Fabregas: Mám před sebou největší výzvu života

16.08.2011, 10:32
Aktuality
Španělský záložník Cesc Fabregas se stal včera oficiálně hráčem Barcelony a po dlouhé době ukončil všechny spekulace. Na své nové angažmá se pochopitelně nesmírně těší a zároveň cítí, že má před sebou obrovskou výzvu...

Po podepsání pětileté smlouvy zářil Fabregas nadšením, kromě toho si ale také výrazně oddechl. "Byly to doopravdy nesmírně těžké dny, ovšem na druhou stranu z mých beder spadla velká tíha," prohlásil 24letý Španěl, který strávil v Arsenalu osm let. Za tu dobu ale vyhrál pouze jedinou trofej, a to FA Cup v roce 2005.

S přestupem do Barcelony byl Fabregas spojován už několik měsíců, až nyní však podle něj nadešla ta správná chvíle. "Před dvěma nebo třemi roky jsem ještě nebyl připravený. Dneska už ale jsem. Také vím, že to je pro mě největší výzva života. Vždyť budu soupeřit s těmi nejlepšími hráči světa," pokračoval nadšený Fabregas.

Zároveň však připustil menší obavy. "Někteří fanoušci mi možná neprominou, že jsem jako mladík Barcelonu opustil a budou po mě požadovat dvojnásobnou snahu. Já však budu hrát vždy naplno, nechci totiž nikoho zklamat," slibuje Fabregas, jehož po absolvování lékařské prohlídky a podepsání smlouvy vítalo na Nou Campu přibližně 35 tisíc fanoušků.

To v táboře Gunners pochopitelně příliš dobrá nálada nepanovala. "Ano, ztratili jsme hráče světových kvalit a jsme smutní. Snažili jsme se jej udržet, ale museli jsme respektovat jeho touhu odejít. Cesc nepřestoupil kvůli penězům, chtěl se jen prostě vrátit do svého rodného města," řekl na pondělní tiskové konferenci manažer londýnského celku Arsene Wenger.

Na jeho adresu i po přestupu mluvil Fabregas jen v superlativech. "S trenérem jsem rozloučil už v pátek. Bylo to velmi emocionální, protože pro mě to byl v podstatě můj druhý otec. To, že jsem nyní v Barceloně, je z velké části jeho zásluha," dodal Fabregas.

Arsenal nakonec za celý transfer dostane 29 milionů eur, tato suma ale rozhodně není konečná. "Pokud vyhrajeme v nadcházejících pěti sezónách dvakrát mistrovský titul a jednou Ligu mistrů, pak Arsenal dostane navíc 5 milionů eur. Kromě toho ještě Arsenalu zaplatíme v příštích pěti letech každý rok milion eur z Cescova podílu," prozradil sportovní viceprezident Barcelony Josep Maria Bartomeu.

Autor: Tomáš Honajzer / fifa.com

Komentáře (563)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele