Evropská liga - preview prvních zápasů osmifinále

07.03., 09:02
Previews
Oslavy hráčů Karabachu (© AFP)

Oba pražští giganti se probojovali mezi šestnáctku nejlepších v Evropské lize a stanou nyní proti dvěma evropským velikánům. Sparta vyzve Liverpool, Slavia pocestuje na San Siro kvůli utkání s AC Milán. Aktuálního bundesligového lídra z Leverkusenu čeká daleká cesta do Ázerbájdžánu, vyzve Karabach. Sporting už svůj zápas odehrál ve středu.

AS Řím - Brighton & Hove Albion

čtvrtek 18:45

Pohárový nováček z Brightonu se poprvé ve vyřazovací fázi vypraví do místa, které je s poháry tradičně obeznámeno a úzce spjato. V souboji dvou velkých kamarádů na opačných lavičkách se postaví proti domácímu AS Řím.

"Vlci" z hlavního města se vezou na vlně euforie, kterou musí hlavní kouč občas mírně krotit. Vše zdaleka není ideální, i když by se tak na první dobrou mohlo zdát. Giallorossi vyhráli poslední čtyři soutěžní duely v řadě a od té doby, kdy se k týmu připojil prakticky nezkušený kouč Daniele De Rossi (jedná se o jeho vůbec první trenérské angažmá v první lize), prakticky neselhávají. Římané v Serii A vyhráli šest utkání, nestačili jen na Inter, byť ani proti němu herně zcela nepropadli.

Daniele De Rossi si fanoušky získal svým vystupováním, pragmatickým přístupem a pojmenováním slabých míst, na nichž začal pracovat. Jeho mužstvo se na rozdíl od kouče Josého Mourinha prezentuje pozitivním smýšlením, rychlým a ofenzivním fotbalem a návratem ke čtyřobráncovému systému. Tyto změny pomohly zpátky do formy několika hráčům, kteří se zvlášť poslední dobou pod Mourinhem hodně trápili, ať už to byl kapitán Pellegrini (pod De Rossim si připsal už pět branek a tři asistence, čímž se stal čtvrtým nejlépe střílejícím záložníkem v dějinách klubu), záložník Paredes nebo útočník El Shaarawy.

A k pozitivnímu překvapení pro majitele nenastal ani trochu očekávaný úbytek v návštěvnosti, která patřila k základním projevům Mourinhovy éry. Lidé ani na De Rossiho mužstvo chodit nepřestali, o čemž svědčí fakt, že proti Brightonu bude vyprodáno už po padesáté za sebou. V evropských pohárech zvlášť čerpá AS z domácí formy a pověstné atmosféry na Stadio Olimpico, z níž se už kolena rozklepala větším soupeřům. Za posledních 23 utkání v Evropské lize na Olimpicu AS prohrálo jen jednou.

Podruhé mu to zkusí připomenout Brighton. Na jeho lavičce sedí italský kouč Roberto De Zerbi, dlouholetý kamarád Danieleho De Rossiho, jenž svého krajana nedávno označil za génia. Problém pro Angličany spočívá jednak ve špatné formě a především v mnoha absencích. Chybí jim totiž Brazilec João Pedro, Kaoru Mitoma, Solly March, Jack Hinshelwood a James Milner.

Brightonu se v poslední době i vinou těchto absencí nedaří, v Premier League mu patří až deváté místo a v minulých šesti soutěžních duelech prohráli "Rackové" už třikrát. Ve dvou posledních utkáních nedal Brighton ani jednu branku.

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Svilar - Celik, Mancini, Smalling, Spinazzola - Cristante, Paredes, Pellegrini - Dybala, Lukaku, El Shaarawy

Brighton - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Lamptey, Van Hecke, Dunk, Estupiñán - Gross, Baleba - Adingra, Enciso, Buonanotte - Welbeck

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.61 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - Bayer Leverkusen

čtvrtek 18:45

Bayer Leverkusen se v prvním osmifinálovém duelu potká se starým známým. Proti Karabachu totiž hrál už ve skupině a celkově mu dokázal v obou duelech nastřílet uctivých šest branek. Zlepší si ázerbájdžánský celek svou reputaci?

Základní skupina Evropské ligy se pro Bayer stala jasnou záležitostí a přehlídkou jeho ofenzivních schopností. Nakonec německý celek získal všech osmnáct bodů a měl jasnou převahu nad všemi svými konkurenty. Druhým za ním skončil právě klub z Ázerbájdžánu, tomu připadlo bodů deset. A zejména doma to svému slavnějšímu soupeři pořádně znepříjemnil. O výhře pro mužstvo trenéra Xabiho Alonsa nakonec rozhodla jediná branka.

Karabach dost překvapil už v play-off, do něhož musel kvůli druhému místu ve skupině. Ani tehdy jeho soupeř nebyl zrovna snadný, protože se střetl s portugalskou Bragou. Jenže hned první utkání, výjezd od Portugalska, se mu povedl nad očekávání dobře. Braze dal na její půdě čtyři branky a to nakonec ve výsledku rozhodlo o jeho překvapivém postupu, neboť domácí odveta musela do prodloužení.

Tím ázerbájdžánský celek volně navázal na solidní domácí formu. Karabach v ligové soutěži vládne, vyhrál třináct z posledních čtrnácti utkání a k tomu přidal jednu remízu. Od druhého pronásledovatele ho dělí už neskutečných 23 bodů! Bayer se tedy má na co těšit.

Přesto jeho forma bere dech ještě víc než ta u Karabachu. Leverkusen je taky na prvním místě své domácí soutěže, byť jeho náskok není tak impresivní. Po posledním vítězství nad brzy oslabeným 1. FC Köln ustálil svou pozici a náskok deseti bodů na Bayern. Nicméně pokud budeme počítat všechny soutěže, tak Bayer neprohrál už dlouhých 34 zápasů!

Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Luňov - Silva, Mustafazada, Hüseynov, Medvedev - P. Andrade, Janković - L. Andrade, Benzia, Zoubir - Juninho

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Hincapié - Frimpong, Palacios, Xhaka, Grimaldo - Adli, Wirtz - Schick

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.61 - 5.09 - 1.36

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Liverpool FC

čtvrtek 18:45

Sparta přivítá ve čtvrtečním úvodním osmifinálovém utkání Evropské ligy největšího favorita soutěže Liverpool. Soupeři na sebe narazí poprvé od roku 2011, kdy "Reds" přešli přes Pražany v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy. Lídra Premier League, jehož vede končící trenér Jürgen Klopp, trápí rozsáhlá marodka. Utkání na vyprodané Letné má výkop v 18:45, odveta je na programu příští čtvrtek.

Úřadující čeští mistři si v únorovém 2. kole poradili s Galatasarayem Istanbul. V Turecku prohráli 2:3, v domácí odvetě ale zvítězili 4:1. Nyní vyzvou šestinásobného vítěze Ligy mistrů (dříve Pohár mistrů evropských zemí).

"Se sebevědomím jsme na tom dobře, ale čelíme momentálně jednomu z nejlepších mužstev v Evropě. Bude to hodně těžký zápas, oba týmy mají za sebou náročný program. Proti takovému týmu jsme outsidery," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske po nedělním bezbrankovém ligovém derby se Slavií, před níž jeho svěřenci vedou tabulku o čtyři body.

Sparťané doma v této sezoně neprohráli v normální hrací době žádný z 18 soutěžních duelů (Kodani v kvalifikaci Ligy mistrů podlehli až na penalty) a pod Priskem v dosavadních sedmi pohárových utkáních na Letné (rovněž po 90 minutách či prodloužení) nenašli přemožitele.

"Když hrajeme doma, dokážeme i něco navíc, což je v takových utkáních třeba. Kluci se na tuhle výzvu těší. Naším úkolem je připravit je a pokusit se postoupit dál," uvedl Priske. S Liverpoolem se utkal už jako hráč Portsmouthu a poté coby kouč Midtjyllandu ve skupině Ligy mistrů. Ve druhém případě už anglický tým vedl Klopp.

S Liverpoolem neuspěla Sparta v únoru 2011 po bezbrankové domácí remíze a venkovní prohře 0:1. "Reds" v dosavadních čtyřech pohárových utkáních s českými týmy neprohráli a tři z nich vyhráli. Na podzim 2000 se utkali ve 2. kole Poháru UEFA (nynější Evropská liga) s Libercem.

Liverpool v minulých šesti sezonách startoval v Lize mistrů. Po pátém místě z uplynulého ročníku ale skončil v Evropské lize, kde ovládl skupinu před Toulouse, Saint-Gilloise a Lincem a rovnou postoupil do osmifinále. Poslední dva venkovní duely v soutěži ale prohrál (s Toulouse a Saint-Gilloise). Sparta prohrála jediný z minulých 14 soutěžních zápasů, Liverpool dokonce jediný z posledních 18.

"V této fázi evropských pohárů očekáváte pořádný test a přesně toho jsme se dočkali. Sparta si vysloužila osmifinále úžasným zápasem a výsledkem proti Galatasarayi. Česká liga ukazuje, jak dobrou sezonu Sparta prožívá, zatím v ní prohrála jenom jednou. Musíme být připraveni," prohlásil Klopp, který v lednu oznámil, že v klubu po sezoně skončí.

Liverpool trápí velká marodka, kvůli zranění chybějí například brankář Alisson Becker, obránce Trent Alexander-Arnold nebo kanonýr Muhammad Salah. Prostor tak dostává řada mladíků z klubové akademie, kteří se na konci února podíleli na zisku Ligového poháru ve finále proti Chelsea. "Reds" jsou ve hře o další tři trofeje, vedle Evropské ligy i v Anglickém poháru a lize. Premier League vedou o bod před obhájcem titulu Manchesterem City, s kterým se utkají v neděli doma.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Sørensen, Panák, Krejčí - Preciado, Kairinen, Laci, Ryneš - Birmančević, Haraslín - Kuchta

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Bradley, Gomez, Van Dijk, Tsimikas - Endo, McConnell, Clark - Elliott, Núňez, Gakpo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.15 - 4.14 - 1.83

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

AC Milán - Slavia Praha

čtvrtek 21:00

Slávisté ve čtvrtek úvodním osmifinálovým zápasem v Miláně proti AC vstoupí do vyřazovací fáze Evropské ligy. Pražané jsou před utkáním na slavném San Siru velkým outsiderem i proto, že v dosavadních osmi pohárových duelech na italské půdě nezvítězili. Naopak historicky druhý nejúspěšnější klub Ligy mistrů a loňský semifinalista prestižní soutěže vyhrál všech šest domácích zápasů s českými soupeři.

Zatímco Slavia díky vítězství ve skupině zasáhne do vyřazovací fáze až nyní, AC Milán už přešel přes Rennes poté, co se dostal do jarní části Evropské ligy z třetího místa v Lize mistrů. Italský velkoklub položil v minulém kole základ k postupu domácím vítězstvím 3:0, ve Francii poté podlehl 2:3.

Český vicemistr se ve skupině utkal s AS Řím. Zatímco venku Vršovičtí prohráli 0:2, doma stejným poměrem zvítězili. Nyní budou čelit ještě většímu papírovému favoritovi, aktuálně třetímu celku italské ligy.

"Tohle jsou zápasy, které chce člověk hrát. Čeká nás obrovský klub s nádherným stadionem a skvělými fanoušky. Takové zápasy jsou sen nás všech," řekl klubové televizi obránce Tomáš Vlček.

"Tyhle zápasy jsou za odměnu. Víme, co nás čeká, na AC Milán koukáme v podstatě každý týden. Atmosféra tam je pověstná. Náš mančaft je dobře naladěný, ale ukáže se až na hřišti," uvedl Zdeněk Houštecký, asistent hlavního trenéra Jindřicha Trpišovského.

Slávisté prohráli jediný z posledních 14 soutěžních zápasů, dvakrát po sobě ale nezvítězili. Před týdnem podlehli ve čtvrtfinále domácího poháru Spartě 2:3 po prodloužení, v neděli v lize remizovali na stadionu městského rivala bez branek a v tabulce na něj dál ztrácejí čtyři body.

Zřejmě hlavní hvězdou AC Milán je Olivier Giroud. Sedmatřicetiletému francouzskému kanonýrovi patří s 12 brankami třetí místo v tabulce střelců této sezony italské ligy, z posledních pěti startů ale skóroval jen jednou. Proti Rennes se dvěma góly blýskl záložník Ruben Loftus-Cheek, další hvězdou je křídelník Rafael Leăo.

"AC Milán má skvělé individuality, nemůžeme jim nechat metr prostoru. Uvidíme, jak k tomu AC přistoupí. U nás to bude stoprocentní přístup a nasazení, jak jsme zvyklí. Pokusíme se je překvapit," uvedl Houštecký.

Také obránce David Zima, který se na konci ledna vrátil do Slavie z jiného italského klubu FC Turín, věří, že Pražané mají sílu na to favorit zaskočit. "Čeká nás velmi těžký soupeř. Má spoustu hvězdných hráčů, ať už v útoku nebo ve středu zálohy. Ale nemyslím, že to bude něco neporazitelného," mínil Zima.

Čtvrteční soupeři hrají ve vyřazovací fázi pohárů potřetí za poslední čtyři sezony, Milánští vloni došli až do semifinále Ligy mistrů. Prestižnější soutěž ovládli sedmkrát, naposledy ale před 17 lety. Slávisty pod Trpišovským čeká na evropské scéně jarní část počtvrté, v letech 2019 a 2021 došli do čtvrtfinále Evropské ligy a předloni stejně daleko v Evropské konferenční lize. Historickým maximem červenobílých zůstává semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Milánští prohráli v pohárech jediný z dosavadních 12 zápasů s českými týmy a doma ve všech šesti zvítězili. Trenér Stefano Pioli i tak zůstává obezřetný. "V Evropě nejsou lehcí soupeři. Slavia navíc vyhrála svou skupinu před AS Řím a bojuje o vítězství v domácí lize. Musíme si dát pozor," uvedl kouč.

Slávisté budou znovu řešit problémy s absencemi ve středu zálohy, kvůli zranění jim opět budou scházet Petr Ševčík a Christos Zafeiris. Proti Spartě nastoupil ve středu pole Lukáš Masopust.

Zápas na San Siru začne ve čtvrtek v 21:00. Červenobílí se na slavném stadionu s kapacitou téměř 76 tisíc míst představí po čtyřech a půl letech, v září 2019 tam v prvním utkání skupiny Ligy mistrů po inkasovaném gólu v nastavení remizovali 1:1 s Interem, městským rivalem AC. Pražany podle klubového webu požene vpřed vyprodaný sektor hostů a téměř pět tisíc fanoušků.

AC Milán - pravděpodobná sestava:
Maignan - Florenzi, Thiaw, Gabbia, Hernandez - Adli, Reijnders - Pulisic, Loftus-Cheek, Leão - Giroud

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Staněk - Vlček, Ogbu, Zima - Tomič, Holeš, Oscar, Diouf - Provod, Jurečka - Chytil

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.73 - 8.03

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SL Benfica - Rangers FC

čtvrtek 21:00

Obhájce portugalského titulu vstoupil do vyřazovací fáze letošního ročníku evropských pohárů již v únorovém play-off a díky úspěšnému tažení přes francouzské Toulouse (2:1, 0:0) nakonec proklouzl mezi šestnáctku nejlepších, kde taktéž bude plnit úlohu mírného favorita proti skotskému vyzyvateli z Glasgow. Svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta momentálně mají co napravovat, jelikož na portugalské scéně prohráli dvakrát za sebou.

SL i letos usiluje o portugalský trůn a ve druhé polovině tohoto ročníku Primeira Ligy se přetahuje o vedení s městským rivalem Sportingem. S ním se naposledy utkalo před týdnem v úvodním semifinále Taçy de Portugal a muselo se smířit s porážkou 1:2. A o víkendu naprosto nezvládlo generálku na tento duel s jiným velkým konkurentem Portem a na jeho stadionu utrpělo potupný debakl 0:5. V tabulce proto kleslo na druhé místo s osmapadesáti body o bod právě za CP.

"V Portu se nám vůbec nepovedl první poločas a po vyloučení už bylo nesmírně obtížné dotahovat velké manko proti takto kvalitnímu soupeři. Avšak je před námi další program a my na tento nepovedený zápas musíme co nejdříve zapomenout. Rangers se nás pokusí překvapit svým agresivním napadáním, a my se proto musíme vyhnout jakýmkoli chybám v defenzívě. Dobře víme, že odveta na stadionu Ibrox bude v každém případě obtížná, před vlastními fanoušky tedy hodláme zvítězit," vyjádřil se s jasným plánem šestapadesátiletý Schmidt.

Rangers se na rozdíl od Benficy probojovalo do hlavní fáze Evropské ligy a nakonec i v konkurenci pražské Sparty trochu překvapivě ovládlo skupinu C se ziskem jedenácti bodů, čímž si zajistilo přímý postup do osmifinále. V Premiership svádí další dramatickou bitvu o titul s tradičním soupeřem Celticem - momentálně je první se ziskem sedmdesáti bodů a před svým rivalem drží dvoubodový náskok, jenže v uplynulém kole si situaci zkomplikovalo, neboť doma senzačně podlehlo osmému Motherwellu (1:2).

Oba dva nadcházející protivníci se spolu naposledy utkali ve skupině Evropské ligy v roce 2020 a ani v jednom ze dvou případů vítěz znám nebyl (2:2, 3:3). Schmidt se určitě musí obejít bez Bernata, kouč skotského výběru Philippe Clement postrádá Cantwella, Danila, Dowella, Simu a pravděpodobně i Cortese s Matondem.

SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Trubin - Aursnes, A. Silva, Otamendi, Morato - Neves, Luis - Di María, R. Silva - J. Mario - Cabral

Rangers FC - pravděpodobná sestava:
Butland - Tavernier, Goldson, Souttar, Barišič - Lundstram, Raskin - Wright, Diomandé, Lawrence - Dessers

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.24 - 5.48

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Freiburg - West Ham United

čtvrtek 21:00

Jen pár měsíců poté, co se oba kluby potkaly ve skupinové fázi, se proti sobě postaví opět. Freiburg začíná s West Hamem doma a hodně spoléhá na vlastní fanoušky. Nicméně West Ham pro něj nebude snadným soupeřem, protože i přes nedávné výkyvy opět našel svou střeleckou mušku.

Freiburg se opět potká s West Hamem a má mu co vracet. Předchozí obě bitvy skupinové fáze totiž vyhráli Angličané. Na Freiburg, nováčka v pohárech, byli prostě moc silní. A to přesto, že německé mužstvo nastřílelo ve skupinové fázi dokonce 17 branek (jen Bayer Leverkusen byl s devatenácti přesnými zásahy lepší). Svěřenci trenéra Christiana Streicha museli nejprve skrze play-off projít přes Lens a v úvodním utkání s ním jen bez branek remizovali.

Ani domácí odveta nešla rozhodně podle jejich přání, protože Freiburg doma po poločase prohrával o dvě branky. Pak se ale nadechl k velkému obratu a především zásluhou autora dvou branek Rolanda Sallaie dovedl utkání do prodloužení. V něm rozhodl k radosti domácích fanoušků Michael Gregoritsch a Freiburg se mohl těšit z vydřeného postupu.

Ten ho ale zřejmě stál až příliš mnoho sil, neboť návrat na ligové trávníky se německému mužstvu vůbec nepovedl. Hned poté totiž prohrál na půdě Augsburgu a i když minule remizoval s Bayernem, obecně jeho forma v poslední době trochu upadla. Což je přímý protiklad West Hamu. Angličané totiž ještě nedávno vypadaly na odpis a prohrávali jedno utkání za druhým. Hlavně v první polovině února měli sérii tří prohraných utkání v Premier League za sebou, v nichž dokonce ani nedali branku.

Po zápase s Nottinghamem se ale vše zlepšilo a v minulých dvou duelech West Ham opět našel své střelce. Oba duely vyhrál a dohromady v nich dal sedm branek, což ho vyneslo na současnou sedmou příčku. Pozitivem pro trenéra Davida Moyese je fakt, že vyjma Maxwela Corneta mu nikdo další nechybí. Domácí naopak postrádají zraněnou čtveřici Daniel Kofi-Kyereh, Max Rosenfelder, Lukas Kübler a Kenneth Schmidt.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Sildillia, Ginter, Gulde, Güinter - Doan, Eggestein, Höfler, Grifo - Sallai, Höler

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Coufal, Aguerd, Zouma, Emerson - Souček, Alvárez - Kudus, Ward-Prowse, Paquetá - Bowen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.29 - 2.69

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Villarreal CF

čtvrtek 21:00

Letošní ročník Evropské ligy dospěl do své čtvrtfinálové fáze a jedním z nejvyrovnanějších soubojů o nejlepší osmičku se zdá být dvojzápas mezi francouzským klubem z Marseille a ze španělského Villarrealu. Ani jeden ze čtvrtečních soupeřů momentálně nebojuje o titul v ligové soutěži a jediná cesta, která by je ještě mohla poslat do skupinové fáze Ligy mistrů v nadcházející sezóně, se tak zdá být právě přes překvapivý triumf v EL.

Olympique kromě povedeného období v prosinci uplynulého roku v Ligue 1 spíše tápe a bude mít co dělat, aby vybojoval alespoň účast v předkole jakéhokoli poháru - v dosavadních čtyřiadvaceti zápasech totiž posbíral jen šestatřicet bodů a patří mu až sedmá příčka, za šestým Lensem zaostává o body tři. Poslední dobou se ale přeci jen dostal na vítěznou vlnu, protože po jasné výhře nad Montpellierem (4:1) deklasoval ve víkendové generálce Clermont (5:1).

Marseille se na rozdíl od svého čtvrtečního rivala představila už v play-off o osmifinále EL a nakonec postoupila přes ukrajinský Šachtar (2:2, 3:1). "Máme za sebou povedené období a dobře víme, že postup do čtvrtfinále Evropské ligy byl pro klub velký úspěch. Villarrealu se však momentálně také daří a dává hodně gólů, vzhledem k současné situaci očekávám nesmírně vyrovnaný průběh od začátku až do konce," prohlásil teprve nedávno zvolený nový domácí kormidelník Jean-Louis Gasset, pod jehož veleném zatím mužstvo vzkvétá.

"Žlutá ponorka" se na začátku španělské La Ligy trápila a v úvodních deseti duelech jen jedinkrát vyhrála, v tabulce se proto nacházela až nebezpečně blízko u sestupové zóny. Pak ovšem stabilizovala své výkony a aktuálně neprohrála sedmkrát v řadě, přičemž si například vyšlápla na slovutnou Barcelonu (divoká výhra 5:3). V předchozích dvou kolech překvapila Real Sociedad (3:1) a uplynulý víkend deklasovala Granadu (5:1), tabulkou se proto posunula na dvanáctou pozici s dvaatřiceti body.

CF se v podzimní části představilo v hlavní fázi EL a nakonec těsně ovládlo skupinu F o bod před jiným francouzským týmem Rennes, čímž si zajistilo přímou účast v osmifinálové fázi. "Čeká nás velmi sebevědomý soupeř, který chce proklouznout mezi osm nejlepších týmů Evropské ligy a kvality na to určitě má. My však máme naprosto stejné ambice a od odvety si hodláme přivézt co možná nejlepší výsledek," prohlásil kouč Villarrealu Marcelino.

Oba protivníci se spolu v novodobé historii ještě nikdy na evropské scéně neutkali, čeká je tedy vzájemná premiéra. Olympique se musí obejít bez Blanca, Gigota, Murilla, Nadira, Rongiera, Ruize a možná i Veretouta, hosté přijedou bez Albiola, Pedrazy, Pina, Denise Suareze, Terratse a Foytha.

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pau Lopez - Mbemba, Meite, Balerdi - Clauss, Harit, Kondogbia, Ounahi, Merlin - Moumbagna, Aubameyang

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Reina - Kiko Femenia, Mosquera, Jorge Cuenca, Alberto Moreno - Akhomach, Parejo, Capoue, Baena - Sorloth, Gerard Moreno

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.86 - 4.13

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Sporting CP - Atalanta Bergamo

středa 18:45

Úvodní zápas osmifinálové fáze letošního ročníku Evropské ligy je na programu netradičně už ve středu a odehraje se v portugalském hlavním městě Lisabonu, kde rozjetý Sporting přivítá vysoce ambiciózní Atalantu. Favorit tohoto dvojzápasu se hledá velmi těžko, protože oba soupeři mají jen ty nejvyšší ambice, nicméně CP se poslední dobou dařilo o něco více, jelikož klub z Bergama v předchozích dvou duelech prohrál.

Svěřenci trenéra Rúbena Amorima na rozdíl od svého nadcházejícího protivníka sehráli play-off o nejlepší šestnáctku v EL a v souboji se švýcarským vyzyvatelem Young Boys měli přeci jen navrch, když po přesvědčivé výhře 3:1 v Bernu jim k postupu stačila i remíza 1:1 na vlastním stadionu. Sporting navíc má Atalantě co vracet, protože se s ní utkal již ve skupinové fázi a skončil za ní druhý o tři body.

Oba dva favorité skupiny D si s velkým předstihem zajistili jarní fázi EL, nicméně ve vzájemných duelech byl o něco úspěšnější italský klub, neboť na stadionu Josého Alvaladeho překvapivě zvítězil 2:1 a pak v odvetě vybojoval bod za nerozhodný výsledek 1:1. "Stojí proti nám soupeř obrovských kvalit a my dobře víme, že postoupit přes něj do čtvrtfinále bude složitý úkol. Na druhou stranu se můžeme poučit z chyb, které jsme na podzim udělali," uvedl optimisticky naladěný Amorim.

Jeho svěřenci si po ligovém zaváhání s Riem Ave (3:3) poradili v úvodním semifinále Taça de Portugal s městským rivalem Benficou (2:1) a v generálce na toto klání těsně porazili Farense (3:2). V tabulce Primeira Ligy jsou ve vedení se ziskem devětapadesáti bodů o bod právě před Benficou a k tomu disponují jedním utkáním k dobu. Naopak hosté se koncem února tohoto roku zasekli a aktuálně nevyhráli třikrát za sebou.

Po remíze 1:1 s milánským AC nezvládli další duel se současným suverénem Serie A Interem (0:4) a naposledy selhali i s Bolognou, které i přes poločasové vedení podlehli 1:2. V tabulce italské nejvyšší soutěže proto rázem klesli na šestou příčku s šestačtyřiceti body a boj o elitní čtyřku zaručující účast v nadcházejícím ročníku Ligy mistrů si tedy výrazně zkomplikovali. "Toto je zcela jiná soutěž a já jsem přesvědčen, že Atalanta předvede výkon na hranici svých možností," má však jasno devětatřicetiletý Amorim.

Ten nemůže využít služeb brankářské jedničky Adána a dále obránce Gonçala Inácia, na trávníku se možná neobjeví ani duo Pedro Goncalves - Trincao. Hostující lodivod Gian Piero Gasperini by mohl mít k dispozici kompletní kádr, otazník visí jen nad startem Rossiho.

Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Israel - Diomandé, Coates, Reis - Esgaio, Hjulmand, Braganca, Santos - Trincao, Gyokeres, Edwards

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Musso - Scalvini, Djimsiti, Kolasinac - Hateboer, Pašalič, Ederson, Bakker - Koopmeiners - De Ketelaere, Lookman

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.43 - 3.37

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Largo

Daje Roma!

Reagovat
fenixLFC

zas ti rimski kokoti pobodali fans supera...

Reagovat
DidusIneptus

Viktoria má ze všech českých nejsnazší úlohu. I když to tak vypadá, bude to mít tak jako tak velmi těžké. Tipuju, že postoupí jen Slavia.

Reagovat
DidusIneptus

Bayer EL vyhraje. A příští rok LM. Bayer nezíská triple, získá celkem 5 trofejí - dvě evropské a tři německé.

Reagovat
DidusIneptus

A Češi v Bayeru budou žel jen přihlížet. Protože se zdá, že na konkurenci v kádru nemají.

Reagovat
DidusIneptus

Češi, vybto všechno vidíte jen papírově. Liverpool není jediným favoritem. Tvrdím, že větším favoritem na vítězství v soutěži je Bayer Leverkusen!

Reagovat
DidusIneptus

Od dětství fandím Spartě. Od 80.let Liverpoolu, v té době válcovali celý svět . Dnes budu rád když vyhraje Sparta nebo Liverpool. Takže tak jako tak mě čeká radost.

Reagovat
DidusIneptus

Po prvním poločase Liverpool Sparta Sparta si může vytvořit milión vyložených šanci a ani jeden gól. Je to zkrátka o šikovnosti. Liverpool Sparta se tam může umlátit a stejně prohraje 0:3 nebo 0:6

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele