Fantasy Euro - Staň se nejlepším manažerem EuroFotbalu!

06.06.2021, 20:36
Aktuality
Zaujalo nás
S každou přední sportovní událostí se pojí herní zpestření pro její nadšené příznivce a nejinak tomu je i v případě letošního mistrovství Evropy. Oficiální stránky UEFA umožňují komukoli zúčastnit se tzv. fantasy soutěže, která vás postaví do role manažera vlastního celku složeného z přímých účastníků o rok opožděného šampionátu.

Základní princip je jednoduchý. Reálné úspěchy hráčů na hřišti znamenají přísun bodů vašemu týmu. Každý má jedinečnou šanci prokázat své fotbalové znalosti v praxi a zasoutěžit si ať už s blízkými, miliony fotbalových fanoušků z celého světa nebo si vychutnat třeba zdejší nabubřelé diskutéry. Po velkém zájmu o tuto hru na předešlých evropských šampionátů i mistrovství světa se také letos můžete těšit na Eurofotbalovou ligu a pravidelné články, které budou schraňovat prostor k volné diskuzi.

Pravidla:

Vše podstatné je k nalezení na herních stránkách UEFA. Kdo již svůj účet na tamějším webu má například díky minulému ME ve Francii, může se do soutěže pouze přihlásit bez dalších registračních formalit. Pokud dáváte přednost mobilním zařízením, máte možnost s fantasy operovat i prostřednictvím aplikace pro Apple či Android.

Nejprve přichází na řadu složení týmu. Hráč má k dispozici virtuální stomilionový obnos, za který si pořídí svých patnáct vyvolených (2 brankáře, 5 obránců, 5 záložníků a 3 útočníky). Každý fotbalista byl na základě svého renomé, statistik a postavení v národním týmu ohodnocen přiměřenou částkou, a to tak, aby nebylo možné seskládat celou soupisku jen z největších hvězd. Dále není povoleno mít v týmu více než tři hráče z jedné reprezentace. Toto omezení se po odehrání základních skupin bude měnit a s každým dalším vyřazovacím kolem lze do svého týmu vzít stále vyšší počet hráčů.

Oproti jiným fantasy soutěžím se zde neskládá nový tým na každé nové hrací kolo, takže je potřeba při skladbě svého týmu trochu plánovat dopředu. Zároveň však platí, že po třech kolech skupinové fáze budete mít před osmifinálovými zápasy znovu možnost přeskládat svou soupisku s pomocí neomezeného množství přestupů, takže si klidně můžete vsadit i na takového Garetha Balea, přestože Walesu na postup ze skupiny nevěříte.

Navíc máte v průběhu šampionátu možnost využít i dvou dalších výrazných úprav soupisky v podobě tzv. divoké karty (WildCard) a všemocné karty (Limitless). První zmíněná vychytávka vám umožní kdykoli během mistrovství znovu překopat sestavu pomocí neomezeného počtu přestupů, zatímco ta druhá vám pro jedno vybrané kolo umožní seskládat si soupisku bez jakéhokoli finančního omezení, avšak na kolo další se celý tým vrátí zpět do předešlé podoby. Mezi jednotlivými koly lze jinak provádět dva přestupy zdarma, každý další už vás bude stát čtyři body.

Nyní přejděme k volbě základní sestavy. Není vůbec třeba lámat si hlavu se zobrazením hráčů na hřišti. Přestože grafika zobrazuje např. Leonarda Bonucciho na levém kraji obrany, jeho bodový zisk tím nijak ovlivněn nebude. Změny formace se docílí výběrem požadovaného rozestavení vlevo dole nebo jednoduše výměnou hráčů z jiných řad: systém se okamžitě automaticky přizpůsobí. Podmínkou rozestavení je přítomnost alespoň tří obránců, dvou záložníků a jednoho útočníka, jinak se představivosti meze nekladou.

Důležitým prvkem hry je možnost střídat jednotlivé fotbalisty i v průběhu hracího kola, a to za hráče z lavičky, kteří mají zápas teprve před sebou. Soutěžící, kteří nemají zájem se "fantě" věnovat každý den, však nemusí zoufat. Stačím jim zvolit si základní jedenáctku podle svého nejlepšího uvážení a nic dalšího řešit nemusí. Platí však, že se tím připravují o značnou výhodu oproti aktivnějším konkurentům.

Rozhodujícím jazýčkem na vahách obvykle bývá výběr kapitána týmu, neboli fotbalisty, kterému se počet získaných bodů v daném kole zdvojnásobí. I kapitánskou pásku lze během každého jednotlivého hracího dne přenášet na další hráče, kteří mají svá utkání teprve před sebou. Např. dáte šanci do úvodního zápasu mistrovství Lorenzi Insignemu, jenže ten nepředvede takový výkon, jaký byste čekali. Pásku mu tak seberete a předáte ji Edenu Hazardovi, jenž má v tu chvíli první zápas s Ruskem stále před sebou. Netřeba zdůrazňovat, že podobná rozhodnutí jsou trvalá, o své body manuálními střídáními a změnami kapitána přijdete permanentně.

Škála možného zisku bodů již dlouhodobé hráče nijak nepřekvapí. Nejdůležitější jsou stejně jako ve skutečném fotbale góly, asistence a čistá konta, jež doplňují bonusy za brankářské zákroky, vybojovanou penaltu či naopak bodové odečty za karetní tresty a vyšší počet inkasovaných branek. Přesné znění bodového systému naleznete spolu s kompletními pravidly v sekci Rules. Za zmínku stojí také jednobodový bonus za gól zpoza šestnáctky.

Na každý pád mějte na paměti, že se vyplatí sázet na ofenzivně laděné hráče, kteří mají pokud možno co největší jistotu účasti v základní sestavě. K tomu vám jistě dopomůže naše zevrubné představování všech účastníků mistrovství. Defenzivní záložníci typu N’Gola Kantého jsou v této hře velmi znevýhodnění a mnoho bodů vám pravděpodobně nepřinesou.

Přestože se jedná v prvé řadě o zábavu, je možné s trochou štěstí také vyhrát zajímavé ceny. Už jen svou účastí se kvalifikujete do slosování o lístky na šampionát a za opanování celé soutěže či alespoň umístění v nejlepší třicítce UEFA slibuje mj. zisk Xboxu, oficiálního míče mistrovství, dresu jedné ze zúčastněných reprezentací a další ceny. Bližší informace jsou k nalezení v sekci Prizes.

Eurofotbalová liga

Kromě automatického zařazení do hlavního žebříčku spolu se všemi ostatními může být každý hráč součástí neomezeného počtu dalších minilig. Neuvidíte zde ovšem koncept zvaný Head to Head, kdy se hráč v každém kole utká s protivníkem v přímém souboji o tři body za výhru a bod za remízu do tabulky. Jako jediný typ ligy zůstává ten nejjednodušší - vítězem je hráč, jenž nasbírá nejvyšší počet bodů.

Kód ke vstupu do Eurofotbalové ligy, která je volně přístupná všem, zní 84LZAWY908 a vložíte jej v sekci Leagues do okénka po kliknutí na pole "Join a league". Pokud jste již zaregistrovaní a máte sestavený vlastní tým, můžete také kliknout na tento odkaz, který by vás měl do naší EF ligy automaticky přihlásit.

Uzávěrka sestavení soupisek je stanovena na počátek mistrovství, tedy úvodní výkop utkání Turecka s Itálií v pátek 11. 6. v 21:00 středoevropského času. Pokud máte i po přečtení článku jakékoli nejasnosti, neváhejte se ozvat v diskuzi.

Autor: Martin Kantor / uefa.com

Komentáře (77)

Přidat komentář
Pablos

Coutinho tak teď jsem zmaten Můžu se hodit tam i sem?

Reagovat
Pablos

Jo tak můžu...

Reagovat
Coutinho10

jj ted jsou 2, netusil jsem, ze se Counter do toho pusti

Reagovat
Pablos

Reagovat
fabec1222
Reagovat
C-M@ster

Kde je druhá, nějak nestíhám vše sledovat.

Reagovat
C-M@ster

Ty

Reagovat
Counter

Můžeš být ve více ligách zároveň, tým je jen jeden.

Reagovat
Pablos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Mohl jsem ten článek napsat až v pátek večer, byla by pak větší šance EF ligu ovládnout

Reagovat
Pablos

Musíš tlačit na to, abys ho měl pak připlej na hlavní stránce

Reagovat
Counter

Jasně, mělo by to být po ruce, ať se může veškerá fantadiskuze držet na jednom místě a neplevelit ostatní články. Na předešlých šampionátech byl vpravo takový boxík s odkazy na jednotlivé rubriky k mistrovství, očekával bych ho i letos.

Reagovat
Pablos

Já to blbě pochopil

Reagovat
mistr129

Nebo jsi sem neměl házet odkaz na ligu

Reagovat
Counter

měl jsem tam dát odkaz na tu Coutinhovu, a svou oficiální bych suverénně vyhrál start-cíl!

Když nikoho nepozveš, nemůžeš prohrát *meme chlapíka ťukajícího si na čelo*

Reagovat
smazaný uživatel

Když si tu soupisku sestavím provizorně teď, můžu ji potom ještě do pátku libovolně upravit?

Reagovat
Counter

jj, do uzávěrky s tím jde dělat cokoli

Reagovat
Counter

Jinak ceny mi obecně přijdou docela v pohodě, dá se sestavit solidní tým, ale zároveň to nejde vystavět na samých hvězdách. A vzhledem k tomu, že máme WC i "neomezený Free Hit" (z PL fanty), tak se dají i případné omyly žehlit snadněji.

Akorát jako vždycky jsou někteří hráči šíleně přepálení, takže si je absolutně nikdo nevezme (Coman za 9,5 )

Reagovat
Liveral

Jo, letos to vypadá dobře. Největší úkol na tenhle tejden je nespálit na tom moc času, když to stejně celý překopu v pátek v 8 večer, podle toho co postavej Italové za sestavu a druhej je udělat rozhodnutí jestli wildcard ve skupině nebo na čtvrtfinále

Reagovat
fabec1222

Já bych ty bonusy nechal až na pozdější fáze, v těch skupinách nikdy nevíš... Ten druhej bonus mi příjde ideál až na finále

Reagovat
smazaný uživatel

Limitless na finále je blbost podle mě. Ale nevím ten chip je takový divný no. Ale na finále bych ho určitě nenchával.

Reagovat
mistr129

Wildcard si budu šetřit na vyřazovací fázi, až se mi blbě sejde kdo vypadne, jako ideální vidím před semifinále. A to druhý je dá se říct jedno, nejrozumnější mi přijde buď před posledním kolem skupin nebo na finále.

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky nevím. Ale přemýšlím že na ČF dám limitless a na SF WC....tím pádem bych vlastně vubec nemusel řešit během PO kdo vypadne a kdo ne....Ale ještě uvidím. Na MD 2 nebo MD 3 limitless taky nemusí být špatná volba

Reagovat
mistr129

Ze všech fantasy se to skládalo asi nejlíp, akorát na konci mi to nevycházelo asi o půl mega, tak jsem tam musel nějaké změny provést. Je teda pravda, že mám nejdražšího hráče za 10 mega, ale třeba ve Mbappém nebo CR minimálně na skupiny nevidím nějakou spásu, stejně tak bych ani za těch 10m nebral Kanea nebo Lukakua

Reagovat
Miguel19

Já mám zatím CR + Bruno, kteří půjdou po prvním zápase pryč..

Ale určo to ještě stokrát změním..

Reagovat
božský John

Nejlip??? Tvl ja si na druhyho golmana musel dat Hrossa, abych se vesel a to tam krom Lewy nemam zadnou megahvezdu. To u takovy fanty PL mi vzdy zbylo hrozne moc penez a bodu mi ti moji low budget konici delali dost (dunk gang)

Reagovat
mistr129

Gólmany mám Krul, DDG, za útočníky jsem dal 28m a mám dva špičkové obránce. Dost jsem ale ušetřil v záloze, kde mám nejdražšího hráče za 8,5m.

Reagovat
mistr129

vlastně 3 top obránce

Reagovat
SpecialOne

Proč má 40 % hráčů v týmu Kanteho?

Reagovat
Liveral

Protože jsou dementi

Reagovat
mistr129

Řekl bych že část kvůli ceně, z takhle levných záložníků jako jeden z mála bude vůbec hrát

Reagovat
Miguel19

Schválně jsem čekoval, jestli náhodou nejsou body na obranné zákroky či co.

Reagovat
SpecialOne

Taky tak, ale zas pravda, že po žních v útoku je ten výběr záložníků nic moc.

Reagovat
Counter

Známé jméno za nízkou cenu, no neber to!

Reagovat
smazaný uživatel

Mě zarazil spíš Hradecký

Reagovat
mistr129

Reagovat
fabec1222

To podle mě lidi obětovali jeden post za levného golmana...

Reagovat
fabec1222

Stejně tak Négo u Ma´darů

Reagovat
smazaný uživatel

Ten je ale narozdíl od Hradeckýho podle mě uplne k hovnu Hradecký má solidní šanci na to mít nějaký body za zákroky...a vzhledem k tomu kolik je obránců za 4,5 k mání tak nechápu proč šetřit v zálezo a brát nějakýho týpka kterej nehraje základ u Madaru kteří si pravděpodobně nevrznou v tý jejich skupině

Reagovat
smazaný uživatel

Jiná jednička za 4 mega není.

Reagovat
fabec1222

Já nemám ani jednoho Francouze teda

Reagovat
Spalovač šancí

Protože chtějí vyhrát EURO

Reagovat
smazaný uživatel

To je každý turnaj hele

Reagovat
SpecialOne

Kope penalty za Portugalce Penaldes nebo Penaldo?

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo

Reagovat
John Obi Mikel

Bude kopat penalty za Itálii Jorginho?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak jak budete využívat to limitless ? Já bvůbec nevím jestli to šetřit na PO nebo spíš to dát na group stage

Reagovat
Counter

Mám v plánu o tom napsat článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xaviercreus

Reagovat
wyqinac

funguje vam to v ty appce na android? Ja se normalne prihlasim, kdyz najedu na svuj profil, tak se vidim jako prihlasen, ale kdyz dam fantasy, vidim tam jen moznosti "Log in to play" a "Try as guest". Muzu dokola klikat na prihlaseni, normalne se prihlasit, ale nikdy se nedostanu za tuhle stranku, pokud nekliknu na guest ucet

Reagovat
Honda

kup si iphone

Reagovat
wyqinac

to bych pak nemohl poslouchat takhle debilni rady

Reagovat
Moje maličkost

Na androidu funguje. Iphone nekupuj.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj funguje a dokonce v obou aplikacích (euro 2020, uefa games)

Reagovat
Counter

Mně to na androidu jede v pohodě.

Takhle na první pohled bych řekl, že to po tobě prostě jen chce, aby sis vytvořil tým, ten pak spáruješ se svým účtem a už by tě to nijak otravovat nemělo.

Reagovat
wyqinac

tak me to neslo ani na pc ani na mobilu, asi nejaky posranej ucet, nebo nevim, nakonec jsem vytvoril novej ucet a tam uz bylo vse v pohode.. Pritom jsem tenhle ucet pouzival u LM fantasy

Reagovat
Counter

divné, ale tak hlavně že se ti to povedlo

Reagovat
Pablos

Tak už mám první nervy... na radu, že je dobré mít nejdřív ty dřív hrající než na soupisce, jsem chtěl, přehodit golmany mezi sebou ....a ono to vůbec není možný, no oká řeknu si trapný... neva tak je holt prodám a koupím znova jen opačně na pozice. No samozřejmě to nejde... hned se mi šoupne znovu na lavičku, ptž to má pamět na hráče Takže budu muset koupit úplně jiné dva golmany, abych je mohl prodat a koupit si ty svoje jen z prohozenou pozicí základ/lavička ....no chytil jsem nervy a musím to rozdýchat takovou provokativní píčovinu, než se k tomu vrátím

Reagovat
Pablos

tak to nefunguje ani tak ...tvl, tak já nevím. Může mi to někdo s trpělivostí vysvětlit ?

Reagovat
Pablos

i když není to náhodou tak, že je to úplně jedno kdo je v základu a kdo na střídačce ? Že to pak automaticky sečte body těch co získali víc ?

Reagovat
Liveral

Ne. A Střídání viz můj komentář níže

Reagovat
Counter

Sečte ti to jen body těch, kteří na konci kola zůstanou v základní sestavě. Kdo bude na lavičce, ten je za 0 bodů.

Reagovat
Pablos

ok dík

Reagovat
Liveral

Samosřejmě to jde. Na PC jen v náhledu týmu u hráče na lavičce klikneš na malý tlačítko Sub in vedle něj a potom na sub out u hráče co je na hřišti (na dvakrát teda) a je to... A z appky je to vlastně uplně stejný. Jedinej rozdíl je, že v app je to spojený s make trasfers a na PC nesmíš mít "aktivovaný" make trasfers ale bejt čistě na náhledu týmu (my team)...

Reagovat
Pablos

díky tak v té apcce to taky nejde přes make transefrs... ale v náhledu. Oká já předtím dával automaticky ten transfer, protože jsem potřeboval změnit pár hráčů... takže jsem vlastně ten úvodní náhled vždy přeskočil

Reagovat
Counter

Je to docela otravné, ale mělo by to jít. Jakmile máš vytvořený tým, tak v sekci My Team jde se sestavou libovolně hýbat. Kliknout na hráče, kterého chceš vystřídat, zvolit Sub In / Sub Out a vybrat toho, s kým ho chceš zaměnit.

Reagovat
Pablos

je to v tom náhledu na tým no... a né v transferu. Vyřešeno

Reagovat
smazaný uživatel

Letos mi to fakt prijde celkem ez na sestaveni. U golmanu, obrany a utoku mam celkem jasno a pochybuju ze tam budu jeste neco menit. Jediny otaznik je zaloha.

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Docela jo. Hlavně je tam dost levných možností (kromě utoku teda). Já jeidný dilema mám u golmanu. Protože na nich chci škudlit tak je to Hradecký + 4,5 GK. Jenže u nizozemců nevim kdo nastoupí. A možná to i budou rotovat Tak nevim vubec po kom sáhnout za 4,5.

Reagovat
Moje maličkost

Nějaké typy na sestavení útoku?

Reagovat
smazaný uživatel

Tam zrovna moc originalni nejsem. Vsechni 3 moji utocnici jsou v top 5 podle toho kolik % lidi se je vybralo.

Reagovat
Honda

Ta záloha mi dává zabrat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele