal ještě dva, které byly pro Německo nesmírně důležité. Jak ve čtvrtfinále, tak i v semifinále totiž jediným gólem zápasu rozhodl o výhře Němců 1:0 a o postupu do dalšího kola.

Velký dojem na turnaji zanechal dosud neznámý turecký útočník z Galatasaray, Hasan Sas. Dal sice jen dva góly, oba ve skupině, mnohé ale nadchl svými technickými kousky. Ve vzájemném zápase základní skupiny zastínil i samotné Brazilce, nekorunované krále technických parádiček. Jen škoda, že s postupem času jeho hvězda pohasla, v semifinále proti Brazílii se mu moc nedařilo.

Jediným zástupcem z pořadatelských zemí je v této nominaci korejský kapitán Hong Myung-Bo. Uznání si obránce klubu Pohang Steelers zasloužil hlavně tím, že stabilně výbornými výkony ukázal spoluhráčům správný směr a dovedl je až do boje o medaile.

Asi největším překvapením turnaje bylo vítězné tažení Senegalu, které skončilo až ve čtvrtfinále. Jedním z hlavních tahounů byl útočník El-Hadji Diouf, čerstvá posila anglického Liverpoolu. Nedal sice ani jeden gól, ale pozornost na sebe strhl skvělými výkony v zápasech základní skupiny proti Francii a Uruguayi.

Posledním nominovaným je kapitán španělské reprezentace, obránce Realu Madrid Fernando Hierro. Španělé sice opět na velkém turnaji nedokázali uspět, jejich kapitán si ale o nominaci řekl výbornými výkony a spolehlivým dirigováním celého týmu.

O nominaci rozhodovala komise uznávaných odborníků v čele s trenérem japonského klubu Jef United Ichihara, doktorem Jozefem Venglošem, jeho asistenty byli Andy Roxburgh ze Skotska a bývalý brazilský trenér Carlos Alberto Perreira. Vítěz ankety a budoucí držitel Zlatého míče bude znám příští úterý.

Brazilec Ronaldo má velkou šanci získat toto ocenění už podruhé, Zlatý míč totiž získal také před čtyřmi lety ve Francii. V roce 1994 v USA byl zvolen brazilský kouzelník Romário, čtveřici posledních vítězů doplňují Ital Salvatore Schillaci (1990) a argentinská legenda Diego Maradona (1986).

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele