Fantastická věc, chválí Bah schopnost Slavie vychovat hráče pro zahraniční kluby

18.01., 19:44
Aktuality
Alexander Bah (© AFP)

To setkání si nemohl nechat ujít. Když už Slavia dorazila na soustředění do Portugalska, vydal se její někdejší tahoun Alexander Bah (26) za týmem a užil si chvíle ve společnosti bývalých spoluhráčů i trenérského týmu. Na to, že se právě z vršovického Edenu posunul de Benfiky, kde slavil portugalský titul a postoupil do Ligy mistrů, pochopitelně nezapomněl. "Slavia ukazuje, že je schopna vychovat hráče pro nejlepší kluby v Evropě, možná na světě. Fantastická věc," chválí českého vicemistra Bah, jenž se v lisabonském celku sešel se dvěma dalšími bývalými slávisty.

Bah si v Algarve dlouze povídal s trenérem Jindřichem Trpišovským. "Když jsem byl ve Slavii, hodně toho pro mě udělal. Řešili jsme fotbal, život. Naučil mě spoustu věcí," přiznává dánský reprezentant v rozhovoru pro klubové stránky pražského klubu.

I když už je z Edenu pryč, nadále svým následovníkům v červenobílém dresu drží palce. Pár zápasů sešívaných v Evropské lize si prý nenechal ujít. "Třeba ten domácí proti Římu. Krásná výhra. Sleduju to a držím palce, aby kluci vyhráli titul," hlásí Bah.

V Algarve, kde jsou slávisté na soustředění, zašel za výpravou přímo do hotelu. "Obešel jsem pokoje, se všemi se pozdravil. Těšil jsem se na Oskyho, na Micka. Vlastně na všechny, které jsem tu zažil, ještě jich tu je dost," směje se bývalý slávista. S kamarády si prý jako za starých časů zahrál karty.

Bah si zároveň nemůže vynachválit své současné působiště. "Život tady je neuvěřitelný. Portugalsko je výjimečná země se spoustou dobrých lidí. Je tu dobrý fotbal, dobré počasí. Miluju to tady, cítím se zde jako doma. Jsem velmi šťastný," nešetří pochvalnými slůvky Bah, který je momentálně na marodce. Návrat na trávníky se prý ale blíží. "Cítím se dobře, tvrdě na sobě pracuju. A doufám, že se brzy vrátím na hřiště."

Nadšený je i z toho, že se ve špičkovém portugalském klubu sešli tři bývalá hráči Slavie. "Ukazuje se, že je Slavia schopná vychovat hráče pro nejlepší kluby v Evropě, možná na světě. Je to super, hodně se o tom společně bavíme. Fantastická věc," chválí.

Stejně nadšený je ale i ve chvíli, kdy přijde řeč na lisabonský velkoklub. "Všichni v Benfice jsou super. Každý v kabině je v pohodě, užíváme si společné chvíle. Máme mezi sebou dobrou chemii," neskrývá jeden z receptů, proč je klub úspěšný a proč si v jeho dresu zahrál i Ligu mistrů. Do Portugalska zamířil v červnu 2022 a ihned se stal součástí základní sestavy. "Hned první sezona byla neuvěřitelná. Nejen proto, že jsme hráli dobře v Lize mistrů, ale právě i z pohledu domácí soutěže. Předváděli jsme opravdu super fotbal," září spokojeností Bah.

"Pro mě to byl skvělý první rok. Ale samozřejmě zápasy v Lize mistrů byly speciální, jedinečné. Ve Slavii jsem si zahrál Evropskou ligu a Konferenční ligu. Teď mám ve sbírce všechny evropské soutěže. A i tento rok se zlepšujeme, jsme na dobré cestě," dodává s tím, že by nebylo od věci, kdyby jeho klub třeba dostal Slavii jako soupeře při pokračování Evropské ligy. "V play off musíme zvládnout vyřadit Toulouse, to je první úkol. Uděláme maximum, abychom si v Evropské lize vedli co nejlépe."

Autor: eFotbal.cz / René Machálek

Komentáře (46)

Přidat komentář
Alons0

Spíš se jim daří draze střelit hráče, kterým vyšla půlka sezóny, a pak už na to v cizině nenavážou.

Reagovat
delfin

Tak je koupěj i se zkušenostma zpátky.

Reagovat
kilobyte

Dost se jich povedlo. Souček, Coufal, Král, Bah. Ale teda zrovna v Benfice je jen ten Bah. Musa ve Slavii pořádně ani nehrál a Jurásek se nechytil.

Reagovat
mrtvej ofsajd

Jojo, Musa nehrál, a proto vyhrál krále střelců...

Reagovat
Seydou Doumbia

Kámo Musa odehrál v Liberci za polovinu sezony 1300 minut, za druhou polovinu sezony ve Slávce stihl polovinu. A další ročník zase za půl sezony 700 minut. Takže ano Musa ve Slávii pořádně ani nehrál s tím se dá určitě souhlasit.

Reagovat
kilobyte

Půlku gólů dal v Liberci. Za Slavii toho moc neodehrál. Víc toho odehrál i za ten Liberec. Ve Slavii strávil v podstatě jednu sezónu. Těžko se dá u něj říct, že ho vychovala Slavia.

Reagovat
mrtvej ofsajd

A říkám snad, že ho vychovala nebo byl nakej základní kámen sestavy? Svoje odehral, Trpis ho rad nechával jako zolika. Jeho odstavení a odchod me dlouho sral.

Reagovat
kilobyte

Tak řeč o hráčích, které Slavie "vychovala" pro velký kluby. I tak byla myšlena moje poznámka, že ve Slavii pořádně nehrál, aby se dalo říct, že ho vychovala.

Reagovat
mistr129

No ale "majetkem" Slavie byl čtyři roky, součástí rozvoje je i to, že mu dojednáš taková hostování, kde se může zlepšovat. Stejně tak beru, že Schicka "vychovala" Sparta, i když si tam pořádně nekopnul (a je mi jasný, že tam je rozdíl v působení mládeži, to je ale jen jedna strana mince).

Reagovat
kilobyte

Ale Schick byl ve Spartě 8 let a tím myslím opravdu byl. Ne, že ho měli pod smlouvou a hrál jinde.

I Musy bych bral ještě říct, že ho Slavia našla. Ale vychovala je u něj prostě mimo.

Reagovat
mistr129

No hrál za mládežnický kategorie, pokud je předpoklad, že "objevit" hráče pro velký fotbal jde jen v hlavním mužstvu, tak to pro Schicka taky neplatí. Ostatně tehdy byl Liberec taková slávistická mládež

Reagovat
kilobyte

Tak řeč byla o "vychovat", což hraní za mládežnické kategorie splňuje asi nejvíce.

Reagovat
mistr129

Jo, to nezpochybňuju, ale zároveň bylo stejně důležité, že se mohl ukázat v Bohemce (a Musa na Žižkově, v Liberci a Boavistě), aby se zlepšil a vyvolal zájem velkoklubů.

Reagovat
kilobyte

Jo. Ale Sparta Schicka vychovala a ten se ukázal v Bohemce. Slavia Musu koupila a ten se ukázal v Liberci a Boavistě.

Reagovat
smazaný uživatel

Nezaujatý komentář .

Reagovat
mistr129

A kdo ho do toho Liberce a Boavisty poslal?

Reagovat
kilobyte

Jestli se tohle bere jako vychování hráče, tak třeba Chelsea teda vychovala De Bruyneho.

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmm ... Ne.

Reagovat
kilobyte

Proč ne?

Reagovat
mistr129

Chelsea ho nasměrovala směrem dolů a až ve Wolfsburgu se znovu odrazil, Slavia Musu nahoru.

Reagovat
kilobyte

Přestupem do Boavisty šel teda do lepšího?

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Freedo

Reagovat
smazaný uživatel

Nebýt Slavie, tak Musa nejde do Top klubu, jednoduchý.

Reagovat
KingMaster13

Ještě mě trochu mrzel Sor a Sima ale Sima se docela teď v Rangers rozehrál a Sor jak vypadal ztracenej tak poslední dobou v Belgii taky dělá docela bodíky

Reagovat
hyper01

Reagovat
naheCZ

Tak Musu si vlastně vzal mimo, takže jen 2 hráči, takže 50% se vlastně prosadilo, a to ještě ten druhej skončil odepsanej až neskutečně rychle a stejně se za něj inkasoval ranec a furt se může v pohodě chytnout jinde, odepisovat ho hned je pitomost.

Reagovat
mrtvej ofsajd

Bah je sympaťák a herně me hodně bavil. Po jeho odchodu stále (marně) hledáme takto dominantního hráče na pravo.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Coutinho10

byl skvělej

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Mass

1. Bah 2. Coufal 3. Krajčík pak dlouho nic a potom ta trojka co tam máme teď.

Reagovat
jackinho10

Ja bych pred tu trojku dal i Lukáše Doška

Reagovat
vodka

taky jsem si vzpomněl na Doška

Reagovat
Mass

Tak to já teda určitě ne

Reagovat
KingMaster13

Na Krajčíka se hodně zapomíná ale to byl exkluzivní bek

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
mrtvej ofsajd

Měl skvělý centry.

Reagovat
Mass

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
db18

Ukázala... jen v Bahovi ale.

Reagovat
smazaný uživatel

Soucek, Kral, Sima, Bah, Coufal, Musa, Barak, Pavlenka, Sor .

Reagovat
Imos

Ngadeu, Deli taky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Akorát že vůbec.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele